Zobrazit plnou verzi příspěvku: Grafické měřítko na výkresu

TheDagiis
12.12.2018, 15:42
Dobrý den, řeším nastavení rohového razítka, aktuálně zobrazení měřítka. Ráda bych, aby se na výkresu kromě klasického měřítka (1:100) zobrazovalo i měřítko poměrové (grafické). Vytvořila jsem si jednotlivá poměrová měřítka přes sebe (typ parametru Ano/Ne, parametr skupiny v Grafika) a nyní potřebuji, aby se zobrazovalo vždy jen to jedno konkrétní dle měřítka výkresu. Zkoušela jsem podmíněné formátování ve tvaru if(Měřítko 1:100, 1=1, 1=0), ale Revit hlásí, že parametr Měřítko 1:100 není platným parametrem. Nevím, jak jinak docílit toho, aby se mi zobrazovalo jen jedno měřítko a nemusela jsem pro každý výkres odškrtávat ta měřítka, která tam nechci.Předem děkuji za odpovědi. D.

Vladimír Michl
12.12.2018, 16:00
Příklad RFA rodin parametrické popisky měřítka najdete v Katalogu bloků:https://www.cadforum.cz/catalog/

TheDagiis
12.12.2018, 16:14
Děkuji za reakci, spíše bych potřebovala zjistit, jak si sama naparametrizovat vlastní grafické měřítko, jelikož se jedná firemní standard, nemohu přímo použít jiná měřítka.

Vladimír Michl
12.12.2018, 16:18
Těch přístupů je několik - podívejte se do těch ukázkových rodin na jimi použitou metodu, samotnou grafiku si můžete upravit podle potřeby.

TheDagiis
12.12.2018, 16:33
Principielně mám svoje vytvořené stejně, i ty Vámi odkazované fungují na principu ručního výběru (nebo alespoň mne nefungují automaticky, tak jak bych právě chtěla). Když vložím na výkres výřez v M1:100, chtěla bych, aby se mi automaticky zobrazilo pouze grafické měřítko 1:100.

Peter Jirat
13.12.2018, 10:48
To takhle jednoduše asi nepůjde :-( Hodnotu měřítka do rozpisky vkládá Revit při vložení pohledu na výkres, a vy nemáte možnost (kromě funkce API nebo jednoduchého Dynama) jak si na tuto hodnotu sáhnout. A i tak by pak vznikaly různé varianty, se kterými by byl problém - dva pohledy s různými měřítky (NTS) apod. Ruční výběr bude jednodušší, v tabulce pak lze jednoduše zkontrolovat, že vám to sedí (grafické měřítko vs. měřítko pohledu).

TheDagiis
14.12.2018, 09:21
Moc děkuji za odpověď, i když mě výsledek moc nepotěšil :( Ale dává to smysl, že při umístění více výřezů s různými měřítky pohledu by to dělalo paseku...Jakou tabulkou se dá kontrolovat, že měřítko pohledu a grafické ěřítko souhlasí?A dá se nějak ruční výběr měřítka sloučit do jednoho políčka např. s rolovací nabídkou? Aktuálně mám ve vlastnostech rohového razítka v kategorii Grafika pod sebou "x" řádků s jednotlivými grafickými měřítky a postupně musím ty nežádoucí odškrtnout.. rychlejší a efektnější by bylo mít jen jednu položku "grafické měřítko" a tam rolovací nabídku s jednotlivými měřítky a jen vybrat to jedno konkrétní. Děkuji za moc za nápady :) D.

Peter Jirat
15.12.2018, 13:48
Tabulkou jsem myslel upravený seznam výkresů, kde si zobrazíte hodnotu měřítka jednotlivých výkresů a vedle hodnoty Ano/Ne pro jednotlivé grafické měřítka - možná i s nějakým barevným podbarvením podle IF něco...Rolovací nabídka výběru jednotlivých hodnot je možná, dost komplikovaná je její tvorba, návod je i někde tady (výběr jen z požadovaných hodnot)