Zobrazit plnou verzi příspěvku: Autodesk vs. Openoffice

alda
11.01.2010, 15:39
Zdravím.
Má někdo zkušenosti z provázáním Openoffice v produktech Autodesku? Je možné, že ve firmě nasadíme tento kanc. balík.Jediné co vím, je to, že se mi nepodařilo provázat tabulkový editor z Autocadem, tj. uložit list/tabulku s provázáním. Musím na to jít oklikou a není to ono. Předem díky.

Buba
11.01.2010, 15:43
Pokiaľ využívate vymoženosti súčasného MS Office a prechádzate na Open Office, tak Vám prajem úprimnú sústrasť.
A tých "oklík" rátajte, budete mať mnoho.

alda
11.01.2010, 15:50
Verze 2000 je sice funkční, ale není to aktuální balík.


Rostislav Říha
11.01.2010, 16:02
[QUOTE=alda]Musím na to jít oklikou a není to ono. [/QUOTE]
tak asi dva roky nazpět jsem si válel šunky na bahamách a uvažoval, jak ušetřit - zkusil jsem openoffice - a pochopil, že je lépe platit gatese nez bahamske prozitky: openoffice je proste jen potemkinova vesnice: na povrchu to vypada ok, ale nefunguje to. asi jste nemel moznost overit, ale treba pri praci s vetsimi dokumenty je to i pomale - nemluve o nekompatibilitach... byt vami, platim za office a neresim to -pokud tedy Vase firma nepestuje tucnaky.

Defter
11.01.2010, 16:10
IMHO jestli to chcete používat na doma, jako jednoduchou aplikaci pro formátovaný text a základní tabulkový kalkulátor, pak ano. Do firmy rozhodně ne. Před pár lety jsem měl podobný záchvěv a i když se to se OO postupem času lepší, složitější věci a provázání s tím snadno neuděláte. Jestli toho budete potřebovat víc, rozhodně doporučuji od MS zakoupit jako OPL... (ale to jste asi slyšet nechtěl....)

Vladimír Michl
11.01.2010, 16:37
S OpenOffice je to jako s jinými podobnými "klony" (kopiemi) větších programů (a nejen programů) - udělat podobně vypadající uživatelské rozhraní je celkem jednoduché, okopírovat základní funkčnost také, ale dohnat autora originálu v odladění spolehlivosti, rychlosti a v detailech funkcí je už téměř nemožné. Jsou situace, kdy levný klon může stačit, ale nečekejte, že za půl darma dostanete totéž co je originál.
Ale zpět k otázce - aplikace Autodesku, které jsou provázány s Office aplikacemi (Excel, Access...) fungují pouze s Microsoft originály. A potvrzuji, že na správném licenčním programu Microsoft se dá ušetřit hodně peněz.

Rostislav Říha
11.01.2010, 16:49
[QUOTE=Vladimír Michl]dohnat autora originálu v odladění spolehlivosti, rychlosti a v detailech funkcí je už téměř nemožné. [/QUOTE]

kupte si MS office. Taky je mam, mluvi ze mne zkusenost....
...a ta rika, ze zadny pricetny vyrobce softwaru neni schopen vyrobit tolik debilnich hlasek a tak nefunkcni help rozhrani (ktere se navic na kazdem kroku pta, zda mi pomohlo) jako microsoft.
ano, dohnat microsoft nejde. ... i kdyz, hp mu se svou politikou ve vztahu k zakaznikum zacina slapat n paty dustojne....

alfred
11.01.2010, 20:41
OpenOffice používám - doma na psaní a nějaké tabulky. Je to dobrý program. Jako dlouholetý uživatel jsem nenarazil na chybu (používal jsem už prvotní verze StarOffice, ale to opravdu nebylo k tomu...). Je to stabilní. Funguje stejně dobře pod Windows jako pod linuxem a ovládá se mnohem lépe nez příšerné ribbony v poslení verzi Office. Jsou tam také některé šikovné funkce navíc, ale bohužel zase některé chybí...Kompatibilita s MS office není stále ještě dobrá - tedy alespoň se starým a nedokumentovaným formátem (DOC, XLS). Ale kompatibilita není dokonalá ani mezi verzemi OFFICE!Pokud potřebujete psát zprávy, počítat tabulky a nepotřebujete být kompatibilní s nikým jiným, tak doporučuji. Nepočítal bych, že dosáhnete nejakého dokonalého propojení s AutoCadem...   - viz odpověď pana Michla.Pokud si posíláte zprávy s ostatními, neváhejte na na OpenOffice zapomente. Ušetříte si spoustu starostí! Hlavně se nesnažte na některé počítače ve firmě nasadit to i ono - pouze jedno nebo druhé.Osobně používám obojí. Z balíku MS Office používám pouze Word a Excel a z OpenOffice Draw a Impress.

PepaR
11.01.2010, 20:54
Nejsem milovník produktů od hochů z redmondu (= centrála Microsoftu), nicméně taky bych se v rámci firmy spíše přiklonil k MS Office.
 
Když jsem pracoval v DEKPROJEKTU, tak tam měli celofiremně nasazen BricsCAD a OpenOffice. Dalo se na tom přežít, ale formátování textů, obrázků v posudcích bylo strašné a zdlouhavé, navíc při větších soborech se to vskutku znatelně zpomalovalo.
 
Neříkám, že je to špatný produkt, určitě je to nejlepší varianta k MS Office, ale člověk se musí smířit s tím, že by neměl čekat plnou funkcionalitu MS Office od OpenOffice i dkyž co verze, tak to byl dřívě dosti razantní vývojový skok.
 
Ještě bych se vyjádřil k propojování Excelu a AutoCADu. Mě samotnému se to moc neosvědčilo neboli obnášelo to více svízelů než samotného přínosu a na to aby firma kupovala nějakou nadstavbu pro elegantnější řešení tohoto propojení nikdy nebyly prostředky.
 
PS: Jak je to s nasazením OpenOffice v komerčním sektoru? Nemusí za to živnostník/firma zaplatit nějaký obnos?PepaR2010-01-11 20:55:17

Petr Bláha
11.01.2010, 21:22
Pánové pánové, vy jste s tím tedy rychle hotoví. Zaráží mě, že produkt, který povětšinou ani pořádně neznáte, házíte rovnou do pekel po pár hodinách testování. Ano, s ACADem všechny funkce nepropojíte, jak s Excelem, protože na to Autodesk prostě dlabe. Udělat propojení by nebyl problém a není to jen otázka OOo, jsou i další tabulkové procesory.

Používán OpenOffice.org dlouhou řadu let a to i v několika projekčních firmách a budete se divit, JDE TO A FUNGUJE TO! Ne všichni (tedy ono většina) uživatelé potřebují funkce a šílenosti v podobě MSO. Dlouhé zástupy uživatelů ani pořádně neví, co to je tabulka a potřebují jen psát prosté texty a sem tam tabulku. Ruku na srdce, ono i většina projektantů je s používáním pokročilejších funkcí textového a tabulkového procesoru na štíru.

Datové propojení ACAD => OOo skutečně nefunguje, to je omezeno na Excel, ale OOo => ACAD propojíte, aby zůstala dynamická. Dělá se to přes OLE konektor a normálně to používám. Nemá to takovou funkčnost jako u Excelu, ale účel to splní.

Nyní jednotlivě k vašim námitkám:
p.M: "A potvrzuji, že na správném licenčním programu Microsoft se dá ušetřit hodně peněz."
... ano, jistě, pokud potřebujete desítky licencí, tak určitě. Jen blázni si kupují krabicové verze, se kterou to asi srovnáváte. U menšího počtu licencí je cena OEM obdobná jako u multilicencí, až s větším počtem to začíná být zajímavé. Neustálé nutnosti placených upgradů netřeba zdůrazňovat.
Dnes už situace na trhu trochu jiná, ale před pár lety byly ceny MSO naprosto šílené i v obecném měřítku.

RŘ: "openoffice je proste jen potemkinova vesnice: na povrchu to vypada ok, ale nefunguje to."
... nezlobte se, ale to je klasický ničím nepodložený blud, kterým jen matete. Co konkrétně tam nefunguje a má fungovat? Jaké funkce OOo deklaruje a neumí je? Jakou verzi konkrétně jste testoval, jak dlouho?
Samozřejmě třeba speciálně tabulkový procesor nemá takovou funkčnost jako Excel, ale to využije jen zlomek uživatelů. OOa se nechlubí funkcemi, které neumí a nikdy se nedeklaroval jako 100% náhrada za MSO! Má sloužit k tomu pro co je navržen a k tomu složí velmi dobře.

RŘ: "pri praci s vetsimi dokumenty je to i pomale"
... co je to větší dokument? Co je pomalé: otevírání, spuštění aplikace, příkazy?
Třeba spuštění aplikace je pomalejší, ale to je jednoduché. MSO je s Win "srostlý" a při startu PC se nahraje skoro celý do RAM , tak pak se to startuje jedna báseň.
Zkuste v MSO napsat třeba nějakou delší knihu nebo mnohostránkový manuál s obrázky, schématy, vzorci a ten naformátovat pro sazbu-finální tisk ... uvidíme, jak budete hodnotit jeho rychlost a výkon poté ... zešílíte u toho!

RŘ: "nemluve o nekompatibilitach"
... s kompatibilitou čeho máte konkrétně problém? Ano, kompatibilita má své limity, ale vylepšují to velmi rychle. Aktuálně nemá s většinou standardních věcí problémy. Třeba určité specifické funkce Excelu se prostě nepřenesou, ale jelikož musí konvertory dělat metodou pokus omyl, tak to vylepšují mílovými kroky. Kdyby MSO nepoužíval svůj nestandardizovaný uzavřený formát, situace by byla jiná (a netýká se to je konverze do OOo, mají s tím problém všichni).
(ano s otevřeností formátu se blýská na lepší časy, ale po jaké době!)

Není mým cílem tu vyvolávat nějaké vzrušivé divoké debaty, ale prosím o trochu objektivity při hodnocení a komentování čehokoliv. Každý z obou SW má své místo a uplatnění, ale jakýkoliv z nich paušálně zatracovat je zbrklé a hloupé.

Kdo by měl zájem, tak třeba zde (DSL.CZ) serioznější informace o produktu.
Zde Česká webová stránka projektu OpenOffice.org

Petr Bláha
11.01.2010, 21:28
[QUOTE=PepaR]PS: Jak je to s nasazením OpenOffice v komerčním sektoru? Nemusí za to živnostník/firma zaplatit nějaký obnos?[/QUOTE]
Nemusí platit nic, pokud nechce. Dají se koupit třeba tištěné příručky nebo podpora, ale samotný produkt, základní příručky, šablony, atd. jsou zdarma ke stažení a používání pro kohokoliv.
Celý produkt je tvořen jako open-source, informace třeba zde.

alfred
11.01.2010, 21:33

[QUOTE=PepaR]PS: Jak je to s nasazením OpenOffice v komerčním sektoru? Nemusí za to živnostník/firma zaplatit nějaký obnos?[/QUOTE]Nemusí. Naopak - OO je nasazen v řadě firem.

vbehun
11.01.2010, 22:25

Jako všechny multiplatformní aplikace používající Javu je i OpenOffice pomalé - ale má preloader pro rychlé spuštění, který načte část knihoven do paměti při startu systému (quickstart.exe).Nekompatibilita OpenOffice (OO) s MSOffice (MSO) je nepříjemná zejména při použití Excelovských maker, která se musí přepsat. Ale takových aplikací běžný uživatel mnoho nemá.Rovněž nové XML orientované formáty (*.docx, *.xlsx) od MSO nemají OO moc rády a příliš se s nimi nekamarádí.Na druhé straně aplikace OO Draw a Base jsou unikátní a nemají v MSO obdobu.Doporučuji OO vyzkoušet a udělat si vlastní srovnání - pro domácí použití zcela postačí (stejně pro styk s úřady použijete PDF a v možnostech exportu do PDF je OO bezkonkurenční).---[QUOTE=Petr Bláha] RŘ: "pri praci s vetsimi dokumenty je to i pomale"
... co je to větší dokument? Co je pomalé: otevírání, spuštění aplikace, příkazy?
Třeba spuštění aplikace je pomalejší, ale to je jednoduché. MSO je s Win "srostlý" a při startu PC se nahraje skoro celý do RAM , tak pak se to startuje jedna báseň.
Zkuste v MSO napsat třeba nějakou delší knihu nebo mnohostránkový manuál s obrázky, schématy, vzorci a ten naformátovat pro sazbu-finální tisk ... uvidíme, jak budete hodnotit jeho rychlost a výkon poté ... zešílíte u toho!

RŘ: "nemluve o nekompatibilitach"
... s kompatibilitou čeho máte konkrétně problém? Ano, kompatibilita má své limity, ale vylepšují to velmi rychle. Aktuálně nemá s většinou standardních věcí problémy. Třeba určité specifické funkce Excelu se prostě nepřenesou, ale jelikož musí konvertory dělat metodou pokus omyl, tak to vylepšují mílovými kroky. Kdyby MSO nepoužíval svůj nestandardizovaný uzavřený formát, situace by byla jiná (a netýká se to je konverze do OOo, mají s tím problém všichni).
(ano s otevřeností formátu se blýská na lepší časy, ale po jaké době!)

[/QUOTE]

PepaR
11.01.2010, 22:30
Za vyzkoušení OO jistě stojí, sám si myslím, že běžný nenáročný uživatel tam najde většinu funkcí, které používal i ve Wordu nebo Excelu.

alfred
11.01.2010, 22:41
OpenOffice pro většinu věcí nepotřebují JAVU. Vůbec nemusí být nainstalovaná a Writer, CALC, DRAW normálně běží. BASE ji potřebuje hodně.Nové formáty správně neumí číst ani Microsoft Office 2007 - specifikace formátů byla schválená až po vydání balíku, takže to ani jinak nešlo. Nicméně je OO v základní instalaci nějak přečte (což se nadá říct o starších verzích MS Office (pochopitelně). Nicméně zatím jsem nějak nezpozoroval záplavu těchto formátů, většinou dostávám ty starší.Makra.... Ve svém dokumentu jsem, kromě makroviru žádné makro, které by stálo za převedení neměl.  (přece jen je ta nekompatibilita k něčemu dobrá). Ale vím, že se to používá ve velkých podnikových řešeních (prý), ale to není jistě tento případ. Jsem rád, že VBA jsem se neučil, protože Microsoft ho také opouští (v novějších verzích AutoCadu možná vůbec nebude... ???)BASE jsem nezkoušel, ale má to být snad databáze a co Acces?? To není obdoba?

alfred
11.01.2010, 22:53

[QUOTE=PepaR]Za vyzkoušení OO jistě stojí, sám si myslím, že běžný nenáročný uživatel tam najde většinu funkcí, které používal i ve Wordu nebo Excelu.[/QUOTE]Nenáročný uživatel tam jistě najde všechny, které ho napadnou.  Tvrdím, že běžný uživatel nevyužívá ani polovinu funkcí Wordu a čtvrtinu možností Excelu. A všechny z těchto běžných funkcí dávno v OO jsou. Jediný problém je kompatibilita - zkuste napsat v OO dokument ve stylech, použít tam odkazy, automatické obsahy, funkce revizí, poznámky pod čarou, vložit pár objektů, tabulku. Pak to prožeňte MS Officem - nejlépe více verzemi, koukněte na funkčnost obsahů, stylů, .... , a vraťte to do OO. A to je pouze běžný případ při vzniku dokumentu... A pak si to zkuste s Calcem a EXCELEM. Tam je to bohužel ještě horší.Opakuji, pokud potřebujete být kompatibilní pouze ve vlastní firmě, stačí OO. Pokud napíšete jednoduchou zprávičku v Writeru a pošlete jí dál a už se Vám nevrací, klidně to dělejte. Pokud si ale posíláte dokument se zbytkem světa, ty se Vám po úpravách vrací a Vy s nimi pak pracujete dál, tak si přiděláváte práci... Bohužel, ale je to tak.

vbehun
11.01.2010, 23:00
Javu využívají hlavně pluginy - zásuvné moduly. MSO Access je až v sadě  Professional, a to ještě tam nemá některé tzv. pokročilé funkce, např vazbu na formuláře v Excelu. OO Base je databáze - zatím ještě pořád jednoduchá a ve vývoji - ale máte ji už v základu OO včetně spolupráce s Calcem.A vektorové kreslítko pro specifické použití je v podstatě i MSO PowerPoint, ale OO Draw víc připomíná Visio (které bylo původně Autodesk Actrix).

alda
12.01.2010, 07:24
Díky všem za příspěvky a omlouvám se, že jsem všeobecným dotazem málem vyvolal "flameware" v diskuzích o Autocadu.
Měl jsem opravdu na mysli použití běžnými uživateli, kteří používají kancelářské balíky pouze k základním činnostem a jakoukoli (ne)kompatibilitu tohoto balíku s Autodeskem.Jsem rád za tyto komentáře z oboru, jelikož naše práce bývá románu podobná spíš obsahem než rozsahem a na to by měl OO stačit.

alfred
12.01.2010, 07:48

[QUOTE=alda]Díky všem za příspěvky a omlouvám se, že jsem všeobecným dotazem málem vyvolal "flameware" v diskuzích o Autocadu.
......Jsem rád za tyto komentáře z oboru, jelikož naše práce bývá románu podobná spíš obsahem než rozsahem a na to by měl OO stačit.[/QUOTE]Flamewar? Tady na tom foru jsem snad zadnou nastesti nevidel...Pokud mate chut nasadit OO, drzim palce. Je to dobry program a pro beznou praci ve firme bohate postaci. Ale pokud ho nasadite, nasadte ho kompletne - vyhnete se stavu, ze nekdo ma MS Office a nekdo OpenOffice. A stale myslete na moznou nekompatibilitu s okolim. O kompatibilite byly napsane ruzne clanky a vyplati se vedet kde muzete mit problem (jak s tim co Vam prijde, tak s tim co dostanete).