Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | |
Janule ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 01.srp.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Civil 3D,Autocad Stav: Offline Bodů: 41 |
![]() Zasláno: 03.bře.2009 v 14:36 |
Dobry den, vim, že ta fce existuje ale asi spatne si pamatuji prikaz nebo postu, potrebuji srovnat popisek potrubi ve stejnem sklonu. Mam napsany prikaz EXPRES (asi neni spravny) nebo neco delam spatne...Dekuji
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Sklon písma má být stejný anebo to mají být "kolmé" texty posazeny podél pomyšlené šikmé linky?
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Jan Rais ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Zasloužilý člen ![]() ![]() Přihlášen: 30.zář.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD, Inventor Stav: Offline Bodů: 171 |
![]() |
Co to má být:
- otočit celý text jako je trubka?
- nebo otočit celý text jako je trubka a napřímit sklon písma v textu? - nebo pouze naklopit písmo textu a řádku nechat vodorovnou?
Upřesněte otázku.
|
|
![]() |
|
Janule ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 01.srp.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Civil 3D,Autocad Stav: Offline Bodů: 41 |
![]() |
popis liniovych staveb (neni vetsinou kolno a sibovat to od oka je nekdy otrava) napriklad popis kanalizacni stoky (nad ni) aby byl text rovnobezny s trasou, snad jsem upresnila lepe
![]() |
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
Tedy nevím, co poslední verze acadu (2008-10) , ale myslím, že to tam stále není Já jsem kdysi někde sehnal několik lispíků, které otáčejí text rovnoběžně s úsečkou (jeden i s křivkou). Jedn z nich používám stále ....
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
![]() |
A civil toto umi? potrebuji to respektive v civilu, prostredi autocadu....vim, ze to jde, videla jsem to, ale prikaz jsem zapomnela
![]() |
|
![]() |
|
Mikemamm ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 26.dub.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Autocad 2020 lt Stav: Offline Bodů: 731 |
![]() |
co pouzit prikaz na otoceni a natocte si text podle cary potrubi, tozn oznacite text date prikaz otocit, chytnu napr pocatesni bod na care, ktera je ekvidistantni k potrubi, a dalsi bod uchytim konecny teto cary a tex se natoci rovnobezne k teto care.
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21967 |
![]() |
V Civilu nebo v holém AutoCADu? V holém AutoCADu nejsnáze blokem s automatickým natočením.
|
|
![]() |
|
![]() |
v civilu (myslela jsem ze to je jedno, ze toto umi oba programy) |
|
![]() |
|
![]() |
ted jsem toto zkousela a nejak se to otocilo uplne jinam :( vy to tak mate odzkousene?? |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21967 |
![]() |
Toto samozřejmě umí oba, ale v Civilu máte navíc přímo funkci na pohodlné popisování linií "podél". Viz např. Popisky potrubí, Popisky v menu Přímky/Oblouky, atd.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
V Civilu by asi něco jít mohlo nějakým stylem popisku (tak daleko nejsem), ale určitě byste to musela od začátku řešit do důsledku Civilem a jeho entitami. Pokud už popisy máte jako text, tak s tím prostředky civilu asi nic neuděláte (pokud je to jinak, kamenujte mne jenom něčím lehounkým, stále v civilu nejsem tak daleko, stále je něco důležitější
![]() Co ale 100% funguje vždy je:
1) psát text už ve směru daného úseku potrubí
(počáteční bod na úsečku, místo zadání úhlu zadat bod na úsečce, pak jen posun)
pokud už text je napsaný a je potřeba jej srovnat, tak
2) kliknout na úsečku, z vlastností si okopírovat úhel, kliknout na text a do jeho kolonky otočení vložit předem získanou hodnotu
3) použít některý lisp (používám rottxt.lsp a mám ho na tlačítku)
(klik-funkce, klik-vybrat text(y), klik na úsečku, podle které to chci srovnat, enter či Y je-li správně nebo N, jeli třeba ho otočit o 180 stupňů, pak případný lehký posun)
4) blok s automatickým natočením, jak píše p. Mich - ale to nevím, sám jsem to nezkoušel
5) až x) určitě existují další možnosti a řešení
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Sedláček ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 15.dub.2005 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCad 2024 LT Stav: Offline Bodů: 384 |
![]() |
Již jsem kdysi uváděl:
I v LT možno na tlačítko:
*^C^C_change \ _per \;_rotate _p ;@ 90;
Nejprve vybrat text, pak křivku.
|
|
![]() |
|
![]() |
Sice jsem měl zprvu obavu, jestli těch mezer není moc. Není ...
V jednoduchosti je krása
![]() Z mého pohledu jediný problémek - stále jsem občas nucen oscilovat mezi grady (situace) a stupni (jiné různé výkresy - ale někdy je to spíše lenost měnit jednotky tam, kde to není zcela nutné) - takže to natvrdo nastavené otočení by mi někdy vadilo - pro spoustu jiných je to však výborné řešení
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Vynutit stupně lze celkem jednoduše:
Nicméně ty dynamické popisky v Civilu mají daleko více možností.
|
|
![]() |
|
martinfolber ![]() ARKANCE support ![]() Přihlášen: 26.dub.2007 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Civil 3D Stav: Offline Bodů: 1642 |
![]() |
Padlo tady spusta zajímavých nápadů. Pokud se omezíme jen na Civil, tak bych to dělal, jak kolega výše poznamenal, přes popisky přímek. tzn
menu Přímky/Oblouky > Přidat popisky > Jeden segment. V popisku si můžete připravit nějaký typický text, který se opakuje nejčastěji. Pro pozdější editaci máte možnost v manu na pravém tlač. volbu Upravit text popisku... Text popisku se chová poměrně inteligentně a reaguje i na změny úsečky. Další méně automatizovaný způsob je přes Expressácký příkaz TORIENT přes menu Express > Text > Rotate text. POZOR tento výtečný lispík ale nefunguje na texty s volbou Poznámka. Ale zásadě, všechny možnosti, které tady padly jsou funkční. |
|
Martin Folber
|
|
![]() |
|
![]() |
Další méně automatizovaný způsob je přes Expressácký příkaz TORIENT
přes menu Express > Text > Rotate text. POZOR tento výtečný
TO JE ONOOO!!! To jsem mela na mysli ![]() |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Možnosti sumarizuje tip 6560.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,285 sekund.