Zobrazit plnou verzi příspěvku: Autocad 08 sada listů

Jita
09.09.2008, 12:27
Ahojky, měla bych dotaz. Mám několik podlaží, a potřebovala bych překontrolovat, zda mám ve všech poldažích správně umístěné komíny , zda jsou stěny dobře umístěny. Existuje v autocadu nějaka funkce, která mi umožní vrstvit výkresy na sebe a upravovat, aniž bych musela celá podlaží kopírovat z výkresu do výkresu. Můj další dotaz.... K čemu přesně slouží sada listu? Jsem z této funkce trochu v chaosu. Děkuji  P.S. Používám Autocad 08.

Peter Jirat
09.09.2008, 12:29
Zkuste se podívat, co umí XREF. Tento příkaz by Vám měl pomoci.

zdrk
09.09.2008, 12:33
Nejjednodušší je použít XREF.
Načíst XREF jednotlivých podlaží do jednoho výkresu.

Petrsorge
09.09.2008, 12:38
[QUOTE=Peter Jirat]Zkuste se podívat, co umí XREF. Tento příkaz by Vám měl pomoci.[/QUOTE]
 
Teda vás bych jako teachera nechtěl... :-)
Zkusil jsem si představit že nevím co xref je a vlezl jsem do nápovědy ACADu..... No nebudeme si namlouvat že je nějak zváště dokonalá (i když mnohem lepší než nápovědy u MS Office:-)
Ale asi bych to za chvíli vzdal a dělal "postaru"
 

Peter Jirat
09.09.2008, 13:54
[QUOTE=Petrsorge][QUOTE=Peter Jirat]Zkuste se podívat, co umí XREF. Tento příkaz by Vám měl pomoci.[/QUOTE]
 
Teda vás bych jako teachera nechtěl... :-)
Zkusil jsem si představit že nevím co xref je a vlezl jsem do nápovědy ACADu..... No nebudeme si namlouvat že je nějak zváště dokonalá (i když mnohem lepší než nápovědy u MS Office:-)
Ale asi bych to za chvíli vzdal a dělal "postaru"
 [/QUOTE] Obvykle můžu odpovědět obšírněji, ale to taky záleží na dotazu. A protože nevím, jestli JITA zná způsob práce s xrefy, tak nejprve lze jen naznačit... Stejně nejvíce si člověk zapamatuje, když si to sám dohledá. Jinak někdy (zřídka) učím i mimo firmu, tak se možná potkáme :-)

Petrsorge
09.09.2008, 14:03
Jasně :-)
Jen mě to tak napadlo :-) Ja z toho dotazu totiz dosel k zaveru ze o nich nic nevi :-(
 
Ale potkat se asi nepotkame :-( Mě už na žádný školení nepustí (leda by bylo expertský) bo u nas na firme se nejde podle toho co umis ale podle toho na jakych si byl skoleni :-( Takže umim p*d a vic se nedovim....
Aspon ze nikdo nenadava ze mi chodi tolik posty z tohodle fora

Petrsorge
09.09.2008, 14:05
Mimochodem ze sady listů jsem taky trochu v chaosu

PepaR
09.09.2008, 14:15
Představte si funkci Xref jako pauzáky, které přikládte na papírový výkres. Takhle podobně to funguje.
 
Vhodné je při podkládání a vzájmené kontrole výkresu změnit dočasně barvy entit, aby byly zřetelné rozdíly.
 
PS: Byl na to dokonce i tip.PepaR2008-09-09 14:23:56

Buba
09.09.2008, 17:18
Odpoveď od PepaR bol na XREFy
AD Sada listov:
Slúži ako nejaký organizátor väčšieho projektu.
Vytvoríte si nejakú stromovú štruktúru všetkých výkresov, pričom nezáleží na ich umiestnení (môžu byť v rôznych adresároch aj v rôznych súboroch)
Štruktúra Sady listov sú vlastne linky na jednotlivé stránky v projekte, pričom každá "linka" v sebe môže niesť rozne prednastavené alebo užívateľom nadefinované informácie.
Z tohto kvázy stromu výkresov, sa dá ďalej využívať informácia napríklad na automatický zoznam výkresov a pod.
Vieme si na jeden projekt vytvoriť aj viacej sád (napr. interná pracovná sada, alebo sada pre subdodávateľov alebo sada pre expedíciu pre zákazníka...)
Vytvorením sady sa vlastne vytvorí jeden linkový súbor, ktorý má v sebe tie informácie navyše zadané a zoznam výkresov s linkami.
Keď zmažete napríklad jeden z listov v zozname, tak fyzicky sa s príslušným DWG súborom nič nedeje.
Naopak keď chcete rýchlo nájsť konkrétny list projektu, dáte len dvojklik v zozname sady listov a príslušné DWG sa Vám otvorí.
Tiež sa dá zo Sady listov priamo publikovať do súboru alebo na ploter.
Toľko stručne. :)Buba2008-09-09 17:20:25

alfred
09.09.2008, 18:45

[QUOTE=Petrsorge]Zkusil jsem si představit že nevím co xref je a vlezl jsem do nápovědy ACADu..... No nebudeme si namlouvat že je nějak zváště dokonalá (i když mnohem lepší než nápovědy u MS Office:-)

[/QUOTE]Myslím že se pletete, pokud si trochu na nápovědu zvyknete, zjistíte, že je velmi kompletní a hledá se v ní docela dobře. Jediná nevýhoda je, že posledních několik verzí je místy špatný překlad do češtiny (nesoulad překladu v programu a nápovědy), ale aspoň se trochu zasmějete.

PepaR
10.09.2008, 10:45
U posledních verzí Nápovědy bych o kvalitě občas pochyboval, ale třeba ve verzi 2009 je tomu jinak. Konkrétně mám na mysli, že příkazy v nápovědě nekorespondovaly s příkazy reálnými atd. Taky mi přišlo, že občas překlady dělají lidi, kteří AutoCAD a některé obecné programy ani neotevřeli nebo je neviděli ani z vlaku, ale to užje debata na jiné téma.