Zobrazit plnou verzi příspěvku: 3D domek v autoCADu 2006

tajpost
17.06.2007, 01:06
Přestal mě bavit MicroStation a chci se naučit AutoCAD. Pořídil jsem si verzi z roku 2006 a knížku, která by mě měla naučit základům. Jsem asi na stráně 100 a už mě nebaví kreslit kolečka a čtverečky. Chtěl bych si nakreslit můj domek.
Důkladně jsem si ho oměřil a nakreslit náčrty, teď bych to chtěl přenést do digitální podoby. Představoval bych si to tak, že bych kreslil jednotlivé místnosti, každou v šesti výřezech - čtyři zdi, podlaha a strop, a v sedmém by se mi to ukazovalo v 3D. Pokud by to šlo, dal bych potom ty jednotlivé místnosti dohromady a vznikl by mě tak celý domek.
 
Existuje nějaká knížka nebo stránka na internetu, kde by bylo popsáno, jak v takovém případě postupovat?
 
Děkuji

PepaR
17.06.2007, 08:35
No 6 výřezů potřebovat nebudete, stačí kldině i dva, nemusíte kreslit místnosti samostatně a pak je nalepovat na sebe, ale postačí nakreslit obrys budovy a pak jej uvnitř členit.
 
Co se týče samotného 3D systému pro RD, pak být Vámi raději vyzkouším AutoCAD Architecture (dříve Architectural desktop) nebo Revit, ten je jednodušší a intuitivnější. Netvrdím, že v AutoCADu to nelze, ale pracnost je větší než u výše jmenovaných.
 
Materiály pro výáuku naleznete zde: http://www.cadforum.cz/cadforum/vyuka.aspPepaR2007-06-17 08:36:09

tajpost
17.06.2007, 13:11
Mě jde hlavně o to naučit se pracovat s AutoCADem. Pokud se naučím Revit, znamená to že budu umět dělat i s AutoCADem? Myslím tím, jestli mají tydo dva programy stejné nebo podobné ovládání.


Ohledně těch šesti výřezů. Když jsem si jednotlivé místnosti rozměřoval a dělal náčrty, kreslil jsem samostatný náčrt pro každou stěnu, protože mi to tak přišlo nejjednodušší. V AutoCADu tak postupovat nejde? Že bych nakreslil všechny stěny tak jakoby 2D, tak jak to mám na papíře. Rovina papíru by potom byla třeba zeď a souřadnice Z papíru (zdi) by byla nula. Ke každému bodu bych potom přidal Z souřadnici, což by vlastně byla vzdálenost od papíru (od zdi) a tím bych dostal 3D efekt. Akorát nevím, jak bych potom dal všechny ty zdi dohromady, když by každá měla svůj vlastní souřadnicový systém.
Kreslit najednou celý dům a používat jenom dva výřezy mě zní jako méně komplikovaný způsob, ale zatím si nedovedu představit, jak bych to dělal. Znamenalo by to asi, že bych musel všechna svoje měření přepočítávat do jednoho souřadného systému, ne? No, ještě si budu muset něco málo přečíst, abych pochopil princip 3D kreslení. Zatím pořád myslím ve 2D.

PepaR
17.06.2007, 13:39
No přijde mi, že na to jdete krkolomě Vy. Pokud se chcete naučit s AutoCADem, tak RD je samořejmě dobrá volba, ale je dobré si rozmyslet proč se AutoCAD chci naučit a pro co jej budu používat. Já bych např. s AutoCAdem dělám pár let, ale 3D model RD bych v něm asi nedělal, použl bych na to spíše ADT nebo Revit.
 
Co se týče způsobu kreslení v protoru, tak bych doporučoval dodržet jednotný souřadný systém. Dále když vynáším barák, tak nejprve si vynesu vnější rozměry a pak dělím vnitřní dispozici. V AutoCADu by dle VAšeho postupu postupovat šlo, ale je to příliš krkolomné a nepraktické anebo jsem to třeba špětně pochopil.
 
Jde samozřejmě vše vykreslit v rovině a pak tyto křivky vytáhnout do prostoru.

tajpost
17.06.2007, 13:59
To vím že na to jdu krkolomě. Proto se pokouším na internetu najít nějaký vzorový příklad domu, nakresleného v AutoCADu, abych věděl jak na to jít nekrkolomě. Nic jsem ale nenašel, zkusím proto třeba ten Revit, který je pro to zřejmě vhodnější a bude proto i jednodušší najít příklad podobný mému.
AutoCAD se chci naučit proto, že je rozšířenější než MicroStation, hlavně v UK, kde se právě teď vyskytuji. U nás kreslí geodeti skoro výhradně jenom v MicroStationu, v Anglii ale v AutoCADu, proto se ho musím naučit.
 
Domek chci nakresit proto, že si chci nakreslit ten náš tak, abych do něho mohl navrhovat zamýšlenou rekonstrukci. Tím že bych ho kreslil v AutoCADu jsem chtěl spojit příjemné s užitečným.
 
 

PepaR
17.06.2007, 14:49
Chápu, zkuste tedy následující manuál: http://www.cadforum.cz/cadforum/Vyuka%2DAutoCAD%2D3D/



 
Pokud by Vám to pomohlo, tak Vám můžu poskytnout pracovní soubory z hodin 6U1 CAD modelovaní prostorových konstrukcí. Stačí mi když mi pošlete emailový kontakt skrze můj profil na fóru.