Zobrazit plnou verzi příspěvku: ČKAIT - celoživotní vzdělávání

Radim Cech
17.01.2007, 07:36
Po dohodě s p.Michlem jsem přesunul toto téma do této skupiny, byt se jí dotýká jen okrajově. Původně bylo v Návrzích a připomínkách, ale jelikož jsem nedostal do dnešního dne jedinou reakci, tak teď už se svolením využívám toto fórum k diskusi na téma celoživotního vzdělávání, o kterém se píše v posledním zpravodaji ČKAIT. Předpokládám, že je zde mnoho AI, AT, kterých se to také týká. Navíc mě velmi pobavil nedávný mail z komory, kde nabízí zadarmo školení na ARCHICAD v Ostravě. Na jedné straně Vás nutí k celoživotnímu vzdělávání a dávají Vám seznam akcí, na kterých "nahoníte" body, na druhé straně specialisté na silnice, kanál, vodu, plyn atd. tam nemají skoro šanci žádné body získat. Leda že by si zaplatili párkrát školení na CAD a měli by vystaráno. A o to jde V seznamu akcí je i školení firmou XANADu, ale jen na stavařské aplikace, pokud se nemýlím, ale třeba k MAPu nebo k CIVILu nic. A přitom je to soft pro projektování jako každý jiný, a když se domluvíte na individuální školení, vysolíte mnohem více peněz, než za ty školení ke CADu a body Vám nikdo nedá. Čímž nijak nenarážím na cenovou politiku XANADU. Jo ještě bych se mohl přihlásit na výlet do Kanady na Aqua parky, ten bude určitě za hodně bodů. Zajímal by mě názor ostatních, aby se v konečném účtování nestali "méněcennými" AI nebo AT jen proto, že nemají potřebné množství bodů v rámci celoživotního vzdělávání. Ono to za pár let může totiž dopadnout tak, jak je v našich zeměpisných šířkách zvykem, že Vám třeba nařídí opakovat zkoušky, aby se mohli napakovat a komplikovat život. Stavařům se omlouvám, Ti problém nemají, protože nabídka je v podstatě celá pro ně, což jim nevyčítám, jen konstatuji. Takže těm, kterým budou přicházet případně maily k tomuto tématu a nezajímá je to, se předem omlouvám. Děkuji za prostor a za příspěvky.

Machacek
17.01.2007, 07:59
Bohužel ČKAIT je nutné zlo. Stále přemýšlím jestli si tu autorizaci mám nebo nemám udělat. Jsem profesí elektro - slaboproud. Z jedné strany slyšíte přímo na přípavném semináři od zástupců ČKAIT, že pro profese to až zas tak není, na druhou stranu po Vás reálný život požaduje, abyste jako subdodávku pro stavaře svoji dokumentaci orazítkoval.
 
Takže na autorizaci se chystám, čekám jenom až se to trošku zklidní s novým stavebním zákonem.
 
Co se týká elektrikářů tak už pro ně existují semináře, za které se získávají body do programu celoživotního vzdělávání.

prasopal666
17.01.2007, 08:23
co je to ČKAIT? má to pro mě jako strojaře-energetika nějaký význam?

Machacek
17.01.2007, 08:26
Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě


http://www.ckait.cz/

prasopal666
17.01.2007, 08:33
koukám že bych se mohl uplatnit tady
 
m.   energetické auditorství.
f3.   technika prostředí staveb, specializace vytápění a vzduchotechnika

kde se dočtu co k tomu člověk musí všechno znát aby získal autorizaci?

Machacek
17.01.2007, 08:38
Na jejich stránkách najdete všechny potřebné informace. případně telefonický dotaz na jejich kancelář v blízkosti Vašeho bydliště.
 
Jinak stavební zákon, další zákony a vyhlášky týkající se výstavby, právní minimum z obchodního prostředí ....
 
Zkouška probíhá ověření znalostí z výše uvedeného + obhájení vlastního projektu
 
A pak možná dostanete kulaté razítko a začnete platit členské příspěvky ...

Radim Cech
17.01.2007, 08:41
... a začnete řešit problém se získáváním bodů do celoživotního vzdělávání. Jen by mě zajímalo, jak fungujete dneska. Strojaři něco jako autorizace ke své činnosti nepotřebují.  A jaký tedy máte živnostenský list? Na projektovou činnost Vám nedají živnost, pokud nemáte autorizaci.

Machacek
17.01.2007, 08:47
Pro elektrikáře pořádá bodované semináře třeba agentura L.P. elektro http://lpelektro.cz/

členové ČKAIT mají i nějakou slevu jestli se nepletu

Kamil Hronovský
17.01.2007, 08:52
Jo slevu, ale kolikrát třeba 70,- Kč.Jinak jak psal kolega výše, pro profese kromě stavařiny toho školení nic moc není.

prasopal666
17.01.2007, 08:53
[QUOTE=Radim CechJen by mě zajímalo, jak fungujete dneska. Strojaři něco jako autorizace ke své činnosti nepotřebují.  A jaký tedy máte živnostenský list? Na projektovou činnost Vám nedají živnost, pokud nemáte autorizaci.[/QUOTE]
 
ted sem zaměstnanec pracující pro ČEZ, sem si myslel že udělat si takovou autorizaci by nebylo na škodu a v budoucnu jí třeba využít.

prasopal666
17.01.2007, 08:58
mi někdo řikal že ČKAIT je takovej cech, kterej mezi sebe jen tak někoho nepustí a když jo tak si za to nechá pěkně zaplatit.
Je to pravda?
 
Jaké máte zkušenosti?
Patříte do ČKAIT ?
má smysl se tam cpát?

Machacek
17.01.2007, 09:03
Pokud uděláte zkoušky tak Vás tam pustí. Zaplatit za členství musíte a dále pak pravidelně platit taky. Pokud se Vám chce učit všechny ty zákony a vyhlášky ... tak je reálné se tam dostat. Otázkou je, zda ty znalosti pak nějak využijete. Většinou to je ale podle mého názoru jenom o tom, že nakonec platíte ty příspěvky a svoje projekty můžete orazit kulatým beranem. Tím pádem se možná dokážete líp prosadit v konkurečním boji. Dá se to ale dělat i tak, že to nakreslíte sám a někdo s tím razítkem Vám to orazí. On to může klidně orazit i ten stavař, ale potom za ten projekt nese odpovědnost, což se mu většinou nechce.

prasopal666
17.01.2007, 09:42
je tu někdo se strojařskym vzděláním a má autorizaci ČKAIT  ?

vbehun
17.01.2007, 09:43

[QUOTE=Machacek]Pokud uděláte zkoušky tak Vás tam pustí. Zaplatit za členství musíte a dále pak pravidelně platit taky. Pokud se Vám chce učit všechny ty zákony a vyhlášky ... tak je reálné se tam dostat. Otázkou je, zda ty znalosti pak nějak využijete. Většinou to je ale podle mého názoru jenom o tom, že nakonec platíte ty příspěvky a svoje projekty můžete orazit kulatým beranem. Tím pádem se možná dokážete líp prosadit v konkurečním boji. Dá se to ale dělat i tak, že to nakreslíte sám a někdo s tím razítkem Vám to orazí. On to může klidně orazit i ten stavař, ale potom za ten projekt nese odpovědnost, což se mu většinou nechce.[/QUOTE]IMHO autorizace je potřeba jenom pro dokumentaci ke stavebnímu povolení - stavební úřady mají seznam autorizovaných osob (také tam figuruji).Kromě toho, že platíte (nemalé) příspěvky ještě musíte každé použití razítka zapsat do knihy k tomu určené (a orgány komory Vás kontrollují).Dostanete za to za rok CD s aktuálními předpisy + ročenku elektrotechnika, když jste v oboru elektro - ano, a ještě jste v rámci členství v komoře pojištěn na odpovědnost za škody vzniklé při výkonu povolání.

Radim Cech
17.01.2007, 09:49
pro územní řízená taky, ale nový stavební zákon se o dokumentaci pro územní řízení nezmiňuje. A nikdo neví, jak to tedy bude. V každém případě bez kulatého razítka nemůžete samostatně projektovat, resp. nezískáte živnostenský list pro projektovou činnost.

Petr Bláha
17.01.2007, 10:35
[QUOTE=Radim Cech] ... ale nový stavební zákon se o dokumentaci pro územní řízení nezmiňuje.[/QUOTE]
ale zmiňuje

[QUOTE=Radim Cech] V každém případě bez kulatého razítka nemůžete samostatně projektovat, resp. nezískáte živnostenský list pro projektovou činnost. [/QUOTE]
To není úplně pravda. Pro živnostenské oprávnění "Projektování jednoduchých a drobných staveb, jejich změn a odstraňování" stačí dané předepsané vzdělání někdy případně i praxe (viz. příslušné zákony). Pro normální "Projektová činnost ve výstavbě" to ale bez autorizace opravdu nejde (s vyjímkou starších ročníků, které mají zvláštní způsobilost). Autorizace je obecně institut vymyšlený loby komor šikovně propsaný do zákonů a vyhlášek. Projektovat něco tedy klidně můžete i bez autorizace na příslušné ŽO, ale problém je s úřady při řízení, kde se většinou bez razítka neobejdete. Razítko vyžadují také někteří větší investoři.
Navíc nový stavební zákon zpřísnil definici jednoduchých staveb a už pod to nespadá skoro nic :-(.

[QUOTE=prasopal666] je tu někdo se strojařskym vzděláním a má autorizaci ČKAIT?[/QUOTE]
Zkuste se zamyslet: ČKAIT = Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

Ale teoreticky to možné je, ovšem neviděl bych to jako jednoduchou záležitost: "Jiné školy nebo jiné studijní obory mohou být uznány výjimkou autorizační rady ČKAIT na základě předložených studijních plánů. Podmínkou udělené výjimky může být povinnost složení rozdílové zkoušky před vlastní autorizační zkouškou."

=> TROŠKU JSEM TO POUPRAVIL, NEMĚL JSEM TO POPSÁNO PODROBNĚPetr Bláha2007-01-17 11:23:09

Machacek
17.01.2007, 10:46
Taky si myslím, že pro projektování je možné získat živnosťák i bez kulatého razítka. Problém je jenom v tom, že pak oficiálně dokumentaci pro stavební řízení musí někdo orazit za Vás. A nebo to po vás požaduje přímo investor. Takže Vás všichni nesmyslně tlačí do členství ve ČKAIT.

Kamil Hronovský
17.01.2007, 10:48

[QUOTE]
Ale teoreticky to možné je, ovšem neviděl bych to jako jednoduchou záležitost: "Jiné školy nebo jiné studijní obory mohou být uznány výjimkou autorizační rady ČKAIT na základě předložených studijních plánů. Podmínkou udělené výjimky může být povinnost složení rozdílové zkoušky před vlastní autorizační zkouškou."[/QUOTE]Před půl rokem jsem si vytrpěl vytrpěl rozdílovou, ale není to nic co by se nedalo zvládnout.Dostal jsem tři otázky a měl jsem na ně písemně odpovědět.Z TZB jsem si dělal autorizaci na dopravní stavby.

Radim Cech
17.01.2007, 10:54
Nedílnou součástí žádosti o živnostenský list pro projektovou čunnost ve výstavbě je doklad o oprávnění k projektové činnosti, a tím je dnes už jen autorizace, žádná praxe ani zvláštní způsobilost Vás nezachrání. A to platí jak pro fyzickou, tak rpo právnickou osobu, kde oprávněná osoba na sebe bere zodpovědnost za firmu. Takže by mě zajímalo, na jaké jiné ŽO můžete projektovat. Pokud nemyslíte třeba kresličské práce s tím, že Vám to někdo orazítkuje. Ale jak se pak chcete dostat k zakázkám, když autorizaci již vyžadují jako přílohu ke smlouvám.
 
Jinak o tom stavebním zákoně jsem slyšel, nečetl jsem jej. a na úřadech nám s klidným svědomím řekli, že o tom nic moc neví, protože ještě něměli výklad a školení
 
Pamatuji si, že kdysi na školení ke zkouškám bylo zmiňováno, že se uznává i strojařské vzdělání, pokud to souvisí se stavební činností třeba v oblasti technologií, tzn. můžete projektovat asi třeba vzduchotechniku, ale neměl byste samostatně projektovat a orazítkovat třeba silnice nebo železnice. A na to Vám bude stačit vzdělání, které máte. Mám kolegy, kteří  mají  bývalou VŠB v Ostravě a mají autorizace na projektování, ale technologických celků-třeba vzduchotechniky

Radim Cech
17.01.2007, 11:09
Ta změna z TZB na DS je docela velký skok!!! Nevím jak dnes, ale kdysi Vás proklepli ústně, zkoušelo i 5-6 lidí a nebyla to zrovna procházka růžovým sadem. Zvlášť pokud vemete v úvahu, že zkouška se dá opakovat až za rok. Navíc v profesi dopravní stavby jsou jak silnice, tak železnice. A neznám projektana, který by projektoval obojí najednou. Takže nebyl vůbec problém dostat otázku, na kterou se prostě člověk nechytal. A pár mých kolegů mělo prostě smůlu. Ze svého okolí znám pár lidí, kteří prostě opakovali.

Petr Bláha
17.01.2007, 11:11
S tím ŽO máte (skoro) pravdu, napsal jsem to nepřesně, upravil jsem to tam. Cesta tam ale je.

Jinak že úřady nic neví, je věc jedna, ale ono ani nejsou všechny návazné prováděcí předpisy, nutné úpravy ve vyhláškách, atd. Bude to pěkný maglajz a takové nově zavedené instituce jako Autorizovaný inspektor, to bude něco ... uáááááá

vbehun
17.01.2007, 11:14

[QUOTE=Radim Cech]...
 Pamatuji si, že kdysi na školení ke zkouškám bylo zmiňováno, že se uznává i strojařské vzdělání, pokud to souvisí se stavební činností třeba v oblasti technologií, tzn. můžete projektovat asi třeba vzduchotechniku, ale neměl byste samostatně projektovat a orazítkovat třeba silnice nebo železnice. A na to Vám bude stačit vzdělání, které máte. Mám kolegy, kteří  mají  bývalou VŠB v Ostravě a mají autorizace na projektování, ale technologických celků-třeba vzduchotechniky[/QUOTE]Ano, strojařské vzdělání se uplatní v oboru
"TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ STAVEB" (- zejména vzduchotechnika). Komora má ještě obor
TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB.Osobně si myslím, že konkrétně elektrikáři by neměli podléhat nějaké stavební komoře, ale mít sdružení vlastní (to jen tak na okraj).

Petr Bláha
17.01.2007, 11:21
[QUOTE=Radim Cech] Ta změna z TZB na DS je docela velký skok!!!...[/QUOTE]
Ano, ano, vidím to podobně. Zdá se že pan Hronovský je fakt dobrý nebo měl prostě štěstí (tím Vám rozhodně nechci upírat nějaké zásluhy ... naopak každý schopný člověk má můj obdiv). Sám trochu fušuji i do dopravních staveb a vím, že to není sranda.
Také mám pár známých, co jsou velice schopní projektanti, ale u zkoušek vyhořeli na nějakém nesmyslu z územního řízení a podobně.

doping
17.01.2007, 11:24
Ze živnostenského zákona
SKUPINA 213: Stavebnictví
Projektová činnost ve výstavbě
autorizace v příslušném oboru podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, nebo do 1. 1. 2005 splnění podmínek stanovených
v § 34 téhož zákona
§ 46a zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 83/1998 Sb.
 
Projektování jednoduchých a drobných staveb, jejich změn a odstraňování
a) vysokoškolské vzdělání v oblasti stavebnictví nebo architektury a 3 roky praxe v projektování staveb, nebo
b) úplné střední odborné vzdělání ve stavebním studijním oboru a 5 let praxe v projektování staveb, nebo
c) autorizace podle zákona č. 360/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, nebo do 1.1.2005 splnění podmínek stanovených v § 34 téhož zákona
§ 46a a 139b zákona č. 50/1976 Sb., ve znění zákona č. 83/1998 Sb.

Radim Cech
17.01.2007, 11:38
Děkuji za naprosto přesný výkad co a jak!!!
 
a Ti kolegové vyhořeli na odborných věcech, ale prostě v jiném oboru. Já jako silničář jsem dostal taky otázku na nápravové tlaky, typy železničních přejezdů, železniční svršek a druhy kolejnic. A jen díky vojenské katedře, kde jsme měli železnice, jsem si něco málo pamatoval. To byl snad jedniný okamžik, kdy jsem byl rád, že jsme jí měli. A dneska o koleje ani nezavadím, ale mám na to autorizaci.

prasopal666
17.01.2007, 11:59
Kdo většinou navrhuje vytápění a energetický audit? Sem myslel že je to čistě strojařská záležitost.

PepaR
17.01.2007, 12:02
[QUOTE=prasopal666]Kdo většinou navrhuje vytápění a energetický audit? Sem myslel že je to čistě strojařská záležitost.[/QUOTE]
Ale vůbec ne, vytápění je samostatný obor TZB (Technického zařízení budov), spíše je to stavařská záležitost. PepaR2007-01-17 13:32:54

doping
17.01.2007, 12:41
navíc energetický audit podléhá z hlediska oprávnění úplně jinému režimu

koutnak
17.01.2007, 13:21

[QUOTE=prasopal666]co je to ČKAIT? má to pro mě jako strojaře-energetika nějaký význam? [/QUOTE]Toto je zajímavá definice profese: strojař-energetik. Jaký je obsah práce takové profese? Já jsem vždy za strojaře považoval člověka, který se zabývá konstrukcí strojů a za energetika zase toho, kdo se zabývá výrobou a distribucí energie (teplo, elektřina) případně její spotřebou ve větších firmách.Z tohoto pohledu žádná autorizace k projektování není potřeba. Autorizaci ale potřebují oceláři-statici, kteří se zabývají projektováním ocelových konstrukcí.
[QUOTE=prasopal666]Kdo většinou navrhuje vytápění a energetický audit? Sem myslel že je to čistě strojařská záležitost.[/QUOTE]Vytápění je stavební záležitost, vyučující se na stavebních průmyslovkách.Energetický audit dělá energetický auditor, který má své kulaté razítko od zcela jiné instituce než je ČKAIT a nepotřebuje živnostenský list na projektování (ale nějaký jiný, jaký nevím)

prasopal666
17.01.2007, 13:28
strojař energetik = ten jenž vstudoval ČVUT fa strojní, obor energetikaprasopal6662007-01-17 13:30:25

EuroTec
17.01.2007, 16:29
Když Vás tak poslouchám vážení stavaři (já jsem strojař), tak je mi Vás docela líto. Dělá to na mě dojem, že si na Vás někdo pěkně mastí kapsu. viz: MuDr Ráth a doktoři.

Radim Cech
17.01.2007, 18:38
Docela "správný"postřeh Ale debata směřuje jinde, než jsem očekával. Spíše jsem od kolegů stejně "postižených" očekával tipy na řešení, obejití apod. A nebo tady nejsou AI a AT v profesích a jen stavaři? Kdybych Vás některé neznal osobně, tak bych tomu asi začínal věřit To Vás skutečně necháváji podmínky komory zcela v klidu?
Jen pro upřesnění, byla tam zmínka o pojištění. Ano, komora Vás automaticky pojišťuje, ale jen do jakési symbolické částky. Když se Vám na stavbě něco podle projektu nevyvede, tak máte smůlu. Tam nejde o tisíce, ale milióny. A škodu z Vás nikdo nesejme.

zisoun
17.01.2007, 22:08
Projektovou činnost ve výstavbě můžu dělat i bez autorizačního razítka, ale musím mít odpovědného zástupce, který bude splňovat to,co já nesplňuju,tzn. bude mít autorizaci v příslušném oboru (viz.živnostenský a autorizační zákon). Já sám provozuju tuto činnost na živnostenský list už 4 roky a autorizaci jsem si udělal teprve před 2 měsíci. 

koutnak
17.01.2007, 22:21

[QUOTE=prasopal666]strojař energetik = ten jenž vstudoval ČVUT fa strojní, obor energetika[/QUOTE]Pro to, zda potřebujete autorizaci ČKAIT, není podstatné  co jste vystudoval, ale to čím se živíte nebo hodláte živit. Proto abych mohl případně odpovědět na Vaši otázku "co je to ČKAIT? má to pro mě jako strojaře-energetika nějaký význam?" jsem se ptal co je obsahem práce strojaře-energetika. Vzhledem k tomu, že děláte pro ČEZ, nepředpokládám že projektujete, takže  Vám autorizace na nic není. Navíc po autorizaci se stáváte členem ČKAIT s povinností platit roční příspěvky (aktuálně 2800,-Kč/rok). V případě, že se hodláte v budoucnu živit projektováním, budete muset autorizační zkoušku vykonat. Členství v komoře je za zákona povinné, takže pokud byste členství někdy ukončil, zanikne Vám i platnost autorizace.

Petr Bláha
17.01.2007, 22:37
[QUOTE=zisoun] Projektovou činnost ve .... [/QUOTE]
No myslím, že to je ale omyl. Pokud toto bude ve vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel, tak je to v pořádku, ale pokud dejme tomu na ŽO kresličské práce projektujete obytné domy a nemáte s tím druhým člověkem nějaké sdružení nebo firmu, tak porušujete podmínky Vám vydané živnosti. Samozřejmě bez ohledu na to, kdo se Vám pod to podepíše. Zde není důležité výsledné jméno a razítko na výkrese (jako pro stavební úřad), ale posuzuje se ta faktická činnost!

Navíc pokud se něco stane, tak oprávnění odeberou jemu a jeho zavřou (tedy spíše dostane podmíněný trest, ale pak se práce shání opravdu špatně).

Langis
17.01.2007, 22:38

Tento problém ale podporuje korupci, neboť abych mohl jako specialista na tekutinové mechanismy navrhovat např. obyč ústřední topení musím vyhovět liteře zákona, t.j nechat si orazítkovat projekt osobou, jež má " kulaté razítko" běžně za 1,5 tisíce. Přitom je to čistě strojařská záležitost jako pneumatika a hydraulika, ale běžně jsou soustavy stříleny od boku dle tabulek.                                                         Langis

______________________________________________________________

koutnak
17.01.2007, 23:04

[QUOTE=Langis]
Tento problém ale podporuje korupci, neboť abych mohl jako specialista na tekutinové mechanismy navrhovat např. obyč ústřední topení musím vyhovět liteře zákona, t.j nechat si orazítkovat projekt osobou, jež má " kulaté razítko" běžně za 1,5 tisíce. Přitom je to čistě strojařská záležitost jako pneumatika a hydraulika, ale běžně jsou soustavy stříleny od boku dle tabulek.                                                         Langis

[/QUOTE]Věřím tomu, že jako specialista na tekutinové mechanismy jste schopen navrhnout topení, ale pokud chcete topení projektovat, musíte opravdu vyhovět požadavkům zákona. To musíme všichni projektanti-topenáři. A v čem to podporuje korupci? V tom, že se Vám nechce složit autorizační zkoušku a raději tedy za razítko platíte?Rozhodně ale nevěřím tomu, že jsou soustavy stříleny od boku dle tabulek. Dělám to už hezkou řádku let a něco takového bych si opravdu nedovolil.

zisoun
17.01.2007, 23:32
Proč omyl. Funkce odpovědného zástupce je v zákoně přesně stanovena a je logické že mu z mé činnosti plynou určité povinnosti a odpovědnost. Viz. živnostenský zákon :Provozování živnosti prostřednictvím odpovědného zástupce

                                               § 11
(1)
Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného
zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem,
která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování
živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu.
Odpovědný zástupce se musí zúčastňovat provozování živnosti v potřebném
rozsahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro
více než dva podnikatele. atd...

Petr Bláha
17.01.2007, 23:54
No pokud myslíte tohoto Odpovědného zástupce, tak to pak ano a jde to. Měl jsem na mysli dvě spolu nesouvisející osoby, které provozují "výměnný" obchod razítko za Kč. S danou osobou tedy máte smluvní vztah, řádně jste ji jistě nahlásil na příslušný úřad a daná osoba se řádně zúčastňuje provozování živnosti, jak definuje citovaný paragraf.

K tíži mu tedy můžeme přidat, že má mnohem větší šanci, že ho zavřou, protože odpovídá nejen za to co vyplodíte, ale také "odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů" ... což je v podstatě za všechno.

... ale jde ledacos :-).Petr Bláha2007-01-17 23:55:18

zisoun
18.01.2007, 00:02

[QUOTE=Petr Bláha]No pokud myslíte tohoto Odpovědného zástupce, tak to pak ano a jde to. Měl jsem na mysli dvě spolu nesouvisející osoby, které provozují "výměnný" obchod razítko za Kč. S danou osobou tedy máte smluvní vztah, řádně jste ji jistě nahlásil na příslušný úřad a daná osoba se řádně zúčastňuje provozování živnosti, jak definuje citovaný paragraf.

.[/QUOTE]Ano přesně takhle to funguje. V našem konkrétním případě je výhodou, že všechny akce, na kterých pracuji jsou vlastně pro něj. Jsme oba vlastně ve fci jak zaměstnavatele tak zaměstnance. Máme spolu smlouvu o ustanovení odpovědného zástupce, za což bych ho měl platit, protože mi umožnuje vykonávat tuto činnost a zároven za vše odpovídá. A já za to pro něj pracuji a fakturuji mu za to peníze. Vypadá to trochu divně, ale funguje to. Dokonce jsem prošel kontrolou živnostnského úřadu.

Mantlík
18.01.2007, 01:28
Tak jsem konečně našel Zprávy ČKAIT s oním inkriminovaným formulářem a tak bych se vrátil k původnímu příspěvku p. Čecha.
Má pravdu, že pro naši profesi tam není prakticky nic. A navíc z hlediska "Celoživotního vzdělávání" nevidím rozdíl, zda mne bude školit firma A (uvedená v seznamu), anebo firma B (která tam není, ale podle mne je podstatně kompetentnější - např. X.....)
Já to hodlám řešit tak, že využiji okruh C - Individuální forma vzdělávání - a tam prostě napíšu některé akce z požadovaného období, jako např.
- školení Map (Xanadu)
- For Arch či jiný veletrh
- semináře výrobců různých stavebních produktů
- každoroční "akce Autodesku v Hiltonu" (pořádá AutodeskClub - na název si bohužel právě nevzpomenu )
- semináře distributorů Autodesku k novým verzím produktů, apod
- skoro mne svrbí prsty tam napsat i tohle fórum, protože to má na naše "celoživotní vzdělávání" podstatně větší vliv, než naše slavná komora
- atd
 
Ať si to na komoře přeberou a přidělí kredity sami.
Co si budeme povídat, bez neustálého studia  (ať už profesního, legislativního či CAD) nemáme šanci přežít. Celá tahle akce se sledováním kreditů je stejně jen proto, aby se na ni někdo přiživoval.
Ne, že bych chtěl být sběratelem kreditů, ale když už (ať oficiálně nebo neoficiálně či individuálně po večerech) musím s novými informacemi držet krok (a myslím, že tomu všichni věnujeme HODNĚ času), tak bych nerad, aby mne nějaký byrokrat z komory označil za naprostého ignoranta, který neplní "§12 odst.5 Autorizačního zákona" jen proto, že to nikam nenapíše ...... (s případnými možnými dopady v budoucnu)
 
A když už si takhle stýskáme (a máme pro to prostor), tak by mne zajímaly názory na ještě jednu věc.  ČKAIT vydává pro členy každý rok CD "Profesys" a pro "dopraváky" CD "Systém jakosti v oboru pozemních komunikací" - obě CD obsahují poměrně dost informací - legislativních, normových, VL, TP apod. Forma zpracování je asi poplatná tomu, aby to nešlo jen tak snadno smysluplně vytisknout - budiž, chápu, asi bylo třeba ochránit i autorská práva.
Co ale podle mne tyto produkty DOST (a zbytečně) degraduje, je to, že jsou zpracovány pro rozlišení obrazovky 800x600. Takže výsledkem je, že na obrazovce je okénko velikosti 1/4 obrazovky. Několikrát jsem se snažil komoru i výrobce přesvědčit, že toto rozlišení žádný projektant už hodně dlouho nepoužívá (my jsme "někdy dááávno" začínali na Acadu R10 se 14" monitorem na 1024x768) - bohužel jak je vidět z nového Profesysu, tak marně
Co Vy na to?

zisoun
18.01.2007, 09:14

[QUOTE=Mantlík]Tak jsem konečně našel Zprávy ČKAIT ...
[/QUOTE]Plně s Vámi souhlasím. Já jako čerstvý člen komory (autorizaci jsem dostal pred necelými 2 měsíci) jsem se sice přihlásil do kreditního programu celož. vzdělávání, ale vím že přínosnější jsou pro mě akce z okruhu C, které si sám vyberu a nejsou v tom jejich seznamu, včetně například tohoto fora. Na druhou stranu je těch seminářů (aspoň pro můj obor pozemní stavby) vypsaných dost, a proto nebude problém nasbírat 12 kreditů za dva roky.Co se týká rozlišení zmíněných CD, tak zrovna mě tohle nevadí. Já si stejně to co je na celou obrazovku zmenšuju na polovinu až třetinu obrazovky. Mám ted na mysli jen dokumenty čistě pro čtení. Nejak mi ty okna přes celou obrazovku nesedí.

Mantlík
18.01.2007, 09:26
Jedna věc je upravit si velikost okna, jak to potřebuju a druhá věc jak je to dáno natvrdo.
Takhle se na stránku např. některé obrázky nevejdou a musí se rolovat

topocad
18.01.2007, 09:42
naprosty souhlas, nektere obrazky z dopravniho CD jsou dokonce necitelne...i po vytisteni...
ale vzhledem k tomu ze kolecko na rolovani bylo v tomto
CD pouzito roce cca 2005, tak treba ke zvyseni rozliseni
taky jednou dojde(obrazky tam jsou zrejme jako skeny
tak by museli vsechny preskenovat...)

Jeste trochu kladne kritiky. CKAIT a CNI zpristupnila
CSN (72,3,4,5) on line pro cleny za mirny poplatek, vyzkouseno a chvalim, sice trochu opruz s OpenFile...

Vladimír Michl
18.01.2007, 14:23
ještě zpátky ke školením - pokud by byl zájem, můžeme do katalogu ČKAIT na 2. pololetí doplnit (bodované) kurzy Xanadu na Civil3D, Map, Revit atd.

Radim Cech
19.01.2007, 07:48
Rozhodně ano.  A předem souhlasím i s vyšší cenou, než je u školení na jiné produkty za předpokladu menší sestavy školených, aby byl prostor na řešení problémů jednotlivých uživatelů a školení nesklouzlo jen k výkladu funkcí a jejich používání.A myslím si, že pokud oslovíme komoru my AI a IT s tím, že si platíme školení na speciální soft k naší profesi, což už jsem se chystal v minulém roce, nebudou nám dělat problémy se započítáváním bodů jen proto, že to není v plánu na 1.pololetí. Prosím i ostatní, kteří by měli zájem o školení na CIVIL, aby se vyjádřili. Z příspěvků mám pocit, že nás tady není zas tak moc, takže se možná nakonec všichni sejdeme v jedné místnosti.

Mičulka
19.01.2007, 14:26
No fajn, ale jak by to bylo v případě, že C3D není koupeno u Xanadu? "Civilistů" není opravdu zas tak moc. Neslezeme se pak všichni u AutoDesku?

Radim Cech
19.01.2007, 14:38
U Autodesku asi těžko, ten na to má přeci právě prodejce. A pokud se nemýlím, tak C3D zase nemůže prodávat kde kdo, pokud mám správné informace, tak akreditaci na tento soft měly ještě nedávno jen dvě firmy.

Vladimír Michl
19.01.2007, 14:45
"Civilistů" zas až tak málo není, za rok 2006 se dost rozšířil.
Školení samozřejmě děláme pro všechny zájemce, podmínkou není nákup Civil 3D u Xanadu.

Radim Cech
19.01.2007, 14:47
Ještě k těm prodejcům. Na stránkách Autodesku jsou stále jen dva.

martyh
14.02.2007, 10:27
ČKAIT - dle mého názoru monopolní instituce jako LK apod.
To že můžu projektovat mi umožnilo vzdělání a praxe, kterou mám za sebou, nikolivěk nějaký spolek, který chce mít všechno pod kontrolou. Podnikat navíc můžu podle živnostenskýho zákona, kde o autorizaci není ani slovo. Druhou věcí je, zda-li požadavek SÚ o platné autorizaci atd. není protiústavní. V každém případě přestože ji můžu mít, odmítám ji, protože nechci být organizován a ještě za to platit. Ale nevím jak dlouho odolám, snad co nejvíc.

koutnak
14.02.2007, 11:59
Nechci s Vámi polemizovat zdá komora má či nemá smysl, zda autorizace zajistí kvalitu projektování nebo ne. Jen k Vaší argumentaci, že v živ.zákoně není o autorizaci ani slovo:

§ 7

Zvláštní podmínky provozování
živnosti

(1) Zvláštními podmínkami provozování
živnosti jsou odborná nebo jiná způsobilost, pokud je tento zákon nebo zvláštní
předpisy vyžadují

 

HLAVA I
ŽIVNOSTI OHLAŠOVACÍ

§ 19

Ohlašovací živnosti
jsou:

b) vázané, je-li
podmínkou provozování živnosti odborná způsobilost uvedená v příloze
č. 2, není-li dále stanoveno jinak,

A v příloze č.2 je uvedeno:

Projektová činnost ve výstavbě: autorizace v příslušném oboru
podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o
výkonu povolání autorizovaných inženýrů  a techniků činných ve výstavbě,
ve znění pozdějších předpisů, nebo do 1.1.2005 splnění podmínek stanovených v §
34 téhož zákona


martyh
14.02.2007, 13:43
Pardon, vyjádřil jsem se nepřesně - o několik stran dříve je uvedeno za jakých podmínek je možno projektovat na ŽL bez autorizace (zjednodušil sem formulaci, která se tímto stala nepřesnou, za což se omlouvám).
Měl jsem na mysli body a) a b) tohoto zákona, kde autorizace skutečně není potřeba. A pokud dle ŽL smím projektovat, tak tyto projekty splňují dle zákona předepsané podmínky, nebo ne?

koutnak
14.02.2007, 13:59

[QUOTE=martyh] .... Měl jsem na mysli body a) a b) tohoto zákona, ...[/QUOTE]S nepřesnými formulacemi máte asi obecně problém . Body a) a b) se asi vztahují k nějakému konkrétnímu paragrafu a odstavci. Těžko se diskutuje, když není přesně jasné kolem čeho se ta diskuze vede.

Langis
14.02.2007, 23:56
[QUOTE=martyh] ČKAIT - dle mého názoru monopolní instituce jako LK apod.
To že můžu projektovat mi umožnilo vzdělání a praxe, kterou mám za sebou, nikolivěk nějaký spolek, který chce mít všechno pod kontrolou. Podnikat navíc můžu podle živnostenskýho zákona, kde o autorizaci není ani slovo. Druhou věcí je, zda-li požadavek SÚ o platné autorizaci atd. není protiústavní. V každém případě přestože ji můžu mít, odmítám ji, protože nechci být organizován a ještě za to platit. Ale nevím jak dlouho odolám, snad co nejvíc.[/QUOTE]

prybka
15.02.2007, 01:21
Na profesi projekce topení chci ukázat, že nějaká záruka odbornosti je nutná. To "obyčejné topení" není jen "čistě strojařská záležitost jako  pneumatika a hydraulika". Specializace má smysl, protože se dotýká několika oborů:stavařiny (fyzika stavebních konstrukcí)nejen nauky o proudění tekutin a plynů, ale také o sdílení a přenosu teplanauka o materiálech, (roztažnost, elektrochemie - na to všechno se dá "dojet"), sortiment výrobků a řešení je odlišný od jiných oborůměření a regulacehygienyekonomikyklimatologieteorie spalování (dostatečný přívod spalovacího vzduchu může být životně důležitý!!!)speciální pedagogika (zákazníkovi vysvětlit, že to, co chce je nerozumné; naučit humánně orientovanou osobu ovládat regulátor; architektovi vysvětlit, že budova není jen skvěle koncipovaný prostor, ale také technologie, která potřebuje prostor a že buď bude topení vidět nebo slyšet nebo nemůže mít všude sklo)projektant topení musí znát příslušné předpisy pro řešení určitých úloh, které nejsou čistě technicky odvoditelnézabezpečovací zařízenídimenzování přípravy teplé vodypožadavky na izolacenutný obsah dokumentaceseřízení průtokůměl by vědět, kde předpisy a normy dávají nedostatečné nebo přímo nevhodné návodyjak udělat dokumentaci tak, aby byla alespoň minimální naděje, že to podle ní vyrobí dobřeměl by znát sortiment dostupných prvků (včetně možných náhrad) a umět je správně použít (a vědět, čemu se vyhnout)umět obhájit, že to navrhl správně a rozchodit to nakonec
Prostě je to ODBORNOST. A náplň oboru se s časem mění, stálé doplňování vzdělání je nutností. Např. nízkoenergetické domy musí být řešeny úplně odlišně, než bylo ještě nedávno zvykem. To, že jsou mantáci, kteří do projektů stále ještě píší výrobky, které se 15 let nevyrábějí a vycházejí z návrhových metod z doby krále Klacka, pro mne samo o sobě není argumentací proti autorizaci, ale spíše argumentem pro. Trochu pomůže proti nejhoršímu diletantismu, ale všechno nezachrání. Ne všichni jsou ochotni se učit právě ty návaznosti a bohužel prochází jim to. Dokonce získávají velké zakazky, protože jsou rychlejší a levnější. (Ne tak jejich produkty).    Zásadním problémem komor je podle mne proto, že v zájmu uhájení vlastních koryt mohou tolerovat nedostatečnou odbornou způsobilost. Měly by hájit nejen profesní zájmy, ale také čest, aby lidé věděli, že člen komory je kompetentní (a nezastupitelný) ve svém povolání. prybka2007-02-15 02:18:50

PepaR
15.02.2007, 02:03
Nádherná popsáno, k tomu není co dodat. Nezbývá než jen tiše souhlasit.

Petr Bláha
15.02.2007, 12:17
Ad. prybka:
Já bych také souhlasil, ale s doplněním, že danou odbornost právě jaksi ta komora nezaručí. To že je někdo v komoře dokládá akorát to, že platí příspěvky a kdysi složil nějakou absolutně nic nevypovídající zkoušku. On i ten účinek prvotního vzdělání (SŠ, VŠ) je někdy dost sporný, ale většinou těm lidem utkví v hlavě alespoň něco.

Odborník by se měl poznat např. svou odborností a tím co už spáchal (v dobrém slova smyslu). Neodborníky, diletanty a příživníky by měly odfiltrovat tržní mechanizmy, ovšem v naší zvrácené republice to moc nefunguje :-(. Spousta investorů jde hlavně po ceně a krátkozrace neřeší důsledky a odborník je dnes kde kdo, na kde co.

Machacek
15.02.2007, 13:31
Myslím, že kdyby ČKAIT nebyl definován ve stavebním zákonu jako nutnost, protože si to tam zástupci ČKAITU určitě prosadili, tak by měli podstatně míň členů.
Já jako elektrikář musím každé 3 roky dělat zkoušky z vyhl. 50 a to je podle mě větší zárukou odbornosti než nějaké členství ve ČKAITu, který od Vás akorát každý rok zkasíruje poplatek a možná pošle nějaké výtahy z nových norem a to ještě spíš jenom pro stavaře.

Ferdinand
16.02.2007, 09:21

Jsem taky elektrikář a tak mne zaujala věta[QUOTE=Petr Bláha]... Spousta investorů jde hlavně po ceně a krátkozrace neřeší důsledky ...[/QUOTE]Z mé praxe musím konstatovat, že v případě akcí, které jsme kdy dělali, investor/zákazník se díval vždy prvně na cenu - to ostatní až pak...Ferdinand2007-02-16 09:22:16