Zobrazit plnou verzi příspěvku: globální souřadnice WGS84

kutak
12.03.2012, 00:20
Zdravím,potřeboval bych poradit jak v AutoCadu (2010) můžu zadávat body v globálním souřadném systému WGS84. Potřebuji nakreslit jednoduché letecké mapy, kdy body potřebuju zadat souřadnicemi a jednotkou délky by byly námořní míle. Ten souřadný systém se mi povedlo zavést do stavového řádku, kde se zobrazují okamžité souřadnice kurzoru myši... po kliknutí bodu na výkres zpětně souřadnice toho tedy vim..ale formát zadání bodu do příkazového řádku mi prostě nejde... pomužete mi prosim nekdo s touhle trivialitou? už vážně nevim jak na to:(díky Tomáš


alfred
12.03.2012, 07:16
U WGS84 zadáváte body úplně stejně jako u kartézských souřadnic. Prostě desetiným číslem. Předpokládám, že se snažíte zadávat body ve formátu supně-minuty nebo stupně-minuty-vteřiny a to podle mého názoru AutoCad neumí. Podle mého je potřeba si body přepočítat na desetinné číslo. Druhá možnost je použít jiný software, který Vám zadat body umožní a pak to do AutoCadu naimportovat. Ale ani to není úplně jednoduché.Druhá věc - ty námořní míle. Nejsem si jist, jestli vůbec lze zkombinovat dohromady souřadný systém WGS84, AutoCad a měření v námořních mílích. Možná by to šlo řešit nějakou utilitou, která zajistí převod. Ale úplně jednoduché to nebude. Nevím pro jaký účel mapy budou sloužit ani v jakém území se budete pohybovat. Pokud to bude ale pouze v ČR, nebylo by jednodušší použít obvyklejší JTSK a body na WGS84 převést? Pokud použijete WGS84 v našich zeměpisných šířkách, tak jsou mapy ve směru zeměpisné délky "natažené", protože na vzdálenost [km] se pochopitelně 1° zeměpisné šířky nerovná 1° zeměpisné délky (pokud nejste tedy na rovníku). Možná se pletu, ale AutoCad podle mě neumí zobrazit ve směru X a Y jednu jednotku jinak než stejně.


Vladimír Michl
17.03.2012, 15:37


Převod DMS formátu WGS84 zajistíte např. pomocí:http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=6015 Převod mezi mílemi a kilometry můžete udělat v kartézských souřadnicích. Pro automatické převody souřadnicových systémů (i vašich vlastních) doporučuji mapovou verzi AutoCADu - AutoCAD Map 3D.