Zobrazit plnou verzi příspěvku: AIS 2011 - kolmá příčka mezi ohnutými tyčemi

bretabret
20.06.2011, 08:45
Zdravím ostatní uživatele a jiné diskutéry,
hledám řešení průniku mezi tyčemi stejného průměru. Jedna je výřezem anuloidu (nebo obecně zaoblená), řekněme, že leží na základně, druhá je rovná a kolmá na základnu. Osa rovné tyče směřuje do osy zaoblené, kolmo na dosadací rovinu. U rovné tyče je třeba zjistit přesný výkroj (rozdíl těles ve styku). Hledám vhodný nástroj - v ACADu rozdíl-sjednocení-průnik.

Cheff
20.06.2011, 09:21
Pokud jde o samostatný model (*.ipt) tak je ta samá fce i v Inv - KOMBINOVAT na záložce model, karta Upravit. Při vytváření tělesa použít ikonu pod průnikem - "NOVÉ TĚLESO" pak si lze dělat co je potřeba.

V sestavě bych pak pomocí náčrtu přebytek odřezal...

horalek
20.06.2011, 10:09
Existuje více cest, záleží na tom, jak hodně to má zůstat živé (jak hodně se mají automaticky aktualizovat).
 
V režimu sestavy - pomocí "kopírovat objekt" je možné nakopírovat geometrii z jednoho tělesa do druhého. (Jste v sestavě, ale upravujete díl, do kterého chcete kopírovat jiný díl). Nutno kopírovaný objekt aktualizovat ručně - na požádání.
 
Použít "odvozené těleso" ze sestavy uděláte dvě tělesa - v jednom odečtete trubku 1 od 2 a ve druhé to uděláte obráceně. Získáte sice více souborů, ale vše se bude 100% aktualizovat.
 
Použijete "generátor rámů", zde jde ořezat tělesa velmi rychle. Zbytek dodělat ručně např. pomocí "kopírovat objekt".
 

Cheff
20.06.2011, 11:32
Dovolil bych si nesouhlasit s tím generátorem rámů! Ano ořeže sice rychle, ale ne vždy funguje tak rychle a jednoduše jak by si člověk přál.

Oříznutí na plochu nefunguje a profil o profil občas generuje "zbytek", který je třeba stejně později oříznout v tělese.

Typickým příkladem je spoj U profilů (jeden do půlky druhého) pod větším úhlem...

bretabret
20.06.2011, 12:24
Děkuji všem za náměty. Vyzkouším. Nakonec vyřešeno tím nejbanálnějším způsobem - rotací (karta Vytvořit) přes osu anuloidu promítnuté geometrie anuloidu na rovině přes 3body (koncový bod osy anuloidu a oba koncové body osy upravované kolmé tyče).