Zobrazit plnou verzi příspěvku: Ach ty normy !

IvoBe
02.02.2009, 10:39
Uvědomuji si, že je to poněkud mimo vlastní diskusi (možná by si to zasloužilo nějaké "subfórum"...). Narazil jsem v úvahách při použivání (nejen) spojovacího materiálu (nejen) z Obsahového centra na následující obecnější záležitosti.

Zlaté staré značení podle ČSN !!! Dvě doplňkové číslice  speficikovaly zcela jasně pevnostní třídu i povrchovou úpravu. Rozlišujete někdo na úrovni Obsahového centra provedení a/nebo materiál např. šroubů (třeba jenom na úrovni: 5.8, 8.8, 10.9, A2, A4) a také jejich povrchovou úpravu (zinek žlutý, bílý, kadmiování) ? Je mi jasné, že řešení tohoto vyplyne z nomenklatury (číselníku) skladových položek - pevnostní šroub je jasně jiná položka, než obyčejný a jiná položka je taky šroub pozinkovaný a nepozinkovaný...
 
Mimochodem, jak to máte obecně s označováním materiálu ? Je lepší k tomu použít nějakou (uživatelskou) proměnnou modelu, nebo si přímo definovat vlastní materiály ? Každý dodavatel si dnes píše spíše S235JRG2  než 11 373; má vůbec smysl používat stávající názvy materiálů Přiznávám, že ani nevím, jak je to správně podle platných norem !
 
http://www.svarbazar.cz/phprs/showpage.php?name=oceli
 
Ještě k té povrchové úpravě. Nedaří se mi najít normu, která by řešila předpis povrchové úpravy. Existuje sice značení typu A3C podle jakýchsi tabulek (pro pozink), neviděl jsem ale nikoho, kdo by to používal.
 
http://www.brunousti.cz/?odk=povrch#
http://www.k2l.cz/tech/pu_A.html
 
Kdyby to dnes bylo všechno ČSN EN ISO, tak by to snad ještě šlo, ale ledacos je ČSN EN nebo taky pořád jen ČSN, nebo nedejbože navíc DIN (IPB profily). Ach jo.
 
Mimochodem, spousta užitečných informací a odkazů je na:
 
http://www.strojnicke-tabulky.cz/
 
 
 
 
 

EuroTec
02.02.2009, 11:09
Také mám tyto problémy a vlastně vůbec nevím jak to má vlastně vypadat. Jěště před pár lety jsem používal staré dobré ČSN. Dnes to vůbec neřeším. Mám výhodu, že mám montáž "za zadkem" a používáme vlastně jen dva materiáli: "černý" a "nerez" a vždy se nějak domluvíme. Řemeslo pláče. Ptal jsem se několika čerstvých absolventů a ti jsou na tom ještě hůře, než já. Ti totiž neumí používat ani tu starou dobrou ČSN.

Ľubomír Pápay
02.02.2009, 11:28
Čo sa týka spojovacieho materiálu, mám vygenerované a následne upravené jednotlivé položky, uložené v mojej vlastnej knižnici (StandardParts) pre viacnásobné použitie. Mám to urobené pre každý druh materiálu, v príslušných veľkostiach...Samozrejme len pre tie ktoré často používam...A2,A4, galvanický pozink, žiarový pozink...Štandardnú pevnosť máme s výrobou dohodnutú 8.8, ak je iná popisujem ju...Urobí sa to raz a potom to už len využívam. Tie značenia podľa ISO, vrátane oznašenia povrchovej úpravy(napr. A3C ako uvádazte) som používal v minulosti zopár rokov, ale už som od toho upustil, lebo to bolo samoúčelné a tí pre ktorých to bolo určené tomu aj tak nerozumeli...vrátane obchodníkov/dodávateľov. Prešiel som viacmenej na slovný popis ktorý pochopí každý "odborník"...

prochaska
02.02.2009, 11:36
Já mám nad stolem přilepenou takovou plachtu poslepovanou z různých výstřižků a poznámek a tam jsou převody norem a značení které mě zajímá. Ale stejně to nepoužívám protože sprostě využívám toho, že materiál volím já a zadávám výrobu dodavatelům - takže v klidu napíšu 11523.1 a je na dodavateli aby se namáhal s tím hejnem kryptických kódů co sem nová vlna "norem" zanesla :-)