Zobrazit plnou verzi příspěvku: GGmenu - Výškové kóty nově

PepaR
10.01.2011, 21:57


Dobrý den,v čase vánočním jsem si mezi pojídáním vánočního cukroví a rozbalováním dárků řekl, že bych konečně mohl přepracovat výškové kóty v GGmenu.Vpodstatě jde o to, že stávajících 8 druhů statických výškových kót (kačen) nahradím kótou jedinou dynamickou. Nicméně, jak jsem tak zkoušel, upravoval, ladil, tak jsem i brzy narazil neboť funkce kotvysk.lsp mi při vložení bloku výškové kóty neustále vyvolává nápovědu.Pomůžete mi prosím s úpravou funkce tak, aby pracovala namísto bloků VK1 ... VK8, pouze s blokem VK a nedělala paseku, nechtěné věci?uploads/20110110_215621_GGmenu_VK.zipPS: Stávající příkaz vkládání kóty je (VKS "vk1").Předem děkuji za ochotu



PepaR2011-01-10 22:44:51

alfred
11.01.2011, 08:08

Zkuste tohle:uploads/20110111_080815_kotvysk.lspje to trochu bastl, ale myslim, ze vicemene chodi. Opravil jsem prikaz "command" - byly tam uvozovky naviczrusil jsem vstup u funkce (VKS) - nedava se parametrzrusil vliv promenne DIMZIN (koncove nuly)(c:VKO) by mela editovat jak novy blok VK, tak i stare VK1-8pridana funkce (k-err) - tady je potreba doplnit ostatni promenne aby se pri chybe nemenily parametry promennych. Ja jsem pridal jen to co jsem upravoval (dimzin).
alfred2011-01-11 08:13:42

PepaR
11.01.2011, 08:25
Jste zlatý, jak budu ve škole u stroje s plnokrevným AutoCADem, tak to hned vyzkouším. Prozatím moc děkuju.

PepaR
11.01.2011, 19:33
Nu tak jsem testoval, ale neúspěšně.
 
Vypisuje mi to hlášku:
[CODE]
; chyba: příliš mnoho argumentů

[/CODE]

alfred
11.01.2011, 20:23
Covy pise tuhle hlasku?Jestli funkce VKS, tak ji spoustejte bez parametru.Drive to bylo (VKS "vk1")ted jen(VKS)

PepaR
11.01.2011, 20:55
Díky, zkusím. Nicméně nejraději bych z kódu vypustil tu složitost  s výškami 1 až 8 a ponechal to pouze na jedné kótě/bloku a to VK. Navíc by se šikla i úprava, kdy by při vyvolání příkazu se vkládala kóta až do odvolání (potvrzení např. Entrem). Myslím, že pak by to mohlo být i bez těch závorek a stačilo by zadávat VKS.
 
Vím, že su vymýšlavý, ale bylo by Vás prosím možné požádat ještě o tuto úpravu?
 
Předem děkuji za ochotu

alfred
11.01.2011, 21:14
Složitost se starymi bloky 1-8 bych ponechal kvuli zpetne kompatibilite - pro ty, kteri funkci drive pouzivali jiste nebudou nahrazovat stare bloky novymi. Z toho duvodu jsem novy blok pripsal a stare jsem nerusil... Cyklicke vkladani muzu zkusit - snad zitra, ale bohuzel nemohu nic slibit. Prochazim vymenou pocitace a nejak to zatim nechodi jak ma...Zmenu na spousteni funkce bez zavorek udelam.Staci v definici:(defun vks ()zmenit(defun c:vks ()

alfred
12.01.2011, 14:24
Zkuste tohle:uploads/20110112_141424_kotvysk.lspverzi jsem oznacil 1.4dev- funkce se spousti "VKS"- vkladani bloku je v cyklu- aktualizace "VKO" je pro hromadny vyber- v CIVILU funguje "VKO" o na dynamicky upravene bloky- je zruseno automaticke umistovani koty do hladiny "KOTY" - podle me je to zbytecne vnucovani. Tuto cast funkce jsem zatim jen zakomentoval.-je tam spousta komentaru - otestujte, pak to jeste procistim! pozor na umisteni atributu - pokud je hodnota atributu > +10 a atribut je "shozen" pod carou kaceny (prava horni), tak "+" prakticky splyva s carou kaceny. Dle meho nazoru by mela byt moznost popotahnout samostatne text koty bez protahovani cary. Jako napriklad v tomhle souboru:uploads/20110112_142210_vkota.dwg

PepaR
12.01.2011, 21:38


Nu zase to zlobí, po zadání VKS to nemůže najít blok i když jsem si ověřil zda se nachází v podporovaných cestách.[CODE]"Blok 'vk' s vyskovou kotou nelze najit. Konec."[/CODE]Problém s atributem neregistruji, zkoušel jsem hodnotu >- 10,000.Kótu vždy zarovnávám vpravo, proto i to protažení čáry. Můžete prosím více rozvést důvody pro možnost posunu textu?

PepaR2011-01-19 20:44:41

alfred
12.01.2011, 22:08
Zkousel jsem to v souboru, kde jiz byl blok vlozen. Zda se ze to fungovalo  dobre. V prazdnem vykresu jsem to nezkousel - zkusim zitra. Jak to vypada, tak se funkce jestli uz blok ve vykrese je a pokud ne tak skončí.  Na moznost vlozeni externiho souboru vubec nedojde...Duvod pro posun (zakryt znamenka plus) - zitra poslu obrazek.Duvod pro posun textu - nekdy je ve vykrese dosti husto a je potreba mit kacenu zmensenou a text trochu posunout. Ja jsem tenhle pozadave na vyskovy blok mel a proto jsem si to kdysi vytvoril (viz predchozi prispevek). Casto to pouzivam. Take jsem tehdy nechtel dodelavat automaticke presouvani textu nad a pod caru.

alfred
13.01.2011, 06:44

Posilam verzi - lze tam vkladat blok i ze souboru. Zkuste prosim jak na novem vykrese, tak i ve vykrese, kde uz blok je. Zkuste také funkci "VKO" na starší bloky (VK1-8) - ty ja nemam.uploads/20110113_095839_kotvysk.lspMalinko je vylepsen VKO - vypisuje pocet modifikovanych bloku.Pokud je hodnota 0, tak to nepise "+0.000" ale "±0.000"Posilam take obrazek kaceny - plus se kryje s carou, je nutne rucne posunout text. Mozna by stalo za to blok malinko zvetsit, ale to je ciste na Vas.Posledni vec na zvazeni. Ve funkci se zamenuje desetina tecka za carku. Zda se mi to zbytecne. U vsech kot AutoCad pouziva desetinou tecku, tak proc to tady menit. Navic, pokud by teoreticky nekdo s tim textem atributu pracoval (rucne prepsal), tak tam asi napise ze zvyku tecku. Hlasuju proste pro tecku, ale neni to ma funkce a tak to bez Vaseho souhlasu menit nebudu.alfred2011-01-13 10:00:56

PepaR
13.01.2011, 06:45
Já to zkoušel právě na prázdném výkresu.Váš blok jsem zkoušel a ještě jednou to porovnám. Ty znaménka plus moc nechápu, ale třebas mi obrázek pak napoví.

alfred
13.01.2011, 10:03

[QUOTE=PepaR]Já to zkoušel právě na prázdném výkresu.Váš blok jsem zkoušel a ještě jednou to porovnám. Ty znaménka plus moc nechápu, ale třebas mi obrázek pak napoví.[/QUOTE]A vidim, ze jsme psali rano prispevek soucasne - obrazek a utilita viz muj predchozi prispevek...

PepaR
13.01.2011, 17:56
kotvysk v1.43dev
Smekám, jste borec, funguje to jak má. Se zakomentováním, vypuštěním umísťování kóty do hladiny KOTY souhlasím. Vylepšení příkazu VKO jen vítám.
 
±0,000
Znak ±, jsem vypustil v minulé verzi, protože dle aktuálně platné normy pro zakreslování se tam tento znak dávta nemám: Sice s touto inovací v zakreslování nesouhlasím, ale musel jsem se podrobit většině.
 
Tečka versus Čárka
Se záměnou čárky za tečku nesouhlasím, čárka je ve stavařině docela dost zaužívána, tak proč to měnit. Navíc mi čárka přijde viditělnější než tečka, takže bych to kvůli čitelnosti zachoval.
 
Možná jsem ale příliš konzervativní a bylo by zajímavé jak by dopadla anketa na téma Čárka vs tečka ve výškových kotách?
 
Kačena a překrývající se +
Nechápu jak se toto může dít, mě to zůstává vždy navrchu a tam tento zank ničemu nevadí. Problém může nastat při zrcadlení bloku v horizontálním směru, ale k tomu mám v bloku přepínač pro ozrcadlení textu zpět.

 
Návrhy a snad poslední prosby
 
Sekvenční vkládání pro samostatný blok
Šlo by prosím vytvořit variantu příkazu sekvenčního vkládání pro samostatný blok, prosím?
 
Cíl: Chci aby uživatelé měli možnost vložit si výškovou kótu ve variantě, kdy hodnotu odečítá lisp a textové pole.
 
Výšková kóta pro výkresy v mm a m
Bylo možná i dobré, aby v lispu byly varianty příkazu VKS_mm a VKS_m, které by se lišily tím, že první z variant by u výkresů kreslených v mm přepočítala hodnoty výškové kóty na m (tzn. tak jak je tomu doposud). Varianta druhá by nepřepočítavala nic.
 
Cíl: Vkládání/odměřování v m by se hodilo zejména profesím, které dělají podélně řezy a kreslí v m.
 
Tuším, že se bude jednat o duplicitu příkazu VKS a úpravu kódu
[CODE](setq y (/ (cadr y) 1000))[/CODE], ale to je tak jediné ;(.
 
Ještě jednou děkuji za Vaši nezměrnou ochotu
 
 
 

alfred
13.01.2011, 20:00

[QUOTE=PepaR]kotvysk v1.43dev
Smekám, jste borec, funguje to jak má. Se zakomentováním, vypuštěním umísťování kóty do hladiny KOTY souhlasím. Vylepšení příkazu VKO jen vítám.
[/QUOTE]Automaticke umistovani bloku do hladiny KOTY tedy definitivne odstranim.K VKO jeste uvazuji pridat kontrolu, zda atribut obsahuje POUZE cislo a pokud ne tak to necha byt. Pokud si napriklad do kaceny nebudu chtit napsat cislo, ale popis "max. hladina", nebo "Q100", tak mi to neznici.[QUOTE]
±0,000
Znak ±, jsem vypustil v minulé verzi, protože dle aktuálně platné normy pro zakreslování se tam tento znak dávta nemám: Sice s touto inovací v zakreslování nesouhlasím, ale musel jsem se podrobit většině.[/QUOTE]Znak z funkce zrusim. Podle me ale sice ho norma nevyzaduje, ale nezakazuje. Nikomu to vadit nebude a na prvni pohled je kota odlisena od ostatnich. O teto novince v norme jsem nevedel a ani si ji nehodlam pamatovat - u sebe budu psat dale ±0,000.
[QUOTE]
Tečka versus Čárka
Se záměnou čárky za tečku nesouhlasím, čárka je ve stavařině docela dost zaužívána, tak proč to měnit. Navíc mi čárka přijde viditělnější než tečka, takže bych to kvůli čitelnosti zachoval.
 
Možná jsem ale příliš konzervativní a bylo by zajímavé jak by dopadla anketa na téma Čárka vs tečka ve výškových kotách?[/QUOTE]Dobra, nebudu to menit. Trochu mi to zesloziti kontrolu, zda je obsah atributu cislo, ci nikoli, ale to pujde.Osobne s desetinou carkou nesouhlasim do te doby, nez pocitace budou s carkou vzdy spravne pracovat. Osobne bych byl za zmenu pravidel na tecku. Desetina carka je v dnesni globalni dobe prezitek...
[QUOTE]
Kačena a překrývající se +
Nechápu jak se toto může dít, mě to zůstává vždy navrchu a tam tento zank ničemu nevadí. Problém může nastat při zrcadlení bloku v horizontálním směru, ale k tomu mám v bloku přepínač pro ozrcadlení textu zpět.

[/QUOTE]Prave pokud toto pouziji a "shodim" cislo dolu a cislo je pres 10, tak se znamenko plus kryje s carou kaceny. Obcas kreslim cislo pod kacenu - kdyz je okolo malo mista. Pak se bude muset jeste protahnout cara. Reseni by bylo konec kaceny s atributem cca o 1 mm protahnout do prava.Ale to je vec bloku, s funkci vubec nesouvisi.[QUOTE]
Návrhy a snad poslední prosby
 
Sekvenční vkládání pro samostatný blok
Šlo by prosím vytvořit variantu příkazu sekvenčního vkládání pro samostatný blok, prosím?
 
Cíl: Chci aby uživatelé měli možnost vložit si výškovou kótu ve variantě, kdy hodnotu odečítá lisp a textové pole.[/QUOTE]Tomu nejak nerozumim. Jako, ze by se vlozil blok, kde v atributu bude automaticke pole, ktere byde ukazovat hodnotu? Takze by se pouze vypustila aktualizace hodnoty. A asi by to chtelo aby tyto bloky funkce VKO ignorovala. Poslete ukazku v souboru DWG - viz dole.
[QUOTE]
Výšková kóta pro výkresy v mm a m
Bylo možná i dobré, aby v lispu byly varianty příkazu VKS_mm a VKS_m, které by se lišily tím, že první z variant by u výkresů kreslených v mm přepočítala hodnoty výškové kóty na m (tzn. tak jak je tomu doposud). Varianta druhá by nepřepočítavala nic.
 
Cíl: Vkládání/odměřování v m by se hodilo zejména profesím, které dělají podélně řezy a kreslí v m.
 
Tuším, že se bude jednat o duplicitu příkazu VKS a úpravu kódu
[CODE](setq y (/ (cadr y) 1000))[/CODE], ale to je tak jediné ;(.
 
Ještě jednou děkuji za Vaši nezměrnou ochotu
  [/QUOTE]Vyskove koty v m a mm jsou potreba. Sam jednu takovou utilitu mam, ale je dosti na heslo a tak jsem ji nikde nezverejnoval. Jedna se o kombinace jednotek, meritek a toho v cem chce clovek kotu zobrazit. Chcete do toho montovat i nastaveni jednotek?Asi by bylo nejlepsi, kdyz by jste mi poslal par souboru DWG, kde bude nakreslen treba obdelnik a dve koty s hodnotou a formatem jak chcete - jednotky, rozmery, formaty... . Ja to z toho nejak vykoukam.

alfred
17.01.2011, 07:02
Pro sirsi otestovani posilam upravenou utilitu na vkladani vyskovych kot.uploads/20110117_065747_GGmenu-vyskova_.zipUtilita je určena pro výkresy v metrech a milimetrech. Pokud jsou nastaveny jiné jednotky, píše to různé varovné hlášky apod.Utilita vyžaduje dva bloky od PepyR (jsou přibaleny v souboru). V jedné kačeně je s atribut s polem, v druhé kačeně je dynamická kačena.Utilita obsahuje funkce: "VKS-POLE" - vkládá kačenu s polem"VKS" - vkládá dynamickou kačenu"VKO" - aktualizace dynamické kačeny"VKNULA" - nastavení srovnávací roviny pro dynamickou kačenu (pro funkce "VKS" a "VKO")"VKNULAZPET" - nastavení na předchozí jednu srovnávací rovinu.Poznámky:Nastavení srovnávací roviny je pomocí USS - lze dělat i uživatelsky...Pokud jste dříve používali předchozí verzi utility, která používala klasické statické bloky (s názvem vk1, vk2, .... vk8), tak funkce "VKO" by měla i nadále tyto bloky aktualizovat.V lispu jsou prozatím ponechány dvě funkce ("VKS-MM" a "VKS-M"). Tyto jsou pracovní mezivývojové, než byla do funkce "VKS" zahrnut vliv nastavených jednotek. Těmto funkcím není jim třeba věnovat pozornost.

PepaR
17.01.2011, 20:49
Myslím, že se alfredovi funkce hodně povedla a doporučuji ji otestovat.

alfred
17.01.2011, 22:06
Při použití funkce pro nadmořské výšky mi vadilo úvodní "+" u kladné kóty. Proto jsem ještě přidělal funkci "VKS-NADM". Funkce funguje stejně jako "VKS", ale pouze nepřidává pro kladné kóty znaménko "+" na začátek hodnoty atributu.Funkce VKO je upravena tak, že pokud na začátku znaménko není, tak ho při aktualizaci nepřidává.uploads/20110117_220258_GGmenu-vyskova_.zipPozor ale na současnou aktualizaci relativních kót a absolutních kót - kromě přímořských staveb budou mít pravděpodobně rozdílnou úroveň nulové výšky...

alda
18.01.2011, 14:20
Zdravím.Skvělá práce. Díky. Je to elegantnější než moje "kačena".Při použití "kačeny s dyn. polem" s příkazem "VKS-POLE" se mi nezobrazuje při kladných hodnotách "+". Je chyba u mě ?

PepaR
18.01.2011, 14:34
Děkujeme taky za kladné hodnocení, veškerá čest chvála patří alfredovi, já jen pomohl s blokem a vizí, on to dopiloval a objevil i další možnosti.Chyba s "+" na Vaší straně není, funkce VKS-POLE totiž vkládá jen samotný blok, tzn. neodečítá/nezjišťuje výšku. To se děje pomocí textového pole, které však neumí dát příponu "+", ale pouze "-".

alda
18.01.2011, 14:58
Aha. Moje "kačena" s textovým polem totiž "+" vkládá, vkládá jej bohužel i záporných hodnotách a tak jsem to musel obejít viditelností v dyn. bloku.

PepaR
18.01.2011, 15:35
Mohl byste mi Vaši kačenu poslat na email, rád bych porovnal.

slasid
18.01.2011, 16:47
Vypadá to super.Předpokládám, že velikost vkládaného bloku se stále řídí dle hodnoty dimscale. No pravda nepředpokládám :-) vyzkoušel jsem to :-).Neexistuje cesta jak zapracovat měřítka poznámek?Díky S.P.S.: Vážně moc dobrá práce. Když bych chtěl moc, tak bych ještě přidal možnost vložení/zapnutí wipeoutu pro případ že kótu nelze umístit "čitelně".

PepaR
18.01.2011, 17:33

Prvotní myšlenka počítala s tím, že by blok reagoval na měřítka poznámek, pak by nebylo nutné se zaobírat vkládáním. Kvůli problémům s měřítky jsem však od tohoto záměru upustil.Blíže je to popsáno v tématu: Překlopení dynamických bloků a změna měřítka.Ten wipeout není špatný nápad. Předpokládám, že jste měl na mysli aplikovat překrytí pouze u hodnoty výšky a případného popisu?
PepaR2011-01-18 17:35:04

slasid
18.01.2011, 17:46

[QUOTE=PepaR]
Prvotní myšlenka počítala s tím, že by blok reagoval na měřítka poznámek, pak by nebylo nutné se zaobírat vkládáním. Kvůli problémům s měřítky jsem však od tohoto záměru upustil.Blíže je to popsáno v tématu: Překlopení dynamických bloků a změna měřítka.Ten wipeout není špatný nápad. Předpokládám, že jste měl na mysli aplikovat překrytí pouze u hodnoty výšky a případného popisu?
[/QUOTE]
Přesně tak. Toho měřítka poznámek je "škoda". Mno třeba se Autodesk "polepší v nějaké další verzi :-).S.

alfred
18.01.2011, 18:52

[QUOTE=PepaR]Chyba s "+" na Vaší straně není, funkce VKS-POLE totiž vkládá jen samotný blok, tzn. neodečítá/nezjišťuje výšku. To se děje pomocí textového pole, které však neumí dát příponu "+", ale pouze "-".[/QUOTE]A skutečně nelze nějakým způsobem to znaménko plus do bloku doplnit? Třeba mít v atributu dvě pole. V prvním by byla nějaká podminka - pokud je souradnice Y bloku >0, tak je hodnota pole "+" jinak "". Druhé pole by zůstalo tak jak je.

PepaR
18.01.2011, 23:45

Ne, dle mého to bez programování nejde. Pídil jsem všude možně, v EN i CZ, položil jsem dotaz i zde. Ale bez úspěchu.
PepaR2011-01-18 23:47:30

PepaR
19.01.2011, 18:08


[QUOTE=slasid]Když bych chtěl moc, tak bych ještě přidal možnost vložení/zapnutí wipeoutu pro případ že kótu nelze umístit "čitelně".[/QUOTE]
S tím překrytím pod textem (wipeoutem) jste mi nasadil takového brouka do hlavy, že mi to nedalo a přikládám výkres s blokem pro otestování.uploads/20110119_180817_Výkres_-_Kota_v.dwgJen mi není úplně jasné, jak jste to myslel s tím vložením/zapnutím. Myslel jste to tak jak je to nyní (wipeout napevno) anebo to dát do stavu viditelnosti, kdy by bylo možné jej někdy použít a někdy nikoliv?PS: Díky za tip.
PepaR2011-01-19 18:09:34

alfred
20.01.2011, 07:04
Ja osobne jsem to pochopil jako moznost zapnuti/vypnuti viditelnosti wipeoutu. Podobne jako u "odkazove cary".Jen pozor - pokud do atributu vepisete nejake velke ceske znaky (napr ŽČŠŘ...), tak diakriticka znamenka "vylezou" z wipeoutu (viz obrazek). Pri poloze kacenu "dole" se zobrazuje zvlastni tecka (viz obrazek). Pri zapnute odkazove care neni wipeout videt.

alfred
20.01.2011, 07:24
Posilam trochu aktualizovanou verzi utility - verze 1.49dev.uploads/20110120_072316_kotvysk.lsp
Zmeny jsou jen minimalni:
-pridana hlaska o tom, ze VKS-POLE nevklada "+" v kladnych hodnotach
-odstraneny zastarale funkce VKS-M a VKS-MM
-promazany nejake komentare

Radim Cech
20.01.2011, 08:12
zachytil jsem jen konec debaty, ale není lepší maska MTEXTu? Já jí pro větší čitelnost kót a popisů používám a velmi semi osvědčila. Ten WIPEOUT jsem kdysi používal taky, alepak jsem přešel na tu masku MTEXTu.

alfred
20.01.2011, 08:18
Tady se ale jedná o dynamický blok s atributem. U toho maska textu pokud vim nejde.

zdrk
20.01.2011, 08:36
Musel by se použít víceřádkový atribut, tam jde použít masku rovnou. Při mém dřívějším pokusu, mi ale zlobilo automatické nastavení kóty a její případně opravení.

alfred
20.01.2011, 09:44
Pokud by byl v bloku pouzit viceradkovy atribut, tak by u jednotlivych bloku asi sla rucne zapinat/vypinat maska (ta se ale zrusi, pokud se pouzije na bloky synchronizace). Pokud se ale atribut zmeni na viceradkovy, tak na blok prestane fungovat funkce "VKO". Respektive fukce aktualizuje hodnotu u atributu, ale u viceradkoveho atributu jsou jeste pridane vlastnosti (Embedded  object) a misto hodnoty atributu je zobrazena tato "nahradni" hodnota a tu funkce VKO neumi zmenit. Funkce nekontroluje, zda je atribut viceradkovy, spoleha se na obycejny atribut. Kontroluje pouze zda je to spravny blok (podle nazvu) a zda je v atributu obsazeno cislo.

slasid
20.01.2011, 09:49

[QUOTE=alfred]Ja osobne jsem to pochopil jako moznost zapnuti/vypnuti viditelnosti wipeoutu. Podobne jako u "odkazove cary".[/QUOTE]
JJ tak to bylo mysleno. Ale kdyz o tom tak premyslim, tak pokud to bude "napevno", tak se vlastne nic nezmeni. Protoze pokud text nebude nicim prekryty a bude zapnuty wipeout, tak bude kota porad stejne citelna jako bez nej :-).Ale byl to jen takovy napad s tim zapinanim a vypinanim.S.

alfred
20.01.2011, 09:53
Napevno bych to tam nedaval. Zbytecne bude nutne nastavovat zobrazovani ramecku Wipeoutu, lidi to budou zapominat zapnout/vypnout pri tisku. Podle meho nazoru, pokud je ve vykrese prehusteno, tak si muzu dat wipeout rucne na konkretni kotu. A nebo kotu posunout jinam. Bude to jen komplikace...

slasid
20.01.2011, 09:56
Urcite je to lepsi reseni. Ten zapomenuty ramecek pri tisku je zarny priklad. Chtel jsem to jen zjednodusit, ale pochopitelne je lepsi Vami navrhovana moznost.S.

PepaR
20.01.2011, 14:31
Mě osobně se wipeout líbí napevno, protože abych jej mohl vypínat, tak bych jej musel dát do stavu viditelnosti, který je nyní určen pro zobrazení odkazové čáry a více stavů viditelnosti přidat nelze.Proč si myslíte, že by to uživatele mátlo? Předpokládám, že většina z nich má rámečky u wipeoutu vypnuty, tak mě nenapadá vlastně teď důvod proč jej tam nedat napevno.Víceřádkový atribut nelze pro hodnotu výšky použít z důvodů nespolupráce s  LISPem, ale např. u popisu pod výškou již víceřádkový atribut použit je. Samotného by mě ale zajímalo, kde přesně se nastavení masky textu pod víceřádkovým atributem nastavuje, prosím?

slasid
20.01.2011, 14:38
Je pravda ze napevno bude wipeout asi jednodusi. Cili pokud si to uzivatele pohlidaji, aby byl ramecek vypnuty (coz ovsem nelze predpokladat - zname se :-) ), tak s tim nebude problem.Pri nejhorsim se vyskova kota vytiskne i s rameckem, ale citelna na jakekoliv pozici. A komu bude vytisknuty ramecek vadit, tak si vykresy vytiskne znova a priste uz si na to bude davat pozor :-).S.

PepaR
20.01.2011, 14:43
Anebo by šlo zakomponovat do lispu přímo příkaz, který automaticky vypne zobrazení rámečků a oznámí to uživateli? Co na to alfred?

alfred
20.01.2011, 14:52


[QUOTE=PepaR]....Proč si myslíte, že by to uživatele mátlo? Předpokládám, že většina z nich má rámečky u wipeoutu vypnuty, tak mě nenapadá vlastně teď důvod proč jej tam nedat napevno.....Samotného by mě ale zajímalo, kde přesně se nastavení masky textu pod víceřádkovým atributem nastavuje, prosím?[/QUOTE]Vetsina uzivatelu Wipeout nepouziva a neumi s nim delat. Ramecky se zapinaji/vypinaji ikonou v Expresstools a tu spousta lidi nema zapnutou. Jinak vetsina lidi ma jiste ramecky u wipeoutu zapnuty - i v defaultnich sablonach to tak je. Podle me to zkonci tak, ze si clovek vlozi blok, rekne si ze je tam oslivej ramecek o kterem nevi jak ho dat pryc a tak blok nebude pouzivat. Maska u viceradkoveho atributu se nastavuje v editoru textu atributu (prave tlacitko). Ten editor vzdalene pripomina oresany editor mtextu.alfred2011-01-20 15:18:29

alfred
20.01.2011, 15:03

[QUOTE=PepaR]Anebo by šlo zakomponovat do lispu přímo příkaz, který automaticky vypne zobrazení rámečků a oznámí to uživateli? Co na to alfred?[/QUOTE]Zapnout nebo vypnout ramecky v LISPu by technicky nebyl problem, ale myslim, ze to lidi bude dosti stvat. Pokud nekdo pouziva wipeout, tak potrebuje videt ramecek a ten vypne az pro tisk. Vlozeni koty by mu to neustale vnucovalo. To je jako by LISP potreboval vypnout OSNAP a nevratil ho zpet. Nebo oblibene FILEDIA. To se mi fakt nelibi.Jestli nekam chcete pripsat hlasku jak se vypina ramecek u Wipeoutu, tak klidne, ale natvrdo ho vypinat se mi nelibi.Agument proc mit blok bez wipeoutu je jeste jeden. Predstavte si, ze kotu umistujete na obydejne vybarvene plochy. Kota s wipeoutem pak bude vypadat velice osklive. Vyskova kota VZDY LZE umistit tak aby byla citelna, jen to da nekdy praci. To neni jako popis nebo zarizovaci predmet...Schvalne si ten blok zkuste par tydnu pouzivat.

alda
20.01.2011, 15:27
Zdravim.Výškovou kótu už pár týdnů v plné spokojenosti používám, s jedinou vyjímkou a to, jak píše alfred, plnobarevnou plochou. Pokud si dobře pamatuji dokonce se Překrytí prokousalo i naskenovaným výkresem.Překrytí umisťuji výhradně do bloků (výšková kota, bubliny PSV, razítka apod.) s vypnutým zobrazením rámečku ve výkresu.A pokud to někoho neznalého bude zajímat, zobrazení rámečku řídí přepínač R pod příkazem Překrýt.

alfred
20.01.2011, 15:49

[QUOTE=alda]Zdravim.Výškovou kótu už pár týdnů v plné spokojenosti používám, s jedinou vyjímkou a to, jak píše alfred, plnobarevnou plochou. Pokud si dobře pamatuji dokonce se Překrytí prokousalo i naskenovaným výkresem.[/QUOTE]Jen prosim mi uniklo - jakou vyskovou kotu? Wipeout do sve koty umistil PepaR tusim vcera... Predpokladam, ze pisete o nejakem svem bloku, kde je pouzit wipeout. Nebo se pletu?

PepaR
20.01.2011, 15:52

ad wipeout u víceřátkového atributu) Děkuji za tip, já to hledal ve vlastnostech.ad vypnutí rámečků) Dle mého již toto není dávno záležitostí jen Express Tools, ale že se to přestěhovalo do standardní výbavičky AutoCADu.ad ráměčky pro wipeout) Tuto reakci jsem čekal, ale nedalo mi to abych to nevznesl do pléna jako možnost.ad překrytí celkově) Souhlasím s názorem, že s kótou lze vždy hýbat a napasovat ji, aby byla čitelná. Navíc wipeout může pro jistou skupinu uživatelů znamenat spíše obtíže, proto od něj upouštím. Pokud by byl někdo opačného názoru, sem s ním.
PepaR2011-01-20 16:50:27

slasid
20.01.2011, 15:57
Je pravdou, ze by to patrne prineslo vice komplikaci :-).A se soucasnym blokem se manipuluje daleko lepe nez s predchozi verzi a tak se da kota asi v 99% pripadu umistit citelne.Jak rikam byl to jen napadS.P.S.: A koneckoncu v tom jednom procentu pripadu neni problem ten wipeout vytvorit samostatne :-).

alfred
20.01.2011, 16:06

[QUOTE=PepaR]ad vypnutí rámečků) Dle mého již toto není dávno záležitostí jen Express Tools, ale že se to přestěhovalo do standardní výbavičky AutoCADu.[/QUOTE]Mel jsem na mysli prikaz "_tframes", ktery je v Express. Popravde o zapinani/vypinani ramecku u prikazu _wipeout jsem nevedel. Tento prikaz ani entitu prakticky vubec nepouzivam.

PepaR
20.01.2011, 16:49

Pravda, problém vytvořit si wipeout v případě zkušenějších uživatelů asi nebude, ale ruku na srdce, moc lidí, co by znali wipeout neznám. Proto jsem předpokládal, že kdyby nás někdo na wipeout ukecal, tak by jednoduše přidal popis do návodu, který mám k této výškové kótě přichystán.uploads/20110120_164905_Kota_vysky_R.pdf


PepaR2011-01-20 16:50:44

PepaR
20.01.2011, 17:12
Tak a ještě poznámka k automatickému přidání "+" u kladných hodnot, kde bych chtěl poděkovat aldovi za vzorový blok jeho výšky a nápad umístit znaménko "+" jako řetězec natvrdo před hodnotu výšky, který by se vypínal stavem viditelnosti. Je to jedna z možností, jak to vyřešit, já osobně jí nakloněn nejsem, ale jsem otevřen názorům ostatních.

slasid
20.01.2011, 17:23
Tak se stejně ještě vrátím k tomu wipeoutu :-). Já věděl, že mě to nenapadlo jen tak a dovolím si teda oponovat názoru, že skoro vždy lze kótu umístit "čitelně".Pochopitelně mě to napadlo zas až u výkresu kůli kterému jsem s tím začal :-). Čili jak umístit kótu "čitelně" pokud v okolí je jakákoliv šrafa (ne solid, ale např. zemina, násyp, plot.... prostě jakákoliv větší šrafovaná plocha)? V ten okamžik se wipeout hodí a nejde je o "pár" kót. Odhadem je to cca 30% kót v jednom řezu.S.

PepaR
20.01.2011, 17:30


Vím, co máte na mysli a čekal jsem, zda se někdo ozve.Příklad: Kótování výšek u základů v řezu, viz obrázek.



PepaR2011-01-20 18:14:12

alfred
20.01.2011, 17:47
Uznávám, ze nekdy je to velmi slozite a pracne. Tvrdit, ze to jde vzdy je velice silne tvrzeni. Navic "citelnost" je znacne subjektivni vec. Dovolim si vsak tvrdit, ze v naprosto drtive vetsine pripadu lze problem vyresit lepsim zpusobem, nez umistenim wipeoutu pod vyskovou kotu.

PepaR
20.01.2011, 19:04

Je to docela výzva a tak jsem dumal a dumal, a připravil 4 varianty bloků s překrytím.Která se Vám líbí?uploads/20110120_190415_Výkres_-_Kota_v.dwg
PepaR2011-01-20 19:06:12

alfred
21.01.2011, 07:12
Podle meho nazoru jsou dobre "Kota_vysky_R_W4" a "Kota_vysky_R_W3. U "Kota_vysky_R_W3" bych prvotni vlozeni nechal bez whipeoutu (to se da u me asi dle predchozich prizpevku cekat )Je otazka, zda nechat u druheho atributu rovnou masku ci ne. Nakonec v editoru atributu to jede pak zapnout/vypnout. Nechte to tak jak se Vam hodi.Nazev volby zapnout/vypnout wipeout bych nenazval "Zobrazit ramecky prekryti" ale jen "Zobrazit prekryti" nebo "Zobrazit PŘEKRYTÍ pod kótou". Prece jen volba zobrazeni ramecku prekryti (wipeoutu) je neco jineho.Jestli se ve finale rozhodnete blok s wipeoutem, tak by asi di toho lispu mela pribyt rada na to jak oramovani vypnout. Treba takhle:http://alfredcadpage.wz.cz/download/kotvysk+wipeout hlaska.lspPS. Je to externi odkaz - nejak dnes nejde nahravat soubory

PepaR
21.01.2011, 07:48
Mě osobně se líbí víc W3, protože tam není navíc ta malá čárka (které se člověk nevyhne, pokud chce zkombinovat stav viditelnosti a vyhledávací parametr).Souhlasím. Jako výchozí bych to dal bez masky, protože výškovou kótu obvykle vkládáte tak, aby byla dobře vidět.K názvu, cestou do práce jsem nad tím přemýšlel a už tak se mi zdají popisy stavů viditelnosti dlouhé, proto děkuji za návrh.Co byste ale říkali následujícím popisům:[CODE]Odkazová čára   NE - Rámečky překrytí  NEOdkazová čára ANO - Rámečky překrytí  NEOdkazová čára   NE - Rámečky překrytí  ANOOdkazová čára ANO - Rámečky překrytí  ANO[/CODE]U atributu popisu bych masku ponechal standardně, protože v případě více řádků by se wipeout nepřizpůsobil a pokud to někomu bude vadit, může si to vypnout. Navíc, jak často doplňuje člověk popis pod výšku, tzn. že např. u plnobarevných ploch by neměl být problém když nic nevyplníte nebo si to vypnete napřímo. Můžete vyzkoušet.Děkuji za doplnění do lispu, Hlášku pak vyzkouším.


alfred
21.01.2011, 08:26


Vyhnul bych se tomu slovu "ramecek". nezapinate prece ramecek, ale prekryti (s rameckem ci bez) dle aktualniho nastaveni wipeoutu. Lepsi se mi zda:[CODE]Odkazová čára   NE - Překrytí pozadí NEOdkazová čára ANO - Překrytí pozadí NEOdkazová čára   NE - Překrytí pozadí ANOOdkazová čára ANO - Překrytí pozadí ANO[/CODE]nebo kratsi[CODE]
Odkazová čára   NE - Wipeout NEOdkazová čára ANO - Wipeout NEOdkazová čára   NE - Wipeout ANOOdkazová čára ANO - Wipeout ANO
[/CODE]Jinak minochodem, nevite proc tam je ta mala tecka - viz. napravo na obrazku (diakritika uz je vyresena)http://www.cadforum.cz/forum/thumbnailimage.aspx?height=64&FileName=uploads/20110120_070437_VYSK_KOTA.png
alfred2011-01-21 08:40:06

PepaR
21.01.2011, 08:39

První varianta se mi líbí češtinářsky víc.Ano, diakritika byla díky Vašemu upozornění již opravena.Obrázek se mi v příspěvku nezobrazuje, ale předpokládám, že se jedná o problém popisovaný v některém ze starších příspěvků.Pokud ano, tak vskutku nevím, protože mě se tam nikdy nezobrazovala a to jsem to zkoušel na verzi 2008 a 2011.PS: U varianty W4, je tam ta čárka (tečka) záměrně.
PepaR2011-01-21 08:44:36

alfred
21.01.2011, 08:42


[QUOTE=PepaR]První varianta se mi líbí češtinářsky víc.Obrázek se mi v příspěvku nezobrazuje, ale předpokládám, že se jedná o problém popisovaný v některém ze starších příspěvků.Pokud ano, tak vskutku nevím, protože mě se tam nikdy nezobrazovala a to jsem to zkoušel na verzi 2008 a 2011.PS: U varianty W4, je tam ta čárka (tečka) záměrně.[/QUOTE]Ano, obrazek jsem nahraval v jednom z predchozich prizpevku. Pri prasni prizpevku se zobrazil, po odeslani zpravy ne.Odkaz na obrazek je:http://www.cadforum.cz/forum/thumbnailimage.aspx?height=64&FileName=uploads/20110120_070437_VYSK_KOTA.pngDa se to odhalit pokud si zapnete tloustku caru 2mm.Uz jsem na to ale prisel - mate tam usecku s nulovou delkou.
PS. jen by mozna bylo dobre misto:
Odkazová čára   NE - Překrytí pozadí NE

dat
Odkazová čára   NE; Překrytí pozadí NE

alfred2011-01-21 08:44:16

PepaR
21.01.2011, 08:55
Ano, už ji vidím, byla tam zapomenutá úsečka. U bloku W3, jsem to již opravil  a to včetně názvu stavů viditelnosti a výchozího stavu, který je nyní bez překrytí.Jako oddělovač se mi ; moc nelíbí, použil jsem tedy |.uploads/20110121_085457_Výkres_-_Kota_v.dwg

slasid
21.01.2011, 10:05
Osobne se mi libi R W3.S.

PepaR
23.01.2011, 19:40

Děkujeme za ohlasy a připomínky a přikládám poslední verzi výškové kóty pro zpřipomínkování.Přikládám i druhou variantu, která podporuje měřítka poznámek. Otestujte ji prosím a sdělte nám své pocity ;).uploads/20110123_193918_Kota_vysky_R_W3.dwguploads/20110123_193945_Kota_vysky_R_W3.dwg
PepaR2011-01-23 19:41:03

alfred
24.01.2011, 07:53
Par testu a par poznamek. Obrazek 1:  A. Pokud je v dolním atributu maska, tak se na vyplněné ploše dělá tenká čárka.  B. Pokud se maska dolního atributu ručně vypne tak to tam není  Návrh: vypnout maskuObrazek 2: Na obrázku je postup, který vede k tomu, že spodní čára a wipeout pod textem není pod textem. Pomůže až resetování bloku a pak správné protažení čáry PŘED vepsáním textu za pole.Návrh:  a. buď to neřešit              b. udělat protahování čáry a textu bez posunu atributu a udělat možnost samostatného posunu textu.Obrazek 3:Malá písmena sahající "pod řádek" zasahují mimo wipeout.Obrazek 4 (blok s poznámkami):A. vložený blok s měřítky 1:100 a 1:50B. kopie bloku A - kopie pomocí příkazu [CMD]KOPIE[/CMD] (_COPY) ... vše je v pořádkuC. kopie bloku A - kopie pomocí příkazu [CMD]KOPIE[/CMD] (_COPY) a popotažení bloku za vkládací uzel bloku - popotáhne se jen jedno měřítko. Řešení neznám. Pokud se přidá parametr Bod s akcí Posunutí, tak se stěhuje atribut jinak než blok. Možná to není chyba ale vlastnost - prostě je potřeba (nebo možnost) v každém měřítku poznámek umístit blok mírně jinak.

PepaR
25.01.2011, 17:55

Ad Obrázek 1) Máte pravdu, je to tam dokonce i při tisku. Asi odstraníme masku dolního textu nebo můžeme přidat masku jako wipeout pro jeden řádek?Ad Obrázek 2) Nechci z toho dělat šílený blok s šíleným počtem hejblátek. Proto to nebudu řešit.Ad Obrázek 3) Rozšířím wipeout.Ad Obrázek 4) Řešení není, jde o standardní chování bloků s měřítky poznámek, kdy pro různé měřítko poznámek může mít jediné vložení vícero umístění.Teď je otázka zda neupravit blok na měřítka poznámek, ale bylo by nutno otestovat chování při různé pozici.
PepaR2011-01-25 17:56:46

alfred
25.01.2011, 18:43

[QUOTE=PepaR]
Ad Obrázek 1) Máte pravdu, je to tam dokonce i při tisku. Asi odstraníme masku dolního textu nebo můžeme přidat masku jako wipeout pro jeden řádek?Ad Obrázek 2) Nechci z toho dělat šílený blok s šíleným počtem hejblátek. Proto to nebudu řešit.Ad Obrázek 3) Rozšířím wipeout.Ad Obrázek 4) Řešení není, jde o standardní chování bloků s měřítky poznámek, kdy pro různé měřítko poznámek může mít jediné vložení vícero umístění.Teď je otázka zda neupravit blok na měřítka poznámek, ale bylo by nutno otestovat chování při různé pozici.
[/QUOTE]ad1. byl bych pro zruseni masky bez wipeoutu. Masku si kazdy muze pridat rucne (pokud to umi :D). Druhy radek u vyskove koty se bude asi vyuzivat mene. Pokud to ale casto potrebujete, tak tam ten wipeout dejte.Teoreticky jde pridat do GGmenu vice bloku a to ktery se bude vkladat se muze ridit nastavenim promenne. Na zacatku funkce bude nastaveni a rucni editaci si to muze kazdy zmenit sam...

PepaR
26.01.2011, 06:55
To s více bloky není špatný nápad, ale zbytečně bychom to komplikovali. Víte jak je to přece s větší možností výběru (např. v obchodech)... že nakonec stejně nic nevyberete, protože jste unaveni tím rozhodováním.

PepaR
26.01.2011, 07:56

Připomínky zapracovány a přikládám 16-tou verzi výškové kóty.Změny:Rozšířeno překrytí pro malá písmenkaZrušeno překrytí pro POPIS pod hodnotou výškové kótyuploads/20110126_075227_VK_D_PepaR_16.zipJe zajímavé, že odečítání automatického pole funguje i pří více variantách měřítek jediného vložení bloku. Pravděpodobně každé měřítko má svou Yovou souřadnicí.Pokud by byla kóta vpořádku, tak pro vkládání skrze LISP bych ponechal blok výškové kóty bez měřítka poznámek a pro pokročilé uživatele, kteří by používali výškovou kótu s dynamickým polem bych standardně aktivoval měřítka poznámek. Souhlasíte? 
PepaR2011-01-26 07:56:44

PepaR
26.01.2011, 22:00


Ad Obrázek 2) Nedalo mi to a vracím se k problému, nakonec jsem doplnil body pro možnost posunu textu a popisu. Posun atributu na protažení je zachován.Přikládám další, snad už poslední verzi.Změny:doplněn bod po posun výšky a popisu,varianta bloku s měřítky poznámek byla zavržena, z důvodu nekompatibility více měřítek v různých rozvrženích a návaznosti na automatické odečítání hodnoty výšky (díky alfrede),byly skryty některé dynamické vlastnosti ve vlastnostech bloku, z důvodu zpřehlednění a usnadnění práce s blokem.uploads/20110126_220026_VK_D_PepaR_17.dwg

PepaR2011-01-26 22:03:08

alfred
27.01.2011, 07:38
U bloku jsem neodhalil zadnou chybu. Jen by to chtelo blok projit a vycistit co se da. Pri vlozeni bloku se prida kotovaci styl "GG_50_VEN"a to asi neni potreba. Asi by mel byt pouze najeky styl pisma pro atribut.To  same plati i pro statickou vyskovou kotu bez pole.Dale prikladam novou verzi utility 1.50devuploads/20110127_073118_kotvysk.lspJe pridana zavislost poctu desetinných mist v kote na nastaveni lednotek (viz promenna [VAR]LUPREC[/VAR] )Je pridana moznost snadne konfigurace jmena vkladaneho bloku - nastavuje se editaci souboru, pricemz se nazev bloku uvadi jen na jednom miste. Nazev bloku je ulozen v promenne, ktera se nastavi pri nacteni LISPu.

PepaR
27.01.2011, 08:03




[QUOTE=alfred]U bloku jsem neodhalil zadnou chybu. Jen by to chtelo blok projit a vycistit co se da. Pri vlozeni bloku se prida kotovaci styl "GG_50_VEN"a to asi neni potreba. Asi by mel byt pouze najeky styl pisma pro atribut.To  same plati i pro statickou vyskovou kotu bez pole.[/QUOTE]
Vyčistil jsem maximum, ale kótovacího stylu GG_50_VEN se nelze zbavit, tak jsem jej přejmenoval na Standard. Styly písma pro atributy byl a je nastaven již v předchozích verzích, viz styl ROMANS.Statickou výškovou kótu bez pole pak upravím dle poslední verze výškové kóty s dynamickým polem.uploads/20110127_080535_VK_D_PepaR_17.dwgOtázka pro zkušenější, lze vůbec docílit toho, aby v DWG souboru nebyl žádný kótovací styl?


PepaR2011-02-03 13:38:05

PepaR
06.02.2011, 18:05


A je to tady, jsme ve finále:bloky byly vyčištěny o nějaké nadbytečné prvky,hlášky funkce byla doplněna o diakritiku,vytvořil se návod pro funkci i bloky,a přibyli i ikonky.uploads/20110206_175812_ACAD_Vyskove_ko.zipuploads/20110206_180352_Výškové_kóty.pdfNávod pro bloky: http://www.edisk.cz/stahni/61050/Kota_vysky_R_Navod.pdf_744.49KB.htmlČekáme chválu, kritiku, připomínky nebo nám můžete z vděčnosti poslati, buchtu či lahvinku od maminky.

PepaR2011-02-06 18:08:52

PepaR
06.02.2011, 20:43
Přikládám ještě náhled na zakomponování v GGmenu pro případnou kritiku.

slasid
08.02.2011, 09:05

[QUOTE=PepaR]

A je to tady, jsme ve finále:Čekáme chválu, kritiku, připomínky nebo nám můžete z vděčnosti poslati, buchtu či lahvinku od maminky.

[/QUOTE]
Tak já tedy chválím :-). Skvělá práce. Je tedy škoda, že nelze využít měřítka poznámek (to aby byl splněn požadavek na kritiku a připomínky).A lahvinku bych zaslal, ale nevím kam :-) a navíc poštou...no nevím. Spíš bych ji mohl přivézt do Brna do školy až budu mít cestu :-).S.

DAVOUS
08.02.2011, 11:27
Ihned jsem začal používat, výborné, Díky

alfred
08.02.2011, 11:36

[QUOTE=slasid] Je tedy škoda, že nelze využít měřítka poznámek (to aby byl splněn požadavek na kritiku a připomínky).[/QUOTE]To asi je. Pokud o to vylozene stojite, tak si muzete v editoru bloku meritko pridat. Nicmene to uplne nedoporucuji. Pokud se k bloku prida vice meritek, dela to problemy. Vice informaci ve vlakne: http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=12175Bohuzel v tom vlakne nebyla od nikoho zadna reakce....

PepaR
08.02.2011, 13:53
Děkujeme za kladné ohlasy.
[QUOTE=slasid]A lahvinku bych zaslal, ale nevím kam :-) a navíc poštou...no nevím. Spíš bych ji mohl přivézt do Brna do školy až budu mít cestu :-).[/QUOTE]
To můžete, tento semestr učím každou středu ;).

slasid
08.02.2011, 13:58

[QUOTE=PepaR]To můžete, tento semestr učím každou středu ;).[/QUOTE]
Njn, ale já tam jako kombiňák budu tak maximálně v pátek :-(.Nebo ji mohu nechat na ústavu. Co to bude? Nebo zajdem na pivko?S.

Mrázek
08.02.2011, 14:04
Tak nevím, zda nedat avizo na protikorupční. Já vím, že bonzovat se nemá, ale hlásit se to musí!!! A na druhou stranu - teplý bonz je rychlejší než světlo.

PepaR
08.02.2011, 15:46

Dělám si srandu, jsem idealista, tzn. nedělám to pro pití ani peníze (a holky mě za to taky asi nebudou obdivovat ;). Navíc, největší díl na tomto počinu má Alfred. Zbytek PM.
PepaR2011-02-08 15:53:15

PepaR
20.02.2011, 14:46
Byla aktualizována utilita výškových kót.Aktuální verzi utility včetně bloků a návodu stahujte zdeZpětné reakce a připomínky jsou vítány.


PepaR
28.02.2011, 18:26
Dobrý den,nenašla by se prosím nějaká dobrá duše, která by otestovala utilitu a blok i pod ZwCADem?Předem děkuji za ochotu

vukfox
06.03.2011, 18:42
Tak jsem se pokusil to v ZWCADu otestovat ale nepodařilo, se lisp funguje pokud jde o funkce vkladaní bloků atd, ale vložené bloky si vyškovou hodnotu sami nevemou.

vukfox
06.03.2011, 18:43
Jinak škoda kdyby to fungovalo byla by to moc pěkná věc ;).

PepaR
06.03.2011, 18:49
Ale to víte, že to funguje, stačí se jen řídit instrukcemi v přiložených souborech. Kdybyste ale byl konkrétní, v čem Vám výškové kóty nefungují, tak bych Vám mohli třeba pomoci.PS: V AutoCADu LT bude fungovat pouze dynamická výšková kóta, lisp aplikace nikoliv, protože LT verze aplikace nepodporuje.

alfred
06.03.2011, 19:41

ZWCad neznám. Je tam něco jako VLIDE v AutoCadu? Dají se debugovat LISPy? Pookud ano, tak napiste kde to zkončilo. Umí VisualLisp nebo jen AutoLisp?Pokud tam debuger není, tak napište která funkce funguje, která ne a co to vypíše. Pokud by to bylo triviální na úpravu, tak to by to snad šlo upravit, jinak o úpravě asi uvažovat nebudu. Podezříval bych nějaké pokročilé funkce VisualLispu (vl-*) apod.V téhle funkci jich používám relativně dost: (vl-string-subst(vl-load-com)(vla-get-effectivename (vlax-ename->vla-object(vl-position
alfred2011-03-06 19:46:11

vukfox
06.03.2011, 22:15

Zkušenosti s LISPem v ZWcadu moc  nemám a v autocadu to byly jen začatečnické pokusy.Debuger pokud vím ZWcad nemá aspoň ho nemá 2009 verze. VLide taky ne. Problém je možná v blocích, protože jednotlivé příkazy mi vkládají požadovaný blok i s nastavením úhlu a dle nastaveného dim měřídka, ale blok jako takový se vloží i se zobrazeným popisovým polem  a u dynamického bloku bez dynamické proměnné. I příkazy na def. nulové roviny dle všeho fungují ale kotou je neověřím ;).
vukfox2011-03-06 22:15:49

alfred
07.03.2011, 06:53
Utilita obsahuje mnoztvi funkci:  "VKS"  "VKS-POLE" "VKO"  "VKNULA" "VKNULAZPET"  "VKS-NADM" Muzete napsat konkretne zda funguji ci ne? Pokud funkce dobehne do konce, tak to vypise "Konec..."Pokud do konce nedobehne, tak co to vypise?Zkuste tuhle upravenou verzi utility - podle me budou fungovat vsechny funkce, krome "VKO".uploads/20110307_064943_kotvysk-CZ-verz.lsp (je to verze 1.54 s velmi mirnou upravou ve funkci "zjisti_vysku").Pak bych prosil vyzkouset tyhle prikazy (normalne napsat na prikazovy radek) a napsat mi co to vypise jako odpoved: ACADVER(ver)ad.  Dynamicke bloky:Nevim jak moc ZWCad podporuje dynamicke bloky. Pokud je vlozite obycejnym prikazem, tak fungují dobre?

PepaR
07.03.2011, 07:25
Omlouvám se včera navečer jsem si nevšiml příspěvku, kde uvádíte, že používáte ZwCAD, vycházel jsem z popisu Vašem profilu, kde máte napsán AutoCAD LT.S tím lipem, je to zvláštní, čekal bych, že když je ZwCADem podporován, tak že by neměl být nějaký větší zádrhel.  Od ZwCADu 2011 by měla být podpora LSP, VBA vylepšena, nezkoušel to prosím někdo ještě v této verzi.Dynamické bloky ZwCAD bohužel nepodporuje, pouze je zobrazuje.

alfred
07.03.2011, 07:49

[QUOTE=PepaR]S tím lipem, je to zvláštní, čekal bych, že když je ZwCADem podporován, tak že by neměl být nějaký větší zádrhel.  Od ZwCADu 2011 by měla být podpora LSP, VBA vylepšena, nezkoušel to prosím někdo ještě v této verzi.[/QUOTE]Mě to zas tak zvláštní nepřipadne. Pokud se kouknu sem: http://zwcad.tcad.cz/info/provnani_ZWCAD_AutoCAD.htmltak ZWCad podporuje AutoLisp, ale ne VisualLisp. Ve VisualLispu je mnoztvi novych funkci. Vetsinou se jmenuji (vl-***  ), takze v pripade zajmu kouknete do napovedy pod pismeno "V". Pro pouziti techto funkci je nutne nejprve nacist prikazem (vl-load-com). Pokud se pletu, tak at sem nekdo kompetentni napise presne rozdily mezi AutoLispem a VisualLispem. Myslim, ze jich bude vic.

PepaR
07.03.2011, 07:58
Díky za info. Toto jsem vůbec nevěděl.

Vladimír Michl
07.03.2011, 08:10
To, že neumí LISP, na ZwCADu zase tolik nevadí. Horší je, že neumí DWG, resp. soubory DWG "mrší".
 
Rozdílů mezi AutoLISPem a VisualLISPem je řada (funkce, podpora ActiveX, kompilace, ladící prostředí...). Viz CAD wiki
 
Ten příkaz (vl-load-com) je potřeba jen pro načtení COM rozhraní (ActiveX), ostatní VL-funkce jsou funkční i bez toho.Vladimír Michl2011-03-07 08:21:16

AlSt
07.03.2011, 09:58
Dobrý den,sice s GGmenu nemám žádné zkušenosti, ale nedávno jsem portoval aplikaci napsanou v lispu pro AutoCAD na ZWCAD.Narazil jsem tam na několik úskalí.1. vlax-safearray->list a vlax-variant-value mají trošku jinak.2. vla-get-EntityName = vla-get-ObjectName3. nepodporují VLX a tím pádem asi ani "separate namespace" příkazy jako "vl-doc-export" nezná4. příkaz "_fillet" například vytvoří novou entity místo modifikování staré5. problémy s "_Undo" zobrazovali se smazané entity, které "zmizli" až po "_REGEN".6. ZWCAD není stabilní ani komfortní jako AutoCAD, ale je za desetinovou cenu což je v dnešní době asi velké lákadlo.7. jak má zwcad  zvládnutý formát DWG to jsem nezjišťoval.S pozdravemStaněk Aleš

vukfox
08.03.2011, 21:46
Bude to těmi dynamickými bloky jak jsem si na konec myslel, všechny funkce mi dojdou až po "Konec..." ale i samostatně vložený blog nefunguje.Tak budu muset počkat až toto v zwcadu bude řádně fungovat ;)

alfred
09.03.2011, 06:26
Pokud v ZWCadu mate chut jeste s tou utilitou zaexperimentovat, tak namisto dynamickych bloku pouzijte jakykoli obycejny blok, staci kdyz bude mit jeden atribut a spravne jmeno - bude se jmenovat tak jak se jmenuje ten dynamicky blok "Kota_vysky_R_GG". Pak muzete vyzkouset funkce - samozrejme bez te co vklada blok s polem. Nicmene, pokud ZWCad neumi dynamicke bloky, tak by se Vam spise hodila ta historicka verze utility, ktera vkladala ruzne otocene bloky-kaceny (leva-horni, prava-hodni, leva-dolni, prava-dolni).

alfred
18.03.2011, 09:25



Posílám novou verzi LISPu - verze 1.60. Oproti předchozí verzi jsou následující hlavní změny:-oprava chyba ve funkci VKNULA a zapnutém uchopování-jsou podporovány další jednotky - palce (vyžaduje nový blok). Formátování je podle nastavení kótovacího stylu, takže klidně můžete zkusit zlomkový formát (za tu legraci to stojí zkusit....)-měřítko vloženého bloku kačeny se nastavuje tak aby bylo stejně velké písmo atributu jako je u aktuálního kótovacího stylu (kombinace DIMSCALE, DIMTXT, nastavení jednotek). Je podporováno i když má kótovací styl nastavený režim poznámek (kombinace CANNOSCALEVALUE, DIMTXT).-přidána podpora pro anglický jazyk (lze zapnout jednoduchou editací v nastavení na začátku souboru)-při vložení bloku s velmi dlouhým popisem se automaticky upravuje délka kačeny, pokud je text krátký, délka zůstává). (pzn. Funkce VKO úpravu délky kačeny nedělá)-drobné opravy v popisech apod.Pokud jsou nastaveny jednotky palce, tak funkce VKS-POLE potřebuje blok "Kota_vysky_R_GG-POLE-in.dwg". Jinak jsou potřeba bloky, které byly nahrány v předchozích příspěvcích.kotvysk_CZ_v1.60.zip
alfred2011-03-20 18:56:47

slasid
18.03.2011, 14:40
Musím opět složit poklonu. Měřítko poznámek funguje zatím bezvadně. Jen k tomu formátování, píšete že je dle kótovacího stylu, což sedí až na drobnost a to je počet míst za desetinou čárkou (přesnost), toto je záměr? Nestálo by za to vše sjednotit?S.

alfred
18.03.2011, 14:51

Počet desetinných míst je schválně dle [VAR]LUPREC[/VAR], tedy jinak než u kótovacího stylu. Důvod je jasný. Představte si výkres v mm, kde mají kóty potlačeny desetinná místa. Kačena je v metrech a tedy na dvě, či tři desetinná místa. Požadavek je tedy jiný. Jinak, pokud si kóty navkládáte se špatným počtem míst, lze to pak opravit funkcí VKO. Co se tím neopraví, je délka kačeny (dynamická vlastnost bloku). alfred2011-03-18 14:54:40

slasid
18.03.2011, 14:53
Máte pravdu. Říkal jsem si, že to bude mít nějaký účel :-).Děkuji za vysvětlení.S.

PepaR
18.03.2011, 20:14

[QUOTE=slasid]Musím opět složit poklonu.[/QUOTE]
Musím se přidat, protože alfred fakt válí a nikdy se mi nestalo, abych během jednoho dne měl na stole několik vypilovaných verzí na testování.

PepaR
08.04.2011, 09:59
Po maličké prodlevě a na základě Vašich připomínek, alfredových nápadů chystáme vydaní finální verze nástroje i dynamických bloků.Děkujeme všem za účast

PepaR
10.04.2011, 19:00

Dobrý den,tímto bychom rádi uvedli finální verzi nástroje (1.63) a dynamických bloků pro kótování výšek v architektuře a stavitelství v programu Autodesk AutoCAD. Balíček obsahuje:českou a anglickou verzi nástroje i bloků,ikonky pro příkazy,příklady použití,návod.Odkaz pro staženíDěkujeme všem, kteří se na vývoji podíleli svými připomínkami a komentáři.alfred and PepaR


PepaR2011-04-10 19:01:44