ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Děkujeme za účast na konferenci CADfórum 2025 - archiv s prezentacemi byl rozeslán účatníkům
Přes 119.500 registrovaných u nás, celkem 1.103.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a proměnné prostředí AutoCADu.
Katalog CAD bloků
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoKoty na vykresovy prostor 1=1m

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
martin.kubajs Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 02.pro.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autocad 2009 CZ
Stav: Offline
Bodů: 4
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Koty na vykresovy prostor 1=1m
    Zasláno: 04.pro.2009 v 09:50
Dobrý den,
chtěl jsem poprosit o radu s nastavením kot s poznamkami pro vykresovy prostor, kde je jedna jednotka jeden metr ( ne 1=1000..ve stavebních výkresech).
O geodetů dostaneme výkres kde je 1m=1. Uděláme situaci třeba 1:500 a pak potřebuji detail např. 1:100.
Když mám výkresový prostor 1=1000, tak si udělám univerzální kotu (např. velikost šipky 2,5, text 2,5, čáry 2,5, odsazení 1,25.....atd, pak v nabídce přizpůsobit dám použít celkové měřítko 100 a zaškrtnu poznámky). Pak si do měřítka poznámky dám měřítka ve kterých budu tisknout a měřítka detailů a pak si v rozvržení přepínám měřítka poznámek. Princip s poznámka u kót snad chápu, ale když potřebuji toto udělat i na když je 1jednotka=1metru, tak mi to nejde....tam nebude celkové měřítku u kót 100 (1=1000) ale asi 0,1...
Nevíte jak to nastavit?
Děkuji
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Bodů: 731
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.pro.2009 v 00:27
jeslti tomu dobre rozumim, tak chcete mit zakotovano v mm a ne v metrech, to bych pak upravil kotovaci styl s meritkem 1000x mensim nez je dany styl, takze styl napr 100 upravim na 0.1, melo by to fungovat
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Bodů: 731
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.pro.2009 v 00:28
nicmene pokud mate vykres v metrech a nevadi vam, ze nezachovate souradnicovy system, tak si klidne cely vykres zmente meritkem na mm
Zpět nahoru
martin.kubajs Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 02.pro.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autocad 2009 CZ
Bodů: 4
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.pro.2009 v 17:09
Původně odeslal(a) Mikemamm Mikemamm napsal(a):

jeslti tomu dobre rozumim, tak chcete mit zakotovano v mm a ne v metrech, to bych pak upravil kotovaci styl s meritkem 1000x mensim nez je dany styl, takze styl napr 100 upravim na 0.1, melo by to fungovat

zdravím, možná jsem to napsal zmateně, ale....
už jsem na svůj problém přišel Smile
Jako všichni co kreslí výkresy 1 jednotka=1000, válčí s kótami, výkres se tiskne v 1.100 a pak detaily v 1.25 atd. Jak jsem se dozvěděl zde, jde to přes poznámky. Stačí si udělat kótu univerzální 1:1 (jak jsem psal písmo2,5, odsazení zakl 1.25 atd. a pak nabídce kot přizpůsobit zaškrnout celkové měřítko 1 a poznámku. Pak když se kotuje výkres, který vím ze bude 1:100, tak si i takle zaškrtnu poznámku 1.100 v modelu a pak si do ní přidám třeba 1:50 nebo 1:25 a v rozvržení měním měřitka poznámek, toto funguje i s písmem. V rozvržení pak ovládám měřítko výkresu i poznámek.

Když jsem chtěl tohle udělat na geodetický výkres kde je jedna jednotka jeden metr, použiji stejné nastavení kot jako pro jedna jednotka=1000(udělám si kopii, protože chci mít přesnost na centimery 3,55)
a když maluji do výkresu tak si udělám v modelu nové měřítko poznámek (1:100.....1=0.1 a třeba pro 1:50 ....1=0.05, 1:25....1=0.025), pak už je to stejný jako v prvním případě.
Tak snad jsem někoho nepopletl..... stejně díky za rady.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof.
Bodů: 1252
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.pro.2009 v 18:27
Termín "Měřítko poznámek" je podle mého soudu matoucí a sám Autodesk se s ním nevypořádal nejlépe, jak je vidět ze samomnožících se měřítek ve výkresech starších verzí - a ještě dříve u ještě starších verzí filtry hladin ... samé dobré věci, ale když je jich moc, tak už vadí ba překážejí.
Dříve k témuž účelu sloužil kótovací styl - a tak jej také používám.
=^..^=
Zpět nahoru
VlJanecek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Bodů: 463
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.pro.2009 v 18:55
Měřítko anotací je podle mně docela dobrý koncept, ale pro začátečníka dost složitý na pochopení. To co potřebujte na kótování zvládne i kótovací styl, v tom má vbehun pravdu.

Pro vbehun: Měřítko anotací není na tentýž účel jako kótovací styl. Jestli používáte Map 2002 z vašeho profilu, tak měřítka anotací asi zatím nevyužijete. Dávají ale daleko víc možností. Množící se měřítka byla chyba starší verze používané bez service packu a je už dávno opravená.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof.
Bodů: 1252
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.pro.2009 v 19:54
No vždyť píšu o "starších a ještě starších verzích" - abych neurazil majitele verzí nových, lepších a s mnohem propracovanějším, intuitivnějším a produktivnějším uživatelským rozhraním.
Měřítka poznámek jsou nadřazenou množinou měřítek různých popisků jako texty, kóty, bloky, atributy, šrafy ... (tedy obsahují i měřítko kót) - znám to z nových verzí a bohužel se někteří tvůrci výkresů s tímto problémem vyrovnávají dosti svérázně, například měřítko s názvem 1:1, definované jako 1 kreslící jednotka = 50 mm ... nebo měřítko 1:15, kde je 1 DU = 60 mm ... 
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 342:Nemohu vytisknout z AutoCADu 2000 výkres delší než asi 2.5m?
Tip 1896:VIPJak vytvořit víceřádkový kótovací text?
Tip 1879:VIPJak otočit kóty výkresu?
Tip 13017:Rozměr zadaný do pole parametru Revitu je nesmyslně velký.
Tip 14050:VIPJak v detailu výkresu okótovat průměr nebo poloměr k neviditelné ose?
Tip 5869:Lze přiřadit výřezům samostatné výkresové styly?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,457 sekund.