Zobrazit plnou verzi příspěvku: CAD výbava pro učebnu

PepaR
21.04.2010, 07:25
Dobrý den,
 
vím, že takových dotazů bylo nespočet, ale světs se mění a HW nároky aplikací s ním. Jelikož bychom rádi vybavili učebnu, nemohl by mi někdo doporučit nějaké konkrétní modely počítačových sestav a dalšího vypadaného vybavení viz níže.
 
PS: Uvažuje se, že na počítačích budou v učebně provozovány aktuální verze aplikací pro stavebnictví Autodesk (Revit Architecture, Ecotec, AutoCAD Civil) a bude potřeba, aby to dobře šlapalo i pro vizualizaci, prostě nějaký lepší zlatý střed blížící se nadstandardu.
 
Prosil bych tedy o doporučení:

HW sestava (HP, Dell ...)
Monitor
Notebook
Externí disk (s integrovaným diskem, pro zálohu s možností zapojení do sítě)
Dataprojektor
3D tiskárna
Budu vděčný za jakékoliv rady, protože problematika HW šla kolem mě naposledy před 6 lety a z těch všech nových zkrateck a technologií jsem trošku zmatený.
 
 PepaR2010-04-21 07:26:06

Radim Cech
21.04.2010, 07:38
Zdravím! Vy nevíte co s penězi?

PepaR
21.04.2010, 07:53
Právě naopak, já bych věděl, kdybych je měl, tak odjedu na rok do krajů vzdálenýczh a k tomu bych si přibalil nové křídlo. Tady jde ale o grant pro školu ;).

Radim Cech
21.04.2010, 08:01
Jako koncertní křídlo S tím se asi špatně cestuje!
Teď vážně.Určitě se najde víc povolanějších Vám poradit. Jen nedopusťte, aby to skončilo jako akce Internet do škol bývalé ministrně Buzkové, kdy se firmy napakovaly a školy zaplakaly!

PepaR
21.04.2010, 08:09
Budu se snažit... proto se snažím klást objektivní požadavky.
 
A s tím křídlem jsem to myslel trošku jinak ;).PepaR2010-06-24 13:54:13

Buba
21.04.2010, 08:59
AD1.) Čo sa týka značkových PC a NB, tak HP má určite a myslím, že aj iné značky majú modely rozdelené podľa použitia na obyčajné, business a profesional.
Aj keď sa rozhodnete pre nejakú značku, kompetentní Vás budú pravdepodobne tlačiť s cenou dole. Odporúčam Vám nedajte sa v žiadnom prípade stlačiť na Business radu. To je lepšie potom voliť skladačku.
Dajte si pozor, aby ste v zostave nemali hernú grafickú kartu, ale profesionálnu. Neviem aké skúsenosti sú s NVidiami, ale sa mi zdá, že majú pre AutoCAD lepšiu a pružnejšiu technickú podporu ako napríklad ATI-ny. To by sa mohol vyjadriť niekto, kto NVidia používa. Čo sa týka CPU, pripravila by som sa určite na 64bit.
AD2.) LCD by som aj po niekoľkých rokoch opäť volila Samsung, aspoň na Slovensku je to stále výborná kvalita pri prijateľnej cene.
AD3.) Vám určite poradí RR :)
AD4.) Si vyberte s možnosťou použitia HDD min. 1T, prípadne pouvažujte o šuplíku.

Vladimír Michl
21.04.2010, 10:22
Pokud nemá být učebna "putovní", je lepší použít desktop stanice - vyjdou asi levněji a jsou lépe upgradovatelné. Jakýkoliv počítač certifikovaný jako CAD workstation poslouží určitě dobře. Záloha asi stačí centrální (jedna v síti). Pro učebny se dá využít i speciálních nabídek (slev).

Rostislav Říha
21.04.2010, 10:25
tak dobře:-), ad3: po osobní zkušenosti (pravda, pokaždé z jiné doby) se všemi značkami bych (ale je to opravdu hodně subjektivní) doporučoval DELL - zdá se mi "nejkompatibilnější" ve smyslu schopnosti fungovat s různými ovladači, schopnosti prostě fungovat bez toho, aby člověk musel dělat harakiri když chce připojit mobilní zařízení nebo bluetooth sluchátka ... HP je v mých očích hned po něm. Toshibu bych si určitě nekupoval, IBM (na tom to teď píšu) asi taky ne...Toshiba (nebo aspoň ty, co jsem měl) je navíc taková "rozviklaná" - co se technického provedení (odolnosti) týče, tak doporučím IBM, DELL (HP máme v kanclu, ale sám ho neužívám, tak nevím).
Když sáhnete po značce, neuděláte hrubou chybu. Neznačku bych nekupoval.
Nekupoval bych Sony - Jejich Vaio byl hrubý úkrok stranou...btw: kdyby někdo chtěl velké Vaio s jedním rozbitým diskem, tak tady u nás jedno je k dispozici:-)
URČITĚ chtějte SSD disk - fakt to za to stojí.
Určitě také chtějte druhý disk na data (dnes bych si i ten koupil SSD i za cenu, že se dat nevejde tolik).
Grafika je jedno - resp. určitě chtějte tu "workstationovou", ale dopředu se smiřte s tím, že bude pomalá a že na ní nepůjdou poslední ovladače (i když si stáhnete ovladač pro mobilní grafiku Vašeho typu od výrobce, tak na Vašem nb nebude chodit, budete muset mít starou verzi, kterou dodává výrobce nb ... HP toto možná má líp než IBM, nevím... kdysi v tomto dobrá zkušenost s DELLem) ... tak nebo tak, na grafiku moc nesázet.
Rovnou si objednejte několik dokovacích stanic a zdrojů - zdroj, který mám k pracovní stanici IBM, váží asi tolik, co celý notebook mojí ženy.
Dejte si pozor, kam se otevírá CD mechanika - nesmí to být do čela notebooku, protože pak si ji budete pořád nechtěně otevírat při práci na klíně.
Dejte si pozor na vývody USB na pravé straně, aby Vám kabely nepřekážely při práci s myší.
Zkontrolujte, kde jsou výdechy, abyste si je při práci na klíně nepřikrýval vlastním tělem.
Zkontrolujte, kde jsou reproduktory, abyste si je nepřikrýval rukama při práci.
Chtějte touchpad a ne klitoris, chtějte tři tlačítka.
Připlaťte si za lepší display.
Chtějte rovnou k nb i brašnu/batoh ... u velkých formátů je to dnes problém, tak kupte raději rovnou od výrobce.
RAM si můžete ke každému nb levněji dokoupit "neznačkovou" - tj. koupíte paměť kingston, která se od té "originální" liší jen nálepkou.

be_em
21.04.2010, 11:26
A prečo do učebne notebooky????? ... chýba mi tam nejaký aspon základný plotter a prípadne foto tlačiareň A3. Prezentačné tabule. Knihy!!! A čo tak špecifikácia softwarového vybavenia (firewall, antivir určite treba). Monitor by som vyšpecifikoval asi týmto smerom ... 30", min. full HD rozlíšenie, technológia IPS, MVA, PVA a máte určite kvalitu!!!
PC min 4 jadro (možno aj 6 jadro keď bude), 1xHDD, 1xSDD, graf, karta PCIe, min. 1GB atď.

Uričte sú u Vás tiež príručky k takýmto grantom ... kde si jednoznačne treba pozrieť čo sú oprávnené náklady a čo všetko môžte za to zaobstarať.

Neviem ako u Vás ale takéto veci idú u nás v SR cez verejné obstarávanie (ale to je na inú debatu :-), kde na definovanie značky zabudnite, môžte vyšpecifikovať špecifikácie na pracovnú stanicu ale nesmie tam odznieť značka. Na druhej strane sa to dakedy dá vyšpecifikovať tak že to sadne na nejaký konkrétny výrobok. Ale je to problém. Mal by to robiť niekto s týmto skúsený. A nezabudnúť si všetko odsúhlasiť s organizáciou ktorá toto financuje.

PepaR
23.04.2010, 00:18
Hezký podvečer, děkuji všem moc za rady.
 
ad dotaz od be_em) Notebook by byl jen jeden pro zajištění lepší mobilnosti učitele.

koutnak
23.04.2010, 11:00
Vyjádřím se jen k monitorům. Stalo se mi loni po návratu z dovolené, že mi odešel můj milý 20" monitor a protože dovolená bylo poněkud finančně náročnější, nebyly rychlé finanční zdroje na profesionálnější monitor. A protože jsem už nebyl ochotem jít pod vertikální rozlišení 1200 bodů, na které jsem si zvykl, riskl jsem a koupil 24" monitor Fujitsu-Siemens L24W-2 za 3640,-Kč bez DPH (1920x1200; DVI; VGA; matný display). Šťouralové by jistě našli mouchy v podobě změny barevnosti při změně pozorovacího úhlu, ale za ty peníze .... Já jsem spokojen.

Radim Cech
23.04.2010, 11:26
Sleduji příspěvky...
- pokud to má být školní učebna, tak si nějaké vykreslovací zařízení by na škodu nebylo, jestli tiskárna A3 a nebo rovnou plotter, to už je na zváženou ( provozní náklady, jak často se bude tisknout, co se vlastně bude tisknout atd. )
- ty 30" monitory ale považuji za "úlet", to se studenti tak namlsají, že jim pak 24" v práci bude připadat jak displej na mobilu. Zcela běžně se ještě projektuje na 20" a projektanti žijí. Ve větších firmách se tak často technika neobmněňuje, tak tady bych to nehnal do extrému
- PC asi určitě, proč notebook, jak kvalitní, k tomu jsou asi povolanější jiní
 
Ale jedna věc tam nezazněla. A to podmínky pro dodavatele. Ty by měly být nastaveny "hodně vysoko", aby se Vám nestalo, že Vám někdo dodá všechno "haraburdí", zprovozní to a pak už o něm nebudete slyšet. Servis do 24 hodin za příplatek bych bral jako automatickou součást nabídky.  Dokonce bych trval jako zadavatel na tom, že dodavatel vybavení musí mít certifikaci pro dodávky a školení produktů, které chcete na škole vyučovat, aby mohli případně přednášet jako externisti např. na startu. Ne, že se pak dodavatel hardware vymlouvá na dodavatele software a opačně, když něco nejede. Prostě "naklíč" se vším všudy včetně toho, že software umí školit, ne že ho jen umí nainstalovat. Prostě od kabelu do zásuvky přes síťovou kabeláž až po veškěrý soft od jedné firmy. Tím se Vám okruh zájemců výrazně změnší, ale podmínky jsou to naprosto objektivní a zdůvodnitelné. Pokud o tom uvažujete skutečně velmi vážně a škola to má jako jeden z nosných programů výuky, šel bych do operatiního leasingu jak u auta. S novými verzemi programů bych taky svázal posílení/výměnu hardware, samozřejmě ne každý rok ale jak roste náročnost programů. Vítěz bude mít jistou záruku odbytu a Vy získáte zase záruky, že se Vám tam nebude hromadit šrot. A samozřejmě vysoké penalizační poplatky v případě nesplnění podmínek atd.
A řiďte se heslem "Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci", protože v konečném součtu to stojí mnohem víc.

PepaR
23.04.2010, 12:39
Jsem taktéž příznivcem odzkoušené sestavy, než sestavy skládané na koleně. Experimentování a odlaďování zbytečně ubírá čas a ten servis a spolehlivost za to stojí.
 
A k těm monitorům, kolega na škole řešící dopravu má jednu takovou 24" a když jsme si chtěl najít spoj na inetrnetu, tak práce s tímto monitorem byla šok a než jsem přejel z jednoho rohu do druhého, tak jsem se skoro "nadřel".  Neodkážu si představit jak se pracuje s 30" monitorem, nicméně ten rozsah plochy, to bylo něco úžasného.

koutnak
23.04.2010, 12:47
vidím velmi často, pro mne nepochopitelnou, tendenci uživatelů, roztáhnou každé okno na maximum, přestože to nemá žádný smysl - viz ten internet. U CADu je to jasné, ale u prohlížeče nebo souborového manažéra? Proč bych měl mít okno přes celou obrazovku? Jednak se tam už více informaci nezobrazí a jednak se ztrácí smysl "woken", kdy se mezi nimi jednoduše přepínám aniž bych musel využívat spodní lišty.

be_em
23.04.2010, 15:54
ups! berem späť ... asi som to kapánek prepískol s tou 30" obrazovkou, ale pod 22" by som nešiel ani za nič ... na druhej strane tých lepších IPS, MVA, PVA monitorov ani moc v takejto "malej" uhlopriečke nezoženiete. Tak potom asi klasika TN ale potom bacha aby ste tam nakoniec nedostali hocijakú noname 22" za pár koruniek.

A preto najdôležitejšie ako som spomenul prípadne p. Radim Čech - špecifikácie pre dodávateľov!!!!!!! ... Úplne zbytočne riešite ža ja tam chcem HP, Dell a pod.!!!

Radim Cech
25.04.2010, 16:21
30" jsem viděl v provozu u jednoho specialisty požární ochrany a měl jsem pocit, že sedím před "výkladní skříní" Ta pracovní plocha je úžasná, hned jsem po ní zatoužil. Ale už to chce také širší stůl, aby si člověk neukroutil hlavu nebo oči

jan.drahovzal
02.06.2010, 19:01

22' WSXGA+ IPS -> Dell 2209WA (7k)24' WUXGA IPS -> Dell U2410 (11-12k)Do učebny je ale i tak myslím IPS zbytečné, resp. nechápu proč, aby to mělo věrné barvy, nebo dobré pozorovací úhly? u CADu klidně stačí TN, hl. aby to mělo matný povrch, DVI a slušné rozlišení.Problém spíše je v tom, že TN panely se už skoro nedělají s 1920x1200, už pouze s FullHD... (ještě donedávna byl dostupný jeden samsung za 6k, no dnes už pouze verze s analogovým D-SUB...)disky jednoznačně SSD Intel X25m 80/160GB na systém (nutno nahodit moderní OS, který s tím umí pracovat, tedy win7), na data WD black 1TB "FAEX" (jeden z nejvýkonnějších 7200rpm 3,5 disků na trhu).160GB intel je o něco rychlejší, než 80GB, ale zase ten disk už stojí fakt hodně (přes 10k)Cca taková je má představa o slušném workstationu za ne moc peněz (převzata z fóra zive.cz, kde jsme PC pro CADy řešili poměrně nedávno).Pokud by se mělo ještě ušetřit, mohou se vyhodit ty Noctuy a dát tam levnější chladiče a mohl by se také vyhodit box na disk. Hlučnost se pak ale zvýší (v tom návrhu bude nejhlučnější právě ta fx1800m).Ten procesor i grafika je možná i tak předmenzovaná, na potřeby výuky...odkaz na sestavuhttp://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=136140(s alfacompem nemám nic společného, pouze rád tento eshop používám pro návrhy z důvodu možnosti dát odkaz na celý koš)z workstation notebooků jsou cenově poměrně přijatelné HP elitebooky:http://www.czechcomputer.cz/fulltext.jsp?query=8740w&type=stockitemalternativy by byly Dell Precision, Lenovo W.
jan.drahovzal2010-06-02 19:02:12