Zobrazit plnou verzi příspěvku: AutoCAD 2013 (info)

Petr Bláha
03.03.2012, 21:13
Rok se s rokem sešel a máme tu novou verzi AutoCADu, tentokráte 2013.
V Japonsku byla nová verze uvedena oficiálně 23.2.2012, zbytek světa si ještě počká, CZ verze pravděpodobně polovina dubna.

Pokud má někdo další postřehy a informace, vkládejte je prosím do tohoto vlákna, ať to máme pěkně pohromadě. Děkuji.

Základní souhrnný přehled novinek je dostupný například zde na JTB World.com nebo blog Lynn Allen nebo inventortopix.blogspot.com (zde jsou nějaké obrázky navíc). Odvážlivci mohou zkusit japonský web Autodesku, zde je informací nejvíc.
(odkazy jsou na anglické weby, poslední na japonský, v CZ zatím nic není)

Videa nových funkcí A2013 jsem na YouTube.com našel zatím jen dvě od AUGI France.

NĚKOLIK POSTŘEHŮ CO MĚ ZAUJALO:
- Došlo vylepšení uživatelského rozhraní, aby bylo více variabilní a nemusel člověk zapnou pět ribbon palet, aby se vůbec dalo kreslit po instalaci. Uvidíme v praxi.
- Oficiálně nejsou podporovány Windows Vista, ale Win XP ano. Na Vistách to ale určitě také poběží. Win 7 je potřeba minimálně verze Home Premium.
- Nově integrovaný "Záznamník akcí" umožňuje zaznamenat vlastní makra klikací metodou a ty pak spouštět. Pokud to bude fungovat, velmi usnadňující funkce, člověk si to nebude muset psát v LISP nebo DIESEL.
- Vylepšení několika frekventovaných příkazů o drobnosti, ale velmi účelné zdá se.
- Formát DWG zůstal verze 2010 (děkujeme za ty dary!). => OPRAVA: Formát DWG NOVÝ 2013 (oficiální weby Autodesku o tom taktně mlčí ... neděkujeme!!!).
- Nový nástroj pro tvorbu výřezů a detailů v rozvržení ... vypadá velmi zajímavě. Na odkazech pod heslem "Cross section and details view".
- Možnost zadávat přeškrtnutý text se hodí.

I po prozkoumání dalších webů a japonských stránek to vypadá tentokráte na tradiční malý upgrade ... hlavně že integrovali "Social Media Links"

Trial verze se zatím nedá stáhnout ani z japonského webu, tedy více zatím mohou prozradit pouze betatestři nebo Japonci. Uvidíme za pár dnů.Petr Bláha2012-03-04 11:00:03

Vladimír Michl
04.03.2012, 10:51


Nemohu potvrdit výše uvedené informace - část se týká už verze 2012. Ač zatím můžeme zveřejnit jen část informací o nové verzi 2013, doplnili jsme tyto informace v češtině na stránku: http://www.cadstudio.cz/autocad#R2013 Oficiální uvedení řady 2013 (včetně AutoCADu a včetně Japonska) bude až koncem března.