Zobrazit plnou verzi příspěvku: export výkresu do formátu PDF

marek
29.09.2006, 13:25
Výkresovou dokumentaci máme předat ve formátu pdf. Může mi někdo poradit, jak výkres uložit. Hledal jsem cestou "uložit jako","export" a "tisk" a nic jsem nenašel.Díky Marek

Petr Bláha
29.09.2006, 13:38
Toto se tu prosím již několikrát řešilo ... použijte funkci Najít!

Jan Rais
29.09.2006, 13:39
Stáhněte si z http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/ program  PDFCreator - je to free SW pro převod dokumentů do PDF formátu, je rychlý, bez reklamy, umí převádět ěščřžýáíé. Po nainstalování se vám ukáže jako virtuální tiskárna. Program bez problému stále používám. 

Falco
29.09.2006, 20:04
no urcite tu bude viac tem.
 
1 moznost - pokial pouzivame AutoCAD verizie 07 tie uz priamo vedia tlacit do suboru ako pdf.
2 moznost - mozeme pouzit soft  ( Adobe Acrobat Profesional, ... )- ktory vytvori virtualnu tlaciaren ( princip ten isty ale tlaciaren bude dostupna pre vsetky programi.
3 moznost - pouzit prevadzac - to znamena ze nam dwg pretransformuje na pdf. ( totu som neskusal tak konkretny program neviem - ale bude to asi zlozitejsie / nastavenie /
 
 

Václav A.
29.09.2006, 20:55
Moc děkuju.Zkusím to s tím Acrobatem.

PepaR
29.09.2006, 21:43
Já osobně bych Acrobat nedoporučoval, trvá mu to zbytečně dlouho a navíc je drahý. Preferoval bych spíše již zmiňovaný PDFcreator, PDFredirect nebo levnější varianty jako např. novaPDF.

Kubeczka
02.10.2006, 05:49
Jenže u těch programů "third party" jsem zkoušel nastavit jiné formáty, než přednastavené a to byl kámen úrazu. Všechny tyto programy vytvoří systémovou tiskárnu. V té se mi dosud nepodařilo nastavit např. prodloužené formáty a právě s těmi docela často pracujeme. Když tuto tiskárnu použijete pro vytvoření tiskárny v AutoCADu (Správce plotrů), tak vám ji sice vytvoří, ale záložka "Uživatelské rozměry papíru" zůstane zešedlá. Takže, pokud někdo chce generovat PDF, tak buď od verze 2007 nebo jít do nějakého profesionálního řešení - nejlépe Acrobat. Holt to něco bude stát, ale výsledek je stoprocentní. Pokud by někdo narazil na nějaký PDF generátor, ve kterém by šlo nastavovat jiné formáty, dejte prosím vědět. Děkuji

Petr Bláha
02.10.2006, 08:33
Nevím, které aplikace jste zkoušel, ale např. u pdfFactory (pravda, není zadarmo, ale omezení neregistrované verze nejsou nijak velká) si nastavuji formáty dle libosti a dokonce si je pamatuje. Je pravdou, že neumí vícestránkové .PDF z nevícestránkových originálů, ale myslím, že to není stěžejní vlastnost.

Další věc, jejíž výhody moc nechápu, je, proč pro přidávání plotrů používáte Správce plotrů v AutoCADu a prostě jednoduše nepřidáte tiskárnu jako systémovou, aby jí mohli používat i ostatní aplikace. Vytváření .pc3 jen pro potřeby ACADu mi nepřipadá jako systémové řešení a ne vždy to 100% funguje. Nemáte ty okénka šedá, protože se tiskárna nenainstalovala korektně, třeba z důvodu omezených uživatelských oprávnění?

Osobně mi Acrobat Distiller nepřipadá jako vhodné řešení. Musíte si koupit za několik tisíc Kč celý Reader, který jinak nepotřebujete; naistalovat si balík několika aplikací, který zabírá místo na disku; výsledek tvorby .PDF nebyl vždy dle mého očekávání a v požadované rychlosti.

Zabudované tvořítko .PDF v A2007 je sice pěkný počin, ale opět to je jen jaksi napůl. Má problémy se zachováním požadovaného vzhledu výkresu - fonty, tl. čar, šrafování, poloha na formátu, atd. = je to skoro nepoužitelné. Snad v příští verzi.

MichalM
02.10.2006, 09:05
... dalsi moznosti (kterou ve firme pouzivame) je tisk vykresu do PDF pomoci BentleyRedline. Je i možnost davkoveho tisku, vytvareni vycestrankovych PDF s moznosti ovlivneni viditelnosti jednotlivych hladin primo v PDF prohlizeci atd. Ukazku takto vytvoreneho PDF mohu zaslat.

Petr Bláha
02.10.2006, 09:13
[QUOTE=MichalM] ... s moznosti ovlivneni viditelnosti jednotlivych hladin primo v PDF prohlizeci atd.[/QUOTE]
hmm, to zní zajímavě ... jak je tento SW licencovaný? Dá se to koupit samostatně? Existuje nějaký trial? Díky

Kubeczka
02.10.2006, 09:55
Tisk do PDF v našich podmínkách to není jen o samotném tisku. Máme přesně definované formáty výkresů, k tomu odpovídající nadefinované formáty v tiskárnách AutoCADu (Správce plotrů) a taky udělaný SW, který to dokáže vytisknout téměř bez účasti konstruktéra. Navíc se k výkresu přitiskují různé informace a značky jakožto ochranné prvky, bez nichž je výkres neplatný pro výrobu. V tom je ta systémovost. Tisky jsou na ikony, konstruktér si nemusí nastavovat parametry v dialogovém okně, atd. Vyzkouším pdfFactory (Bentley RedLine asi něco stojí?). PDF tiskárnu v A2k7 jsem zatím nezkoušel, jelikož jsme ještě tyto verze neinstalovali. Jinak z tisky z AutoCADu nemám žádné problémy. Vše je "vychytané", tisky na Xerox 510dp (velkoformát) jen sviští. A protože to sviští, tak se obávám, že zase nějaká chytrá hlava vymyslí, že se něco změní a my budeme nějakou delší dobu hledat další systémové řešení a "vychytávat".

artap
02.10.2006, 10:10
Toto je téma, které se tu již tolikráte probíralo. Nevím pro koho mají být "vytištěné - vytvořené" PDF určena. Nestálo by za zjištění zda by nebylo vhodnější použít formát DWF? Já jsem si své uživatele (zákazníky) k tomu vychoval. Nedokážu si představit jak tisknu generely areálů závodů do formátu PDF, kde si nakonec nucen musím vytvořit uživatelsky definovaný rozměr aspoň 1000x2000 mm, aby bylo v tomto tisku něco vidět. Jinak se takovéto dokumenty mění šílenou změť a mušince.

MichalM
02.10.2006, 10:17
... pridavam jeste par poznamek:
 
1. BentleyRedline neni od Autodesku - tj. DWG vykresy nemusi byt zcela korektne zobrazeny
2. samotne nacteni DWG vykresu i tvorba PDF je ovlivnena mnoha parametry v nastaveni programu - je potreba chvili experimentovat (samotny tisk je potom otazkou nekolika kliknuti)
3. licencni poznamky viz odkazy
http://www.bentley.com/cs-CZ/Products/Bentley+Redline/Overview.htm
http://www.gisoft.cz/redline.htm
4. toto reseni neni univerzalni a bude tak vyhovovat pouze velmi omezene skupine uzivatelu

PepaR
02.10.2006, 19:04
[QUOTE=Kubeczka]jsem zkoušel nastavit jiné formáty, než přednastavené a to byl kámen úrazu[/QUOTE]
Formáty lze snadno  přes okno Tiskárny a faxy - Soubor - Vlastnosti serveru
 
[QUOTE=MichalM]vytvareni vycestrankovych PDF s moznosti ovlivneni viditelnosti jednotlivych hladin primo v PDF prohlizeci atd. Ukazku takto vytvoreneho PDF mohu zaslat.
[/QUOTE]
Nemohl byste prosím takový soubor vyvěsit zde v této diskuzi, docela by mě to zajímalo.
 PepaR2006-10-02 19:07:29

Kubeczka
03.10.2006, 05:57
Díky za Vlastnosti serveru. Už jsem se to dozvěděl i z jiného zdroje. Budu zkoušet. Ještě dotaz: Když nastavím svoje formáty, tak se mi asi objeví jenom na této stanici - ano nebo ne? Pokud ano, tak nastavení budu muset vyhledat v Registrech a přenést na jiné stanice.

Ferdinand
10.10.2006, 19:24

[QUOTE=marek]Výkresovou dokumentaci máme předat ve formátu pdf. Může mi někdo poradit, jak výkres uložit. Hledal jsem cestou "uložit jako","export" a "tisk" a nic jsem nenašel.Díky Marek[/QUOTE]Nehledal jste ale "pdf" !