Zobrazit plnou verzi příspěvku: Drazky obecne

Peter M.
10.02.2010, 15:51
Modeluji sestavy se sroubovymi spoji a na spojich vytvarim drazky.(nacrtnu obdelnik, zaoblim, vytahnu odectenim...) Uz me to manualne celkem unavuje, mate tip na nejakou pomucku? Nenasel jsem funkci ktera by vytvarela drazky sama.Muze to fungovat obdobne jako dira (H) - oznacim stred a v zadani bych dal delku + sirku + smer a jeto...mozna jsem spatne hledal, poradite?

Cheff
10.02.2010, 16:52


A zkusit alespoň definovat vlastni I-prvek - při tvorbě to bude trocha laborování, ale určitě se povede (případně možná i přes "razník" - tam je geometrie vázaná právě na jeden bod). Osobně častěji dělám s obyč i-prvky, a při troše šikovnosti se dá donutit i k malému zázraku  Zhruba:1) vytvořit si pomocné těleso, ze kterého se bude odřezávat materiál2) Na příslušné ploše definovat nový náčrt a v něm geometrii - pokud se chcete chytat rovnou bodem, lze si pomoci promítnutím bodu do tohoto náčrtu (např pevný pracovní bod) - při tvorbě I-prvku se na něj pak ptá. help udává, nezačínat náčrt patřící do Iprvku na základních rovinách - mám pocit, že pak vkládá geometrii natvrdo bez možnosti změny umístění...3) udělat odřezat drážku (nebo dodělat zbytek patřičného modelu) 4) karta správa - vytvořit I-prvek a tam si nechat jen "důležité rozměry" - tedy ty, na které se to má ptát.  Zároveň "ODZNAČIT" první pomocné těleso (případně náčrt který definuje pomocný pevný bod). Samotný bod vybrat lze... - podle toho naskakují  podmínky pro vytvoření - (vybrat plochu, případně vybrat bod...)  - V této fázi lze také ovlivnit název zobrazovaný ve stromu po vložení i-prvku (později jej nezměníte) Cheff2010-02-10 17:08:16

Peter M.
11.02.2010, 09:35
Dekuji za snahu a ocenuji jakekoliv reseni, jen mi to pripada u takove BEZNE a zakladni veci jakoby se skrabat levou rukou za pravym uchem pres zada - to neni mysleno na vasi radu, ale na to, ze TOTO chybi v Inventoru jako jedna ze zakladnich vunkci. Vzdyt je to ve strojarine bezna vec. Hodim rukavici panum odbornikum, zda by dokazali toto zakomponovat do INV napriklad jak jsem uvadel v prvnim prispevku, obdobne jako se delaji otvory (H) se zadanym stredem...s tim rozdilem, ze to bude ovalna drazka (s udaji o delce, sirce, hloubce a smeru...)

Cheff
11.02.2010, 21:32
Bohužel právě toto škrábání je naprosto běžná záležitost u INV. - Sám sem se zaobíral jak co nejrychleji tvořit a KÓTOVAT čtvercové díry... Mimochodem, když se *.ide uloží do katalogu, je to celkem pohodlné, ale...  Jen bych upozornil na velkou nectnost - při použití TABULKOVÝCH prvků je nutné se vyvarovat změně tabulky po vytvoření 2hého pera! -> nekontrolovatelně zpřehází řádky (jednu dobu jsem laboroval, proč mi padaj i-prvky)Ještě mě napadlo, že by daná geometrie šla publikovat do obsahového centra. (Teď nevím jak se vkládá H otvor, ale předpokládám že z OC)- bohužel kótovat takový tvar, zas jen pomocí vlastní značky :-( nebo má někdo lepší nápad?