Zobrazit plnou verzi příspěvku: Diakritická znaménka v názvu souboru pro tisku

zdrk
07.11.2007, 17:11
Dobrý den,

Potřeboval bych znát Váš názor na diakritická znaménka v názvu souboru.

Dostal jsem email z copycentra kde si nechávám tisknout výkresy, ve kterém jsou všichni zákazníci žádáni o nutnosti nepoužívat diakritická znaménka v názvech souborů velkoformátových výkresů zasílaných elektronickou poštou k tisku. Jedná se o velkoformátovou kopírku TRIUM ADLER. Tisk je provádět ze souborů DWG, PDF a PLT (přes G-plot).

Text emailu – Minulý týden se kroužkovanému "ů" v názvu souboru podařilo shodit mi celý software kopírky, který jak mi bylo vysvětleno je vyvinut především pro anglosaský trh a se slovanskou diakritikou si nerozumí, takže prosím kontrolujte diakritická znaménka, budu na ně pes…
     
     Podle mého názoru je chyba v něčem jiném, jinak by se hrotily i další tiskárny, plotry apot..

be_em
07.11.2007, 18:01
... prepáčte, neodpoviem síce k danému problému ale už zo skúsenosti neodporúčam používať v názvoch súborov žiadnu diakritiku!

... dokonca ani nie medzeru, namiesto toho radšej _

... a samozrejme toto tiež nie: \ / ? : * " > < |


Kotlaba
08.11.2007, 07:38
S diakritickým znaménky mám zkušenost v naší síti. Když jsem pod W98 chtěl vytvořit na serveru novou složku a použil jsem k tomu službu woken, vytvořil se mi podadresář s názvem "Nová složka" ale s tím adresářem jsem nemohl nic dělat, ani jej otevřít ani smazat, musel jsem volat síťovému mágovi aby s tím něco udělal. Teď pod W XP takové problémy nemám ale u počítačů s W98 to přetrvává. Takže řečeno slovy klasika: "Lze s tím polemizovat, lze s tím nesouhlasit ale to je tak všechno co lze proti tomu dělat."

Ferdinand
08.11.2007, 13:21
Taky se vyhýbám používání české diakritiky v názvech všech souborů (a to nejen v AutoCADu). Otázka je, který software a hlavně pod kterým operačním systémem je schopen diadkritiku bez problému zvládnout

Vladimír Michl
08.11.2007, 14:30
Myslím že kterýkoliv. Windows verze pro komerční použití (nikoliv herní systémy typu Win9x) to podporují všechny už asi 9 let, Windows aplikace také (je to myslím i součást certifikace Microsoftu - pro logo XP-compatible nebo Vista-compatible).
Problém ale může být právě s takovýmito "periferními" vazbami - to že si některé periferie neporadí s non-ASCII názvy úloh ve frontě, je známo.