Zobrazit plnou verzi příspěvku: Export drátového modelu

Eger
05.06.2009, 14:54
Dobrý den. Prosím o radu, jakým způsobem vyexportovat drátěný model. Kdysi dávno (cca před 10ti lety) jsem modeloval pomocí CADKONu-K v. 14. Výslednému 3D objektu stačilo nadefinovat perspektivní pohled, skrýt hrany a pomocí DXFOUT vyexportovat. Výsledkem byla perspektiva v podobě drátového modelu sestávajícího se z 2D čar. V sočasné době modeluji v AutoCAD Architecture 2009 a některé části pomocí ACIS modeláře. Po užití DXFOUT ACA havaruje. Export do WMF ignoruje skrytí hran. Příkaz PLOŠSNÍMEK ignoruje objekty vytvořené AutoCADem Architecture (stěny, okna, dveře, střechy apod.) t.j. exportuje pouze tělesa vytvořená ACIS modelářem. Express nástroj FLATTEN funguje u složitějších objektů velmi pomalu, vykreslí i skryté hrany a navíc 2D zobrazení nastaví nesmyslně do perspektivy. Příkaz CREATEHLR si s problémem jakž takž poradí. Vygeneruje drátěný model ale velmi nepřesně, spousty zobrazení chybí. Jakoukoli radu vítám a předem děkuji.

Vladimír Michl
05.06.2009, 16:43
Potřebujete opravdu drátový model (tedy 3D) nebo spíš 2D průmět/perspektivu z aktuálního pohledu? Cesta přes DXBOUT je už hodně stařičká, teď už existuje několik pohodlnějších cest - některé jste zmínil. Přesnost skrytí hran lze nastavovat, AEC objekty lze převést na AutoCADovské 3D modely.

Eger
08.06.2009, 07:54
Omlovám se za nepřesné vyjádření. To co přesně potřebuji je 2D průmět/perspektiva z aktuálního pohledu jak píšete. Při převodu AEC objektů na AutoCADovské 3D modely, je po užití příkazu PLOŠSNÍMEK výsledek velice korektní, bohužel ale dojde ke ztrátě materiálů - např. režné zdivo (v CADKONU-K  toto řešilo tzv. 3D šrafování). Jinak jsem ještě vyzkoušel export do PDF. Výsledek je v podstatě srovnatelný s výše uvedeným. Píšete, že existuje několik pohodlnějších cest. Mohl byste je prosím popsat (kromě těch, o kterých jsem se již zmínil a s výsledkem nebyl zcela spokojen), včetně nastavení DXBOUT, které jsem již po tolika letech zapoměl (ve svém dotazu jsem mylně uvedl DXFOUT a uvědomil si to až na základě vaší odpovědi). Děkuji.

Vladimír Michl
08.06.2009, 08:23
Pošlete prosím model s uváděnými nepřesnostmi na support@xanadu.cz, kolegové se na to podívají. Pokud se promítání zobrazuje správně na obrazovce, není důvod aby se neprovádělo správně i při tisku a exportu.

Eger
09.06.2009, 10:22
Děkuji za odpovědi. Model s uváděnými nepřesnostmi jesem odeslal na support@xanadu.cz, a vzápětí jsem obdržel odpověď, která se zmiňovala ještě o možnostech tisku do DWF souboru, který je možné následně podložit do konkrétního DWG jako XREF, a pro vytvoření 2D zobrazení z 3D izometrického pohledu, možnost použít příkaz AutoCADu Architecture "Přidat linii pohledu" s následným vygenerováním 2D pohledu. Ze všech vyzkoušených variant se jako nejkorektnější ukázal tisk do PDF, který je ale bohužel nutno následně konvertovat do DWG, a sice stařičká, nicméně naprosto spolehlivá, jednoduchá a stoprocentně korektní cesta přes tisk do DXB.  Eger2009-06-12 06:25:20