Zobrazit plnou verzi příspěvku: Digitální a papírová dokumentace.

Kotlaba
23.04.2008, 14:25
Nevím, zda je tohle zcela správné fórum.
Jde mi o to: Potřebuji nakreslit plechovou součástku - nějaký držák. Tak zkopíruji díly, které to má držet a nakreslím tvar co se mi tam hodí. Trochu to upravím aby to nějak vypadalo a soubor DWG pošlu technologům aby mi to uřízli z plechu na laserové řezačce.
Ale pokud to mám pak nakreslit na papír se všemi rozměry, osami a kótami aby se to dalo založit do archívu a tam to leželo, je to práce pro vraha a připadá mi zbytečná.
U konkrétní součástky
http://sweb.cz/ing.kotlaba/blokcad.dwg
jsem se dohodl že zakótuji jen hlavní rozměry na kterých mi záleží (celková délka, šířka, průměry a rozteče děr).
Ale chtěl bych v tom takhle pokračovat. Pokud by bylo potřeba zjistit nějaký jiný rozměr, zjistil by se ze souboru DWG.
Zajímalo by mne jestli existuje nějaký oficiální postup na který bych se v této věci mohl případně odvolat.

Rostislav Říha
23.04.2008, 17:40
asi záleží na tom, kde se chcete odvolávat - jestli před klientem, nebo u okresního nebo u posledního soudu. Odhadl bych, že asi dost jde o vaše vnitrofiremní předpisy a že kdybyste do výkresu napsal, že co v něm není, lze odměřit z podepsaného dwf, mohlo by to být ok. Váš přístup se mi líbí.

Kotlaba
23.04.2008, 17:51
Naše vnitrofiremní předpisy o tom nehovoří - alespoň se ke mně nic podobného nedoneslo. Tak by mne zajímalo jak to dělají jinde, jestli o tomto tématu bylo něco konkrétního publikováno apod.

MILKA
24.04.2008, 10:50
U nás ve firmně produkujeme poměrně dost výkresů a kdybychom měli zakótovat každý rozměr absolutně bychom nestíhali.Jelikož máme vlastí stroje a data předáváme v el. podobě kótujeme hlavně rozměry na kterých nám záleží a které jsou při kontrole změřitelné.Dostáváme také dokumentace (stejně ne/okótované) od zahraničních partnerů a výkres je vždy doprovázen alespoň rozvinem v el. podobě. Je pravda že výkres by měl být okótován tak aby se dal dílec vyrobit,ale záleží na podmínkách,které si stanovíte ve firmně.......

Ferdinand
24.04.2008, 14:27
(Možná) OT: Ve výrobních firmách nekreslí, ale modelují ve speciálním SW. Hotový elektronický model součásti bývá současně programem pro cílový NC obráběcí stroj (pokud se jedná o nějaký kompaktní dílec). Jiná je to s ruční ev. konkrétně plechovou prací, kdy výtisk výkresu dáte panu Dělníkovi do ruky a řeknete mu: "Pane Dělníku, tohle mi vyrobte - celkem dvacet kusů." Pan Dělník se na výkres podívá a řekne: "Tady a tady a tady... vám chybí kóty, paneynžynýre! Bez toho to vyrobit nedokážu." Tak to vemete a dáte to panu Mistrovi a řeknete mu: "Pane Mistr, tohle ...atd" Pan Mistr se na to podívá a řekne: "Tady a tady a tady... vám sice chybí nějaké kóty, ale šlo by to. Pošlete mi ještě k tomu na mistrzavinacmail dwg soubor, já to zadám do výroby."
PS: Nejsem konstruktér.Ferdinand2008-04-24 14:28:39

MILKA
24.04.2008, 15:06
Samozřejmně: když má dělník něco vyrobit musí vědět všechny rozměry,ale pokud ten výrobek bude např. pálit stroj (laser) tak ten dělník nemusí znát každý detail (většinou by ho ani nebyl schopen pro rozmanitost tvaru změřit).Zkrátka výkres musí být okótován tak,aby nikdo žádný dotaz neměl.

EuroTec
24.04.2008, 15:48
Pak ještě existuje varianta nás malých firem, kdy řeknete: "Hele Franto tohleto semhle nějak pověs." A pak jedinou dokumentací je fotka, pokud to někdo vyfotí.

Kotlaba
24.04.2008, 18:56
[QUOTE=Ferdinand](Možná)Jiná je to s ruční ev. konkrétně plechovou prací, kdy výtisk výkresu dáte panu Dělníkovi do ruky a řeknete mu: "Pane Dělníku, tohle mi vyrobte - celkem dvacet kusů." Pan Dělník se na výkres podívá a řekne: "Tady a tady a tady... vám chybí kóty, paneynžynýre! Bez toho to vyrobit nedokážu." Tak to vemete a dáte to panu Mistrovi a řeknete mu: "Pane Mistr, tohle ...atd" [/QUOTE]
Aby Mistr měl svůj počítač to zase není tak obvyklé (tedy jak kde). Jednodušší je když poděkuji za poučení, kóty doplním a za čtvrt hodiny přinesu panu Dělníkovi (velké písmeno je na místě, fachmanů co dokážou něco udělat podle výkresu už moc není) nový výtisk a pro příště si zapamatuji co je potřeba (taky všechno nevím). Ale mně jde o to, že stroj se řídí výkresovým souborem, kóty nečte a pokud jsou na papírovém výkresu tak nikoho nezajímají, akorát když tam nejsou tak nějaký puntičkář na to může poukazovat. Ale hned zítra zajdu za naším síťovým mágem poradit se jak by se dalo zařídit aby vznikl výkresový archív na firemním serveru.