Zobrazit plnou verzi příspěvku: funkční (akční) tlačítko

Prenosilv
08.02.2012, 11:20
Dobrý den,
znáte někdo prosím přákaz nebo způsob jak vyrobit z nejakého objektu, třeba vyšrafovaného obdelníku, funkční tlačítko, po jehož zmáčknutí myší se splní zadaný příkaz.
v mém případě se snažím udělat uživatelsky jednoduchou legendu ve výkresu a rád bych tímto tlačítkem rozsvicel a zhasínal vrstvi. 
Příkaz pro viditelnost vrstev znám (command "layer" "AUs" "moje"), jen nevím jak  vyrobit takové tlačítko.
Děkuji za radu.
Vladimír

Mantlík
08.02.2012, 11:34


Pusťte si CUIna potřebné místo založte příkaz (se vším, co k tomu patří)v pravé polovině (nad místem pro popis příkazu, atd) máte sekci "obrázek tlačítka" -> upravit ->pustí se okno pro úpravu, doporučuji zapnout mřížku nakreslíte si ikonu -> export -> uložte si ikonu do adresáře, který máte nastaven v cestách autocaduzavřít CUI (OK)

Prenosilv
08.02.2012, 11:59
díky za radu, jsem z toho přezto pořád nějak nemoudrý.
Moc by mi pohohlo kdyby jste mi poslal fotku obrazovky se spuštěným CSU mám totiž Autocad v NJ a nepovedlo se mi to vykoukat...
 
"na potřebné místo založte příkaz (se vším, co k tomu patří)" - to je myšleno místo ve výkresu?
 

"v pravé polovině (nad místem pro popis příkazu, atd) máte sekci "obrázek tlačítka" -> upravit ->pustí se okno pro úpravu, doporučuji zapnout mřížku " - pro toto by se mi hodil ten obrazek obrazovky.


Díky moc.

Vladimír Michl
08.02.2012, 12:02
Můžete také využít palety nástrojů. Zvlášť pokud chcete ono "tlačítko" použít ke vkládání geometrie, jeho příprava je o hodně jednodušší - stačí přetažení myší. Viz:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5547

M@rtin
08.02.2012, 13:03
Pochopil jsem správně, že tlačítko má být součástí výkresu a má sloužit jeho novému uživateli, tedy třeba mému zákazníkovi? Pak se k dotazu připojuji, neboť to je něco úplně jiného než moje funkční tlačítko v mé liště.

Sedláček
08.02.2012, 13:10
[QUOTE=M@rtin]Pochopil jsem správně, že tlačítko má být součástí výkresu a má sloužit jeho novému uživateli, tedy třeba mému zákazníkovi? Pak se k dotazu připojuji, neboť to je něco úplně jiného než moje funkční tlačítko v mé liště.[/QUOTE]
 
Možná by toto šlo nějak řešit pomocí hypertextového odkazu

Mantlík
08.02.2012, 13:14


Jelikož CUI pracovat neumíte, raději nebudu zacházet do podrobností, příspěvek p. Michla je pro Vás užitečnějšíOvšem pokud by tlačítko mělo být součástí výkresu, to nevím, zda je možné

LCerny
08.02.2012, 13:20
Jestli chcete pouze vypínat a zapínat řádky v legendě, zkusil bych to udělat dynamickým blokem.

Vladimír Michl
08.02.2012, 13:29
Dají se naprogramovat akce spojené s událostí na určitém výkresovém objektu, ale stejně to nikdy nebude zcela čistě "výkresová" záležistost. Vždy bude zároveň třeba mít načtenou nějakou aplikaci nebo menu makro (a navíc to bude fungovat jen v plném AutoCADu - ne LT, ne WS).
Asi nejsnazší cesta je v CUI nadefinovat double-click akci (makro) na nějaký atypičtější typ objektu - třeba kameru nebo šroubovici. A konkrétní akci (přepnutí) řídit třeba hladinou nebo barvou objektu.

cestár
08.02.2012, 13:32


A využitie výkresových priestorov Vašim zámerom nevyhovuje?

Prenosilv
08.02.2012, 15:42
Má představa je, že v legendě k výkresu napíšu několik položek a k ním obrázky. Ty to obrázky budou fungovat jako tlačítka. Pokud na ně uživatel (další zákaznik) zmáčkne - rosvítí se , nebo zhasnou všchny objekty tohoto druhu v celém výkresu. A to tak, že budou ve splečné vrstve a já bych jen rosvítil tuto vrstvu.
Z jiných aplikací, např. Flasch znám různé funkce tlačítek, které by to uměli, ale nevím jak na to v Cadu.
 

Vladimír Michl
08.02.2012, 16:52
Trochu se zde směšuje editační a prezentační funkčnost (a obsah s funkcemi). Ten zákazník má za úkol ten výkres editovat? Pokud ne, pravděpodobně nebude mít plný AutoCAD a je také zbytečné mu dávat plnohodnotný DWG soubor.
 
Požadovanou funkčnost pak snáze zajistíte např. pomocí výkresu ve formátu DWF, kde se toto dá snadno naprogramovat např. pro web stránku.