Zobrazit plnou verzi příspěvku: AutoCAD na Revit?

Stáhalík
20.08.2010, 16:16
Jsme dlouholetí uživatelé AutoCadu, napřed verze LT, v poslední době spíš AutoCadu Architecture. Děláme všehochuť, od rodinných baráčků po penziony a bytové domy. Po očku pokukujeme už delší dobu po Revitu, ale nemůžeme se pořád odhodlat ke změně - jednak kvůli financím a jednak kvůli riziku potíží při zavádění.Máte někdo zkušenost, s tímhle přestupem - dobrou nebo špatnou? S tou dnešní nabídkou BIM Start packu by teď ten přestup možná konečně mohl klapnout. Je práce v Revitu hodně jiná? Má ten "BIM" smysl?

ASouhrada
20.08.2010, 16:41
Jestli se k tomu můžu vyjádřit tak práce v Revitu mně připadá hodně jiná. Ale nelekejte se, je o hodně jednodušší a přechod u nás dlouho netrval. Hlavně v porovnání s LT je to pohodlíčko. Narazili jsme na pár menších problémů, ale šlo to obejít. Nechte si poradit s implementací. Rozpracované projekty raději dodělejte v AutoCADu.

Pokud jsem to dobře pochopil z webu Xanadu, tak ten BIM Starter pack je vlastně starší verze Revitu. Podle mně ale verze 2010 stačí a cena je dobrá, takže být vámi tak tu nabídku využiju.

Vladimír Michl
22.08.2010, 11:35
Ano, zlevněný BIM Start up pack obsahuje neomezenou licenci Revit Architecture 2010 CZ (aktuální verze je 2011 CZ).
 
Další možností přechodu (na Revit Architecture Suite 2011) pro vás může být cross-upgrade z AutoCADu LT nebo AutoCADu Architecture.

Jiří Plávek
23.08.2010, 08:27
Naše zkušenost je velmi dobrá. Řešili jsme podobnou otázku před několika lety a nelitujeme. Pár týdnů a Revit si podle mně taky zamilujete.

mnementh
23.08.2010, 08:30
Práce v Revitu bude hodně jiná, pokud nemáte alespoň nějaké zkušenosti s 3D kreslením. Na druhou stranu, když ji zvládnete (a zvládnout se dá), pak v oblasti stavebních výkresů dostanete obrovské plus v rychlosti projektování a hlavně v celkem slušné flexibilitě reakcí na změny.V oblasti statiky podle mne revit dost pokulhává a to i v oblasti nádstavby revit structure.

Rostislav Říha
23.08.2010, 14:40
přechod se myslím vyplatí - u nás máme taky ACA, řekl bych, že dost vyladěnou instalaci... a když jsem o tom přednášel, tak mi uživatelé revitu u mnoha věcí říkali, že revit je umí rovnou.
Pro nás je zatím překážkou přechodu defacto nemožnost týmové spolupráce - tu AFAIK zvládá ACA stále lépe ... v ACA funguje to, že třeba 6 lidí naráz pracuje každý na jiném constructu a jakmile někdo výkres uloží (Ctrl+S), tak si ostatní jím provedené změny mohou okamžitě aktualizovat. My na tomhle máme dost založený způsob práce, takže komplikovanější cesta v revitu nás odrazuje. Pokud ale u Vás pracujete jinak, tak Vám třeba tohle vadit nebude a z hlediska dalších funkcí je revit určitě lepší volba

Peter Jirat
23.08.2010, 15:18
[QUOTE=Rostislav Říha]
Pro nás je zatím překážkou přechodu defacto nemožnost týmové spolupráce [/QUOTE] a ani toho bych se moc nebál, chce to dobře si rozmyslet, kdo a co bude dělat na projektu a pak to funguje i v Revitu. Jen ta náročnost na HW je vzhledem k objemu dat trochu vyšší.

Rostislav Říha
23.08.2010, 15:32
[QUOTE=Peter Jirat][QUOTE=Rostislav Říha]
Pro nás je zatím překážkou přechodu defacto nemožnost týmové spolupráce [/QUOTE] a ani toho bych se moc nebál, chce to dobře si rozmyslet, kdo a co bude dělat na projektu a pak to funguje i v Revitu. [/QUOTE]
 
Tak buď se u nás neumíme dobře rozmyslet nebo slibujeme moc napjaté termíny. každopádně defacto každé větší odevzdávání u nás do větší či menší míry funguje na čínské metodě: kdo má ruce, kreslí na tom jednom... zvykli jsme si na to dokonce i trochu hřešit, protože v ACA jde čínská metoda implementovat fakt luxusně... jak je na tom revit? jak řešíváte tyto situace? Je někde nějaký whitepaper nebo jiný popis, jak to (čínskou metodu) dělat? Například třeba na modelovém celku, který má:

Širší okolí
Parter
Dva domy, z nich každý má

podzemní podlaží
vstupní podlaží
typické podlaží Xkrát
ustupující podlaží
...a odevzdává se dokumentace v podrobnosti DUR včetně vizualizací.

Peter Jirat
23.08.2010, 16:17
Od toho tu toto forum je, abychom nějaký čínský whitepaper dali dohromady. Dám dohromady tento týden naše zkušenosti, ale jsou i jiní mnohem zkušenější, tak se možná přidají.

Hůla
24.08.2010, 09:46
Můžete nějak odhadnout o kolik je práce v Revitu rychlejší?

Peter Jirat
24.08.2010, 10:02
[QUOTE=Hůla]Můžete nějak odhadnout o kolik je práce v Revitu rychlejší?[/QUOTE] To záleží na tom, co s čím chcete porovnávat. Proti holému acadu při kreslení stavařiny je výrazná úspora, proti ACA lze těžko o úsporách mluvit, to se projevují spíše výhody způsobu práce s celým modelem (ale vyladěný ACA to zvládá taky dobře). Nějaká procenta úspory času jsou jen marketing. Zručný kreslič v CADu toho taky stihne dost.

statecny
24.08.2010, 10:04
[QUOTE=Rostislav Říha]...takže komplikovanější cesta v revitu nás odrazuje. [/QUOTE]

V Revitu to není komplikovanější. V ACA dáváte aktualizovat soubor,  v Revitu  načítáte změny z centrálního souboru (nebo stačí jen uložit do centrálního souboru). Takže jakmile někdo uloží do centrálního souboru, mohou si ostatní uživatelé načíst změny.
A jak píše pan Jirát, je důležité si dobře rozmyslet, kdo co bude dělat, aby nedocházelo ke konfliktům.  
Revit neumožňuje jen práci více lidí na jednom souboru, ale i klasický způsob práce pomocí externích referencí. Ten bych spíše využil pro popsaný modelový příklad než výše uvedený  systém sdílení práce (to by vznikl příliš velký soubor). Tzn. vytvořily by se 3 samostatné soubory (širší okolí+parter; 1.dům; 2. dům) spojené pomocí referencí.

mnementh
24.08.2010, 10:06
Zalezi na tom jestli uspora casu je jen ciste kresleni nebo i zpetna kontrola. V pripade kresleni muze nekdy byt cad rychlejsi. Vyhodou revitu je to, ze kdyz si jednou neco namodelujete, tak si temer okamzite udelate rezy v kteremkoliv miste, pohledy atd. a navic se ve 3D pohledu uvidi chyby ve vyskovem osazeni ... napriklad

Jiří Plávek
24.08.2010, 17:08
Ještě důležitější než kreslení jsou změny projektu. Tam jsou rozdíly rychlosti práce hodně velké. V LTčku nebo AutoCadu vám jakákoliv změna dá hodně práce a stejně na nějaký detail zapomenete, v AutoCadu Architecture je to lepší a v Revitu jsou změny naopak hodně snadné a přehledné. A hlavně se vám změna hned automaticky promítne ve všech pohledech, detailech, řezech i výkazech.