Zobrazit plnou verzi příspěvku: AutoCAD 2010

Petr Bláha
16.02.2009, 14:53
Zdravím všechny. Už se nám to zase blíží a marketing hlásá "AutoCAD 2010 je hodnocen jako největší upgrade od verze 2004", tak jsem si dovolil založit toto vlákno, kde budu uvádět své postřehy a informace o nové verzi ACADu. Některé informace určitě někteří z Vás již znají, ale věřím, že někomu přehled pomůže a dozví se co nevěděl.

Máte-li zájem, tak příspěvky k tomuto tématu od všech vítány, rád se také dozvím nové informace.
----------

Jako první přináším odkaz na videa s ukázkami nových funkcí A2010: VIDEA
Dále podrobný soupis novinek (ENG): PDF
A velmi pěkný přehled z webu CAD Panacea (ENG): AutoCAD 2010 in 3 minutes

Pozitivně z novinek hodnotím:
- Nová funkce Constraints vypadá zajímavě, ale zda to bude použitelné i na skutečný výkres se teprve ukáže. Ví někdo, zda se zničí vazby přeuložením do starší verze DWG?
- Snad již plně funkční export PDF.
- Konečně "asociativní" šrafy nezávislé na entitách!!!
- Přibyla "kóta" plochy.
- Integrace některých nezbytných příkazů přímo do ACADu (KILLDOTS, REVERSELINE, atd.)
- Stále oficiální podpora pro Win XP.
----------

Naopak tu ale máme "vylepšení", která nás skutečně nepotěší:
- Verze 2010 používá nový formát DWG.
- Prohloubení nutnosti používat RIBBON (pro maximální efektivitu některých nových funkcí to bez ribbonu asi nepůjde, ale doufám, že se mýlím)
- Zatím nemám potvrzeno, ale z některých blogů se zdá, že se znatelně zvýší HW náročnost (některé nové funkce nebyly použitelné na normálním PC už u 2009). Testoval někdo beta verzi?
----------

A na závěr i něco pro LT-čkáře: AutoCAD LT 2010 Demo Videos

... pro dnešek vše milé děti

vbehun
16.02.2009, 15:06

Řeč je zřejmě o plném Autocadu. Co z novinek se dostane do verze LT2010 (ano, odkazujete na videa - ale je jich mnoho - až 10 - a nechce se mi je detailně zkoumat) ?vbehun2009-02-16 15:08:47

Petr Bláha
16.02.2009, 15:23
[QUOTE=vbehun] Co z novinek se dostane do verze LT2010?[/QUOTE]
Zkuste si pročíst blog Kate Morrical, něco tam uvedeno je (ENG). Přímo vypsané rozdíly plné a LT verze budou k dispozici až asi s uvedením na trh.

alfred
16.02.2009, 19:28
pozitivně hodnotím (): -možnost konverze spline->pline-vylepšení FIND (seznam nalezených a zoom na který si vyberu)-jsem moc změdav na nové šrafyrozpaky ():-ribbony - doufám že půjdou opět vypnout...-nově bude místo jakéhosi souboru CUI používat CUIx kde budou i obrázky (to bude chaos...)negativní:-opět nový formát DWG (starý už asi konkurence umí dobře používat tak je třeba udělat nový - jen aby byl...). Doufám, že ho bude umět alespoň AutoCad. V současnosti je potřeba místo "Ulož jako...." používat "exporttoautocad". Už z toho názvu - vyloženě z toho čiší kompatibilita... No ale upřímně, že by to byly až tak bombastické novinky, to bych tedy neřekl...

alfred
17.02.2009, 21:40
Podíval jsem se na odkazovaní videa a musím říct, že parametrické kreslení je skutečně velká novinka. Snad to bude trochu použitelnější než dynamické bloky... Zajímalo by mě, jak je to dělané. Že by spousta reaktorů? Velice zajímavě vypadají i šrafy. Zajímalo by mě jestli to byla entita šrafů, nebo nový objekt a jestli se jednalo o asociativní či neasociativní šrafy.Jak to asi bude s náročností na HW? Bude CIVIL 64bit?

Vladimír Michl
24.02.2009, 14:49
Parametrické kreslení a geometrické vazby v AutoCADu jsou velký krok - ti kdo znají Inventor budou hned doma. Nenahrazuje to, spíš doplňuje dynamické bloky. Ano, technicky je to dělané přes reaktory.
 
Šrafy jsou vylepšeny jen z hlediska ovládání (detekce mezer, pohodlná uzlová editace neasociativních šraf) - je to stejný objekt.
 
Ribbony jsem zpočátku taky zatracoval, ale zvykne se na ně rychle a pak jsou daleko logičtější než nějaké toolbary a roletky. Dají se vypnout, ale není to vhodné. Změny 2010 se týkají i menu pod "šarlatovým A".
 
CUIX je jen komprimovaná verze XML souboru CUI. Výsledkem je rychlejší práce s menu.
 
Pro ukládání do starších verzí formátu DWG není potřeba používat žádné "export" příkazy - stačí UložJako nebo nastavit preferovaný formát v Možnostech (stejně jako v minulých verzích).
 
Podstatná část novinek se týká 3D modelování (organické tvary, vzájemné převody povrch/objem...) a PDF. Doplněny byly i externí reference, otáčení obsahu výřezů. Přehled hlavních novinek je na www.xanadu.cz/autocad
 
Verze LT 2010 odstraňuje některá omezení příkazů starších verzí. Z plné verze 2010 obsahuje prakticky vše kromě 3D a parametričnosti/vazeb.

Rostislav Říha
24.02.2009, 16:10
když mám teď ze 100(možných)% fungující instalaci ADT2006, na základě ní připravenu (neodzkoušenou, neprověřenou, nevyladěnou) instalaci ACA 2009, jak dlouho mi bude trvat, než budu mít funkční instalaci 2010?

alfred
24.02.2009, 19:01

[QUOTE=Vladimír Michl]Pro ukládání do starších verzí formátu DWG není potřeba používat žádné "export" příkazy - stačí UložJako nebo nastavit preferovaný formát v Možnostech (stejně jako v minulých verzích).
[/QUOTE]Dovolím si zásadně nesouhlasit. Když to není třeba proč tam jsou? Moje představa o tom, že to není třeba je ta, že když něco nakreslím v čistém AutoCadu 2008 a uložím jako starší verzi a otevřu to v AutoCadu 2006, tak mi to nebude psát hlášku o tom, že jsou nějaké nové AEC objekty. Aby to nepsalo musím instalovat objekt enablery. V MAPu 2006 to navíc vypisuje hromady hlášek, kterých se zbavím jen s dalším updatem... Když použiji příkaz Exporttoautocad tak to nedělá. Rozdíl tam tedy je. Osobně to považuji za neschopnost Autodesku mít vlastní program plně kompatibilní s vlastním formátem. Objekt enablery jsou jen "dodělávky" starší verze, respektive jinak nazvané opravy.

Vladimír Michl
24.02.2009, 22:25
[QUOTE=alfred] [QUOTE=Vladimír Michl]
Pro ukládání do starších verzí formátu DWG není potřeba používat žádné "export" příkazy - stačí UložJako nebo nastavit preferovaný formát v Možnostech (stejně jako v minulých verzích).
[/QUOTE]Dovolím si zásadně nesouhlasit. Když to není třeba proč tam jsou?
[/QUOTE] 

Ale ony tam nejsou. AutoCAD (o kterém se tu bavíme) žádný takový příkaz nezná.
 [QUOTE=alfred]Moje představa o tom, že to není třeba je ta, že když něco nakreslím v čistém AutoCadu 2008 a uložím jako starší verzi a otevřu to v AutoCadu 2006, tak mi to nebude psát hlášku o tom, že jsou nějaké nové AEC objekty. Aby to nepsalo musím instalovat objekt enablery. V MAPu 2006 to navíc vypisuje hromady hlášek, kterých se zbavím jen s dalším updatem... [/QUOTE]
Žádné AEC objekty AutoCAD sám nepřidává. Něco jiného je samozřejmě AutoCAD Architecture nebo AutoCAD Civil 3D. Jimi přidané objekty uložené v DWG nelze vždy převádět do starších verzí dané aplikace.

Petr Bláha
23.04.2009, 00:16
Přináším první dojmy po prvních hodinách testování AutoCADu 2010 EN (trial verze).
(Testování je s vypnutými RIBBON, ty mi prostě stále nesedí, i když jsem se snažil i násilím na ně naučit. Win XP SP3 32 bit. A2010 po základní instalaci)

Opravy hloupostí, bugů a srovnání s 2009:
- Panel rychlých vlastností při prvním použití již nezamrzává;
- Nový plovoucí panel hladin konečně funguje stejně rychle jako ten starý (neplatí pro ten v ribbon);
- Oproti 2009 zatím nepozoruji v sumě výrazně nižší výkon na stejném HW (2D, 3D nepoužívám). Třeba operace s hustým šrafovacím vzorem jsou výrazně rychlejší, ale naopak např. přepínání na rozvržení je výrazně pomalejší;
- ACAD konečně nečeká několik vteřin při zavření posledního výkresu a sebe samého;

Co se oproti 2009 opravit nepodařilo:
- Stále nelze korektně kopírovat rozvržení (včetně nastavení hladin ve výřezech) mezi výkresy;

Z novinek a vylepšení:
- Vylepšené šrafy s hranící fungují výborně a konečně to dělá to co má. Díky!
- Přidán Toolbar na vyhledávání textu ... konečně člověk nemusí jak magor pořád do dialogu hledání;
- Nativní PDF export konečně vypadá korektně vč. tl. čar, fontů, výplní atd. Paráda!
- Na test "Constraints" dojde příště, prozatím jen z hlediska kompatibility. Přeuložení do verze DWG 2007 vazby nezničí, ale nesmí se s vazbenými entitami pohnout. V reálném nasazení v týmu to tedy vidím jako funkci k ničemu, protože kooperovat s ostatními, kteří nemají A2010, je naprosto běžné. Následně dohledat a dokreslit, jestli vám někdo něco zavazbeného posunul nebo neposunul, je v podstatě nemožné. Použitelné tedy pouze jako dílčí pomoc při kreslení a vymýšlení nebo tam kde nehrozí práce na starší verzi;
- Velice šikovné je vyjíždění rozšířené nápovědy po najetí a posečkání na ikonku příkazu;
- Připojení .PDF funguje jak má, zatím jsem nenarazil na problém;
- Rotace výřezu funguje jak má;

Z novinek a vylepšení co se NEpovedlo:
- Novinka "Přepínání barev z rolety hladin" funguje pouze u RIBBON;
- CUIx funguje stejně rychle jako CUI a stále stejný těžkopádný editor;
- RIBBON je stále slimák. Nevím jak výkonné PC nebo co bych musel nastavit, aby se rozbaloval a pracoval rychle, ale pořád u toho kvetu. Alespoň, že se dá nyní uživatelsky upravovat;

Zajímavosti:
- Změnilo se umístění souborů .CTB/.STB ... ve struktuře je to nyní ve složce \Plotters\Plot Styles\;

Mohl by někdo napsat něco o otestovaných změnách ve 3D z pohledu uživatele projektanta?

Petr Bláha
27.04.2009, 14:04
Doplnění z hlediska výkonu po třech dnech testování:
(stejné PC, stejné výkresy, stejné nastavení, 2D)
- V RAM zabírá A2010 oproti A2009 o max 100 MB víc = dobré;
- Jak jsem již psal, některé funkce jsou rychlejší, ale znatelně pomalejší je třeba otevírání výkresů, regenerace (nechápu proč), pohyb mezi rozvrženími a tisk. Nejsou to rozdíly malé, je to skutečně propastné a čím složitější výkres, tím to je horší;
- Můj PC se mi nezdá zrovna pomalý, ale pokud zapnete některou z těchto věcí, tak se o plynulé práci stále hovořit nedá: ribbon nebo nemodální dialog Správce hladin (nemusíte s nimi pracovat, stačí, že je máte zapnuté a je vymalováno :-( )(je to ale lepší jak ve 2009, u těchto funkcí);

Závěr? Zkusím to ještě na notebooku HP EliteBook 8730w (FU469EA) a uvidíme. Jaké máte zkušenosti vy ostatní, co v tom normálně kreslíte? Děkuji

(Konfigurace testovacího PC: Win XP SP3 32 bit, MB nVidia NF4 Ultra, CPU AMD Athlon 64 X2 4400+ (2,2 GHz), RAM 2GB rychlé RAM, VGA ATI Radeon X800 GTO, HDD SATA poslední generace ... není to zrovna nový ultra drak, ale zase nic extra pomalého)

Vladimír Michl
27.04.2009, 16:33
Co se týče grafiky - máte zapnuté stejné režimy akcelerace? ([CMD]3DKONFIG[/CMD]). Dialogy závislé na .NET (hladiny, ribbon...) jsou obecně rychlejší ve Windows Vista.
 
Podle testů by se verze 2010 neměla příliš lišit (výkonnostně ani spotřebou prostředků) od verze 2009. V prostých benchmarkových testech budou některé funkce rychlejší, některé pomalejší a spotřeba paměti jen mírně vyšší.

Petr Bláha
27.04.2009, 17:11
3DKONFIG je prostý ... jelikož potřebuji průhlednost dialogů, tak nemám jinou možnost na této kombinaci HW+SW, jak mít HW akceleraci vypnutou (chápu, že to není ideální). Otestoval jsem to i se shodně nastavenou HW akcel a chová se to v podstatě stejně. Ono ta HWA má vliv spíš na 3D a někdy ani to ne.

Ano, že jsou .NET aplikace na Vistě rychlejší obecně to vím, ale Vista to je prostě Vista ... v tom se ale neshodneme, Vy jste zastánce, já odpůrce tohoto posledního výdobytku MS.

Vladimír Michl
28.04.2009, 08:32
Možná na vysvětlenou - nejsem nějaký fanatický zastánce Windows Vista. Ač Visty používám, některé věci mi nevyhovují a chápu, že někomu mohou nevyhovovat ještě víc. Jen jsem v přirozené opozici pro všelidovým apriorním názorům typu "Vista je nanic" - většinou od lidí, kteří Vistu viděli jen na obrázku (tím chraňbůh nemyslím vás) a kteří před 8 lety říkali totéž o Windows XP (na které dnes nedají dopustit).
 
Hezkým důkazem tohoto mnohdy bezdůvodně skeptického postoje je známý Experiment Mojave (principelně: lidé, kteří haněli Windows Vista byli následně nadšeni z experimentálního OS "Mojave" - což ale byla jen přejmenovaná Vista...).

Petr Bláha
28.04.2009, 09:13
[QUOTE=Vladimír Michl] ... nejsem nějaký fanatický zastánce Windows Vista.[/QUOTE]
Tak jsem to samozřejmě nemyslel a věřím, že jste to tak nepochopil (to jsou ty komunikační mezery off-line chatování :-) ). Bylo to myšleno tak, že pro vás převažují výhody nad nevýhodami, u mě to je obráceně.

PS: Na Vistu jsem se docela těšil, že mě zbaví omezení XP, ale k naší škodě praxe ukázala opak.Petr Bláha2009-04-28 09:16:06

EuroTec
28.04.2009, 12:16
Trochu mimo téma, ale navazující na předchozí příspěvek pana Michla.
S Vistami pracuji, výrazně na ně nenadávám, ale jediné co mi vadí je že když otevírám mějakou prkotinu (fotku, tabulku z exelu apod.) která je umístěna někde na síti, tak to strašně dlouho trvá. Nevíte, jestli s tím jde něco dělat?

Vladimír Michl
28.04.2009, 13:43
Tento problém myslím řešil Vista SP1 (kvůli náhledům se soubor přenášel 2x), pokud nepomohlo pak ještě zkuste:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=6136

jirka h
04.05.2009, 09:47
Kde že přibyla ta "kóta plochy"? V mém ACadu 2010 CZ nic takového nevidím. Jinak co se výkonu týče, kreslení 2D je stejně svižné jako dřív, ale to otevírání a tisk výkresů je ve Win Vista opravdu zoufale pomalé (u mně), cca 3-4x pomalejší než v ACadu 2009, SP1 pro Vistu nic nevyřeší.  A to i u celkem malých výkresů.
PS. Editace neasociativních šraf je perfektní :)

Vladimír Michl
04.05.2009, 11:02
Pomalé otvírání má většinou na svědomí antivirus nebo síťová složka v cestě. Zkuste také:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=6499
 
Kóta plochy je v ribbonu "Výchozí": Pomůcky > Měřit > Oblast

Petr Bláha
04.05.2009, 11:56
[QUOTE=jirka h] Kde že přibyla ta "kóta plochy"?[/QUOTE]
"kóta plochy" nebyl zrovna šťastně zvolený výraz, pardon. Vylepšení spočívám v tom, že je vidět v příkazu PLOCHA (AREA) jakou plochu objíždíte. Šikovná pomůcka.

Rostislav Říha
04.05.2009, 12:34
[QUOTE=Vladimír Michl]Pomalé otvírání má většinou na svědomí antivirus nebo síťová složka v cestě. Zkuste také:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=6499[/QUOTE]


Co mám dělat, kdyžmám vše nastavené dle tipu, v antiviru vypnutou kontrolu souborů dwg i souborů projektu (ACA), a přesto se počítače chovají "zvláštně":

Stanice HP, koupená od xanadu, nejprve roky přemýšlí, než otevře výkres (ke kterému je připnuto cca 50 xrefů), ale když už ho otevře, tak z něj rendruje velmi rychle.
Ostatní noname stanice otevřou stejný výkres mnohem rychleji, ale rendering jim pak trvá déle...
Co si o tom mám myslet?

Vladimír Michl
04.05.2009, 12:42
To asi nebude otázka parametrů hardware, ale spíše nastavení. Zkusíme poslat nějaké tipy kde případně hledat.