Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
mika87 ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.srp.2008 Lokalita: ČR (MS) Používám: AutoCad Mechanical 2009, Autodesk Inventor 2009 Stav: Offline Bodů: 116 |
![]() Zasláno: 09.dub.2009 v 09:19 |
Zdravím.Potřebuji od Vás rady.
Při vkládání bloků do výkresu ve větším počtu a následovné editaci jednoho se mi automaticky zmení všechny bloky stejného typu. Např. když vložím profil L40x40 dvakrát a u jednoho z nich potřebuji změnit hladinu např. na neviditelnou, změní se oba tyto profily na neviditelnou, i přestože ten druhý má být obrys... Dalším problémem je, vkládání bloků do výkresového prostoru, kde již ten samý je, ale je pozměněný ( třeba je zkrácená délka o 100mm), a druhý je změněn v jiném výkrese(a porodloužen o 200). Vkládám to z výkresu do výkresu, protože se mi součásti prolínají a je tak zbytečné je kreslit znovu. Problémem je, že pomocí ctrl+c a ctrl+v do výkresu požadovaný pozměněný blok nevložím(třeba ten o 200 delší). Při ctrl+v se mi zobrazí blok, který již ve výkresovém prostoru je (zkrácený o 100). Rozkládáním těchto bloků to zajisté jde,ale právě tomu se chci vyhnout, protože v tu chvíli už to celé postrádá smysl. Děkuji Za tipy ![]() |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21970 |
![]() |
To je ale základní chování - princip - bloků. Jeden společný tvar vkládáte opakovaně na různá místa, s různými měřítky či natočením (tzv. reference bloku). Pokud chcete mít v jednotlivých referencích různé tvary, nemůžete použít jediný blok, jedinou definici (pokud se nejedná o dynamické bloky).
|
|
![]() |
|
tvlasak ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 18.led.2008 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCAD2008 Stav: Offline Bodů: 5 |
![]() |
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak vymazat nepotřebné bloky, které mám ve výkresu. Nešikovně jsem si nakopíroval spoustu divně se jmenujících bloků z jiného výkresu a teď nevím jak se jich zbavit. Usilovně jsem se snažil najít nějakou informaci, jak takový úkon provést, ale nemohu žádnou radu najít. Pokud můj dotaz působí příliš hloupě tak se omlouvám, ale skutečně si nevím rady a hromadné čištění mi nepomohlo. ![]() Děkuji |
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
![]() |
|
tvlasak ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 18.led.2008 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCAD2008 Stav: Offline Bodů: 5 |
![]() |
Děkuju moc, vím že se to asi zdá jako kravina, ale já to skutečně nemohl najít. Ještě jednou díky.
![]() |
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Měníte vlastnosti entit uvnitř bloku anebo bloku jako celku? Blok je tvořen tak, že všechny jeho entity jsou v hl. 0 anebo v různých hladinách?
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
mika87 ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.srp.2008 Lokalita: ČR (MS) Používám: AutoCad Mechanical 2009, Autodesk Inventor 2009 Stav: Offline Bodů: 116 |
![]() |
Zdravím, vlastnosti se snažím měnit přes úpravu reference na místě(_refedit). Většinu bloků je seskupení různých součástí, u nichž 2-3 rozměry, nebo hladinu změním, protože používám stejné díly,jejichž rozměry se mění. Pan Michl to napsal pěkně, že je to přece zákl. vlastnost bloků, ale já jsem víceméně samouk, jak jsem to tady už jednou psala, takže moc moudrá z toho nejsem
![]() |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Nebylo by vhodnější namísto bloku použít skupinu?
A nebo dynamický blok, ale tam bude složitější tvorba a možná že to za tu námahu nestojí? A nebo počkejte na verzi 2010, kde by měla nově fungovat jakási parametrizace a seskupování. ![]() |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21970 |
![]() |
Koncept bloků pracuje s dvěma hlavními pojmy - definice bloku a reference bloku. Pokud odhlédneme od speciálních případů, pak definice říká jak blok vypadá a reference říká kam a s jakou velikostí/natočením je výše definovaný blok vložen. Jakákoliv úprava grafiky daného bloku (editace na místě, nahrazení jinou verzí, atd.) mění jeho definici a změní tak automaticky i všechny jeho reference.
|
|
![]() |
|
![]() |
Zdravím, Děkuji za tip, zkusila jsem vytvořit skupinu a ono to možná bude opravdu lepší. Plní to přesně ten význam jaký jsem chtěla a to,že se nemusím zdržovat s označováním každé čárečky zvlášt ![]() ![]() Moc moc děkuji ![]() |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Zkuste ještě utilitu GRP
příkazy jsou: GRP UNGRP dejte si na příkazy klávesové zkratky. Je to popsáno v tipu http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=6286 |
|
![]() |
|
![]() |
děkuji
![]() ![]() Upravil mika87 - 17.dub.2009 v 08:27 |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Na vyzkoušení to stačí i na té ploše. Prostě VLX soubor přetáhněte myší do okna AutoCADu.
Pro pravidelné načítání pak pomůže např.
APLČTI - viz též popis GRP v tipu:
|
|
![]() |
|
![]() |
Mockrá Vám děkuji
![]() ![]() |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,227 sekund.