Zobrazit plnou verzi příspěvku: grafický tablet X AutoCAD

xajirka12
09.06.2013, 23:37
Ahoj!Občas, když dlouho v kuse klikám s myší, rozbolí mě zápěstí a vlastně celé předloktí pravé ruky. Našel jsem na toto téma spoustu článků, řešení se nabízí v podobě grafického tabletu. Zkušenosti s tímto řešením problému se zápěstím jsem našel především od grafiků - uživatelů photoshopu a pod. Jak je to ale při práci s AutoCADem? Řešíte někdo podobný problém? Jak? Máte zkušenost s použitím tabletu v AutoCADu? Hodí se vůbec tablet pro tento program? Jaký tablet byste mi doporučili? Díky.

Seiner
10.06.2013, 07:20
Zdravím. O grafickém tabletu nevím, ale pochybuji, že by to bylo řešení. V začátcích CADu (akce 2000) se používaly tablety. Bylo možné používat buď pero, nebo "myš" s lupou. U pera byl problém s s pokládáním a opětovným uchopováním, pokud něco chcete napsat na klávesnici. Tabletová šablona je úplně slepá ulička - přenášení podledu mezi tabletem a obrazovkou je mor na oči a krční páteř. Tlačítka nebo pásy karet na dostatečně velké obrazovce jsou daleko lepší řešení.
   Co se týká ergonomie práce s myší, měl jsem svého času také problémy s rukou. Mám zkušenost:
- určitě nepoužívat všelijaké výsuvy na klávesnici nebo snížené plochy - předloktí musí být v jedné přímce se zápěstím a bez trvalého svalového napětí;
- osvědčila se mi gelová podložka zápěstí - viz výše.

maiklss
10.06.2013, 07:30
Dobrý  den  taky jsem měl  ten  samý problém a vyřešil jsme to  podložkou  s gelovou  vycpávkou. A během  týdne problémy byli pryč.

dusek
10.06.2013, 08:16
dobrý den, tento problém jsem měl když jsem přestal používat levou ruku na podpěru hlavy a zapojil jsem ji do práce s 3D myší. Na začátku to byl dost boj, ruka bolela, problém byl v tom, že ruka byla příliš slába. Já moc gelové podložky nemusím, příjde mi, že z dlouhodobého hlediska tlačí na průtok krve v zápěstí, z čehož mohou plynout pozdější problémy s karpálním tunelem. Při práci s myší mne ruka bolela když jsem měl příliš malou myš. Nevím jakou používáte, ale určitě bych si pořídil myš určenou pro práci v grafických programech, diskuzí na toto téma se tu vedlo už dost. Tablet z vlastní zkušenosti nemohu hodnotit, ale myslím si, že pro práci v CAD programech to asi nebude to pravé ořechové. Zkusil bych posílit ruce a pořídil vhodnou myšku.

Seiner
10.06.2013, 09:09
Se vším celkem souhlas, jen že o tu gelovou podložku se opírám dlaní (spodní částí) a ne zápěstím. Takže průtok krve neomezuji.

xajirka12
11.06.2013, 08:54
při použití 3D myši je nutná asi stále přítomná i klasická myš, že? nebo tu klasickou plně nahradí? Díky.

Vladimír Michl
11.06.2013, 09:07
Nenahradí, 3D myš je jen na ovládání 3D aplikací, stále potřebujete klasické systémové ukazovací zařízení.

dusek
11.06.2013, 19:06
3D myš je velmi užitečná pomůcka pro práci s grafickými programy, v mém případě Inventor. V základní verzi usnadňuje pohyb s modelem v prostoru, což má za následek rychlejší a plynulejší práci. Lze nastavit i nějaké funkční klávesy, takže odpadne další šahání na klávesnici. Ovšem práce s druhou rukou není pro všechny. Setkal jsem se s kolegou, který tvrdil, že ho nutili pracovat s 3D myškou a on pak z toho začal koktat.

alfred
11.06.2013, 19:40
[QUOTE=dusek]Setkal jsem se s kolegou, který tvrdil, že ho nutili pracovat s 3D myškou a on pak z toho začal koktat. [/QUOTE]Kolik hodin denně s tím musel pracovat, že to mělo takovéhle následky? Přesná práce s perovým tabletem není nic moc. Hodně mě štvalo časté odkládání pera. Doporučuji si tablet někde půjčit a vyzkoušet. Nebo vyzkoušet zakoupení z netu a po 14 dnech vrátit - nehumální způsob, ale pokud Vám to nebude vyhovovat, tak proč ne...

maiklss
11.06.2013, 19:50
[QUOTE=dusek]3D myš je velmi užitečná pomůcka pro práci s grafickými programy, v mém případě Inventor. V základní verzi usnadňuje pohyb s modelem v prostoru, což má za následek rychlejší a plynulejší práci. Lze nastavit i nějaké funkční klávesy, takže odpadne další šahání na klávesnici. Ovšem práce s druhou rukou není pro všechny. Setkal jsem se s kolegou, který tvrdil, že ho nutili pracovat s 3D myškou a on pak z toho začal koktat. [/QUOTE]
Můžu jen souhlasit.  Používám 3D myš Spacepilot pro(http://www.3dconnexion.com/products/spacepilot-pro.html) víc jak  dva roky a ještě nekoktám :) kdy se začne tento  následek projevovat?

dusek
11.06.2013, 20:58
Kolegovi byla diagnostikována nemoc "Tři roky do důchodu". Osobně jsem u něj to koktání neviděl, ale když vezmu, že měl silný odpor ke všemu novému a práci ulehčujícímu, tak si o tom myslím svý. :-)Ale pokud můžu mluvit vážně, tak jsou opravdu registrovány případy, kdy při násilném přeučování leváka na praváka, se vyskytovali poruchy řeči, takže kdo ví :-))

Pavlín
12.06.2013, 11:17
[QUOTE=maiklss] Používám 3D myš Spacepilot pro(http://www.3dconnexion.com/products/spacepilot-pro.html) víc jak  dva roky a ještě nekoktám :) kdy se začne tento  následek projevovat?[/QUOTE]
Máte nějakou zkušenost s jinou 3D myší, třeba starší? Je model Spacepilot Pro o hodně lepší?

maiklss
12.06.2013, 15:24
Mam jen zkusenosti s tim to modelem. Ale musim uznatze se povedl padne do ruky a display vyuzivam kdyz si nepamatuju kde je jaka funkce:-)

dusek
12.06.2013, 19:13
My používáme SpaceNavigator (http://www.3dconnexion.com/products/spacenavigator.html). Sice to nemá spousta užitečných tlačítek, displej a slušivý design, ale i 4 tlačítka se dají využít. A aspoň to nezabírá tolik místa na stole.

maiklss
12.06.2013, 20:49
Souhlasim ze je menši a mobilnější:) ale u SpacePilot Pro je výhoda display na kterém  vidis jak primární  tak sekundární  funkci tlačítek(krátky /dlouhý  stisk) a pokud využíváš vnaraz  více programů př.Inventor,AutoCAD a SolidEdge  tak  se ten  display sakra hodí:)

dusek
12.06.2013, 22:41
... a taky je 4x dražší, což pro některé majitele firem je více rozhodující než pohodlí 5 konstruktéru.

Seiner
13.06.2013, 07:27
[QUOTE=maiklss]Mam jen zkusenosti s tim to modelem. Ale musim uznatze se povedl padne do ruky a display vyuzivam kdyz si nepamatuju kde je jaka funkce:-)[/QUOTE]

Za ty prachy si to klidně napíšu na kartičky ;-)

hujerja
13.06.2013, 07:31
využiji tohoto vlákna pro dotaz. Měl jsem možnost dlouhodobého testování 3D myši v inventoru, ale k srdci mi nepřirostla. Neměl jsem problém s 3D otáčení m modelů. ale jaksi mi chyběla třetí ruku pro psaní na klávesnici (zadávání klávesových zkratek pro příkazy a hlavně zadávání čísel - rozměrů). Příkazy se dají naprogramovat na 3D myš. Většinou, když otáčím tělesem zadávám zároveň příkaz. Mám klasickou myš s více tlačítky a mám jedno z nich jako "F4". Tim veškerou manipulaci obstarám standartní myší a druhou ruku mám volnou pro klávesnici. Tento model mi připadá výhodnější. A teď ten dotaz pokud máte 3D myš jak řešíte právě to číselné zadávání?

maiklss
13.06.2013, 08:30
Jsou  dvě možnosti 1) kliknu na 3D myši na numerickou klávesnici  a zobrazí  se mi  numerická                                                 klávesnice na monitoru a klasickou  myší  pak  můžu  vybrat číslice                                 2) klasicky přes klávesnici:)