Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 14656 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoDeformované díly

 Odpovědět Odpovědět Stránka  <12 archiv
Autor
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2021, MCAD 2021, Vault 2021 Pro
Stav: Offline
Bodů: 483
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2015 v 13:27
Ono ani nejde o žádný konkrétní příklad. Vyřešit to umím, spíš mě zajímalo, jak se toto řeší jinde, případně jestli by někdo měl nějaký dobrý nápad.
K adaptivitě - ta v tomto případě nepomůže, protože potřebuji mít na výkresu součásti nakreslen "volný stav" a v sestavě potřebuji mít "stlačený stav", pokud to budu řešit adaptivitou v sestavě na zobrazení "stlačeného stavu" a uložím, uloží se mi součást ve "stlačení stavu", pokud otevřu její výkres, tak ten se změní na "stlačený stav". Abych měl výkres správně, tak musím zase změnit na "volný stav"... A tak bych mohl jet pořád dokola.
 
S nárůstem chyb vzhledem k počtu "vstupů" souhlasím. Ale ze zkušenosti, přílišná automatizace je také na škodu.
 
Edit: Líbí se mi, jak se diskuse rozjela a nápady se jen hrnou Wink
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1636
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2015 v 13:54
Je to čistě akademický nápad, ale možná by stál za zamyšlení.
Zkusit ten díl zapouzdřit sestavou, která má strukturu rozpisky nastavenou jako Nakupované. Tím by se neměl nikam dostat obsah této sestavy a bude vždy vystupovat pod svým číslem součásti. Do této sestavy si namodelovat všechny požadované tvary a pomocí pohledových reprezentací si zapínat ten, který je potřeba. U deformovaných tvarů přepsat hmotnost na 0. Tím je zajištěna správná hmotnost nadřazených sestav.
V příloze je moje testovací sestava.
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 954
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2015 v 13:58
Zdravím..."predrečníkov"...V podstate sa dá so všetkým súhlasiť čo tu odznelo.
Ja som této problémy jednoducho vyriešil tak že ich buď neriešim alebo ich riešim tak že aj o 100 rokov keď sa na to pozriem ja alebo moje deti, bude jasné vo co go...
S tesneniami si naozaj nerobím ťažkú hlavu, a keď ich naozaj potrebujem mať stlačené, tak to urobím s presahom a hotovo. Mojim prvoradým cieľom celého snaženia je 2D výkres, podľa ktorého to maník jednoznačne urobí...
A keď ide o nejakú väčšiu deformáciu a "ignorovanie presahu a tvaru" by už mohlo maníka pomýliť, tak jednoducho si vyrobím paralelný diel - deformovaný, ktorý dám do zostavy. Do jeho vlastností úplne primitívne napíšem čo to je a dám tam tiež poznámku (ktorá sa zobrazí v kusovníku v poli Názov - Rozmer) že pre výrobu sa má použiť Part ten a ten, číslo výkresu to a to...že toto je iba maketa k vôli kráse...
Viem je to brutálne primitívne, pre niekoho možno až nehodné súčasnosti, ale doteraz to vždy maníci pochopili, urobili ako mali a aj 3D model vyzeral tak ako má ani biele goliere tým pádom s tým nemali žiadny problém...
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Radek001 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 10.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017 / Autocad 2017
Stav: Offline
Bodů: 511
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2015 v 15:05
Pane Papay - ClapClap
V jednoduchosti je genialita - a v dnešní době, ačkoliv to jde "proti proudu", to platí dvojnásob!
Zpět nahoru
hoboj Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 22.led.2008
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
NX; ProE; Creo; I13; AutoCAD2011, SurfCAM, EdgeCAM
Stav: Offline
Bodů: 808
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2015 v 22:46
Pokusím se tu shrnout několik způsobů, jak a proč to tak řešit:
1. řešení pomocí adaptivity
  Když použiji adaptivitu např. u pružiny, kterou si vytvořím v podsestavě tak, aby byla v nestlačeném stavu, tak si potom nastavím i její stlačenou velikost=> tyto velikosti si mohu uložit jako reprezentace, které si potom budu moci jen přepínat => můžu otevřít výkres a tam si mohu nastavit v jaké reprezentaci potřebuji danou pružinu zobrazit. To samé lze použít i u jiných součástí.

2. řešení standardním způsobem
  - nutný výkres - nakreslíme těsnění v nestlačeném stavu-> v sestavě se nám bude překrývat s nějakou další součástí, pokud se vyloženě nejedná o složitý díl, tak nám to nevadí a urychlí to i práci, nemusí se nic řešit. Na výkresu budou takové míry, které doopravdy potřebujeme a každá kooperace tento díl vyrobí bez jediného dotazu. Bude také zřejmé o kolik se daná součást má stlačit, pokud se jedná např. o těsnění. 

  - výkres není potřeba - můžeme nakreslit ve stlačeném stavu a v polotovaru zapsat hodnotu v nestlačeném stavu. Pokud se nám jedná např. o těsnění pouze mezikruží, kde není potřeba výkres, stačí nám pouze polotovar toho těsnění např. TL5- D200/d100. Každému to bude jasné. 

3. řešení pomocí parametrů a popř. iLogic
  Vytvořím si díl, který bude řízen parametrem např. výškou( či tloušťkou). Nakreslím si díl ve stlačeném finálním zobrazení, jak potřebuji a potom přes tabulku parametrů a iLogic nastavím 2 možnosti -> stlačeno a nestlačeno -> mezi těmito pravidly se budu moci vždy překliknout a zobrazí se mi daná součást, jak potřebuji. 
  U pružiny si např. v parametrech mohu nastavit vlastní parametr, který bude řízen rovnicí pro deformace pružiny. V iVlastnostech, kam si píšu polotovar součásti si vyvolám vlastní parametr. Potom budu mít jistotu, že kdykoli změním nastavení pružiny-> automaticky se mi změní i polotovar pro objednání. Lze to použít i na jiné součásti. 

4. řešení pomocí podsestavy
  Součást, kterou potřebujeme zdeformovat si vymodelujeme v nestlačeném (nedeformovaném) stavu, uložíme si ho vč. všech potřebných parametrů. Vložíme si ho do svařence-> ve kterém se přepneme do obrábění a zde odebereme stlačenou část součásti, která nemá být vidět ve finální sestavě. Poté na výkrese můžeme zadat v kartě stavu modelu na montáž, tím docílíme správných rozměrů součásti pro výrobu.

Pro upozornění: 
Díly přes sebe, jsem nemyslel 2 díly ve stromu operací téže součásti, ale že 2 součásti se budou překrývat - 1 naše zdeformovaná a 1 např. víčko, které těsnění přitlačuje.

Reakce: 
  Hmotnost- Nevím, zda-li bych se pouštěl do změny hmotnosti jednotlivých součástí na hodnotu 0-> potom by to nemuselo sedět v sestavě ne z důvodu systému, ale možné chyby. Kdyby např. kolega změnil čistě náhodou hmotnost i u jiné součásti, musela by se vždy zkontrolovat celá rozpiska, jestli u nějaké další součásti není také přepsána hmotnost. Už jsem se s tím také setkal. Ale z hlediska správnosti hmotnosti u celkové sestavy a u velikých deformovaných dílů by bylo potřeba řešit hmotnosti!

  polohová reprezentace u dílu-  myslím si, že by to bylo zbytečné a moc překombinované -> opět více nastavování, více možných chyb a stačila by jen malá nepozornost a už by byl třeba problém na světě. Toto lze řešit pomocí parametrů a iLogicu, kde si jen nastavíte hodnoty, které potřebujete. 

Vojtěch Visingr
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1636
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2015 v 08:16
Reakce na reakci:
U deformovaných modelů se dá nulové hmotnosti dosáhnout nejenom přepsáním, ale i vytvořením matriálu s nulovou hustotou.
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2021, MCAD 2021, Vault 2021 Pro
Stav: Offline
Bodů: 483
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2015 v 08:19
Původně odeslal(a) hoboj hoboj napsal(a):

1. řešení pomocí adaptivity
Moc jsem to nepochopil, nepodařilo se mi nasimulovat, používám adaptivitu pouze výjimečně, takže ji nemám tak "zmáknutou".
Původně odeslal(a) hoboj hoboj napsal(a):

2. řešení standardním způsobem
Také používám tam, kde to nevadí pro čitelnost dokumentace.
Původně odeslal(a) hoboj hoboj napsal(a):

3. řešení pomocí parametrů a popř. iLogic
použitelné pouze ve fázi návrhu, pro finální dokumentaci nevhodné, pokud používáte Vault, nebo jiný PDM.
Původně odeslal(a) hoboj hoboj napsal(a):

4. řešení pomocí podsestavy
Použitelné v některých případech (obdoba bodu 2)
 
Hmotnosti nepřepisuji ručně, ale měním lokálně materiálové vlastnosti na potřebné součásti (to náhodou změnit nejde).
 
Polohové reprezentace jsou v tomto případě nepoužitelné.
 
Právě zkouším řešení navržené p. Navarou. To se mi líbí asi nejvíc. Je to sice pracnější, ale pěkně svázané u sebe a snadno pochopitelné.
 
Přikládám obrázky řešení:

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 31582/Pružina.JPG


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 31582/SestavaSpružinou.JPG


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 31582/ReprezentaceSestavy.JPG

 
Zpět nahoru
hoboj Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 22.led.2008
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
NX; ProE; Creo; I13; AutoCAD2011, SurfCAM, EdgeCAM
Stav: Offline
Bodů: 808
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2015 v 08:55
Ano, to máte pravdu. To by bylo vhodnější použití.
Vojtěch Visingr
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 954
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2015 v 09:18
Aaaa...takže nám už americký súdruhovia v novších verziách zase vrátili možnosť vytvoriť materiál s nulovou hustotou? Aspoň niečo...Značne som totiž túto možnosť v minulosti využíval...Smile
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2021, MCAD 2021, Vault 2021 Pro
Stav: Offline
Bodů: 483
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2015 v 09:43
Verze 2014 mi nulu do hustoty nebere, pouze 0,001 a zatím je to dostatečně malé Big smile
 
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 378
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2015 v 17:12
Doporučuji využití reprezentace zobrazení uvnitř jednoho dílu.
Pokud si vezmeme např. těsnění.:
Vymodelujete jednu variantu (např. stlačené těsnění) jako objemový díl.
Druhou variantu (nestlačený) jako plošný díl (tím je vyřešena hmotnost).
V rámci reprezentace zobrazení pak vypnete viditelnost tělesa (ve stromu historie vyberte těleso - až úplně nahoře, ne prvek jako je např. vysunutí !) a zapněte viditelnost ploch.
Vytvořte druhou reprezentaci a tam to zapněte naopak.
Na výkres i sestavu použijete tento jeden díl pouze s jinou zapnutou reprezentací.
Reprezentace se chovají stejně jako na sestavě!!! Využijte toho .
Tím že to je jeden díl je vyřešen problém s Vaultem, rozpiskou atd.
 
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2021, MCAD 2021, Vault 2021 Pro
Stav: Offline
Bodů: 483
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.dub.2015 v 07:27

Toto řešení by bylo možná ještě hezčí. Vyzkouším Smile

 
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2021, MCAD 2021, Vault 2021 Pro
Stav: Offline
Bodů: 483
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2015 v 08:59
Řešení navrhované p. Horálkem má jednu velkou slabinu. Plošné díly se v řezech na výkresu nešrafují.
Varianta p. Navary je sice trochu pracnější na začátku, ale lépe se s ní pracuje dál. Zatím je to z mého pohledu "vítězný postup".
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9908:VIPZkreslené a posunuté texty v DWF/PDF výstupech z Vault JobServer.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9951:iLogic pravidlo - kontrola ručního přepsání iVlastností.
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  <12 archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,582 sekund.