Zobrazit plnou verzi příspěvku: Animace průběhu tažení

roice
02.01.2013, 14:32
Nemáte někdo nápad jak udělat v Inventoru animaci průběhu tažení. Už to hledám nějakou chvíli na netu, ale prozatím bez úspěchu.Předem moc díky za nápady.

Martin Madaj
03.01.2013, 18:10
Myslíte tažení jako tvářecí operaci nebo tažení jako tažení profilu po křivce?Jestli to první, tak LS-DYNA, Abaqus Explicit, apod. Jestli to druhé, tak co zkusit parametricky zadefinovat délku křivky, vytáhnout profil a poté parametr délky křivky řídit? Asi v sestavě...

roice
31.01.2013, 13:27
Tak to jste mne opravdu dostal, tažení jako tvářecí operaci jsem, abych pravdu přiznal nikdy nepoužil a ani nevím kde bych to hledal. Ne jednalo se o tažení profilu po křivce.Parametricky řídit délku křivky by šlo, ale bohužel pro to co jsme myslel a bohužel nenapsal, to nejde. Šlo mi o tažení profilu z 2D náčrtu po 3D křivce z 3D náčrtu. Nevadí, ale nápad dobrej, kdybych měl nějakou světlou chvilku a přišel na to jak to udělat, nebo to našel někde na internetu, tak to sem postnu. Myslím že by to byla zajímavá vychytávka mít v sestavách takovou vyspělejší animaci.

hoboj
31.01.2013, 14:24

Dobrý den, na co to potřebujete? Co to má splňovat?  Šlo by to, ale bylo by to krkolomnější na nastavení. téhle větě moc dobře nerozumím, co tím myslíte...: "Šlo mi o tažení profilu z 2D náčrtu po 3D křivce z 3D náčrtu" ??  

Cheff
31.01.2013, 15:22
Podle toho jak ten 3D náčrt vypadá. (pro hoboj: chápu to jako obyč tažení tvaru v 2D náčrtu po trajektorii 3D náčrtu). Řízení délky křivky mě napadlo obyčejně pomocí adaptivních rovin ze sestavy importovaných do ipt "obdoba" modelu pružiny... Ale pokud je trajektorie nějak lomená, tak opravdu jen nějak vhodně zadefinovat přímo délku té křivky (hodnoty do modelu dostat třeba pomocí odvozené komponenty, kde se importují pouze parametry).

hoboj
31.01.2013, 15:31

Taky jsem to tak pochopil, ale radši jsem se chtěl ujistit.  Nyní k tomu provedení: Jde to tedy udělat tak, jak již popisuje Cheff, akorát bych udělal adaptivní roviny a na koncové body bych zakótoval v rovinách pomocí náčrtu.  Především záleží na co konkrétně tuto modifikaci potřebujete, pokud pouze pro vizuální vzhled, tak se to dá vytvořit.

roice
31.01.2013, 15:31
Dobrý den,nic podstatného, osobně jsem to chtěl pro naznačení směru proudění kapaliny v hadici, ale napadá mne víc využití, od plnění válce pístu, přes tažení kabelu atd..Vysvětlení věty:2D náčrt =  profil3D náčrt = křivka po které je tažen 2D profilVím nebylo to napsáno úplně správně Česky.Oprava "Šlo mi o tažení 2D profilu po 3D křivce"Abych předem odpověděl na některé otázky:Ano vím že vizualizace a animace se lépe dělají v MAXu, ale proč převádět modely do maxu, přemapovávat je a znovu vytvářet animace, když už ve zdrojovém softwaru toto mám a chci jen drobnost navíc.Ano vím že Autodesk nabízí hotová řešení která toto umí i v Inventoru, ale odmítám za to platit půl míče.

hoboj
31.01.2013, 15:48

Pokud víte tedy trajektorii, tak bych si v dané sestavě vytvořil novou součást, kterou bych nastavil, jako adaptivní. Udělal bych náčrt průřezu a poté vytvořil rovinu, která by byla adaptivní a následně zavazbená k počáteční rovině.  Dále 3D trajektorii, kterou by tento průřez měl "kopírovat" na koncový bod, který byl promítnut, nebo vytvořen na vytvořené adaptivní rovině. Potom už stačí dát řídit vazbu, kterou máme nastavenou mezi dvěmi rovinami a zatrhnout řídit adaptivitu a uvidíte, že se Vám to bude měnit a pohybovat, dle zadaných parametrů. 

roice
31.01.2013, 16:14
Moc díky, to je pravda, hned jak to půjde tak vyzkouším. Ještě jednou děkuji.