Zobrazit plnou verzi příspěvku: externí reference

watti
02.08.2011, 13:02
Zdravím všechny,

chtěl bych se zeptat zda jde někde v ACADu zjistit vkládací bod xrefu (když to není standartní 0,0,0) popřípadě způsob jak sesadit výkres s xrefem, když po vložení Xrefu jsou zájmové objekty každý na opačné straně obrazovky...předem díky za pomocwatti 

PepaR
02.08.2011, 13:15
Ve vlastnostech externí reference by měla být záložka Geometrie, kde je uveden bod vložení. Ověřte prosím základní bod v xrefu [CMD]REFBOD[/CMD] (_BASE), případně [VAR]INSBASE[/VAR] v obou výkresech. Pokud jsou tyto hodnoty nastaveny správně, nezbude než přesunout xref nebo kresbu v xrefu na správnou pozici, podle nějakého společného bodu.

Vladimír Michl
02.08.2011, 13:24
Myslíte bod (v hlavním výkresu) na který byl xref vložen, nebo bod (v xrefu) "za který" byl vložen?
 
Ten první je ve vlastnostech, ten druhý zjistíte příkazem [CMD]REFBOD[/CMD] (v xrefu). Nejlépe je v obou případech nechat "světové" souřadnice (tedy vkládat nulu na nulu), popř. nechat AutoCAD využít automatickou georeferenci (pokud ji výkres obsahuje) - viz tip.

cestár
02.08.2011, 13:35
pokiaľ poznáte dva totožné body z Vášho výkresu a súčasne aj z x-refu, použite príkaz "zarovnať". Popísaný problém mi skôr signalizuje použitie odlišného súradnicového systému, alebo rôznych jednotiek vo Vašom výkrese a v x-refe.