Zobrazit plnou verzi příspěvku: Acrobat 8.0

RaCa
27.03.2007, 03:06
Dobrý den.
Dnes jsem testoval nový Acrobat a z mého pohledu (teď mne nekamenujte, vysvětlím níže) se touto verzí Acrobatu lehce setřel rozdíl mezi pdf a dwf. V této verzi je již podpora pdf/A (ISO) a navíc je možné vytvářet pdf s možností vypínání jednotlivých vrstev - s tím jsem se dosud nesetkal. Navíc je zde podstatně lepší tisk několika výřezů z jedhoho rozvržení do pdf (u dwf se mi tisk přes okno úplně nedaří ).Ačkoliv uznávám veškeré výhody formátu dwf, nesetkal jsem se s jeho prosazením v rámci předávky el. podoby projektu s příliš velkým pochopením. Vlastně s žádným. I když jsem předal projekt v DWF, chtěl jej zákazník předat znovu, tentokrát v PDF.A to je celý můj příběh .

Petr Bláha
27.03.2007, 08:48
:-) myslím, že to je příběh dosti z nás. Pochopení pro .DWF mimo naší komunitu je velmi chabý a než-li jim to neustále vysvětlovat a přesvědčovat, tak raději dělám .PDF. Novinky ve verzi 8 jsou vítaným vylepšením.

Co ještě zvedá .DWF nad vodou je 3D DWF. Musím říci, že ve spojení s Revitem docela prýma věc, která se líbí i klientům a neváhají instalovat DWF Viewer.

Šikovné na .DWF je docela i to, že umožňuje tisknou velké výkresy na menší formáty a pak je zpět slepit (toto jde řešit i nástroji třetích stran v obecné rovině). Na druhou stranu je často problém docílí korektního měřítkového tisku z DWF Vieweru ... občas si postaví hlavu a ať tam zadám co tam zadám, tak to prostě v měřítku nevyleze.

Vladimír Michl
27.03.2007, 08:53
Opravdu jen lehce. Z těch asi 20 výhod DWF oproti PDF se částečně smazaly dvě. Za cenu cca 18.000,-Kč to podle mne není odpovídající.
 


PDF sice bývá často žádáno, ale možná by i příjemce CAD dat zaujaly možnosti DWF - zkuste jim poslat PDF i DWF pro porovnání.

RaCa
27.03.2007, 09:13
Ještě se mi nestalo, aby architekt (nebo investor) ocenil krásu mých DWF, do nichž jsem vygeneroval fešné schéma rozvaděče
Ale jinak jsem nechtěl svým příspěvkem rozvířit diskusi o výhodách DWF...jen jsem měl radost z "nového, lepšího" pdf...nic vícRaCa2007-03-27 09:14:16

Petr Bláha
27.03.2007, 09:13
Ano je tam více rozdílů, ale většině běžných uživatelů jsou k ničemu. Oni zvládnou a stačí jim: otevřít, zoomovat, někdy tisknout na A4. Pro větší organizace a osvícenější spotřebitele je .DWF přínos, ale to je minorita. Z citovaných 20 výhod je pro běžnou potřebu důležitých pár.
Třeba u .DWF si vypnou nějaké hladiny nebo přepnou zobrazení a pak mi volají, co jsem jim to poslal, že tam není všechno, atd. Ona něco jiného je teorie nebo použití v poučeném kolektivu a něco jiného praxe s běžnou populací. PDF a DWF mají prostě svá pro a proti a místo pro své použití¨... toť můj názor.

Ten rozdíl 18 tis. je zavádějící. Není nutno si kupovat rovnou plný Adobe Acrobat, který má navíc podle mě dosti těžkopádné tvořítko .PDF. Stačí využít nějakou náhradu zdarma, případně za pár stokorun, které za chvilku zvládnou i vymoženosti PDF 8.

Doplněk p.Michl: Že jste to Vy, tak zkusím malý průzkum. Po nějakou dobu budu posílat klientům a spolupracovníkům .PDF i .DWF, poučím je o .DWF, poučím je jak tvořit .DWF a získám jejich zpětné ohlasy. Schválně kolik z nich ocení výhody .DWF a budou ho chtít nadále používat. Sám jsem zvědav.Petr Bláha2007-03-27 09:18:43

Ferdinand
27.03.2007, 11:23

[QUOTE=Vladimír Michl]... - zkuste jim poslat PDF i DWF pro porovnání.[/QUOTE]Pane Michl, vždyť
[QUOTE=RaCa]...I když jsem předal projekt v DWF, chtěl jej zákazník předat znovu, tentokrát v PDF....[/QUOTE]To je myslím jasné stanovisko "neCAĎáků"...

Vladimír Michl
27.03.2007, 11:56
Měl jsem na mysli předat mu oba formáty - "tady máte to vaše PDF co se moc nehodí na CAD data a přikládáme i lepší projektantský formát DWF, je úspornější, můžete v něm odměřovat, otáčet a řezat 3D objekty, můžete tisknout velké formáty i na vaší malé tiskárně a vaše připomínky k našemu projektu nám snadno můžete poslat zpět elektronicky - my si je rovnou načteme do výkresu".
Tvořítka PDF jen tak nebudou umět hladiny, 3D a další vymoženosti. Ono napsat driver, který tisk z Windows aplikace převede do PDF, není zas až taková práce, ale vyvíjet integraci s CADem už práce je. Takže pro roubování PDF na CAD data budete nejspíš stále potřebovat onen drahý Acrobat.

EuroTec
27.03.2007, 12:02
Je to bohužel jen o "lenosti" konkrétního obchodníka učit se nové prográmky. Já jsem toho svého zlomil až když jsem mu začal posílat 3D dwf z inventora. Naučil se v tom "hnípat" a najednou mu nevadí ani 2D dokumentace v dwf.

Sedláček
27.03.2007, 12:17
Obchodníka možná zlomíte, ale úředníka na stavebním úřadě určitě ne.
Tam už je malý zázrak, pokud je ochotný komunikovat v elektronické formě (případně v jakékoli formě)
 
PS
Ale tato diskuse tu již proběhla několikrát, takže nemá smysl to dále patlat.

Hanis
11.04.2007, 16:16
[QUOTE=Sedláček] Obchodníka možná zlomíte, ale úředníka na stavebním úřadě určitě ne.
Tam už je malý zázrak, pokud je ochotný komunikovat v elektronické formě (případně v jakékoli formě)
 
PS
Ale tato diskuse tu již proběhla několikrát, takže nemá smysl to dále patlat.[/QUOTE]

Toho úředníka by jste možná zlomil, ale nezlomíte IT technika, který zná jeno Win a Office a jejich licence.