Zobrazit plnou verzi příspěvku: barva pozadí v autocadu

Rostislav Říha
10.11.2008, 17:34
budeme řešit, jaké barvy mají stavaři na co používat - roli samozřejmě hraje to, jaké je nastavené pozadí, aby barva byla vidět: proto začínáme anketou.
Jako její autor si dovolím zmanipulovat ji hned v počátku:

správná odpověď je černá
kdybyste všichni používali k vykreslování STB, tak byste neměli problém zobrazovat čáru červeně v modelu a zeleně na papíře...
...uvědomte si prosím, že standard barev bude šitý na většinový názor....

PepaR
10.11.2008, 17:49
Zatím černá, ale záleží na kombinaci ostatních barev. Tzn. hodně dlouho jsme kreslil i v šedé. Jde o to najít kompromis mezi barvou, která bude nejšternější k našim očím a na jejímž podkladu budou velmi dobře vidět základní barvy, které v AutoCADu používáme.
 
Třeba ve správci souborů mám nastavenu jako pozadí zelenou, ale to bych si v CADu nedovolil.
 
PS: Děkuji panu Říhovi za rozvíření již dlouho stojatých vod problematiky stavařina vs CAD.

zdrk
10.11.2008, 18:13
Zkoušel jsem různé barvy např. bílou, šedou i tu nažloutlou z 2009 a vždy jsem se vrátil k černé.

Mantlík
10.11.2008, 18:14
Vzhledem k tomu, že já (ale i další kolegové z profese) jsem na tom s používáním barev trochu jinak a ani výsledek této diskuze se mne prakticky nedotkne, nemohu stavařům něco vnucovat ..
 
Takže k pozadí - podle mne je nejvíce rozumných odstínů barev vidět na šedé, taky jsem za ta léta zjistil, že mi i nejméně namáhá oči ..
 
Podobně demokraticky, jako p. Říha jsem tedy (z dnešního pohledu) již dávno  šedou zavedl jako jedinou správnou v naší společnosti
 
Je pravdou, že dvě kolegyně se revizionisticky vrátily k prastaré černé
 
.....no,  prastaré, asi ano, ale první autocad, který jsem viděl (a taky pak na něm dělal) měl pozadí oranžové - jantarové - amber (?)
 

PepaR
10.11.2008, 18:22
No jo, ale jakou šedou máte na mysli?

Radim Cech
10.11.2008, 19:29
Zásadně šedá, protože na ní je skutečně vidět "téměř" všechny základní barvy. Na bílé nevidíte žlutou, na černé zase tmavě modrou, tedy pokud "nevyhulíte" jas a kontrast na "plné koule". Ale to po pár hodinách práce máte oči jak "angorák" 
 
A navíc skutečně šetří oči, které máme jen dvě na celý život. Naštěstí dvě!!!
 
Navíc je celý CAD dnes laděn do šeda ( aspoň mně se tak tváří po instalaci ), takže není ani kontrast mezi plochou pro kreslení a ostatními ikonami, řádky atd.

Radim Cech
10.11.2008, 19:38
[QUOTE=Rostislav Říha]kdybyste všichni používali k vykreslování STB, tak byste neměli problém zobrazovat čáru červeně v modelu a zeleně na papíře.....[/QUOTE]
 
Tak přesně za tohle bych vraždil.
"Miluji" projektanty, kterí mají pro každou akci jiný soubor CTB, kdy jednou co nakreslí červeně, tisknout modře a podruhé zeleně.
 
Když si projektují sami pro sebe, tak je mi to úplně jedno, ale pokud má kooperovat více projektantů různých profesí, není jiné řešení, než "JAK TO VIDÍM, TAK TO TISKNU". A zvlášť, když spolupracujete pokaždé s jiným lidmi, to je pak nezvládnutelné. Tady to ISO natvrdo obhajuji, jinak není šance koordinovat větší množství projektantů.
 
Hovořím o "vencích", nepletu se do "vnitřků".
 
Má někdo jiný názor? Pokud ano, nechť ho jasně popíše, v čem přináší výhody. Skutečně se rád přiučím.
 

PepaR
10.11.2008, 19:54
Přiostřuje se,
ale zastávám též názor co vidím to tisknu,
použivání jiného způsobu, je jako vstoupit do nejistého risku.

vbehun
10.11.2008, 21:27
Podle názvu ankety v záhlaví usuzuji, že v tématu jde o pozadí v modelovém prostoru. Tady tradicionalisticky volím černou, zato pro výkresový prostor, ve kterém je rozvržení pro tisk, se mi zdá jako nejvhodnější bílá (jak bylo výše uvedeno: jak to vidím, tak to tisknu).

koutnak
10.11.2008, 23:22
Jsem na tom stejně jako vbehun. V modelovém prostoru černá ve výkresovém bílá. Tisknu s CTB - černobíle, barevné tisky zatím nepotřebuju.

Mantlík
10.11.2008, 23:43
[QUOTE=PepaR]No jo, ale jakou šedou máte na mysli?[/QUOTE]
 
Původně to byla barva 9, pak jsem přešel (myslím) na RGB 220,220,220 - zítra se v práci podívám, pokud to bude jinak, ozvu se

Mantlík
10.11.2008, 23:49
R. Čech: Souhlas ve všem
PS. Výkresový prostor mám pro odlišení také bílý, jako většina z Vás

Radim Cech
11.11.2008, 07:57
Upřesňuji pozadí v modelovém prostoru na šedou barvu 252, nenapadlo mně se podívat do těch jemnějších odstínů.
 
Ale pozadí v modelovém prostoru bych nikomu nenutil, pouze doporučil dle zkušeností a popsal výhody a nevýhody jiných odstínů. Pamatuji si na tmavě modré pozadí, na zelinkavé, a byli jsem schopni pracovat. Jak je vidět, některým vyhovuje černá,některým bílá, proč ne.
 
O jiném barvě než bíle ve výkresovém prostoru jsem ani neuvažoval. Ale dokážu si představit u nějakých speciálních výtisků, že si tam někdo zvolí jiný odstín. Ale to je asi výjimka.
 
Takže barvy pozadí bych neviděl jako zásadní problém. Ale barvy, kterými kreslíme a pak je tiskneme, to vidím jako větší problém a mnohem ostřejší diskusi.Radim Cech2008-11-11 08:11:21

Peter Jirat
11.11.2008, 09:12
Pozadí černá (ve starších verzích, v 2009 šedá), papír bílá.
Ale dotaz: považujeme Revit za CAD? Tam je totiž naprostá většina čar černočerná, žádné vykreslovací styly, barva pozadí se sice dá volit, ale asi všude co jsem viděl je bílá.
Možná bude vhodnější mluvit o Autocadu a odvozeninách než obecném CADu.

slasid
11.11.2008, 14:09
no klasiky černá, proč taky nemá šedá nějakou podstatnou výhodu :-)

Zdimi
11.11.2008, 14:24
Používám dlohodobě tmavě zelenou ( není tak ostrý kontrast ) a vše se zobrazí bez problémů.

Rostislav Říha
11.11.2008, 16:09
protože jsem toto vlákno zavedl, dovolím si moderovat:
 
 
01. diskuse se účastní Ti, kdo chápou, že stojí za to změnit trochu své zavedené zvyky, pokud to povede k určité standardizaci, kter pak všem v dlouhodobém horizontu usnadní práci.
02. revitu se tato diskuse netýká, protože zatím není jasné ani to, zda vůbec lze dělat společné cad standardy pro ACA a nonACA uživatele....a nebo treba pro venkare/vnitrkare.
03. vsichni se snazi setrit cas ostatnich, takze sem pisi jen prispevky k veci, pokud maji neco, co se tohoto netyka, tak zalozi nove vlakno. podobne se vsichni snazi byt srozumitelni, takze misto "seda" ci "zelena" pouziji cislo barvy v acadu nebo rgb.
10. cíl cvičení je najít nastavení barev pro jednotlive konstrukce, typy vedeni atd., které nakonec budou moci kousnout vsichni. Proto je dulezite nejdrive vedet, jaka barva pozadi je ta spravna, protoze to ovlivnuje viditelnost geometrie.
11. V tomto tématu se bavíme jen o barvě pracovní plochy v model/paperspace v Autocadu, nasledne prejdeme ke tvorbe tabulky barev pro geometrii.
 
JE V ZAJMU VSECH UDELIT V TETO DISKUSI HLAS - DRIVE CI POZDEJI Z TETO DISKUSE POVSTANE NECO JAKO JIZ VZNIKLE DVACATERO, KTERE NAKONEC OVLIVNI VSEDNODENNI PRAXI VSECH. TAKZE...PRIJDTE K VOLBAM.
 
4V.M.:
dá se této anketě dát promotion?
dá se zpětně změnit, že každý má tolik hlasů, kolik stanic za ním stojí (tj. prenastavit na vícenasobne hlasovani)?

Vladimír Michl
11.11.2008, 16:32
Zdůraznit můžeme tuto anketu označením jako trvalé téma (hotovo) a upozorněním v X-News (bude). Vícehlasé ankety bohužel nejdou.
Na druhou stranu bych ty výsledky anket moc nepřeceňoval. K volbám moc lidí nechodí a znáte to jak to pak dopadá...

Rostislav Říha
11.11.2008, 17:10
[QUOTE=Vladimír Michl]Na druhou stranu bych ty výsledky anket moc nepřeceňoval. K volbám moc lidí nechodí a znáte to jak to pak dopadá...[/QUOTE]
 
uznávám, že poslední realita mi moc nenahrává, ale myslím, že vždy chodí volit spíš ti příčetní, kteří si uvědomují vážnost celého toho volebního mechanismu...jinými slovy: nejde mi o to, aby se k barvám vyjádřili všichni prihlaseni studenti, kteří berou cadforum jako moznost, jak snadno odnekud oprat rysy do skoly, ale zalezi mi na tom, aby se vyjadrili vsichni uzivatele nad 100 prispevku. Hlas tech druhych mne zajima, hlas tech prvnich je mi jedno.
Dokud nebude jasne, jak to ma nastaveno vetsina profesionalni (auto)cadovske obce, nema smysl otvirat diskusi o tom, jak by mel vypadat stavarsky barevny standard.

be_em
11.11.2008, 18:20
ja používam sivé pozadie modelového priestoru (Color 251, RGB 51,51,51)

PepaR
12.11.2008, 12:54

[QUOTE=Vladimír Michl]Zdůraznit můžeme tuto anketu označením jako trvalé téma (hotovo) a upozorněním v X-News (bude). Vícehlasé ankety bohužel nejdou.
Na druhou stranu bych ty výsledky anket moc nepřeceňoval. K volbám moc lidí nechodí a znáte to jak to pak dopadá...[/QUOTE]Jen bych rád podtoknul, že není anketa jako anketa. A anketu kosntruktivní a technickou považuji za možnost zjistit realitu dnešních dnů a to přímo v lůnu dění. Takže zase bych ty výsledky moc nepodceňoval. Do hodnocení politiky se pouštět nebudu na to nejsou nervy ani čas ;).

Rostislav Říha
13.11.2008, 13:06
[QUOTE=Radim Cech][QUOTE=Rostislav Říha]kdybyste všichni používali k vykreslování STB, tak byste neměli problém zobrazovat čáru červeně v modelu a zeleně na papíře.....[/QUOTE]
 
Tak přesně za tohle bych vraždil.[/QUOTE]
 
27.11. budete mít možnost, vezmu si dokonce košili, aby se chlupy z roláku nepletly do rány.
 
Jinak my používáme pro všechny akce jeden soubor STB, který definuje styly:
 

Černá
Barva
Bílá(nic není vidět)
Šedá
Screening30%
Screening60%
...názvy jsou samovysvětlující - tlouštku a typ čáry definujeme na úrovni hladin či ACA stylů, ostatní se dělá takto.
Celé by to asi mohlo být sofistikovanější (mohla by třeba být "ČernáČáry", která by měla nastaveno, že na zlomu čar dělá ostré rohy, a "ČernáTexty", která by dělala ty rohy kulaté - když se nastaví ostré rohy, tak třeba písmeno M najednou přesahuje horní účaří...nebo by mohlo být několik stylů, které by se používaly v různých měřítkách: měly by definovány natvrdo tlouštky čar a podle toho, jestli tisknu 1:200 nebo 1:50, tak bych použil takový, kde by čáry odpovídaly svou tlouštkou měřítku...o tom všem jsme přemýšleli a nakonec to nechali tak, jak popisuji výše. Přijde nám to blbuvzdorné.)

Radim Cech
13.11.2008, 14:34
Až tato diskuse mně donutila prostudovat rozdíl mezi STB a CTB nastavením pro tisky.
Ale nějak jsem nepochopil, čím je zásadně používání STB tabulky vykreslování lepší. Možná nevyužívám něco, co je výrazně lepší než tabulky CTB. Může být toho minianketa
 
Používáte STB nebo CTB a proč?
 
S tím "vražděním" je to obrazně! Ale představte si situaci, že koordinujete několik specialstů a každý bude mít zcela "svůj" styl.
Já silničář kreslím na šedém pozadí a vše nové se mi líbí červeně ( dle ČSN ) a stavávající stav chci mít šedě. A speciasty podle ČSN mapy velkých meřítek.
Plynař má pozadí bílé, tudíž kreslí plyny hezky zeleně, aby je dobře viděl a vykreslujete je pak barvou 40, která je vidět na papíře. Ale popisy si udělá taky červeně.
Vodař má pozadí černé a kreslí si nové vody taky zeleně a zeleně je vykresluje a popisky má taky zeleně.
 
Pak to dáte dohromady a zjistíte,že se Vám plyn i voda kreslí stejně, protože nasadíte CTB, kde je barva kreslena barvou objektu, ale popisky pro sítě jsou v různých barvách.
Proto jsem zastáncem toho, že jak je to nakresleno, tak se to tiskne.
Zdůrazňuji u "venků".
 
 
 
 

vbehun
13.11.2008, 15:08
Skutečně - zvyklosti a požadavky zákazníků jsou různé. Telecom (potažmo nyní O2) na situace požaduje stávající sítě černě, vedení ke zrušení zeleně a nové sítě červeně.O použití a přednostech  CTB nebo STB už tady byla před časem delší debata - tuším že s výsledkem že barva je příliš cenný rozlišovací prostředek, než aby se jí plýtvalo k předepsání tloušťky čáry ve smyslu barevně závislých stylů (CTB).P.S.Můžete prosím blíže objasnit použití stylu "bílá" ? [QUOTE=Rostislav Říha]Jinak my používáme pro všechny akce jeden soubor STB, který definuje styly: 

Černá
Barva
Bílá(nic není vidět)
Šedá
Screening30%
Screening60%[/QUOTE]

Mantlík
13.11.2008, 15:14
[QUOTE=vbehun] barva je příliš cenný rozlišovací prostředek, než aby se jí plýtvalo k předepsání tloušťky čáry ve smyslu barevně závislých stylů (CTB).[/QUOTE]
 
Ale tohle už od doby, kdy se dá tloušťka přiřadit hladině, už neplatí

Radim Cech
13.11.2008, 15:51
Souhlasím, přece Hladina by pro mně měl být základní prostředek, pro rozdělení kresby, hladinám pak dám na barvy, tloušťky a typy čar podle potřeby.
Na první pohled by se mohlo zdát, že obrubníky komunikací kreslím do jediné hladiny a v podstatě by to bylo v pořádku, jsou stejně všechny červeně. Ale abych si hodně pomohl při zpracování výkazů výměr, mám hladiny pro obrubníky a krajníky podle jejich typů, v tiskové situaci komunikací jsou všechny červeně. Ale tentýž výkres načtu do jiné tiskové sestavy, změním natvrdo barvy hladin xrefů ( nesmím zapomenout vypnout automatickou aktualizaci načítaných xrefů ) a mám tiskový výkres barevného rozlišení podle typu obrub. Dodavatelé velmi vítají, když nemusí přenýšlet, kde který obrubník patří!

vbehun
14.11.2008, 08:03

Jistě, v CTB lze nastavit, aby se použila tloušťka (a typ) čáry objektu. jenomže právě toto spoustu lidí mate - nastavují stále tloušťku čáry natvrdo podle barvy a pak se jim nevykreslují křivky s definovanou šířkou (těm se přiřadí tloušťka podle barvy).  [QUOTE=Mantlík]
Ale tohle už od doby, kdy se dá tloušťka přiřadit hladině, už neplatí[/QUOTE]

Kackac
14.11.2008, 13:13
V modelu mám barvu černou, ale v layoutu zvítězila po určitém vývoji taková "vyblitá" růžová cca 255,214,224 (doma i ve škole mám asi trochu jinou, nastavuji to od oka), a to z toho důvodu, že je to tak blbá barva, že ji pro kresbu nepoužívám a tak na tom pozadí vidím všechno, tedy i wipeouty, skorobílé rámy oken v barevných pohledech ap. (dříve jsem mívala pozadí v layoutu bílé, ale právě některé bílé věci tam nebyly vidět a já jsem občas chtěla mít jistotu, že tam jsou).

alfred
16.11.2008, 10:59
Neznám cíl této ankety, ale podle mého názoru, pokud zde nebude za měsíc alespoň 300-500 hlasujících, tak bych jí zavřel, protože nebude mít žádnou vypovídající hodnotu. Dnes je 14 hlasujících...K debatě tisku CTB/STB. V různých případech je vhodné použít jeden nebo druhý způsob. Pro většinu případů je podle mě vhodnější barevně nezávislé nastavení, barevně závislé je prakticky jen z důvodů kompatibility a lidé je používají ze setrvačnosti. Používám obě. Neštěstí je, že nastavení CTB/STB není přímo v souboru DWG, jako by těch pár kilobajtů mohlo někoho vytrhnout. Nicméně stejně asi tahle debata vezme časem za své s ohledem na možnosti nastavení hladin v každém rozvržení jako je v nových verzích AutoCadu. Snad kromě ředění barvy...Množina věcí, které se ve stavařině kreslí je natolik široká, že je podle mě nereálné aby jí pokrylo nějaké doporučení na kreslení v počítači. Navíc myslím, že jí nikdo nebude respektovat. Platí normy na výkresovou dokumentaci - tištěnou a víc bych neřešil. Každý má trochu jiné oči a naštěstí je AutoCad do uřčité míry tak přizpůsobitelný, že si každý najde způsob jak  se mu kreslí dobře. Pravděpodobně proto je tak rozšířený. Myslím, že správný výklad hlasování v téhle anketě je, alespoň vzhledem k počtu hlasujících: "Je mi to ukradené, stejně si budu používat to co budu chtít."

PepaR
17.11.2008, 12:52
Účelem této ankety není zjistit, která barva je ta nejlepší, ale jen naťuknout tuto problematiku. Není ani jejím úkolem někoho přesvědčovat či nutit do některé bervy. Já osobně používám černou a platí pro mě pořekadlo "starého psa novým kouskům nenaučíš". Nicméně i přesto mě zajímají názory jiných a proto jsem vytvořil toto téma.

zdrk
17.11.2008, 13:04
[QUOTE=PepaR] ...Já osobně používám černou a platí pro mě pořekadlo "starého psa novým kouskům nenaučíš". ...[/QUOTE]
I starý pes se toho dokáže hodně naučit!
Povedlo se mi i 65 letého projektanta trochu naučit pro základní práci (úpravy).zdrk2008-11-17 13:10:36

Radim Cech
17.11.2008, 16:28
[QUOTE=PepaR]
Účelem této ankety není zjistit, která barva je ta nejlepší, ale jen naťuknout tuto problematiku. Není ani jejím úkolem někoho přesvědčovat či nutit do některé bervy. Já osobně používám černou a platí pro mě pořekadlo "starého psa novým kouskům nenaučíš". Nicméně i přesto mě zajímají názory jiných a proto jsem vytvořil toto téma.[/QUOTE]
Souhlasím, přece celá konference je o tom, abychom se navzájem dověděli informace, které mohou být užitečné. Tady nechce nikomu nic nikomu nařizovat. Pokud se někomu informace zdá zajímavá a použije ji, je to jen na něm.

PepaR
17.11.2008, 17:22
[QUOTE=Radim Cech]
Založte nové vlákno na tohle téma, mám totiž zkušenosti jak dobré tak špatné. Ale diskuse nebude od věci [/QUOTE]
Poslední dobou se to tu nějak štěpí a hodně se v diskusích odbočuje, ale to je tím, že se vše prolíná a každá věc/téma má spojitost s nějakou jinou věcí/tématem. Zakládat nové vlákno se mi, abych řekl pravdu, moc nechce, neboť by se ztratila návaznost, ale tímto bych chtěl poprosit pana Michla, zda by nemohl toto téma rozštěpit.
 
Předem děkuji
 
VM: Téma rozděleno - DWF část najdete zdeVladimír Michl2008-11-20 10:47:16

Rostislav Říha
18.11.2008, 16:22
[QUOTE=vbehun]P.S.Můžete prosím blíže objasnit použití stylu "bílá" ? [/QUOTE]
 
Ano - bílá je bílá: buď pro bílý text na černém podkladě, nebo naopak pro text či pomocnou geometrii, která nemá být na bílém pozadí vidět, nebo jako "náhrada" wipeoutu.

Ferdinand
26.11.2008, 16:24
Z černého pozadí mám za chvíli unavené oči a není vše dobře vidět.
Používám (individuálně - kolegové si nechávají "klasiku", beze změny po instalaci):
Model tab background=126
Model tab pointer=Yellow
Layout tabs bacground (paper)=254
Layout tabs pointer=16
Auto Track vector color=Yellow
Command line background=126
Command line text=Black
Plot preview bacground=White
Fonts=Fixedsys, Normální, 10
AutoSnap marker color=Yellow
Unselected grip color=Color 160
Selected grip color=Red
Hover grip color=Green
Myslím, že je to vše z barev, které se dají měnit. Toto nastavení je samozřejmě uloženo v mém profilu.
 
Ve Windowsech mám nastaveny barvy:
Okna a tlačítka=Styl Windows XP
Barevná schéma=Výchozí
Velikost písma=Normální
Plocha=jemně světle modrá
Nabídka=tmavší zelená, písmo=černé
Okno=skoro bílá, s nádechem trocha zelené
Okraj aktivního okna=červená
Okraj neaktivního okna=tmavší zelená
Popisy tlačítek=tmavší zelená, písmo=černá
Pozadí aplikace=hodně tmavě zelená
Prostorové objekty=tmavší zelená
Vybrané položky=tmavě červeno/hnědá, písmo=bílá
Záhlaví aktivního okna=1.tmavší zelená, 2."svítivá" zelená, písmo=černá
Záhlaví aktivního okna=1.námořnická modrá 2.šedá, písmo=světle šedá
 
Tisk:
Use color depended plot styles
tj. ctb, ve kterém je v Properties pro všechny barvy nastaveno:
Color=Black
Dither=Off
Grayscale=Off
Pen#=Automatic
Virtual pen#=Automatic
Screening=100
Linetype=Use object linetype
Adaptive=On
Lineweight=různé
Line end style=Use object end style
Line join style=Use object join style
Fill style=Use object fill style
Poněvadž valná většina projektů se tiskne na černobílé tiskárně/plotru, výsledný efekt na výtisku musí být v duchu různých tlouštěk entit - odstupňováno dle principu technického kreslení a důležitosti (píšu od nejtenčí do nejtlustší):
Color 8=nedůležité objekty+obrysy předmětů "schovaných před/za/nad/pod něčím"
Color cyan=osy+kótovací čáry
Color magenta anebo 200=čárkované čáry+kabelové kanály
Color white=běžné zobrazení+texty
Color yellow anebo 50=stavba+tlustší texty(yellow)
Color red anebo greeen=trasy kabelové a různých jiných médií
Color blue=označení roviny řezu
 
Uff...trvalo to pěknou chvíli...

MartinNo
26.11.2008, 19:13
Barvu pozadí modelu mám 204, ale protože změna je velmi jednoduchá tak bych to ani neřešil jako nějaký standard. Důležitější je při koordinaci, abych se nestratil v barvách použitých ostatními kolegy.
Tloušťku čáry je možné v zobrazení vypnout, tak při práci na monitoru taky není podstatná. Důležitá je až při kontrolním tisku. Připadal bych si jako blázen, abych si vytvářel pseudoindex pro tloušťku 1= žlutá....
Tisknu co vidím, jednak jsem na to zvyklý i z jiných SW a jednak mě živí profese a né detailní kresličské znalosti. Zakazníci na mě něvěřícně koukají co jim bulíkuji, když jim začnu vysvětlovat co je to takové Rozvržení a kolik práce na tom strávím. V závěru prací na projektu nějaký chytrák doplní razítko a mě může trefit...
Barvy žlutou bych z palety odstranil vůbec - jednak slouží pouze potměšilým účelům a druhak - paleta pro tisk není duha: )  

Radim Cech
26.11.2008, 21:03
Pokud se nemýlím, tak žlutou barvou stavaři kreslí bourací práce, aspoň jsem to někde viděl.
 
My jsem od jiné firmy převzali, že co je žlutě, se netiskne a je v hladině, která slouží ke komentářům k mému stavebnímu objektu, které by mohly zajímat i ostatní kolegy a nebo je chci přímo na něco upozornit. Mnohokrát se to osvědčilo a jde o zvyk.
 
Výhoda je v tom, že když někdo tu hladinu omylem nevypne a vytiskne se, nebije hned do očí.

koutnak
26.11.2008, 21:05



[QUOTE=Radim Cech]Pokud se nemýlím, tak žlutou barvou stavaři kreslí bourací práce, aspoň jsem to někde viděl.[/QUOTE]Ano, je to tak.[QUOTE=Radim Cech]Výhoda je v tom, že když někdo tu hladinu omylem nevypne a vytiskne se, nebije hned do očí.[/QUOTE]Ovšem jen tehdy, když tisknete barevně.koutnak2008-11-26 21:07:34

MartinNo
27.11.2008, 08:48
Popisujete tzv. kvalifikované užívání. (Výkres bouracích prací ke mě zase tak často nepřijde.)
Bohužel v ACADu pracují i občasní projektanti/technici - ti co potřebují mít výkres rychle hotový, protože jejich práce je ve specifikaci dodávky, zajištění montáže a uzavření smlouvy-tím chci říct, že to jsou chytří lidé.
Samozřejmě neudělají ani rozvržení, kde by viděli, co to vyrobili. Takoví žlutou použijou klidně na kóty, vynesení multiodkazu, plovoucí betonový základ nebo na poznámku k výkresu, razítka atp. Na černém pozadí to hezky vidí a ať si to vytiskne někdo jiný: (( Odhaduji jejich počet podle četnosti tak na 50 -60% , relativně dost.
Takže je potřeba teorii trochu přizpůsobit praxi. Navrhuji žlutou alespoň ze základní palety vyjmout/schovat - stavaři ji najdou.

Kackac
27.11.2008, 11:03

[QUOTE=Radim Cech]když někdo tu hladinu omylem nevypne a vytiskne se... [/QUOTE]podle mne je nejlepší všechny takové pomocné a komentářové hladiny zakázat pro tisk, takovou tou škrtnutou tiskárnou ve správci hladin, pak si můžou všichni zapomínat jak chtějí i u černých hladin a nic se neděje.

Radim Cech
28.11.2008, 14:54
myslel jsem samozřejmě "nevypne pro tisk" neboli jak píšete "zakázat pro tisk"

iva-k
21.01.2009, 15:13
[QUOTE=Rostislav Říha]budeme řešit, jaké barvy mají stavaři na co používat [/QUOTE]
 
...chtěla bych se proto zeptat, jestli nějaká norma upravuje to, jakou barvu mají mít čáry na výkrese (stavařském - půdorysy-řezy-atd.), když se tiskne barevně? Je to součástí normy, která řeší uspořádání a pojmenování hladin (ČSN EN ISO 13567) ?