Zobrazit plnou verzi příspěvku: AutoCAD2004+Mechsoft+kótovací styl

j.ku
10.09.2008, 16:26
Pro zákazníka, který využívá programový produkt PlantSCHEMA v. 11.1.1.17, případně produkt PDMS 11.2. zdracováváme výkresovou dokumentaci. Kromě uvedeného se přípouští použití pouze produktu AutoCAD 2004 a z posledního zápisu vystupuje požadavek vše uložit v ACADu 2000.  V ACADu jsou kromě jiného přesně nadefinované vlastní styly písma a kótovací styly.
    Když se mi podařilo námi používané kótovací styly převést na požadovaných hodnot a po vyčistění výkresu s tím že vypadne i styl "Standard", tak po znovunačtení výkresu se mi objeví kromě stylu "Standard" i styl "Profi_CSN". Tyto styly jsou sice prázdné, ale jsou tam.
    Setkal se někdo s podobným problémem a dokázal by někdo zamezit po opětovném načtení vygenerování těchto stylů?
    Díky za radu. 

Ferdinand
10.09.2008, 16:33
Styl písma anebo kóty?

j.ku
11.09.2008, 09:11
  U stylů písem se po vyčištění a opětovném otevření negenerují nové styly písma a v podstatě je zde "standard" tolerován.
   Můj dotaz se týká kótovacích stylů, kde po vyčištění sice zůstanou pouze použité styly, ale po následném uložení a opětovném otevření se znova objeví kótovací styly "STANDARD" "PROFI_CSN"--> <PŘEPSÁNÍ STYLU>.
   Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná pro nás VIP společnost, jejichž koncern podle dnešních novin patří ve středoevropském prostoru k "TOP TEN", snažím se vyhovět jejich požadavku. Existují ovšem možné i nemožné požadavky, ale vzhledem ke svým znalostem si nevím rady jak tomu zamezit.

Peter Jirat
11.09.2008, 12:16
Zřejmě si tam nějaká nadstavba nebo Mechsoft přidává vlastní styly, zkuste se podívat do spouštěcích nastavení (acad.lsp, a podobné), zda tam nejsou takovéto definice.

vbehun
11.09.2008, 15:57
Nestačí potvrdit "Přepsání stylu" ? Jinak by měl tento zákazník dodat svou vlastní šablonu, ve které jsou hladiny, písma, čáry, kótovací styly, razítka atd.Nebo si takovou šablonu z jeho prvků udělejte.P.S.Taky znám takové výlupky. Třeba požadují názvy hladin na 4 písmena (bohužel, pozůstatek z PDMS).

j.ku
12.09.2008, 09:15
Díky všem za rady.
    1. V průzkumníku jsem si nechal vyhledat "acad.lsp" a našel jsem sice nějaké, ale podle uložení v počítači to vypadalo, že to bude z nějaké starší verze. Nevím zda je ještě ACAD2004 řešen pomocí uvedeného souboru?
    2. Kótovací styl jsem vybral, potvrdil a následně vyčistil soubor. Že to nestačí, a je program agresivní a vnucuje si nastavený styl to je realita.
    Jinak slovo "výlupek" to se mi líbí  . Krásně vystihuje jistou pozici ...
a navíc i potěší, že s podobnými problémy se nesetkávám sám.
    Šablony jsem sice dostal, ale přiznám, že vzhledem ke skutečnosti, že jsem se snažil použít již některé hotové bloky a spousta věcí máme nakreslené jistým způsobem postupoval jsem tak, aby to dělalo jak mě co nejméně potíží tak i dalším, kteří budou navazovat v přípravě výroby (výrobní dokumentace). Až dodatečně jsem s využitím AutoLispu převáděl výkresy do požadované podoby. Jednalo se o změnu hladin, stylů písma, kót stylů a pod. Vzhledem ke skutečnosti, že kreslíme 1:1 a požadavek byl, aby rámeček byly 1:1, tak se muselo vše umenšovat a tím se pokazily kóty a po převodu kótovacího stylu jsem musel ručně upravovat kóty a stejně jako měřítka čar. Poslední vadou na kráse je uvedený problém.
    Typový výkres je dobrý, když se začíná nový výkres. Nevím, zda se dá použít na převod hotového výkresu. Mohu zkusit pomocí typového výkresu vytvořit prázdný soubor dwg a ten vložit do stávajícího souboru.
    Je zajímavé, když se připojí do diskuse, někdo kdo se s podobnými problémy potýká.      
 
 

vbehun
12.09.2008, 13:55


Tady jsme dosáhli výrazného úspěchu: Modelový prostor a jedno rozvržení je povoleno - není nutno vše zmenšovat (rámeček 1:1 ve výkresovém prostoru, rozvržení v potřebném měřítku, výkres v modelu 1:1).[QUOTE=j.ku] ...Vzhledem ke skutečnosti, že kreslíme 1:1 a požadavek byl, aby rámeček byly 1:1, tak se muselo vše umenšovat a tím se pokazily kóty a po převodu kótovacího stylu jsem musel ručně upravovat kóty a stejně jako měřítka čar. Poslední vadou na kráse je uvedený problém...[/QUOTE]Pokud je už prototypový výkres připraven, stačí použít Design Centrum a potřebné věci si vytahat.[QUOTE=j.ku] ... Typový výkres je dobrý, když se začíná nový výkres. Nevím, zda se dá použít na převod hotového výkresu. Mohu zkusit pomocí typového výkresu vytvořit prázdný soubor dwg a ten vložit do stávajícího souboru....[/QUOTE]vbehun2008-09-12 13:56:07

j.ku
12.09.2008, 17:42
    Jasně.
                          
    Pokud dokážete vyjednat, že smí být použit výkresový prostor, je vše mnohem jednodušší ...

Ferdinand
15.09.2008, 16:23
Pokud někdo si dá do smlouvy jako podmínku způsob používání softwaru resp. vytvoření výkresové dokumentace, měl by mít k tomu nějaký důvod - např.  ten, že zadávající sice používá AutoCAD, ale verzi 13 a zhotovitel má vyšší anebo nejnovější aktuální verzi. Ovšem j.ku píše, že objednatel používá verzi 2000 - v čem je pak problém? Že neumí používat rozvržení (?).
Že jsou rámečky v měřítku 1:1, to je snad samozřejmé (teda pro nás): např. A1 má rozměr 594 x 841 mm. Bude-li tento rozměr 5940 x 8410 m, tak to je  - neznám žádný plotr, který by zvládl tisk na papír o ploše 49,9554 čtverečních kilometrů...

j.ku
16.09.2008, 09:48
    Musím se přiznat, že jsem pouhý zpracovávatel (kreslič, CAD projektant) mající poskytnout výkresovou dokumentaci. Pokud se jedná o smlouvu, tak zadavatel pro přejímání dokumentace si stanovil metodiku (60stran) s názvem:
„Tvorba dokumentů v projektové dokumentaci pomocí SW produktů“ na které trvá. Odůvodňuje to tím, že jak jsem uvedl hned na začátku používá programový produkt PlantSCHEMA v. 11.1.1.17, případně produkt PDMS 11.2.
Sice jsem zažil ACAD 2.6, 9,10,12,13,14,2000,2004 kde jsem nyní, ale neznám výše uvedené produkty. S uvedenou metodikou jsme sice dostali šablony ve verzi 2000, 2004 a 2007, ale vzájemně si předávající „mezičlenouvé“  dohodli na předávající verzi ACAD 2000.
O uvedených produktech jsem jen slyšel, měl prospekt nebo z dálky viděl někde na výstavě. Z toho důvodu nedokáži posoudit, do jaké míry je to alibystický požadavek (pohodlnost) zadavatelů, neznalost obsluhy zabývající se převodem výkresové dokumentace nebo omezenost možností uvedených programů v souvislosti s převodem do výkresového a modelového prostoru.
          
Je otázkou, kdy je který prostředek vhodný použít. Když se začíná nový výkres potom je možné použít přímo šablonu. Na druhé straně pro hodně věcí se dá vytvořit AutoLispovský soubor, který kdykoliv načte, co jsme před tím "čištěním" ztratili. Zpětně si uvědomuji, že je výhodné používat, Design Centrum, pro výměnu bloků z aktuálního adresáře používat příkaz "-vložit", pro převod hladin "_laytrans" a závisí i na vyjednávacích schopnostech "povolení nebo nepovolení výkresového a modelového prostoru".

vbehun
16.09.2008, 13:22

Pro pana Michla: Celé toto téma by bylo vhodnější přesunout do "Cad obecně - projekční praxe". Děkuji.O pohodlnosti nebo alibismu zadavatelů v tomto případě nemá cenu diskutovat - z vlastní praxe doporučuji zaujmout stanovisko "Náš zákazník - náš pán".PDMS (Plant Design Management system) je 3D databázově - grafický systém používaný pro návrh průmyslových rozvodů ve velkých komplexech, PlantSchema je databáze zaměřená na grafickou reprezentaci schemat (viz třeba ÚJV Řež).Zmíněná "Metodika" na 60 stran je noční můra kresličů postižených těmito zakázkami a nedoporučuji si na její požadavky příliš navykat, neboť prakticky vůbec nevyužívá možností Autocadu a degraduje jej na obyčejné kreslítko s omezenými funkcemi.vbehun2008-09-17 10:18:58

j.ku
17.09.2008, 12:06
    S mnohými názory pana Běhunčíka nejde než souhlasit. Je třeba si uvědomit, že AutoCAD je sice nejpoužívanější střední CAD ale existují i jiné CADovské systémy a záleží jen na investorovi, pro který CAD se kdo rozhodne.
    Pro výrobce jednotlivých CADů by mělo být výzvou, aby se data pro uživatele co možná nejjednodušeji dala převádět. Určitou úlohu, zde bude hrát i konkurence, ale to je v každé oblasti ...