Zobrazit plnou verzi příspěvku: Adaptivní

bonek
14.05.2012, 18:18
zdravím,prosím k čemu slouží v inventoru možnost "adaptivní" když kliknu na součást tak se mi vedle objevi takove 2 šipky. Modrá a červená. Kdyby jste mohli trochu objasnit diky .)

flesar
14.05.2012, 19:02
Adaptivní znamená přizpůsobitelný. Využívá se pro úpravu dílu v závislosti na vazbách v nadřazené sestavě, například Routing. Nejlepší by bylo pročíst si nápovědu a vyzkoušet si nějaký příklad.Jen pro úplnost - součást může být adaptivní pouze v jedné sestavě, to je často opomíjená vlastnost.

dusek
15.05.2012, 07:47
Adaptivita je, jak já říkám, dobrý sluha, ale zlý pán. Používá se, jak psal kolega výše, v Trubkách a potrubích. Dá se ale také použít pro řízení velikostí součástí v sestavě. Částečně to může nahradit řízení pomoci parametrů, je to sice rychlejší, ale prostě, je to adaptivita, osobně preferuji práci s parametry. :-) Každopádně ji používejte pouze v rámci jedné sestavy, níkdy v rámci více sestav, to pak může dělat pěknej cirkus. ;-)


Martin.Vanecek
23.05.2012, 10:53
Dobrý denAdaptivita může provádět změny velikostí mezi dvěma díly sestavyPříklad:V jednom modelu nakreslite desku s otvoremZaložíte druhý díl a hranu otvoru z první součásti promítnete (promítnutím geometrie) do náčrtu v druhé součásti.Vytvoří se adaptivní propojení kdy pokud otvor na prvním změníte změní se i na druhém.Často se stává že takto učiníte "nechtíc" pak bych to považoval za "špatného pána" může pak docházet k nechtěným změnám napříč sestavou, tam je řešení adaptivitu na dílu vypnout.Vhodnější technika je využití odvozené součásti, která plní stejný účel za podstatně méně HW nárocích a máte větší kontrolu nad tím co děláte. Nevýhoda je pak nutnost tuto techniku zvládnout a naučit se jíS pozdravem Martin vaněček


bonek
28.05.2012, 06:38
děkuji vám za odpovědi, vyzkoušim to na přikladu zda jsem to pochopil spravně :)