Zobrazit plnou verzi příspěvku: DWG nevytvořený v aplikaci Autodesku

JMajer
13.12.2012, 16:22
Dobrý den,potřeboval bych poradit. Začali jsme spolupracovat s novou elektroprojekční firmou a předáváme si DWG výkresy. Výkresy co se vrátí od nich ale ukazují chybu že DWG výkres nebyl vytvořený v aplikaci Autodesku. Pak jdou takovéhle výkresy otevřít, ale někdy v nich chybí třeba kus loga nebo přetéká text mimo tabulku. Taky se mi zdá že nám na nich častěji padá tisk. To ale nemusí souviset. S jinými dodavateli tyhle chyby nevznikají.Máte s tím chováním někdo zkušenosti? Mám chuť jim to hodit na hlavu jen se chci ujistit že chyba není u nás.


Mantlík
13.12.2012, 16:34


Jsou programy, které se chovají slušně a také takové, co dělají problémy ...Osobně mám zkušenosti spíše s těmi prvními. I tak se osvědčilo:- důsledně hladinově oddělovat "jejich" a svá" data a brát si od nich pouze hladiny, které jsou "jejich" a vkládat do svých souborů (i jako xref) pouze tyto nové informace- všechny obdržené soubory před použitím důsledně vyčistit a raději projet diagnostikou či přímo restaurovat

Mantlík
13.12.2012, 16:38


A taky přetékání textu či chybějící texty (v tomto případě spíše "neviditelné") mohou být způsobeny např. odlišným nastavením textového stylu stejného jména (nejčastěji styl standard a podobné)

JMajer
13.12.2012, 16:53
Díky. Zkusím zjistit co používají za program. Pro nás je takové zpracování komplikace.


Mikeš
13.12.2012, 17:43
Od takových DWG souborů se držte raději co nejdál. To jsou výkresy z programů ProgeCAD, IntelliCAD BricsCAD nebo ZwCAD a z dalších napodobenin AutoCADu a dělají pak problémy. Blbne pak na nich AutoCAD a blbnou na nich i vzájemně tyhle klony. Mluvím z vlastní zkušenosti. Dvakrát takový výkres otevřete bez problémů, potřetí přepnete hladinu nebo zeditujete nějaký text a celé to spadne.

MilanSi
13.12.2012, 22:12
Tiez by to mohli byt vykresy z programu Cadkon+.Jeden predajca nam ho nutil ako kompatibilny s AutoCADom. Nastastie sme si ho vopred vyskusali a zistili sme podobne problemy. Takze sme mu program vratili ako nekompatibilny - DWG nebolo DWG. Vyzeral ze to uz pocul viackrat.


alfred
14.12.2012, 06:34

Doporučuji přesně to co píše pan Mantlík. Pokud dostanu nějaké "podezřelé soubory" se kterými musím dále pracovat, první je diagnostika, pak ještě [CMD]EXPORTTOAUTOCAD[/CMD] (_EXPORTTOAUTOCAD). Někdy to ještě "proženu" přes DXF verze 12 a pak celý postup opakuji. V každém případě je potřeba zálohovat, zálohovat, zálohovat, .....Bohužel se asi nikoho nedovoláte. Formát předání dat bývá definováno ve smlouvě. Pokud tam máte DWG, tak Vám prostě dají DWG a nikdo neřeší jestli je to DWG nějak divné nebo ne. Smlouva je splněna. To že se bude pracovat pouze s programy od Autodesku je asi docela hrozná představa...Nejhorší na tom je, že člověk je pak naštvaný na ty "cizí" a "zlé" programy. Přitom by uživatelé měli křičet na Autodesk - otevři formát a neměň ho tak nesmyslně často!

JMajer
14.12.2012, 07:34
Děkuji všem. Tak ti elektrikáři prý opravdu používají Cadkon+.Nemáme čas ani náladu na nějaké diagnostiky, převody, kontroly a modlení jestli výkres je opravdu výkres. Buď nám začnou předávat normální výkresy (a je mi celkem jedno jakým programem je budou dělat) nebo zakázky budeme dávat někomu jinému kdo to umí. S námi by se zákazník při takových komplikacích taky nepáral.

MichalM
14.12.2012, 08:12


... s Cadkon+ (před rokem) obdobné zkušenosti

Stáhalík
14.12.2012, 08:31
Já jsem si prošel slepou cestičku se ZwCADem a můj spolužák nedávno taky s Cadkonem+. Spolehnout se na to nedá. Tyhle nekompatibilní klony různě vznikají a zanikají a čím bombastičtější reklama tím je to horší sh**t.

Sedláček
18.12.2012, 08:18
Ono s těmi převody mezi verzemi DWG je to problém i u produktů Autodesku.
Ve firmě používáme i staré verze  Autocadů (já A2002LT, kolegové A2004LT...).
Stavební projekce nám pošle výkresy vytvořené v A2010 až A2013, po převodu do A2002 (přes DWGTrueView předené do A2002), tyto výkresy pouze podložím přes XREF (vůbec do nich nekreslím), ve svém výkresu používám pouze nejjednodušší entity (line, pline, circle, text... - nejsložitější je LEADER). Já s tímto výkresem pracuji bez problámů. Pokud se jej však pokusí otevřít ve stavební projekci v A2013 - vyžaduje restauraci, v A2008 ho otevřou bez problémů.
Kde je asi zakopaný pes?

Vladimír Michl
18.12.2012, 08:43
Tohle je nejspíš jiný problém - neobsahují ty vyšší výkresy AEC objekty z AutoCADu Architecture, Civilu nebo z nějaké stavební nadstavby? DWGTrueView převádí jen nativní entity DWG, nikoliv speciální AEC objekty.
 
Na problémy kompatibility mezi různými verzemi AutoCADu jsme zatím nenarazili. Samozřejmě kromě evidentních věcí typu podpora truecolor ve starých verzích DWG, apod. - tam je ale vždy "fallback" do co nejpodobnější entity, ne chyba.