Zobrazit plnou verzi příspěvku: Grafické karty pro Inventor 2011 ???

Robin
24.05.2010, 17:52
Dobrý den,
 
v aktuální verzi Inventoru 2011 se prý můžeme tešit na výrazně vylepšené možnosti zobrazování. S tím je však spojena nutnost použití kvalitní grafické karty. Na stránce http://www.inventor-certified.com/graphics/search.php?query=&inventorVersion=Autodesk+Inventor%C2%AE+2011&show=Show+Cards&Win7x64=on&PCIe=on&results=3 je seznam certifikovaných karet pro mnou uvažovanou konfiguraci s operačním systémem Win7 x64. V podstatě tedy podle doporučení NELZE použít jiné grafické karty od Nvidie než profesionální Quadro. To ale cenu HW podstaně navyšuje, protože levnější Quadra jsou podle obecných parametrů slabé.
 
Otázka tedy zní:
 
Je použití profesionálních karet "pouze" zárukou spolehlivosti, nebo je i grafický výkon pro zobrazování v Invenotu oproti "papírově" výrazně výkonejším tzv. herním kartám lepší?
 

Vladimír Michl
24.05.2010, 18:24
Podstatně? Např. jedna z certifikovaných karet Quadro:
http://itshop.xanadu.cz/p/nvidia-quadro-fx580-512mb-card-1733726
 
Certifikace říká, že karta (+driver) byla pro danou aplikaci a operační systém otestována a funguje jak má (což je docela důležité). Pokročilé režimy zobrazování Inventoru 2011 také vyžadují některé funkce, které na nižších grafických kartách nemusí být k dispozici a takový pokročilý režim pak nelze aktivovat (což nemusí být nijak tragické).

Miko
25.05.2010, 07:42
Zdravím včechny kreslíře. Mám možnost porovnat výkonnou GeForce na domácím počítadle a Quadro FX-3700 na počítadle v práci. Podle zkušeností se mi zdá, že jediný rozdíl je občasné nenápadné zaškobrtnutí na začátku rotace modelu. Rozhodně dvojnásobná cena za kartu Quadro nemá pro moji práci opodstatnění. Jednoduchý test je možné vidět pokud si udělám sestavu z modelářských motorků (z adresáře "Samples" v inventoru) a zkusím kolik motorků zvládá karta otáčet v prostoru bez toho, aby si zjednodušovala práci. Víte někdo jak si dělí mezi sebe práci CPU počítadla a GPU grafiky ?

Vladimír Michl
25.05.2010, 10:28
Výkonnostní rozdíl začne být znát zpravidla při otevření více dokumentů - typicky sestava+součást. Ve verzi 2011 pak nemusí mít "herní" karta potřebné grafické funkce. Ale hlavně Quadro karty vůbec nemusí stát "majlant".

Robin
25.05.2010, 19:37
Dobrý den,
 
nejprve děkuji za informace a názory.
 
Je pravda, že profesionální karty nemusí stát majlant, ale na druhou stranu je stejná otázka, jak budou vyhovat té či oné práci. Rozsáhlé sestavy jsou v mém případě každodenní realitou (sestavy > 1000 dílů + tvarově složité komponenty). To co lze obtížně odhadnout je skutečnost, kdy začíná být výkonost grafické karty rozhodujícím faktorem snižujícím efektivitu práce. To mě logicky vede k přesvědčení, že při koupi nového, a tedy neznámého HW budu inklinovat k vyššímu výkonu = ceně, protože těžko dopředu odhadnout, co bude optimální minimum. Přitom utrácet zbytečně rozhodně nechci.
 
Pro mě by bylo ideální video porovnání výstupů (rotace, zoom apod.) z různých grafických karet (např. FX 580, FX 1800, FX 3800) na jednotné rozsáhlé sestavě, aby si člověk mohl před nákupem udělat nějaký obrázek o skutečných rozdílech mezi Low End a High End kartami. Všechny ty pipeline, vertex, datové šířky sběrnic, takty a počty procesorů a velikosti pamětí jsou sami o sobě pro mě dost neuchopitelné veličiny.

Vladimír Michl
25.05.2010, 20:18
Při optimalizaci konfigurace je těžké počítat s nějakými jednoznačnými parametry. Certifikací si kupujete především jistotu - jistotu, že karta bude fungovat jak má. Ostatní možnosti už závisí na tom, zda pracujete s více dokumenty (modely), jak jsou složité, zda potřebujete "advanced" režimy vizualizace, jak silnou máte konfiguraci stanice, kolik paměti, atd.
 
Takže i když budete všem parametrům plně rozumět, výsledek dobrá/špatná z toho jednoznačně nevypadne. Rozumná cesta je certifikovaná, středně výkonná grafická karta (nižší střední až vyšší střední).