Zobrazit plnou verzi příspěvku: Bytový architekt

gadael
31.03.2012, 08:39
Zdravím,prosím o radu. Jsem ve vztahu ke CADu absoloutní nováček. Mám za sebou pouze pár tutoriálů autolispu.Potřeboval bych vytvořit opravdu velmi jednoduchého bytového architekta - měl bych plátno které by představovalo půdorys pokoje a nějaká uživatelská menu, která by umožnila vložit na to plátno různé nadefinované objekty (např. židle, skříně, apod.).Nevím vůbec od čeho se odpíchnout - ten základ, jak se podobné aplikace vůbec začínají vytvářet.. Jakmile se dostanu přes toto, tak už to programování v lispu zvládnu, ale prostě nevím jak začít.Díky moc za nasměrování.Honza

PepaR
31.03.2012, 11:08
Dobrý den,v dnešní době je široká škála nabízených aplikací, které umožňují vytvářet interiéry a je dle mého zbytečné vytvářet aplikaci vlastní. Navíc, pokud si šikovně zvolíte program ve kterém budete pracovat, tak zjistíte, že výrobci nábytku sami nabízejí své prvky ve formě modelů (knihoven, rodin) pro použití v CADu. Tzn. nemusíte si tyto modely pracně vytvářet sám.Je jen otázkou na jak pokročilé úrovni program chcete používat, co všechno budete v programu dělat (studie, vizualizace, výrobní výkresy atd.) a jaké jsou Vaše finanční možnosti.Pokud nemáte s CADem moc velké zkušenosti, zkuste SketchUp, který je v základní verzi k dispozici zdarma.

gadael
31.03.2012, 13:11
Děkuji za odpověď,tu aplikaci si ale chci (musím) vyvinout v autolispu v rámci předmětu ve škole. Stačí to opravdu velmi jednoduše - šlo mi o to, jakým způsobem vytvořit tu "pracovní plochu" s těmi menu a tak..Díky moc, Honza


PepaR
31.03.2012, 14:09
Tvorba menu je záležitostí uživatelského rozhraní, které tvoříte ve speciálním editoru spouštěného v AutoCADu příkazem [CMD]CUI[/CMD] (_CUI). V tomto editoru si můžete vytvořit jednotlivé panely, karty, nastavit ikonky pro příkazy a takto vytvořeným položkám pak přiřadíte příkaz z Vámi naprogramované aplikace.V praxi to znamená, že pokyny pro kreslení a úpravy nadefinujete do VAší aplikace a uložíte ji souboru LSP nebo VLX. Tuto pak načtete do AutoCADu a můžete spouštět příkazy v něm obsažené přes příkazový řádek. Pro zajištění většího komfortu si pak vytvoříte vlastní dílčí menu odvolávající se na příkazy ve Vaší aplikaci. Toto menu pak samostatně uložíte do souboru CUI nebo CUIX.V praxi pak máte sadu aplikací (ARX, LSP, VLX) na které odkazujete v souboru menu (MNU, CUI, CUIX).Zkuste si stáhnout nějakou nadstavbu (např. GGmenu) a podívejte se co obsahuje za soubory a bude Vám to hned jasné.

gadael
31.03.2012, 17:32
Už se začínám orientovat - původně jsem myslel, že vlastně vytvořím nějakou separátní aplikaci (třeba v novém okně, nevím - třeba ve stylu java appletu) a v ní budu mít pouze tu plochu (pokoj) a několik menu s příkazy.Podle toho co píšete to chápu tak, že vlastně budu upravovat samotný interface autocadu tak, aby funkci bytového architekta zastal (= v tuto chvíli nemohu prostě jen tak vložit na plátno židli, s vlastními uživatelskými menu to ale bude možné).Takže můj program patrně na začátku vykreslí na plátno obdelník představující pokoj a potom už bude na uživateli, jaké položky si tam přidá (pro jednotlivé položky menu budou příslušné funkce v mém programu).Chápu to dobře?Moc díky za pomoc.

PepaR
31.03.2012, 19:40
Pokud budete chtít vyvíjet separátní aplikaci, tak samozřejmě můžete. Nicméně z předchozího příspěvku píšete, že byste rád použil AutoLISP, tak by mi dávalo větší smysl programovat to jako nadstavbu nad AutoCADem, kde je modelový prostor Vaším plátnem a na něj používáte (voláte) vhodné kreslicí pomůcky (příkazy).