Zobrazit plnou verzi příspěvku: Dynamický blok - formát papíru - razítko

Rostislav Říha
18.10.2011, 19:01


Prosím, dá se nějak zařídit, aby dynamický blok razítka "poznal", na jakém potisknutelném formátu se nachází, a podle toho se mu upravilo měřítko?

Rostislav Říha
19.10.2011, 20:54


vážně nic? to nikdo, kdo kreslí v autocadu, nechce razítko, které by dynamicky reagovalo na to, na jakém formátu papíru se nachází? To jsou opravdu všichni happy s tím, že si musí nastavovat šablony A3L, A3P, A2L, A2P, A1L, A1P, ....

alfred
19.10.2011, 21:36
Nějak tomu nerozumím. Jak souvisí měřítko s papírem? Možná ještě měřítko rozvržení, ale co když je na výkrese ještě detail? A co situace v metrech a stavební výkresy?Ne, děkuji. Radši si napíšu na každý výkres jednou správně měřítko, než abych musel při každém výtisku kontrolovat jestli se náhodou chytrý blok nerozhodl, že je měřítko jinak.

PepaR
20.10.2011, 07:47
Dobrý den pane Řího,a pro co to prosím konkrétně potřebujete? Moc v tom totiž nevidím přidanou hodnotu, ale třebas se dívám špatně.Osobně si myslím, že vytvoření takového bloku je dosti problematické a skoro až nemožné. Velikosti papíru sice lze nastavit v rozvržení, ale nelze na ni odkázat žádným textovým polem, tzn. nejde z toho nijak odečíst hodnota pro velikost bloku. Další problém vidím v tom, že co tiskárna, tak to vlastní okraje a představte si, že pošlete někomu DWG a on i když by měl název tiskárny pojmenován stejně, tak nemusí mít správně nastaveny oblasti tisku ve formátech a už může nastat problém. Předpokládám, že tisknete z rozvržení a samozřejmě vyvstává otázka, co s více měřítky, tak jak píše alfred. Možná by to ale šlo vyřešit pře nějakou na míru šitou utilitku.Nakonec, moc ani nevidím důvod proč to dělat automaticky a zbytečně si zavdat na problémy, když si můžu vytvořit dynamickým blok podobný těm, které přikládám níže.uploads/20111020_074719_Formáty_a_razít.dwg


koutnak
20.10.2011, 23:01
Dobrý den PepoR.Fajn rámeček, díky za něj. Mám tedy na mysli ten jednoduchý rámeček. To ostatní zhůvěřilosti (Formát ISO, 1, 2) taky někdo používá? Ani bych nevěděl, kolem které čáry výkres ostříhat. To nám nějaká EN předepisuje tohle používat??


Rostislav Říha
20.10.2011, 23:18
slo mi o to, ze by blok prizpusoboval sve rozmery potisknutelne plose prave v zavislosti na zvolenem formatu papiru a zvolene tiskarne... tj. abych nemusel mit 100 bloku vlastne stejneho razitka pro kazdou kombinaci papiru, jeho orientace a zvolene tiskarny....jinymi slovy: umi dynamicky blok nacist tyto promenne?

alfred
21.10.2011, 06:44
Takze Vam jde ciste jen o meritko bloku, ne o meritko vykresu (1:50, 1:100, .... ), ktere se obvykle do razitka vypisuje. Je to tak?

vbehun
21.10.2011, 10:32
Bohužel - ČSN EN ISO 5457 (viz obrázek)[QUOTE=koutnak]...To nám nějaká EN předepisuje tohle používat??...[/QUOTE]

Rostislav Říha
21.10.2011, 12:48

[QUOTE=alfred]Takze Vam jde ciste jen o meritko bloku, ne o meritko vykresu (1:50, 1:100, .... ), ktere se obvykle do razitka vypisuje. Je to tak?
[/QUOTE]
 Ano, v první řadě mi jde o měřítko vložení bloku razítka - rád bych měl v šabloně jedno defaultní rozložení, určené pro pracovní tisky. V tomto rozložení bych chtěl mít blok razítka, který by reagoval na to, že se změní formát/orientace/tiskárna.Až ve druhé řadě mi jde o to, že by blok měl něco obsahovat... doufám, že dynamický blok umí pracovat s poli a atributy stejně, jako normální blok - tam toto máme ošetřené, z hlavy teď nevím, zda je to specifická funkce, dostupná jen v ACA, nebo obecná funkce AutoCADu - vkládání textové informace  měřítku výkresu, názvu projektu atd. námˇTEĎ KAŽDOPÁDNĚ FUNGUJE. 

PepaR
21.10.2011, 13:37

[QUOTE=koutnak]Dobrý den PepoR.Fajn rámeček, díky za něj. Mám tedy na mysli ten jednoduchý rámeček. To ostatní zhůvěřilosti (Formát ISO, 1, 2) taky někdo používá? Ani bych nevěděl, kolem které čáry výkres ostříhat. To nám nějaká EN předepisuje tohle používat??

[/QUOTE]
Nemáte zač. Na ten předpis Vám již odpověděl pan Běhunčík, ale já sám používám taktéž jen ten jednoduchý rámeček. Přijde mi to nefér vůči stromům, zabírat místo zbytečným tiskem. Např. při tisku na A3 nebo A4 zabere ISO rámeček někdy více než samotná kresba. Vytvořil jsem jej ale pro klid duše, a abych si vyzkoušel některé vlastnosti dynamických bloků.[QUOTE=Rostislav Říha]Ano, v první řadě mi jde o měřítko vložení bloku razítka - rád bych měl v šabloně jedno defaultní rozložení, určené pro pracovní tisky. V tomto rozložení bych chtěl mít blok razítka, který by reagoval na to, že se změní formát/orientace/tiskárna.[/QUOTE]Já to nechápu, pokud tisknu z rozvržení, tak je přece rozměr formátu stále stejný. V případě, že bych tiskl z modelového prostoru, tak bloku formátu přiřadím vlastnost měřítka poznámky.[QUOTE=Rostislav Říha]Až ve druhé řadě mi jde o to, že by blok měl něco obsahovat... doufám, že dynamický blok umí pracovat s poli a atributy stejně, jako normální blok - tam toto máme ošetřené.[/QUOTE]Ano, umí. Jen pozor na kombinaci akcí posunu, zrcadlení atd. s měřítkem poznámky, kdy to dělá občas neplechu. 

Rostislav Říha
21.10.2011, 19:47


[QUOTE=PepaR]
Já to nechápu, pokud tisknu z rozvržení, tak je přece rozměr formátu stále stejný. V případě, že bych tiskl z modelového prostoru, tak bloku formátu přiřadím vlastnost měřítka poznámky.[/QUOTE]
 Evidentně senilním a ztrácím schopnost vyjadřovat se.Připravujeme ve firmě novou šablonu.Běžné tisky výkresů děláme přes sheety atd - prostě prostředky ACA, tj. veškerá data se do těchto souborů refují. Sheetů se má potřeba netýká.Z dwg, kde jsou data (a existuje min. jedna záložka s rozvržením) se ale tisknou pracovní tisky.Ty se (třeba na kontrolních dnech) často dostanou do ruky klientovi.Z datových dwg se tiskne na různé formáty dle potřeby. Tyto formáty se nastavují na ad hoc bázi, spíš se předělává ta jedna záložka s rozvržením, než aby se dělaly další záložky - datová dwgčka nechceme zaplevelovat. Rozhodli jsme se, že na tom rozvržení by mělo být razítko.V rámci nové firemní grafiky chceme, aby toto razítko vypadalo jako pruh od kraje ke kraji papíru.Pokud by toto razítko umělo být dynamický blok, který by se podle toho, jak přenastavím formát papíru sám předělal - změnil své rozměry tak, aby reflektovaly aktuálně nastavenou potisknutelnou plochu - tak by to ušetřilo v součtu dost času.Doufám, že už jsem to popsal srozumitelně:-)
Rostislav Říha2011-10-21 19:49:50

PepaR
22.10.2011, 10:37
Hurá, pochopil jsem. Díky. Víte jak, su enem kluk z dědiny a nekteré vjeci mňa prostě trvajů delejc ;).No pokud je tomu tak, jak píšete, pak bych šáhl pod dynamickém bloku, kde si přednastavím hodnoty rozměrů Vámi používaných papírů do parametru Vyhledávání. Vím, že to nebude přesně to co chcete, a je to klik navíc (tzn. změníte v rozvržení formát a pak musíte ještě jednou klepnout na dynamický blok formátu, kde vyberete shodný formát s rozvržením). Je to ale dle mého stále jednodušší řešení, než si kvůli tomu programovat reaktor, navíc nad tím máte kontrolu. Pokud by existovala vlastnost odkazující na velikost formátu a šlo ji využít jako textové pole, pak by s tím šlo dále pracovat. Zatím jsem ale takovou možnost v AutoCADu nenalezl.

Kosík
23.10.2011, 09:16

Pokud by existovala vlastnost odkazující na velikost formátu a šlo ji využít jako textové pole, pak by s tím šlo dále pracovat. Zatím jsem ale takovou možnost v AutoCADu nenalezl.[/QUOTE]nešla by nějak použít plocha formátu?Jan Kosík

Rostislav Říha
24.10.2011, 12:30

[QUOTE=PepaR] Pokud by existovala vlastnost odkazující na velikost formátu a šlo ji využít jako textové pole, pak by s tím šlo dále pracovat. Zatím jsem ale takovou možnost v AutoCADu nenalezl.[/QUOTE]
 ... asi je příní otcem myšlenky, ale pořád mám pocit, že ve starém autocadu (někde kolem verze 2000 - nebo to byla ještě 14ka?) existovaly dvě proměnné - pro levý dolní a pravý horní roh papíru...nebo se mi to zdá?

Vladimír Michl
24.10.2011, 13:15
To asi ne. Jediné "rohové" proměnné AutoCADu jsou [VAR]EXTMIN[/VAR]/EXTMAX, [VAR]LIMMIN[/VAR]/LIMMAX, [VAR]VSMIN[/VAR]/VSMAX - žádná není přímo "papírová".

Buba
29.11.2011, 10:55
Možno je to od veci, ale ja som to riešila na jednom projekte nadefinovaním šablóny Rozvržení s razítkami pre základné formáty A4-A0. Projektanti si potom volili "Vložit Rozvržení ze šablony" a vybrali si formát, ktorý potrebovali. S tým sa im vložili aj nastavenia tlače. Základné údaje v razítku som vložila ako automatické polia (to už máte). Dodnes to používame v rámci firemných štandartov.
Takto by Vám to nestačilo?

Seiner
29.11.2011, 21:05
Já mám pro rámeček a razítko externí program, který podle vybraného formátu (i prodlouženého) a zadaného měřítka spočítá DXF soubor toho rámečku s orientačními poli (i když mám pocit, že je nikdo nikdy na nic nepoužil), vloží ho do výkresu a vloží razítko ve zvoleném měřítku. Dále jsou nastaveny meze na rámeček.
  Na to navazuje lispovský program, který si (při tisku z modelového prostoru) zjistí měřítko podle měřítka bloku razítka a zajistí tisk na ploter nebo tiskárnu. Dokáže i zmenšené tisky.  Toto řešení umožní i dávkový tisk.

Seiner
29.11.2011, 21:09