Zobrazit plnou verzi příspěvku: Annotative Scale

Pet5
12.07.2010, 14:30
Zdravim,
 
otazka uplne trapna, ale mne uz rok lezi v hlave. Este stale som neprisla na klb, naco vlastne sluzi annotative scale? Mohli by ste vysvetlit na nejakom praktickom priklade, prosim?
 
Dakujem moc.

PepaR
12.07.2010, 14:37
Trapná otázka to určitě není. měřítka poznámek jsou docela užitečná pomůcka, pokud se je člověk naučí používat, ale neskutečná překážka/problém pro implementaci do firmy nebo v případě snahy naučit měřitka poznámek používat i kolegy.
 
Shodou okolností jsem se o tom rozhodl napsat článek, tak Vám sem hodím pracovní verzi textu:
  
[QUOTE=Měřítka poznámek]
Měřítka poznámek
S příchodem AutoCADu 2008 přibyla velmi užitečná funkce měřítka poznámek/anotací (annotation scale). Co si pod měřítkem poznámek představit a pro co se využívají si vysvětlíme v tomto článku. Základní kresba v AutoCADu je tvořena v modelovém prostoru a kreslena v měřítku M 1:1, ale texty, popisy, kóty a symboly jsou odvislé od měřítka, ve kterém bude výkres tisknut. Tzn., že při výsledném tisku M 1:100 musí být tyto prvky 2x tak větší, než při M 1:50. Nevýhodou tisku ve výšších měřítcích je, že počet výše zmiňovaných prvků, ketré lze umístit do výkresové plochy je tak omezen. Navíc často narazíte na problém, kdy kreslíte výkres v měřítku M 1:100, např. studii a v dalším zpracovávaném stupni projektové dokumentace potřebujete výkres tisknout v měřítku M 1:50, abyste mohli lépe prokótovat, popsat stavební návaznosti a technické řešení. V dřívějších dobách a i dnes je toto často řešeno vymazáním původních kót a kótováním, popisováním stavebního výkresu nanovo. Co si budeme namlouvat, zabere to dost práce a proč si ubírat čas, který můžeme trávit s rodinou nebo ve stínu slunečníku ve společnosti přátel a zlatavého moku. S příchodem měřítek poznámek jde totiž práci zefektivnit a nemusíte již nic překótovávat a dělat tak práci nadvakrát.
 
Jak to funguje?Kótu, text nebo blok nyní vytvoříte pouze jednou, aktivujete prvku vlastnost Poznámka a velikost se pak automaticky přepočítává. V různých měřítcích můžete však potřebovat odlišnou pozici prvku. Na to je taky myšleno prvek a ač máte pro všechny měřítka jeden jediný prvek, tak pro něj můžete nastavit různou pozici pouhým přetažením za referenční bod prvku.[/QUOTE]PepaR2010-07-12 20:20:26

Pet5
12.07.2010, 14:56
Dakujem.
 
Ale co napriklad v pripade bloku. Vytvorila som novy blok a tam mam moznost zaskrtnut annotative scale. Zo zvedavosti, co to spravi, zaskrtla som. Blok sa mi v modeli ukazuje, ale v layoute chyba? Kde si mozem tu anotaciu prestavit?
Je ten blok len prilis maly, preto "zmizol" v layoute? A naco vlastne ta anotacia pri blokoch sluzi?

Pet5
12.07.2010, 15:00
A este doplnujuca otazka k tym kotam a textom.
 
Ja som si myslela, ze tie sa kreslia v modeli tiez 1:1 a potom nie je problem zobrazenie v mierke v layoute. Ci? Ma to teraz zmiatlo.

PepaR
12.07.2010, 15:14
Popisky kreslíte znásobené hodnotou měřítka, nebo je můžete vytvářet až v rozvržení 1:1. V rozvržení (layoutu) se Vám prvky nezobrazují pravděpodobně kvůli špatně nastavenému měřítku v rozvržení.
 
Je nutné upozornit i na to, že pro daný výřez můžete mít různé měřítko pro kresbu a různé pro poznámky. Je to docela dobrý trik a pužívám jej u velkých projektů, kdy kresbu mám v 1:100 a popisy v 1:50. Je to čitelné a šetřím tak naše lesy.
PepaR2010-07-12 15:15:51