Zobrazit plnou verzi příspěvku: Bloky a ČSN

PepaR
24.08.2005, 11:58
Dobrý den,
dle ČSN 01 3420 popř. její starší verze jsou definované značky pro zařizovací předměty, ovšem nikde se nepíše jak velké značky mají být popř. zda jsou závislé na velikosti měřítka atd. Nemáte někdo tyto značky prosím zpracovány jako bloky?

SWISSS
24.08.2005, 13:03
Jake znacky by vas konkretne zajimaly (kuchyn, koupelna, kancelar atd..)? Kdyz mi date mail, tak vam je muzu poslat. (jsou zvlast pro vykresy kreslene v m a mm)

PepaR
24.08.2005, 13:44
Potřeboval ybch všechny značky týkající se stavařiny, zařicovacích předmetu a zančení... adresa: pepa.forum@centrum.cz Předem děkuji

Jaenii
29.09.2005, 20:30
Zdravim všechny, mám větší problém, studuju druhý ročník stavárny na ČVUT a jelikož jsme z gymplu, nemám moc ponětí o konstrukcích pozemních staveb, abych se to mohla co nejrychleji naučit, potřebovala bych normu ČSN 01 3420. Nemáte ji prosím někdo v elektronické podobě nebo nemáte tip, kde bych ji mohla najít? Mockrát díky
                                                 Janča

SWISSS
29.09.2005, 22:37
Normy se nemají kopírovat ani scanovat.. Jediná možnost, jak jí získat elektronicky je si jí objednat z www.csni.cz. Protoze vetsina studentu ma hluboko do kapsy, doporucuji si tuto normu pujcit v knihovne, at uz fakultni, nebo ve verejne. Nebo se zeptat spolustudentu - urcite ji nekdo ma.. .

Maruška
30.09.2005, 12:11

[QUOTE=SWISSS]Normy se nemají kopírovat ani scanovat.. Jediná možnost, jak jí získat elektronicky je si jí objednat z www.csni.cz.
Protoze vetsina studentu ma hluboko do kapsy, doporucuji si tuto normu
pujcit v knihovne, at uz fakultni, nebo ve verejne. Nebo se zeptat
spolustudentu - urcite ji nekdo ma.. .[/QUOTE]

chtela jsem odpovedet to same ze se "nemaji" kopirovat ael mam dojem ze v knihovne se to taky neda sehnat ale tak urcite se to "nekde" da sehnat

Machacek
30.09.2005, 12:24
Třeba ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové normy mají. Jsou v elektronické podobě, posadí Vás k počítači a můžete se na tu normu podívat. Využívám toho před vlastní koupí, abych mohl zhodnotit, jestli se vůbec vypaltí ty nekřesťanské peníze za danou normu dát.

SWISSS
30.09.2005, 12:25
[QUOTE=Maruška] chtela jsem odpovedet to same ze se "nemaji" kopirovat ael mam dojem ze v knihovne se to taky neda sehnat ale tak urcite se to "nekde" da sehnat [/QUOTE]
Nevím jak v Praze, ale v Brně si normy půjčuju v běžné veřejné knihovně. Když už jsme u toho "někde" - asi před 6ti lety jsem na kolejich videl CD, na kterém byla většina norem v jpg. Někdo si tenkrát dal hodně práce.. .

panX
30.09.2005, 12:29

[QUOTE]
asi před 6ti lety jsem na kolejich videl CD, na kterém byla většina norem v jpg. Někdo si tenkrát dal hodně práce.. .[/QUOTE]

hm takový CD by se mi taky líbilo , kdyby někdo něco měl ať se ozve
 


Janek
30.09.2005, 14:03
Už by se měl sakra někdo - třeba ČKAIT či ČSSI - razantně zasadit u příslušných orgánů o to, aby byly veškeré aktuální technické normy k dispozici na internetu zdarma!!! Vždyť normy jsou něco jako zákony a ty volně na netu jsou. Nevím proč by to nešlo stejně u norem. Proč si pořád necháváme líbit, jak se na nás ČSNI pakuje, když je to beztak státní organizace placená z našich daní. A v zájmu státu by mělo být, aby vše bylo tvořeno dle norem a tedy, aby byly normy snadno přístupné. To jakým způsobem se u nás distribuují normy se nebojím nazvat nehoráznou zlodějinou.......... Janek38625.5882175926

Mila128
30.09.2005, 14:29
A nejenom u nas je to takova zlodejina. Bohuzel i u nasich zapadnich sousedu (predpokladam, ze i jinde)je praxe naprosto stejna. A normy v elektronicke podobe jsou jeste drazsi nez v papirove .

panX
30.09.2005, 14:32

[QUOTE=Janek]Už by se měl sakra někdo
- třeba ČKAIT či ČSSI - razantně zasadit u příslušných orgánů o
to, aby byly veškeré aktuální technické normy k dispozici na internetu
zdarma!!!  [/QUOTE]

plně souhlasím, proč se za to musí platit?
 


Rostislav Říha
03.10.2005, 18:27
[QUOTE=Machacek]abych mohl zhodnotit, jestli se vůbec vypaltí ty nekřesťanské peníze za danou normu dát.[/QUOTE]
NEEFEKTIVNI...normy dle zakona nejsou zavazne, zavaznymi se stanou az tehdy, kdyz se na ne nejaky zakon ci vyhlaska explicitne odvolava  - z hlediska toho, JAK maji vypadat znacky, se zadny zakon na normu neodvolava - takze vam to JE jedno. Normy jsou tudiz zajimave spis kvuli faktickym vecem, protoze i kdyz zavazne nejsou, tak predstavuji zdroj informaci, jak se co MA delat a urady k nim prihlizivaji....no, a obecne plati, ze normy stoji stovky Kc, honorare za projekcni prace se pohybuji minimalne v desitkach tisic a krabicka cigaret stoji padesat korun - fakt jsou normy drahe? nemyslim....

Machacek
04.10.2005, 06:04
V oblasti elektro se to bohužel kolem norem točí stále.
Je jasné, že zrovna formát značek mě absolutně nezajímá, protože značku si můžu udělat jakou chci, akorát pak musím výkres doplnit vysvětlující legendou.
Co se týká cen norem, tak je jasné, že se musí nějak zaplatit to jejich sepsání, mnohdy pouze jejich opsání. Ale opravdu jsou občas ty ceny za těch pár stránek přehnané. Nejhorší je, když člověk potřebuje třeba normu ze stavařiny - požární bezpečnost a pro potřeby elektro je z těch desítek stránek za stovky korun potřeba třeba jenom pouhý odstavec. To potom naštve. Proto do té normy předem zkusím nahlédnout a potom zvážím její nákup.
A co se týká cen projekčních prací? Většinou si jako profesanti moc vyskakovat nemůžeme a o honorářích v desetitisícíh si můžeme nechat mnohdy jenom zdát. Stavaři jsou na tom líp.

Honza
04.10.2005, 06:49
Jsem stavař a normy používáme stále. Až se dostanete do vstahu s
investory a dodavateli zjistíte, že jedinný způsob, jak si krýt záda (a
to je každé rozhodnutí), je se opírat o zákonné podklady. Celá má práce
se o normy opírá. Normy vycházejí z teorie + praxe. Na škole nenavrhujete celý projekt, pouze část! Řešíte pouze malou část problémů.
Za 15 let jsem zažil 2 zakázky, kdy investor nepožadoval striktní dodržení norem.
Zkuste se zapojit do tvorby nebo schválení nějaké normy a uvidíte, že
to je dost práce. I skripta jste si museli platit - nejsou k volnému
stažení.