Zobrazit plnou verzi příspěvku: AUTOCAD 2007 PADA

lubos
15.03.2007, 10:54
Vazeni priatelia,
vo firme nam bolo instalovanych niekolko plnych verzii Autocad 2007, pricom doteraz som pracoval 15 rokov s programom Allplan Nemetschek. kedze som v Autocade novacikom a chcem s tym zacat tak, ako uz niektori kolegovia kreslia, nechal som si to nastavit tak, ako to oni maju. v ikonach mi chybala zakladna ikona na kreslenie linii, bola tam len polylinia, tak som sa pytal, preco to tam nie je. odpoved jedneho kolegu, ktory za celymi nastaveniami stoji, bola, ze on pouziva len tie. tak som si povedal, necham vsetko tak, ako ma on a aj ja tak budem kreslit.
nastavil som moju 4-tlacitkovu mys tak, ako mam aj v Allplane, cize Escape na stvrte tlacitko, atd... potom som zacal kreslit  a vsetko bolo v poriadku. poskusal som vsetky mozne kroky v kresleni, tlacil som s Autocadom prisle vykresy atd a vsetko bolo v poriadku.
az teraz kreslil kolega nieco v 3D na svojom pocitaci (nie na mojom) a doplnil jednak ikony o Liniu, ktora tam predtym nebola a este dalsie... a este neviem co urobil na serveri, kedze vsetko nejak bezi cez centralny server. tym sa mi automaticky pomenili ikony aj na mojom pocitaci.
ovsem odvtedy ked stlacim escape, alebo aj akokolvek potvrdim krok, napriklad medzernikom alebo Enterom bud na klavesnici, alebo na mysi, tak Autocad sa zruti. a preto sem vlastne pisem, lebo som v tom zaciatocnik:
co sa mohlo stat, kde moze byt pricina, nikto mi nevie z kolegov poradit, pritom nastavenie mysi je spravne, v Allplane Nemetchek funguje, ako predtym, a v Autocade som nic sam neprestavoval, lebo chcem mat vsetko tak, ako ti najskusenejsi uzivatelia Autocadu v kancelarii.
 
Vie mi niekto poradit?
dakujem za ochotu a ospravedlnujem sa, ak som tu diletantsky nacal tento problem.
 lubos2007-03-15 10:58:05

lubos
15.03.2007, 14:10
tak dobre,
ako vidim, musim sa asi obratit priamo na Autodesk. dufam, ze aspon oni budu nieco vediet poradit. zlaty dobry Allplan.lubos2007-03-15 14:11:21

Petr Bláha
15.03.2007, 14:49
Vezmu to je stručně:
1) Ve Vašem případě bude asi opravdu nejlepší vrátit se k tomu starému dobrému Allplanu, jak říkáte.

2) Nevím jestli jste postřehl, ale toto je zcela dobrovolné uživatelské forum, kam přispívají z velké většiny zaměstnaní a velmi vytížení lidé. To, že Vám někdo urgentně neposkytl řešení Vašeho problému, není rozhodně důvod k Vašemu rozhořčenému příspěvku číslo dva.

3) Jednoznačné řešení problému se navíc nadá v podstatě poradit, protože ze zmatečného popisu je jasné jen to, že se v tom vrtal kde a kdo a někdo u Vás také úplně přesně neví co dělá.

4) Pokud Vám někdo instaluje SW, který jste v životě neviděli, tak by vám ho měl také základně nastavit, rozchodit všechny komponenty (tisk, myšky, atd.) a i pár slov k funkčnosti povědět.

Doplněk: Jeden tip k řešení přeci jen dám. Myslím si, že problém není způsoben AutoCADem, ale špatnou instalací nebo následnými úpravami instalace nebo špatnou konfigurací některé komponenty (ovladač myšky, nastavení AutoCADu). Ale s ohledem na popis problému to je opravdu jen na základě tušení.
Jinak Autodesk Vám moc nepomůže, protože hlavní podporu poskytuje prodejce, který Vám SW prodal. U Autodesku se můžete obrátit tak maximálně na forum podpory nebo e-mailem, ale vše v angličtině a stejně Vás odkáží na dealera. A není to, že by se zbavovali zodpovědnosti, ale oni mají systém prodeje a podpory prostě takto řešený. Problém s autem také neřešíte v továrně výrobce, ale u jeho prodejce nebo autorizovaného servisu :-).Petr Bláha2007-03-15 14:55:26

Radim Cech
15.03.2007, 15:00
Musím se přidat k p. Bláhovi. Váš problém je o základní funkčnosti produktu, a ten by Vám měl skutečně zajistit ten, u koho jste jej zakoupili. Pokud jste úplný nováček, nebylo by k zahození i školení. Ale jinak s Vámi soucítím, protože přejít po 15-ti letech praxe na zcela nový software, to můžeme být o zdraví. Jen by mě zajímalo, a možná i některé další, proč z Allplanu na AutoCAD.

lubos
15.03.2007, 15:27
priatelia,
dakujem za Vase rady, na Allplane pracujem 15 rokov a som s nim plne spokojny a jediny problem, preco prechadzam na Autocad, je vymena dat s partnermi, ktori maju Autocad a dalej novi zamestnanci, ktori si nejakym sposobom presadili, ze smu zacat s Autocadom, cim sa postupne stali dva rozne systemy v kancelarii aktualne a nakoniec sa rozhodlo, ze kvoli vymene dat sa teda postupne prejde na Autocad.
to len na vysvetlenie, preco to nastava.
co sa tyka skoleni, absolvoval som dve aj s certifikatom v rakuskom skoliacom stredisku a ako som spominal, uz som vselico s Autocadom v ramci testovania kreslil, plotoval... a vsetko bolo nastavene spravne. jednoducho to fungovalo, ako na skoleni ucili.
ked sa menujem za novacika, chcem tym len povedat, ze sa nechcem s nikym z vas porovnavat co sa tyka ovladania Autocadu a prijmem kazdu radu.  chcem s tym zacat spracovavat nove projekty. ale zrazu z nicoho nic, ked sa mi automaticky (vraj) zmenili ikony, lebo kolega doplnil zapamatane nastavenie o nove prvky a aj mne sa to potom objavilo, padne Autocad po akomkolvek ukone, ani len liniu s dvomi bodmi nemozem potvrdit a ukoncit ukon, padne to.
nic som s tym nerobil a ten kolega tvrdi, ze to s tym nema nic spolocne...
takze som bezradny, produkty boli zakupene, ale instalovali to zamestnanci , nie zastupcovia predajcu a dopadne to tak, ze oni budu znovu do toho vrtat. takze som sam chcel s vasou pomocou prist na to, ci neexistuje nejake nastavenie, ktore sa zmenilo bez mojho zasahu a ktore by som po vasej rade dokazal znovu aktivovat.
autocad mi fungoval a preto som si myslel, ze jeho nova instalacia by mozno nebola hned tak aktualna.
inac dakujem, ze ste mi odpovedali
lubos

Buba
15.03.2007, 15:39
[QUOTE=lubos]priatelia,
padne Autocad po akomkolvek ukone, ani len liniu s dvomi bodmi nemozem potvrdit a ukoncit ukon, padne to.[/QUOTE]
Predminulý týždeň sa mi vyskytol problém, (neviem, či to môže spolu súvisieť), že ako si tak kreslím v AutoCADe naraz pri stlační pravého tl. myšky (=Enter=potvrdenie) sa mi zavrel AutoCAD, bez opýtania na uloženie. Stalo sa mi to náhodne a nepredvídateľne som si istá, že som omylom nezavrela okno. Potom som si oscanovala disk, odinštalovala StrokeIt, zmazala nepotrebné veci a odvtedy sa mi to už nestalo. Možno Vám to pomôže.

Radim Cech
15.03.2007, 15:46
Co s tím máte, to se dá jen těžko poznat z popisu, určitě se Vás někdo zeptá, na čem to provozujete atd. možná i od koho jste to koupili
Já jen jeden postřeh. Do originálních ikon by se nemělo z bezpečnostních důvodů zasahovat, aby jste si mohl kdykoliv ty originální vyvolat. Pokud má někdo takovou potřebu, určitě bych uložil originální nastavení do základního profilu a všechny změny pak dělal do nějakého uživatelského profilu. Mezi nimi se můžete přepínat, dokonce si můžete dát i různé ikony pro start programu s voláním různých profilů, příkladem může být pozadí plochy, někdo rád černé, někdo bílé, já třeba šedé, takže tři profily s jiným poyadím, a tři ikony pro start AutoCADu s voláním příslušného profilu. To uvádím jako příklad, předpokládám, že na jednom PC nedělají tři lidi.
 
Ale pokud se už v těch ikonách "odborně šťoural", tak to bude horší.  Já osobně má vlastní USER.MNU, které se načítá při startu a do originálu v podstatě nezasahuji.
 
S tím, že někdo zasahuje do ikon až tak, že si zruší LINIE a nechá jen POLYLINIE je otázka, zda se zasmát a nebo ho rovnou přizabít!!!
 
Ještě mě zaujalo, že na serveru máte centrální nastavení, což bych bral, že je případ toho základního profilu, ale jen na příkladu různých barvených pozadí, přece nemůžete všichni dělat na identickém nastavení!!! Přece nejste klon jeden druhého.  Ještě jsem neviděl, aby dva lidi na identickém CADu měli identické rozložení obrazovky.
 

Petr Bláha
15.03.2007, 15:49
Tak zkuste novou instalaci. Nejprve zkuste jen opravnou a pokud to nepomůže, tak reinstall kompletní.
Před tím si můžete zazálohovat Váš aktuální profil, možná pak půjde obnovit. Pokud máte za sebou školení, tak si nechte čistou instalaci a uživatelské prostředí si upravte sám - nikoliv ta "migrace" od kolegů.

Také mě napadlo, jak Vám to upravovali kolegové do toho "lepšího" nastavení, tak jestli nějak nepomotali naše milované CUI. To by mohlo vše vysvětlovat, i když že by poškozené CUI shazovalo celý ACAD slyším prvně.
Zkuste si profil resetovat na defaultní, možná to pomůže.

To, že jste si to instalovali sami neznamená, že by Vám Váš prodejce neměl pomoci s problémem. Pokud odmítne, nahraďte dodavatele za ochotnějšího ... nejjednodušší metoda :-) (ovšem v praxi vedením společností málo využívaná :-( ).

ad. p.Čech:
Naprostý souhlas. Uživatelské úpravy ZÁSADNĚ mimo hlavní .CUI, .MNS! Tahat část nastavení ze serveru je dobrá věc, ale dělat to na kompletní profil není asi nejlepší nápad a není to vůbec komfortní pro uživatele.Petr Bláha2007-03-15 15:54:29

lubos
15.03.2007, 15:58
vazeni priatelia,
dakujem vam za ochotu a rady. budem to mat tazke, volakedy som cele veci okolo Nemetschkovych instalacii (9) organizoval s firmou Nemetschek sam a vsetko fungovalo az dodnes. tentoraz som ale odkazany na druhych, ktori to nastartovali a ja sa v tom nevyznam natolko, aby som mohol cokolvek sam zacat centralne nastavovat, atd. navyse su vsetky data podla tych ludi centralne  sichrovane, kazdy cudzi, co s tym projektom nema nic spolocne, ma k rozpracovanym  datam pristup a otvara ich, co sa bezne deje a mna to privadza do zurivosti, ked vidim, ze moje data, ktore som nuteny teraz centralne zichrovat, niekto znovu otvaral. to nemoze dobre skoncit.
ale ako hovorim, som v autocade zaciatocnik a mozno to tak ma byt a bezi to tak aj inde, neviem.

Radim Cech
15.03.2007, 16:01
sdílení dat nemá s otvíráním cizích výkresů nic společného. To je snad o systému fungování firmy!!!

Petr Bláha
15.03.2007, 16:07
... a sdílení dat výkresů nemá nic společného s nastavením AutoCADu.

Mantlík
15.03.2007, 16:25
Hm, stačily dva telefony a není co psát, že pánové
Takže jen některé další nápady. 
Nezmínil jste se, zda to takhle dělá jen Vám, nebo i někomu jinému (ale zřejmě jen Vám, takže problém bude jen u Vás
Spadne Vám to jen při _LINE přes ikonu, anebo i když příkaz spustíte z příkazové řádky? Pokud to z příkazové řádky funguje bez problémů, pravděpodobně Vaši experti příkaz na ikoně nějak zmršili, případně na ni pověsili nějaký nesmysl, který acad spolehlivě shodí (třeba lisp, který se navenek tváří jako LINE, ale provádí cosi nepěkného)
CUI samo o sobě se mi už nadělalo spoustu příkoří - především co se týče viditelnosti toolbarů a vzhledu ikon (taky i kvůli tomu jsem ještě nenašel odvahu a čas na 2007), ale že by samo shazovalo acad si taky nemyslím (pokud ... viz předchozí věta)
Pokud to padá i z příkazové řádky, bude asi problém v instalaci
 
A hloupá otázka - už jste od té chvíle, co se to stalo, resetoval nebo znovu zapnul PC? A stalo se totéž?
 
Anebo - teoreticky - by to mohla být souhra náhod a chyba v hardwaru (paměť?)

lubos
15.03.2007, 16:38
to ja viem, bolo to len na ilustraciu. ono to teraz s tymi vykresmi aj tak vyzera.
ale inac dakujem za rady.
 
pan Mantlik:
ano, pocitac bol parkrat vypnuty a rano znovu zapnuty.
liniu som spomenul ako priklad zmeny, ktora nastala v ikonach.
Autocad pada po kazdom stlaceni Enteru, Medzernika, Escape... bez ohladu na to, co by sa kreslilo, cize kreslit sa vobec neda.
staci zapnut novy file bez ziadneho nakresleneho prvku, stlacit napriklad escape a je to dolu....lubos2007-03-15 16:42:01

Mantlík
15.03.2007, 16:40
[QUOTE=Radim Cech]
 Ještě jsem neviděl, aby dva lidi na identickém CADu měli identické rozložení obrazovky.
 [/QUOTE]
A to já ano  
Netvrdím , že to je cesta pro všechny a že se to všem musí libit. Možná je to i trochu sobecké, ale u nás to funguje
 Kdysi při přechodu na 2000i jsem na 4PC udělal stejné rozložení obrazovky ,které s mírnými změnami (nové funkce) funguje dodnes.
Kolegové si na to zvykli a nikdo si nestěžoval - občas dokonce i dnes zírají, co tam v toolbaru po rozbalení vlastně řadu let mají
Je fajn, když kolega požádá o radu a já u něj nemusím hledat potřebnou ikonu.
Kdo to chtěl jinak, má to jinak, není problém
 
Vše je samozřejmě řešeno přes vlastní částečný CUI (Ale co to dalo v 2006 práce, to bych zdaleka nenasčítal od R10 do R2005 )

Petr Bláha
15.03.2007, 16:45
[QUOTE=Mantlík]Hm, stačily dva telefony a není co psát, že pánové[/QUOTE]
Jsem asi nějaký zbržděný, ale tuhle poznámku nechápu :-(

update: ... už jsem se odbrzdil ... holt delší vedení při odpoledniPetr Bláha2007-03-15 17:15:10