Zobrazit plnou verzi příspěvku: CHYBA_ARX: eNotThatKindOfClass

alfred
12.06.2007, 10:29
Při uložení jako z AutoCadu 2007 do verze 2004 a otevření souboru v AutoCadu MAP 3D 2006 se vypisuje při výběru na příkazovou řádku hláška CHYBA_ARX: eNotThatKindOfClassKde může být chyba? Soubor je před exportem vyčištěn, zkontrolován jestli nemá žádné chyby, nejsou v něm žádné složitosti - jen bloky, čáry, křivky, texty apod.. Žádné xtefy. Soubor byl původně kreslen v AutoCadu 2006 a AutoCadu MAP3D 2006 (ale jen základní prostředky AutoCadu), ve 2007 byly dělány jen drobné úpravy.Soubor nikdy nebyl opravován v aplikaci od jiné firmy než Autodesk.

Vladimír Michl
12.06.2007, 10:37
To bude známý problém s enablerem popisovaný v tipu 4923 (viz Příbuzné CAD tipy).

alfred
12.06.2007, 10:55
V tipu 4923 je: "Tyto ARX chyby se mohou objevit pokud otevíráte DWG soubor obsahující nové typy objektů (objekty z novější verze))."Můžete mi osvětlit co je nového za objekty když jsou ve výresu použity:úsečkakřivka3Dkřivkablokmtexttextšrafakóty - úhel, otočená šikmáVšechny tyle objekty v předchozí verzi byly! Pochopil bych to kdyby tam byly třeba stěny z ADT, ale takhle... Mám pocit že ukládání mezi verzemi AutoCadu s sebou v poslední době nese stejné problémy jako použití z neoriginálních dwg z NE-Autodesk Cadů. A možná ještě větší...

alfred
12.06.2007, 11:13
Po nainstalování Object Enableru se už hlášky nevypisují. Při otevření výkresu to ale vyhodí okno, kde je napsáno, že některé příkazy budou nedostupné (škoda že nenapíše jaké) a že bych měl v původní aplikaci uložit soubor s rozloženými objekty AEC nebo se zapnutou PROXY grafikou. Jak to v AutoCadu 2007 udělám? S AutoCadem 2007 nepracuji - potřebuji člověku, který mi výkres dává přesně popsat jak něco takového udělá...Jak se dají tyto objekty, které dělají takovéhle problémy ve výkrese najít?

Vladimír Michl
12.06.2007, 11:25
Nezapomeňte, že "vertikální" (profesní) aplikace postavené na AutoCADu do výkresu mohou přidávat i negrafické objektové informace, reaktory, apod.
Správná cesta jak tyto "obohacené" DWG výkresy otevírat v holém AutoCADu je použití Object Enablerů (vámi uváděný problém je jen chyba konkrétního Object Enableru) nebo export DWG souboru do formátu pro holý AutoCAD patřičným příkazem (ExportToAutoCAD).

alfred
12.06.2007, 11:55
příkaz exporttoautocad v autocadu 2007 není. Jak pak? Jak uložím do holého autocadu starší verze? 

Vladimír Michl
12.06.2007, 12:05
Je, ale to je jedno. Export do holého DWG je třeba provést v té aplikaci, která tam ty objekty vložila. Většinou má onen "exportní" příkaz i variantu ukládající rovnou starší formát.

Mantlík
12.06.2007, 12:28
Že jsou problémy při načítání do holého acadu, dokážu pochopit.
Mám ale jiný oříšek.
Výkres z předchozího stupně (zpracován v AC2005) byl načten do Civilu 2006 a kreslilo se do něj - pouze "klasickými" autocadovskými entitami (čáry, oblouky, pline, text, šrafy), ukládal se v dwg2000 (saveas - ne exporttoautocad) -> předal se externistovi s "holým" academ 2004. Sice se objevila hláška o proxy entitách, ale jinak žádný problém,žádná chyba CHYBA_ARX: eNotThatKindOfClass.
Provedl úpravy a v dwg2000 poslal zpět. Při otevření zpět v Civilu 2006 se jednak objevil dialog s proxy entitami vyrobenými v Civilu (což docela nechápu proč) a následně se objevilo okno s textem
"Tento výkres byl vytvořen v NOVĚJŠÍ verzi aplikace Civil 3D. Všechny entity, vytvořené aplikací Civil 3D ve výkresu jsou ve stavu proxy. Kromě toho všechny příkazy, nastavení a zobrazení aplikace Civil 3D jsou pro tento výkres deaktivovány."
Načež se spustí nekonečný proud řádků s chybou CHYBA_ARX: eNotThatKindOfClass,
takže se prakticky nedá dělat. Jediné, co pomohlo načít výkres, byla cesta přes DXF R12.
Je fakt, že se mi začalo stávat až v poslední době, a to několikrát. A podle mne na to tipy 4923 a 1062 nesedí. A hlavně kde se vzala novější verze Civilu, když to žádnou jinou, než mojí 2006 neprošlo?

alfred
12.06.2007, 13:10

[QUOTE=Vladimír Michl]Je, ale to je jedno. Export do holého DWG je třeba provést v té aplikaci, která tam ty objekty vložila. Většinou má onen "exportní" příkaz i variantu ukládající rovnou starší formát.[/QUOTE]Tomu trochu nerozumím. Je co? Co je jedno? Myslíte příkaz "exporttoautocad"? Na ten holý autocad 2007 reaguje opravdu jako na neznámý příkaz... Znamená to, že když se setkám se souborem kde jsou PROXY entity tak to musím "prohnat" každou nadstavbou která tam ty PROXY dala? A co ta aplikace, která tam ty PROXY přidala - ta by je přece měla znát, ne? ALE NEZNÁ!-soubor vytvořený v holém AutoCadu 2006-drobné úpravy v MAP 2006 (načteno bez problémů)-drobné úpravy v 2007 (při načtení hlásí PROXY) - soubor nakonec uložen jako verze 2004-soubor načten v MAP 2006. Při otevření okna, že výkres obsahuje AEC objekty (skutečně nevím co to je) a PROXY objekty, které byly údajně vytvořeny v novějším verzi CIVIL 3D (tam to ale nikdy nebylo)Hlášky se zbavím teprve, když v MAPu 2006 vyexportuji příkazem "exporttoautocad" Jak mám poznat, která nadstavba do výkresu PROXY přidala, když to nedokáže poznat ani sám autocad? Dá se nějak tyto "vylepšené objekty" vybrat/prohlédnout/rozložit/smazat/....? Když jsem vybral všechny entity, tak tam ve vybraných objektech žádná entita "PROXY" nebyla - jen základní entity autocadu.

Vladimír Michl
12.06.2007, 13:43
Ano, ten příkaz je (díky AEC object enableru) i v holém AutoCADu - viz např. Tip 4532. Jedno je to proto, že rozložení objektu na triviální entity je třeba provést "pod kontrolou" aplikace, která daný objekt vytvořila (tedy třeba v Mapu, ADT, Civilu, Mechanicalu...). Těžko takhle dálkově poradit konkrétně - každopádně ale proxy a speciální entity se nemusejí týkat jen grafických (vybíratelných) částí výkresové databáze DWG. Pro vymazání většiny takovýchto objektů jde použít postupy popsané zde v tipech - hledejte "proxy objekty".
 


Pokud "proxy" objekt uložíte v DWG a následně editujete bez přítomnosti mateřské aplikace (nebo aspoň jejího Object Enableru), mohou se dít podivné věci. Pro holý AutoCAD a pro starší verze formátu DWG je pak lépe použít ExportToDWG.