Zobrazit plnou verzi příspěvku: Diery po obvode

ArminDCA
21.09.2012, 16:44
Ahojte,Určite vám táto otázka príde mierne primitívna nakoľko som v Inventore 2012 pomerne nováčik.Potreboval by som poradiť ako sa dajú vymodelovať diery po obvode trubky. Diery by mali mať osy kolmé na os trubky a mali by byť rozmiestnené po obvode v 90° vzdialenostiach (4diery x 90°). A keď už sa stým zaoberám tak mi vŕta hlavou podobná otázka, ako tieto  diery dokážem na trubke rôzne natáčať? Ako dosiahnuť to, aby diera na obvode trubky nesmerovala na os trubky ale bola vychýlená pod určitým uhlom a v lubovolných vzdialenostiach po obvode? Ako na to? Ďakujem :-)

Mrázek
24.09.2012, 07:25
Toto je otázka náčrtových rovin. Doporučuji vždy kreslit definovaně k souřadnému systému (např. osa trubky= osa z) - pak můžete využít základní rovinu (náčrt v rovině xy - pomocí F7 zviditelníte rovinu v řezu, střed díry zavazbit svisle nad počátek a určit jeho vzdálenost od konce trubky - díru definovat skrz vše na obě strany; nakonec udělat kruhové pole - 2 výskyty na 360°, popř. díru jen na jednu stranu a pole 4 výskytů). Pokud potřebujete díru mimo osu, je to jen otázka náčrtu.
Nemáte-li základní souřadný systém vůči trubce přesně definovaný, vytvoříte si nejprve příslušnou rovinu pro náčrt. Můžete ji pochopitelně vést osou nebo jako tečnou rovinu zvnějšku trubky.

ArminDCA
24.09.2012, 09:49
Áno podarilo sa mi to :-) Moc pekne ďakujem :-)

ArminDCA
24.09.2012, 12:05
Nechcem otvárať novú tému a tak sa opýtam tu. Mám vytvorený 3D model komponentu a chcel by som spraviť výkres. Začal som tým, že som si vytvoril vlastné razítko s logom. Je to súbor idw, ktorý som si umiestnil v PC. Postupujem správne ak pri tvorbe každého nového výkresu používam tento vytvorený súbor (vlastný idw) a nie nový dwg? Aký je rozdiel medzi dwg a idw? oba mi prídu rovnaké. V čom mám kresliť výkresy? Ako mi odporúčate postupovať? Moc pekne ďakujem

hoboj
24.09.2012, 12:24


při vytváření je dobré mít vytvořené a následně uložené vlastní šablony, jak na soubory *.ipt, *. iam, *.idw atd. Uložit je lze na defaultní místo:C:\Users\Public\Documents\Autodesk\Inventor 201*\Templates(* dle dané verze) Při každém otevření nového dílu (šablony) je potřeba vybrat ze seznamu tu svoji vytvořenou. *. idw je určený pro Inventor a *. dwg je pro AutoCAD ( v nových verzích lze kreslit i v Inventoru) kreslit v *.idw není zase tak těžké, vložíte si součást na výkres pomocí hlavního pohledu a potom už jen upravujete dle vlastních požadavků. Pro začátek je důležité mít vždy vytvořený projekt, aby byla zachována parametričnost cesty hledání souborů. 

Mrázek
24.09.2012, 12:34
Pokud se potýkáte s těmito elementárními záležitostmi, doporučuji buď absolvovat nějaké úvodní školení, bývá to efektivnější, než se tím prokousávat sám. Nicméně i to samostudium je možné -když rozbalíte ikonu helpu, máte tam různé výukové materiály. Projděte si alespoň ty základní (tvorbu součásti, sestavy, výkresu, ...).

ArminDCA
24.09.2012, 12:41
Moc pekne ďakujem :-) Presne toto som potreboval vedieť, odpovedali ste mi na ďalšie otázky :-)