Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
spider.hst ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 06.čer.2008 Lokalita: Slovensko Používám: AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 9 |
![]() Zasláno: 24.říj.2009 v 14:09 |
Ahojte,
prosim o pomoc, mam okotovany podorys domu, a ked chcem cely podorys aj s kotami posunut, alebo potocit, (napriklad pri robeni rezu chcem vsetky okotovane podorysy otocit o 90 stupnov aby sa mi lepsie robil rez, to asi poznate) tak sa mi velmi vela kot uplne rozhadze po celej ploche, a neviem preco. Vsimol som si len to ze pri kopirovani to nerobi. Tak ked chcem nieco posunut, tak to kopirujem a povodne mazem. Tiez mi koty rozhadze aj pri kopirovani z inych vykresov prikazom copybase alebo CTRL+C a naslednim vlozenim CTRL+V. Viete mi pomoct kde je chyba? alebo poradit ako inak mozem tie pororysy otocit? -skusal som aj vytvot blok otocit ho a nasledne rozbit, ale po rozbiti mi zase koty rozhadzalo(nechcem to cele nechat ako blok koly tomu, ze vzdy ked kurzorom pridem na blok, tak mi ho cely nacitava a vzdy mi nachvilku sekne CAD a potom sa mi zle robi. Vopred dakujem za pomoc. |
|
![]() |
|
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
tak za prvé jedna rada do života ... nikdy si neotáčajte celým výkresom len z toho dôvodu že si chcete robiť priečne rezy ... na to môžte krásne použiť dva viewporty na pracovnej ploche kde jeden bude otočený o 90°, ale nebude otočený pôdorys. Nehovorím že ani ja si neotáčam pôdorysy, občas áno pre kontrolu alebo pre vynesenie nejakých rozmerov, ale robím to zásadne cez druhú kópiu. A keď už tak, tak najprv si urobte rez a ten až otočte o 90° a potom kótujte. To že Vám kóty rozhadzuje kade tade je na dlhšiu debatu ... tam môže byť viacero príčin. A neriešte to ani cez bloky.
|
|
![]() |
|
spider.hst ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 06.čer.2008 Lokalita: Slovensko Používám: AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 9 |
![]() |
nikdy som nepouzival dva viewporty a ani som o tom nepocul, mozete mi povedat o tom viac a ako to nahodim na obrazovku?... ake mozu byt priciny?. mam nieco zle nastavene? doplnene: skusal som tie 2 viewporty. pozeram sa stale na ten isty objekt , co chapem, ale neviem jeden otocit o 90 stupnom mam v oboch nahladoch rovnako ulozene suradnicove systemy, jeden chcem pootocit ale neviem ako. a este jedna vec v tych pohladoch robim bud v jednom alebo v druhom a neda sa viest ciara z jedneho do druheho, a tym si nemozem dlzky prednasat.... Upravil spider.hst - 24.říj.2009 v 15:28 |
|
![]() |
|
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
viď:
viewport záložka vľavo hore - "rozdelení obrazovky". Avšak jednuduché to pre Vás nebude, musíte pozanť systém práce so súradnicovými systémami (UCS) a tie si otáčať tak ako treba. To si musíte naštudovať. O UCS sa dozviete v záložke "Souřadné systémy". Takže aspon takto: 2D výuka 3D výuka Upravil be_em - 24.říj.2009 v 15:33 |
|
![]() |
|
![]() |
takže ozaj stručne:
jeden z nich si otočte pomocou UCS ... napr. otočím si UCS o 90° okolo osi Z ... potom dám príkaz PLAN a zadám "Current" ... tým sa viewport otočí o 90° ... to je všetko, samozrejme že vám musí fungovať vynášanie čiar z viewportu do viewportu, funguje to aj počas príkazu ... skúšajte!!! nakoniec zistíte že je to super pomôcka ... keď chcete prejsť vždy do iného viewportu v modelovom priestore musíte do neho kliknúť ... a ešte pozor na zmeny UCS, pri zlom nastavení si môžte pekne skomplikovať život Upravil be_em - 24.říj.2009 v 15:42 |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,266 sekund.