Zobrazit plnou verzi příspěvku: DWF podporován ve Windows Vista

Vladimír Michl
01.12.2006, 14:45
CAD formát DWF se dočkal přímé podpory ve Windows Vista - pro prohlížení CAD souborů už tedy nebude potřeba instalovat žádnou prohlížecí aplikaci nebo plug-in.
Viz www.xanadu.cz

Petr Bláha
01.12.2006, 15:20
Nic proti, ale tohle je ukázka, jak jedna věc se dá napsat dvěma různými způsoby - pokud jsem to tedy všechno správně pochopil :-).

Tak jak jste to napsal se zdá, že MS byl tak velkorysý a je z Autodeskem tak zadobře, že integroval prohlížení .DWF do svého posledního zpomalovače chodu PC - Win Vista. Ovšem po pozorném přečtení článku na XANADU to je zdá se trochu jinak.

Autodesk ve skutečnosti uzpůsobil strukturu DWF tak, aby to VISTA zvládla přečíst, že konvertoval .DWF na formát XPS (XML Paper Specification = pracovně zvaný MS Metro = MS konkurence Adobe PDF). Otázkou je, jestli to dokáže číst bez přítomnosti MS Office, ale snad ano.
Také je zřejmé, že s původními .DWF si neškrtnete a bude nová nekompatibilní verze .DWF.

... nebo ne a špatně jsem to pochopil?Petr Bláha2006-12-01 15:22:24

Vladimír Michl
01.12.2006, 15:31
Ne, nekonvertoval, do formátu DWF souboru (což už dnes je vlastně balíček s mnoha různými metadaty) jsou jen doplněny další XPS informace (XML). Prohlížeč XPS, který je v každé Vistě a do dalších systémů je instalovatelný, sám rozpozná soubor .dwfx a zobrazí jej. DWF se jako formát mění průběžně - od původního Whip!, přes tzv. "classic DWF", vícelistový 2D DWF a jednosouborový 3D DWF, až pod dnešní kombinované DWF 2D+3D+BOM+animace.
DWFx (tedy včetně XPS dat) bude vytvářen novými verzemi aplikací Autodesku, DWF Writerem nebo pomocí DWF Toolkit API. Bude s ním pracovat i DWF Viewer a Design Review.

Petr Bláha
01.12.2006, 15:58
OK, ale se starým DWF si ve Vistě bez prohlížeče stejně neškrtnete, tak je to hudba budoucnosti. Na to také váže otázka masového nasazení Visty (doufám, že XP se ještě pár let nebudu muset zbavovat) a jak se samotné XPS uchytí.
Jediná výhoda v projekčním "malo" sektoru je tedy v tom, že až se za tři roky prokouše Vista na kancelářské a domácí stroje klientů, tak jim budu moci posílat rovnou .DWF bez nutnosti instalace prohlížeče.

Otázkou také je, kolik to .DWF díky XPS informaci nabude na velikosti ... ví se již něco?Petr Bláha2006-12-01 15:59:08