Zobrazit plnou verzi příspěvku: Doporučení Vault

Speedy
15.09.2013, 10:20
Používáme ve firmě zatím dva Inventory a chtěli bysme nasadit Vault. Mám dvě otázky.Bude nám stačit jednouživatelská verze Vault Basic? Jak to funguje? Musí se vždycky druhý uživatel odhlásit?O kolik je potom práce v Inventoru pomalejší? Má s tím někdo zkušenosti?

Vladimír Michl
15.09.2013, 11:21

To máte zkreslené informace: ad 1) bezplatný Vault Basic není jednouživatelská verze, je to plnohodnotný serverový Vault pro libovolný počet souběžně pracujících uživatelů, jen nemá některé pokročilejší funkce placených verzí Vaultu - porovnání rozdílů viz http://www.cadstudio.cz/vault ad 2) Inventor se použitím Vaultu nijak nezpomalí; zjednodušeně: editovaná součást či sestava se nejprve tzv. vydá z Vaultu, čímž se mj. nakopíruje na lokální disk (ano, to je operace navíc) a s modelem se pak pracuje úplně stejně, jako kdyby na onom lokálním disku byl odjakživa...

Speedy
15.09.2013, 11:44
Aha, tak díky. Ten Basic nám teda asi bude stačit.

Pavel Žáček
16.09.2013, 07:10

Jestli Vám pomůže moje uživatelská zkušenost, my máme taky dvě pracoviště s Inventorem. Používáme základní Vault, který je v balíku programů s inventorem a bez něj bych si to nedovedl představit. Splňuje to co potřebujeme a máme celkem pořádek v dokumentaci. Jen bych Vám dal jedno doporučení: nechte si ho nainstalovat a přizpůsobit od odborné firmy. Nasazení Vaultu není tak triviální záležitost. Běžný provoz už zvládne skoro každý uživatel, ale instalace a rozjezd chce už někoho zkušenějšího.

Seiner
16.09.2013, 07:57
Vlasní instalaci bych neviděl až tak kriticky. Dobré je, když to můžete instalovat na "čistý" server, kde toho moc jiného není. Nastavení (uživatelé, pracovní adresář, default projekt) taky není nic nepřekonatelného.
Co považuji trochu za vyšší dívčí, je automatické zálohování (verze aspoň 5 dní zpátky) a migrace do vyšších verzí. Takže pokud byste si už u někoho objednával nasazení, vyžadoval bych i vyřešit systém záloh a údržby.

Boleslav
16.09.2013, 09:14
Podle dotazu bude Speedy spíš začátečník, takže bych taky doporučoval instalaci si nechat udělat.A úplně "vysoká dívčí" je pak napojení Vaultu na obchodní systém. Zatím to nepoužíváme, měli jsme jen prezentaci, ale jdou s tím dělat úžasné věci.

Speedy
16.09.2013, 09:20
Děkuju za důvěru, náčelníku :-)Ale ano, uznávám že ve Vaultu se moc nevyznám a díky za odpovědi. To napojení na obchodní systém by mě zajímalo. Co to pak umí?

Boleslav
16.09.2013, 09:26
[QUOTE=Speedy]Děkuju za důvěru, náčelníku :-)[/QUOTE] :-)nic ve zlém.Napojení umožní sahat do informací o skladových zásobách, cenách, posílá kusovníky do kalkulací a podobně. Nejsem si ale jistý jestli na to stačí ten Vault Basic.

Vladimír Michl
16.09.2013, 09:31

Možnosti propojení PDM a ERP jsou hodně široké. Do ERP lze sahat buď přímo z Inventoru nebo propojit až data ve Vaultu (kusovníky). Popis řešení - viz aplikace CSLink (propojení z Vaultu vyžaduje "programovatelné" verze Vaultu, tedy ne verzi Basic):http://www.cadstudio.cz/cslink (bude také probíráno na konferenci CADfórum 2013)

Lubomír Baďura
16.09.2013, 09:32

Také máme své zkušenosti s Vaultem, bohužel špatné. Po mnoha letech trápení od něj odcházíme.Máme 6 licencí Inventoru a Vault jsme používali v základní verzi od jeho uvedení na trh (myslím verze 3). Instalaci i zálohování jsme si dělali sami, v tom nevidím problém. Největší potížě jsou se zvolením správné konfigurace a způsobu používání. My jsme tyto problémy nedokázali zvládnout, což je možná škoda, ale také určité ponaučení. Rozhodnutí Vault opustit nám významně zvedlo produktivitu práce. Takže výsledné doporučení pro Vás je zjistit si reference s nasazením Vaultu u jiných firem a nepodcenit jeho implementaci i údržbu, aby výsledek byl k užitku. Hodně štěstí!

Boleslav
16.09.2013, 10:51
Konfigurace a vyškolení ve způsobu používání by právě měly být součástí instalace. Já bych si naopak práci bez Vaultu už neuměl představit a naše produktivita by bez Vaultu šla určitě dolů.

Vladimír Michl
16.09.2013, 11:28

Ano, souhlasím že správná implementace je podstatným aspektem každého PDM systému a výrazně ovlivňuje následnou produktivitu. V případě Vaultu je implementace ještě docela zvládnutelná, což může lákat k tomu udělat si ji jen tak nějak "na koleně". Ne vždy to ale vede k optimálnímu využití všech možností Vaultu. Správná implementace PDM systému zdaleka nespočívá jen ve vyplnění políček pro jméno serveru, projektu a lokální složky.

kosulic
17.09.2013, 08:10
Nesmíte očekávat zázraky. Vault Basic je vlastně jenom takový lepší prohlížeč.Každopádně je to něco navíc, takže bych si netroufl říct, že to zlepší produktivitu.Zvláště u velkých sestav (100tis dílu a více) je zařazování do Vault docela zdlouhavé.Výhody jsou:-data na jednom místě-možná spolupráce více lidí na jednom projektu-záloha dat-žádná duplicita souborů (lze teda pracovat i s duplicitními soubory - nedoporučuji)-rychlé vyhledávání-jednoduché přejmenování dílůNevýhody - pokud se pro něj rozhodnete, tak snad žádné, spíše nedostatky.Mluvím teda o verzi Basic:-sumarizovaný kusovník vám to také neudělá, je to jen prohlížeč a správce dat - to se týká také všech vyšších verzí. (existuje na to jeden šikovný program)-náhledy u složitých sestav většinou nefungují-neexistuje správce úloh (správce úloh z Inventoru neumí pracovat s projekty úložiště (např. hromadný tisk), jde to udělat oklikou -na migraci a zařazení/vadání plánovač funguje)-vlastně nelze upravovat knihovní díly a obecně díly které jsou ve vaultu uložené ve složkách typu knihovna, jde to udělat oklikou-nemožnost vyhledat nepoužité součásti, (založíte součást, pak ji nepoužijete, ale už ji nemůžete vyhledat a vymazat - jen si to pamatovat a vymazat ručně).Musíte změnit styl práce s projekty, pojmenování jednotlivých souborů, staré projekty založit do Vaultu je docela složitá práce (pokud máte duplicitní názvy- jako my-:-P)Instalace jednoduchá, instalace nových verzí je také jednoduchá a s tím spojená migrace.Nastavení je složitější. Nutné přizpůsobení procesů tvorby dokumentace. Je lepší si na to zavolat odborníky, jinak budete tápat.Rád bych pracoval s vyššími verzemi Vaultu s propojením na jiné podnikové systémy, ale to samozřejmě stojí nějako kačku a já nejsem majitel firmy.

Fiki
17.09.2013, 08:38
zdravím hodne dobrej prispevek dost vystihuje vsechny neduhy vaultu. Jeste bych podotkl, aby si zacinajici uzivatele dali pozor na verze dilu a sestav. Rozdily na disku v PC a tim co mate ve vaultu udelaji slusnej vitr ve finalni sestave ci vykrese. Obcas se stane, ze se vault zahadne vypne v uzivatelskem rozhrani v inventoru ( jakoby si to zilo vlastnim zivotem ) ale pokud si budete pamatovat kde to zapnout tak neni problem.Jinak docela spokojenost. Clovek ma prehled co kde ma ulozeno kdyz vi jakou ma strukturu ukladani.

Boleslav
17.09.2013, 09:44
100tis. dílů?! to je teda pořádná sestava! to už bude pomalý asi nejenom VaultNa kusovníky a správce úloh a vyhledávání jsou dobré ty vyšší verze Vaultu. Ještě bych do výhod přidat možnost vrátit se k předchozím verzím.

kosulic
19.09.2013, 18:54
Na hlídání rozdílnosti dat na disku a ve vaultu pomáhá jen důslédné zařazovaní do vaultu a časté promázávání pracovní složky.Sestavy máme běžně kolek i 150tis dílů (3500 jedinečných).Jsou to layouty dopravníků.To už je pak opravdu pomalé skoro všechno (od Autodesku :-P)Např. kliknutí ve výkresu sestavy ve stromu pravým tlačítkem i 2-3min. :-((Bohužel.