Zobrazit plnou verzi příspěvku: Drsnosti povrchu v Inv10Pro

sbiker
31.10.2005, 21:51
Dobrý den,chtěl bych se zeptat, jakým způsobem lze vložit všeobecnou drsnot + v závorce zobrazené všechny drsnosti povrchu. V AutoCAD Mechanicalovi stačilo vložit symbol drsnosti, nadefinovat všeobecnou drsnost a po kliknuti na drsnost v závorce se automaticky přidaly všechny ostatní použité drsnosti.Je nějaká taková možnost i v Inventoru? Zkoušel jsem klikat třeba na rámeček, jako ještě dříve v samostatném Mechsoftu a také nic...v nápovědě jsem to též nenašel.
Zatím to řeším tak, že drsnosti vkládám po jedné a závorky dělám přes textové pole, ale nepříjde mi to jako moc elegantní řešení.
Předem velice děkuji za jakoukoli radu.
Pavel

ssmiga
01.11.2005, 06:26
Obávám se, že to nejde. V mechaniclu je možné si nastavit, zda v závorce zobrazovat všechny drsnosti, nebo pouze zjednodušeně jako v Inventoru. V AI jsem tuto možnost nenašel. Já používám běžně zjednodušené zobrazení (bez výčtu všech použitých drsností), takže mi ta možnost nechybí. Ale pravdou je, že když se jedná o produkty jednoho výrobce, dodávané v jednom balíku, oba zaměřené na strojírenství, proč tedy nenabízejí oba stejné možnosti v oblasti vkládání značek.

simlik
01.11.2005, 07:11
Zdravím,
je proto jednoduché vysvětlení, dle nové normy, která platí pro zobrazování drsností na výkrese, je předepsáno zjednodušené zobrazení drsností v závorce. Dá se to následovně okomentovat: "Chceš-li vědět, jaké jsou ostatní drsnosti, tak si je najdi."

Mrázek
01.11.2005, 07:51
Vážení koegové - strojaři. Tato "nová" norma platí již zhruba 25 let!!! A jelikož Design Accelerator je bývalá nadstavba Mechsoft z dílny děčínské firmy, jejíž programátoři vždy velmi pečlivě ctili platné normy, tak se to chová dle normy, platné u nás. ACAD Mechanical používá bývalou nadstavbu Genius z dílny německých programátorů, kteří k tomu přistoupili po svém (zřejmě norma platná v Německu připouští zmiňovanou možnost).

ssmiga
01.11.2005, 08:01
Přesně tak. Avšak nic to němění na tom, že by se to mělo u obou programů při nastavení stejné normy chovat stejně, ať už programoval Čech, Němec nebo kdokoli jiný. Pokud mám vybranou normu ČSN, tak mají být možnosti stejné - vyhovující normě. 

Mrázek
01.11.2005, 08:35
S tím naprosto souhlasím.
Bohužel strojařsky zaměřené programy si obecně s rozdíly mezi národními normami (v oblasti technického kreslení) příliš hlavu nelámou. V nejlepším případě je možnost si noremní prostředí nějak ručně udělat (což je docela piplačka). Ale abych si nastavil v Česku noremní prostředí dle ČSN a v případě, že budu kreslit pro Němce, tak si jen překlikl na jiné prostředí a věděl bych, že to bude odpovídat německé normě, o tom si můžeme nechat jenom zdát!

sbiker
03.11.2005, 19:27
ok, díky moc za všechny odpovědi a uvedení na správnou cestu:)