Zobrazit plnou verzi příspěvku: BIM formát

LMatějovský
22.06.2015, 08:13
Máme odevzdat projekt ve formátu "BIM". Nevíte čím se takový soubor vytvoří?

zdrk
22.06.2015, 08:28
Třeba pro pozemní stavbyAutodesk Revit ArchitectureArchiCADAllplan ArchitekturaBentley Architecture    

Vladimír Michl
22.06.2015, 08:46

Možná nebude problém jen ve formátu, ale i v projekční aplikaci. "BIM formát" vám vytvoří jen BIM aplikace - pro poz.stavby např. Autodesk Revit. Pokud nespecifikovali jaký BIM formát, obvyklým standardem je formát IFC (Industry Foundation Classes, spravovaný organizací AIA, spoludefinovaný Autodeskem).BIM aplikací existuje vícero - jejich popularitu ilustruje např. graf na Google Trends:https://www.google.com/trends/explore#cat=0-5-32&q=revit,archicad,allplan,tekla,vectorworks

bielko
22.06.2015, 11:07
Rás by som sa pridal k danej téme. Stretávam sa s projektantami, ktorý si myslia, že keď vymodelujú projekt v daných programoch tak majú BIM projekt. Chápem to dobre, že BIM nie je len vymodelovanie projektu, lebo vtedy mám akoby len hmoty v programe ale dané komponenty majú mať aj svoje parametre? Objemovú hmotnosť, pevnosť, tepelný odpor, ......? Akoby som modeloval priamo výrobky.

Peter Jirat
22.06.2015, 13:28
BIM není 3D model, představte si BIM jako projekt v excelu, který obsahuje vše co má, je nějak zkoordinovaný a naplněný vším možným, co poslouží k využití těchto informací v modelu ve všech fázích výstavby a provozu. 3D je jen "něco" navíc.

Vladimír Michl
22.06.2015, 15:00

Koncept "BIM = excelová tabulka" je docela přesný. Když v té pomyslné tabulce detailně popisující projekt máte dostatek údajů (většinou je do ní dodává BIM software automaticky), můžete z této tabulky už "automaticky" vygenerovat jako "odpadní produkty" nejen výkazy a kalkulace, ale i výkresy, pohledy, detaily, perspektivy, řezy, 3D vizualizace, rozvody TZB. Ona tabulka pak může mít podobu RVT projektu (Revit) nebo IFC souboru, apod. - to je to co po vás ten zadavatel chce.

vbehun
22.06.2015, 21:27
[QUOTE=Vladimír Michl]
Koncept "BIM = excelová tabulka" je docela přesný. Když v té pomyslné tabulce detailně popisující projekt máte dostatek údajů (většinou je do ní dodává BIM software automaticky) ...[/QUOTE]Problémy nastanou, když je nutno naplnit tabulky/databáze ručně, protože BIM SW zrovna vaše zařízení (jakkoliv vám připadá důležité) nezná.

Vladimír Michl
23.06.2015, 12:59

Knihovny konkrétních zařízení jsou problém při CAD přístupu i při BIM přístupu. Pokud se o ně nepostará sám výrobce, mnohdy nezbyde než si je vytvořit svépomocí. Naštěstí to jde docela snadno - v případě CADu většinou nakreslit blok nebo symbol, v případě BIMu zjednodušený symbol či zjednodušený "3D box" a hlavně parametry podle oblasti, kam zařízení patří (šířka dveří, výkon topení, průtok potrubí, izolace stěny, proud jističe...).

vbehun
23.06.2015, 14:22
Jistě, to je možné.Každý z BIM programů a každý výrobce má své tabulky parametrů jinak formátované.