Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
mika87 ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.srp.2008 Lokalita: ČR (MS) Používám: AutoCad Mechanical 2009, Autodesk Inventor 2009 Stav: Offline Bodů: 116 |
![]() Zasláno: 23.čvc.2009 v 09:17 |
Dobrý den, dnes mě napadlo zda se nedá na určitý příkaz udělat klávesova zkratka podle svého. Např. u kóty Shift+k, poznámky Shift+Z apod. Bylo by to pro mě lepší než neustálé klikání po celém monitoru
![]() ![]() Upravil mika87 - 23.čvc.2009 v 09:17 |
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
No to Vás napadl objev :-)
- AutoCAD má od začátku písmenné zkratky v souboru pgp. Najděte a prohlédněte. Jednoduché a názorné.
- Po novu jsou klávesové zkratky i v cui(x). Příkaz CUI, Položka klávesové zkratky.
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
mika87 ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.srp.2008 Lokalita: ČR (MS) Používám: AutoCad Mechanical 2009, Autodesk Inventor 2009 Stav: Offline Bodů: 116 |
![]() |
No to je nadhera
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
- podívejte se na odkazy "Příbuzné CAD tipy
- přečtěte si v nápovědě "Tvorba aliasů příkazů
- najděte si SVŮJ příkaz Acad.pgp (pozor - mechanical ho má jinde) a prohlédněte. Pro většinu běžných příkazů už máte aliasy - jen se je naučit.
- spusťte si příkaz CUI a prozkoumejte.
Zadávání příkazů přes aliasy je podle mého nejrychlejší způsob práce - když jsem ještě byl konstruktér, šmejdila mi levá ruka na ně bez koukání.
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
![]() |
Jen poznámka. Ve verzi 2010 mi u klávesových zkratek nějak chybí položka "Nová klávesová zkratka" Koukám blbě, nebo je to bug?
(Dokážu si pomoct přes "Duplicitní")
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
mnementh ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 25.led.2007 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Autodesk AEC 2020 Stav: Offline Bodů: 360 |
![]() |
Když v acadu 2010 pisi zavinac stylem ctrl+alt+v spusti se mi rychle klavesy k ribbonum...marne jsem hledal kde to vypnout...a nenasel jsem...nevite nekdo?
|
|
![]() |
|
![]() |
Pokud jste VIP, koukněte se na tip 6721.
Nejsem pan Smrtka a můžu naznačovat - váš dotaz je jen zdánlivě nesouvisející :-)
PS. Řešení je banální, přišel jsem na něj sám a moc nechápu, proč je VIP.
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21891 |
![]() |
Začíná se vždy příkazem, ne zkratkou (i u předchozích verzí). Do seznamu Klávesových zkratek přetáhněte požadovaný příkaz ze seznamu příkazů a přidelte mu zkratku.
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21891 |
![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
pane Seinere, mě ta nová klávesová zkratka chybí už ve 2009
![]() |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Ale princip CUI editoru je jiný - do panelů a rolet také nepřidáváte příkaz nějakým "Nový". V CUI je prostě primární seznam "Příkazů" (to mohou být příkazy i makra) a z toho seznamu pak rozstrkáváte položky do jednotlivých prvků uživatelského rozhraní (rolety, panely, ribbony, kláves.zkratky, atd.). Pořád to ale míří na původní definici příkazu - pokud ji změníte, změní se volání daného příkazu ať ho spustíte odkudkoliv.
|
|
![]() |
|
![]() |
[/QUOTE]
Začíná se vždy příkazem, ne zkratkou (i u předchozích verzí). Do seznamu Klávesových zkratek přetáhněte požadovaný příkaz ze seznamu příkazů a přidelte mu zkratku. [/QUOTE]
Pravda - to funguje. Já tam mám ty zkratky už ze starších verzí (ACCELERATORS). A mám i zkratny na makra, která nejsou přiřazena příkazu. Složí mi to pro propojení s jinými programy - třeba tisk z archivu výkresů. Takže mne to poněkud mátlo. Upravil Seiner - 23.čvc.2009 v 11:02 |
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
splonk ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 25.lis.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24 Stav: Offline Bodů: 1273 |
![]() |
|
|
JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24 Win 10, 11 x64 |
|
![]() |
|
Romain ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 24.dub.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: C3D 2019, Map3D2016, Infraworks, ReCAP Stav: Offline Bodů: 323 |
![]() |
A ještě Vám něco poradím, velice užitečné. Naučilo mě to Xanadu :o))
začněte psát příkaz do příkazového řádku, ale třeba jemon 2 písmena....netřeba si zbytek pamatovat a klávesou TAB už listujete v dostupných příkazech. takže například command: u ....TAB a dostanu k výběru dlouhý seznam. vyzkoušejte Upravil Romain - 27.čvc.2009 v 12:29 |
|
Roman JANEČEK / Prague Airport
LetGIS |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,263 sekund.