Zobrazit plnou verzi příspěvku: Chci si nakreslit RD, je Revit správná volba?

fonolit
25.05.2007, 22:12
Mám fixní ideu nakreslit si projekt svého RD a hledám vhodný nástroj. Váhám mezi ArchiCAD a Revit 2008. Informací o Revitu, jeho možnostech je poskromnu, nenašel jsem žádnou knihu typu Bible nebo HowTo, o video kursu nebo step-by-step průvodci nemluvě.
1.Můžete doporučit nějaký zdroj informací pro začátečníka?
2.Umí Revit například toto: Chci mít obvodovou zeď například sendvič cihla 24PD+20cm EPS+omitky. Nějak jednoduše definuji tento sendvič a táhnu zeď, přičemž mi Revit kontroluje modul a auto vytváří kusovník tzn. vyplivne počet cihel, m2 EPS a m3 omitek?
3. Jak je na tom Revit z pohledu knihoven a především v ČR dostupných stavebních prvku a materiálů?
4. Je revit vhodnou volbou pro dotažení projektu až do prováděcího ptojektů?
5. Lze někde stáhnout ukázkový projekt dotažený od studie po prováděcí projekt?
6. Po čem byste pro daný účel sáhlu Revit nebo ArchiCAD či zcela něco jiného?
Děkuji
 

Petr Bláha
28.05.2007, 09:04
Projděte/prohledejte si zdejší fórum. Na většinu vašich dotazů je zde několik odpovědí a diskuse. Ve zkratce vám to sumarizuji:

ad.1) Na Revit existují, jak manuály, tak videotutorialy, ale většina je v angličtině. To se týká i tištěných publikací. Jediné ucelené co je v češtině je česká příručka "Cvičení - Autodesk Revit Building 8", kterou najdete v sekci Download. Osobně doporučuji na úplný začátek školení, rapidně si tím urychlíte osvojení programu. Odkazy najdete ve foru.

ad.2) Jde to, ale "kusovník" (tento termín se používá ve strojařině nikoliv ve stavařině!) nevypadne po jednom kliku. Definovat skladbu konstrukce je jednoduché; počty m2 a m3 také; pro počet cihliček bude nutno vložit do tabulky pár vzorců ... vše ale jde a není to nijak složité. Vše v rámci nástrojů pro stěny a tabulky.
Požadavek na "kontroluje modul" nechápu, prosím upřesnit.

ad.3) S knihovnami (v Revitu jsou to "rodiny") to je horší, jak u ArchiCADu :-(. Poslední dobou se to ale zlepšuje a dají se najít upravené pro naše zvyklosti. Stále se však nezbavíte potřeby si některé upravovat k obrazu svému.

ad.4) Ano

ad.5) Ano, je to u těch anglických videotutoriálů. Není to sice domek dotažený do podoby naší RDS, ale alespoň něco.

ad.6) Zde to je debata na dlouhé zimní večery a každý SW má své pro a proti. Ohledně jiné alternativy si myslím, že pokud chcete BIM, tak v ČR moc jinou volbu nemáte. Ještě tu existuje Bentley Architecture, ale netuším jaká je penetrace trhu, ani počet uživatelů (určitě je řádově menší jak u Revitu a ArchiCADu).
Otázkou také je, co udělá koncern Nemetschek s ArchiCADem do budoucna, když ho nedávno koupili.

doping
28.05.2007, 10:49
bez ohledu na Vámi zvolený SW, kdy chcete začít stavět ?

PepaR
28.05.2007, 15:38
No já řeším taky v čem dělat provádečku pro diplomku a váhal jsme mezi Revitem a ArchiCADem, ale nakonec jdu do kombinace Revit a AutoCAD, kdy si v AutoCADu rozvrhnu modulovou koordinaci aby se cihly co nejméně seřezávaly a v revitu to pak vše dokončím.

fonolit
31.05.2007, 13:37
Tak se prokousávám Revitem 2008 a je to boj  
1.Nebyl by odkaz na nějaký video tutorial, klidně v AJ?
2.Jak přetahovat prvky mezi šablonami, konkretně jsme si stahnul sablona_HELUZ.rte a chtel bych z ní vykopirovat nějaké cihli a definice zdí do jine šablony?
3. Poradite kde sosnout nějaké CZ rodiny, jde mi například o rohové okna, v CR dostupnéí dveře a kdby?
4. Povrchová úprava stěn, neexistuje rodina omítek, něco jako vyberu baumit xy a zeď získa ve vizualizaci příšlušnou struktura a hlavně barevný tón?
 
Předem děkuji za ochotu
 
 

Jiří Plávek
31.05.2007, 14:01
Přečtěte si českou PDF příručku - má asi 1000 stran a dá se stáhnout z www.xanadu.cz/prod/revit.asp
Video nevím, já jsem začal koukáním ne na video ale na školení.

Rodiny si můžete načíst i do rozpracovaného projektu. Spousta rodin pro Revit je tady v katalogu bloků, tlačítko CAD knihovny. Barvu omítky si můžete nastavit pomocí RGB odstínu.

Vladimír Michl
05.06.2007, 15:59
[QUOTE=fonolit]
Tak se prokousávám Revitem 2008 a je to boj  
1.Nebyl by odkaz na nějaký video tutorial, klidně v AJ?[/QUOTE]
Videa představující funkce Revitu budeme dávat na do nové sekce Výuka Revitu na tomto webu (viz též www.cadforum.cz/vyuka). Najdete tam i první dvě Revit videa - hmotové studie a klasifikaci ploch.

Baranak
05.06.2007, 16:10
Zkusil bych i YouTube   http://www.youtube.com/results?search_query=Revit&search=Search 

fonolit
10.06.2007, 23:42
Super nápad s sekcí výuka a video tutoriály.
 
Rád bych požádal někoho ze zkušenějších uživatelů o malé nakopnutí.
Nejak jsem nikde nanašel jak se kreslí základy. Řekněme,že chci nakreslit základy s základovými pásy 0.4mx0.4m pro dům 12x12m a na to základová deska s hydroizolační folii a tepelnou izoloci EPS. Přičemž bych rád, aby to celé bylo včetně kari sití a ocely v základových pásech. Nevím si rady právě s tou kari sití a ocelí v pásech.
 
Poradíte?  

PepaR
11.06.2007, 21:51
Já jsem to řešil tak, že jsme si vytvořil vlastní skladbu zdi a vytvořil level/úroveň v základové spáře.