Zobrazit plnou verzi příspěvku: AutoCad 2017 LT - Tipy a Triky

Dom21
26.01.2021, 12:02
Dobrý den,

Mám problém ohledně hladin, textu a názvů výkresů. Občas
dostanu zadání několika desítek výkresů, kde jsou různé hladiny, formáty a
názvy.

 

1) Mohu nějakým rychlejším způsobem převést všechny hladiny
ve všech výkresech na základní (Default)?

 

2) Lze efektivnějším způsobem vytvořit název výkresu dle
názvu souboru? Tak abych to tam ručně nemusel vypisovat.

 

3) Lze efektivním a časově nenáročným způsobem zadat do
výkresů hromadně určitý text, jestliže se opakuje ve všech?

 

4) U výše zmíněného, lze rychle převést všechen text a kóty
do hladiny určité barvy/velikosti?

 

Tyto 4 otázky řeším aktuálně. Všechny mi dokáží ušetřit
minimálně hodinu času. Aktuální způsob mám pouze takový, že beru jeden výkres
po druhém a postupně upravuji. Velice by mi to ulehčilo už tak vytížený den.

Děkuji za jakékoliv tipy!

Vladimír Michl
26.01.2021, 12:14
Většina z těchto požadavků lze řešit až v plném AutoCADu, ne ve verzi LT. Pro hromadné úpravy lze použít skripty (.SRC), textové soubory s prováděnými příkazy.ad 1) co je "základní" hladina? "0"? přes _CHPROPad 2) ano, přes textové pole (proměnná DWGNAME)ad 3) ve stejném místě? lépe asi opět přes textové polead 4) ne, protože se vám asi nepodaří je dávkově hromadně vybrat

Dom21
26.01.2021, 12:20
Vážený pane Michl,V prvé řadě chci poděkovat za Vaši rychlou reakci.Z vaši odpovědi jsem usoudil, pokud by to bylo možné, že by pro mé účely bylo nejlepší převést všechny dwg do jednoho "velkého" výkresu, který bych hromadně upravil a pak zpátky rozdělil. Myslíte, že by tato možnost byla proveditelná? A pokud ano, byla by efektivní?Děkuji.

Vladimír Michl
26.01.2021, 12:32
Těžko říci. Pokud je postup potřebných změn skriptovatelný, tedy jde popsat jednotlivými příkazy z příkazového řádku (bez dialogů a výběrů myší), bude asi cesta po jednotlivých výkresech jednodušší. Nějaký jeden velký sloučený by se vám asi těžko dělil zpět na samostatné DWG.

Petr75
27.01.2021, 08:38
1. AutoCAD nemá základní hladinu "Default", to má myslím Microstation. AutoCAD má vždy hladinu "0". Ale určitě není dobré dávat vše do jedné hladiny.Lze vybrat vše a pak to přesunout do jiné hladiny. Bohužel, pokud jsou ve výkrese bloky, ve kterých jsou entity v jiné hladině, tak tam zůstanou.Na nějaké dávkové akce lze použít bat soubor, kde se např. postupně otevřou všechny dwg soubory bez grafického prostředí a vykonají se nějaké příkaz pomocí souboru scr.Např. bat soubor:for %%a in (".\*.dwg") do ("c:\Program Files\Autodesk\AutoCAD LT 2020\accoreconsole.exe" /i %%a /s "d:\**cesta**\bylayer.scr" /l cs-cz)bylayer.scr_chprop VŠE_c _bylayer _LT _bylayer _LW _bylayer_qsavepro Vás třebaHladina0.scr_chprop VŠE_LA 0_qsaveVy si to samozřejmě uděláte jinak.Nevím jakou máte přesně představu a kolik máte výkresů a jestli nebude jednodušší to udělat ručně.Já většinu řeším opačný problém, když od někoho dostanu mapu s inž. sítěmi a jsou všechny v jedné hlaině a já to pak musím rozhazovat do správných hladin.4. Pokud to chcete dělat ručně, tak třeba vybrat vše (Ctrl+A) a ve vlastnostech si vybrat typ entit a pak změnit hladinu, nebo velikost textu.Můžete také použít příkaz SELECTSIMILAR. Nastavíte si vlastnosti, podle kterých vybírat a pak vyberete jeden prvek a vyberou se všechny ostatní se stejnými vlastnostmi.