Zobrazit plnou verzi příspěvku: HL. Vysokú Školu - CAD arts

Keys1
16.01.2012, 20:53

Zdravím vás, nie som si istý či je toto vhodná kategória pre moj topic, ale nájde sa tu  niekto kto pozná, najlepšie na Slovenskú, ale može byť i v Čechách, Vysokú školu, ktorá sa zaoberá výučbou autodesckov, konkrétne by som sa chcel zdokonalovať v Inventore, Autocade, Proenginneri. Ak poznáte niekto fakulty, ktoré sa o toto zaujmajú napíšte mi , ďakujem. Hľadal som všade ale nikde som nenašiel VŠ , len všeliake ročné školenia, ale mne ide, ako každému, o titul "aspoň" BC. Jednalo by sa pravdepodobne o strojárske 3D modelovanie alebo niečo tomu podobné. Ak mi viete poradiť napíšte mi na mail: miso523@azet.sk alebo priamo do topicu, vopred ďakujem , s pozdravom Michal.
Keys12012-01-16 21:05:08

PepaR
16.01.2012, 21:25

Dobrý den,každá trošku lepší škola nabízí výuku alespoň ve dvou různých CAD produktech. Porovnávat kvalitu výuky je těžké, neboť vše je hodně závislé na lektorovi, jeho zkušenostech a znalostech. Co lze ale porovnat je vybavení škol. Z Vámi uvedených názvů CAD produktů bych to tipoval na školu strojního zaměření.PS 1: Pokud jdete na VŠ jen kvůli CAD a titulu, tak je to dost málo, protože v prváku bývá sítem matematika, fyzika, deskriptiva atd.PS 2: Poslední dobou se rozšiřuje skupina lidí, kteří umí CAD, ale nerozumí oboru. To je dle mého špatně, vždyť CAD je berlička a pomůcka pro obor. Proto pokud se můžu přimluvit, nesnažte se zapadnout do této  skupiny. Berte CAD jako světlou a hravou stránku, která Vám pomůže při každodenní práci. Ono když to tak vezmete, za pár let již nebudete mít třeba takovou chuť do CADu jako nyní a předežene Vás mladší generace, které to půjde prostě rychleji a Vy s tím nic neuděláte. Jediné v čem Vás mladá generace nepředežene budou zkušenosti z oboru a pokud ani Ty nebudete mít, pak ...
PepaR2012-01-17 07:51:23

EuroTec
17.01.2012, 07:48


Plně souhlasím s PepouR. Dokonce si myslím,že bych zavedl i staeé dobré prkno. Ne že bych na něm chtěl pracovat, chraň bůh, ale dnešní mladí lidé neumějí vzít tužku do ruky a něco rychle načrtnout. Umějí celkem slušně modelovat, ale vytvořit 2d výkres - to je tragédie.

Buba
17.01.2012, 08:59
PepaR to napísal skutočne veľmi pekne a výstižne.
Po mojich skúsenostiach Vás vysoká škola naučí veľa vecí, ale čo je najhlavnejšie pre prax, Vás naučí kde, čo a akým spôsobom si vyhľadať informácie, určiť čo je balast a čo je naozaj podstatné a porozumieť tomu.
Moja osobná skúsenosť je, že CAD nástroje sa naučíte SKUTOČNE OVLÁDAť len vtedy, keď v nich potrebujete a musíte niečo vytvoriť. Ja som samouk a v svojom okolí mám len veľmi málo ľudí, od ktorých môžem čerpať nové znalosti z AutoCADu. Na druhej strane viem, že ich nájdem u pár ľudí na tomto fóre, v Helpe alebo na zahraničných stránkach.
Čo sa týka VŠ alebo univerzity, opäť záleží na tom, čo Vás skutočne najviac baví. Podľa toho si vyberte odbor. Ak napíšete aspoň približne, čo by ste chcel robiť, určite Vám niekto poradí, kde sa to naučíte najlepšie.
Zas ale záleží len na Vás. Ak by som si mala dnes voliť, či budem študovať Bc. alebo Dipl. Ing., opäť by som si volila druhú možnosť a využila by som štúdium v zahraničí aspoň na jeden rok.
Ak chcete mať papier na ovládanie CAD SW, skutočne nepotrebujete VŠ. Aj v ČR aj v SR dostanete medzinárodný certifikát AutoDesku. Budete mať ale dosť zviazané ruky, ak budete závislý na zadávaní práce od niekoho iného. Prácu v CAD SW ovláda v súčasnosti veľa ľudí, ale fajnšmekrov je menej. Dovolím si ale tvrdiť, že práve tí sa naučili používať CAD len praxou a hlavne vo svojom voľnom čase, lebo ich to veľmi bavilo. Poznám tiež dosť ľudí, čo majú certifikáty z rôznych SW, ale v nich nepracujú a väčšina z nich ho už aj zabudla používať. Rýchlosť práce získate len denno dennou praxou.

Keys1
17.01.2012, 17:53
Ďakujem Vám za rady. Ja študujem Mechatroniku (elektrotechnika, elektronika, strojníctvo, výpočtová technika v kope) , najviac s toho ma však zaujala strojarina  a modelovanie v nej. 1 rok som mal autoCAD , je dosť ľahký a dokážem v ňom 2D veci (mám za sebou pár zadaní: prevodovky, kľukové mechanizmy a pod.), 2 roky sa venujem štúdiu proEnginnera a teraz v 4tom ročníku som začal pracovať s Inventorom , čo je dosť podobné enginneru a najviac ma zaujal. Neviem či sa toto modelovanie učí len na rôznych strojárskych fakultách alebo či len modelovanie také aké samotné. Tiež som rozmýšľal či sa "nevykašlem" na VŠ a kade jaké tituly (nie som tiež stých čo sa radi učia matiku  a fyziku) a nespravím si kurzy 3D modelovania v Bratislave. Máte niekto s týmto skúsenosť? Dočítal som sa že dostanem osvedčený certifikát o kurze, myslíte že by ma v práci zaradili do modelovania i keď nemám diplomy a vysokoškolské vzdelanie? málo by to zmysel platiť si 500€urové kurzy  len aby som dostal lepšie miesto v práci? ďakujem Vám ,skúseným, ešte raz za rady.

PepaR
17.01.2012, 18:38


Buba strefila též do černého. Certifikáty jsou možná hezká věc v životopise a mohou Vám pomoci v tom, že si Vás firma na pohovor pozve, nicméně právě u toho pohovoru pak řekne 10 minut za strojem více než desítky certifikátů.Kurzy hodně pomohou v začátcích, zejména v pochopení filozofie programu a situaci, kdy člověk neví na které tlačítko šáhnout a kde začít. Pak už je to jenom o tom, vzít si nějaký Vašemu srdcí blízký reálný projekt a něm si to vyzkoušet. Nejvíce se člověk asi naučí při řešení reálných projektů, chce to ale začít pozvolna, od věcí jednodušších až po věci složitější.Škola na samotné modelování v programech, které jste uvedl, není, neboť se jedná o čistě profesní věci a ty se vážou k nějakému oboru.S tou VŠ bych to zas tak rychle nevzdával a pokud máte možnost, určitě bych to zkusil. Pokud člověk totiž chce, tak si z ní určitě odnese i něco víc, než návyky na různé studentské neřesti ;). Kdybych to vztáhl ke stavařině, tak bych to řekl asi následovně: Při navrhování ve stavebnictví jsem na SŠ zjistil, co za materiály a jaké konstrukční principy používat, kdežto na VŠ jsem zjistil proč se tyto materiály používají, proč ty principy tak fungují, že tomu nemusí být vždy tak jak bylo psáno ve středoškolských učebnicích, ale že existuje spousta specifických situací, kdy to funguje jinak. S tím kdy to funguje jinak se dříve nebo později v praxi určitě setkáte a pokud nebudete vědět souvislosti a možnosti případného řešení, pak si budete muset zaplatit specialistu, který to udělá za Vás.PS: Samozřejmě netvrdím, že VŠ zajišťuje patent na rozum, znám spoustu středoškolsky vzdělaných lidí, kteří svým umem a znalostmi strčí do kapsy řadu vysokoškolsky vzdělaných odborníků.

PepaR2012-01-17 22:50:44

be_em
17.01.2012, 22:46
Vy to chcete vo štvrtom ročníku nechať? Myslíte si, že projektovanie a navrhovanie je len o modelovaní a perfektom ovládaní 3D programu? Som stavbár (pozemné stavby a vodné stavby). Dosť slušne ovládam AutoCAD, dosť slušne ovládam 3ds max, kedysi som skúšal Rhinoceros a podarili sa mi pekné veci. Myslíte si, že ja nenakreslím motor, prevodovku, dosku plošných spojov, nábytok, topánku všetko v 3D. Nakreslím a úplne bez problémov. Ale k čomu to bude? K ničomu. Každé navrhovanie má svoje zásady, princípy, normy, zákony a toto Vás nenaučí žiaden program, na to je vysoká škola (teda mala by na to byť) a hlavne je na to prax. Sú tisíce ľudí ktorí ovládajú Google SketchUp, 3D výstupy sú z toho nádherné ale jedine na pozretie. Podľa toho sa neinvestuje, nerozhoduje, nestavia, nekoštruuje.

Nechcem Vás odhovárať od akéhokoľvek školenia, treba ísť do toho ale zbytočne nevyhadzovať veľké prachy a poriadne si premyslieť či sa to oplatí.

Berte akýkoľvek program iba ako prostriedok ktorý Vám pomáha a nie ako vašu hlavnú schopnosť že ho viete ovládať. Na výuku týchto programov nie sú vysoké školy ale to snáď už viete že je to fakulta stavebná, fakulta strojárska, fakulta elektro atď atď .... nie sú to fakulty AutoCAD ani fakulta Inventor. Ja som na VŠ mal 4 semestre AutoCAD a bolo to mizivé percento zo všetkých predmetov. Samozrejme ako odrazový mostík mi to pomohlo, od vtedy to bolo len a len samoštúdium, rady od kolegov, knihy a web.

No a len tak na okraj u nás majú strojárske fakulty celkom slušnú úroveň, aspon o tej Žilinskej viem že je najlepšia na slovensku a dosť dobre vybavená. Na webe majú toho dosť aj ohľadom programového a strojného vybavenia.

be_em2012-01-17 22:51:50

Mrázek
18.01.2012, 07:26
Příteli, nepleťte si modelování v CADu grafický 3D Design. Pokud jste zručný designer a slušně ovládáte nějaký sw, uděláte si hezké stránky, seženete pár kšeftů, že se můžete pochlubit referenčními pracemí, pak se tím možná můžete uživit. Nezlehčuji dobrou znalost 3D CAD, ale těžko budete shánět práci, pokud budete přesvědčovat potenciálního zaměstnavatele, že perfektně ovládáte Inventor, ale o obecné strojařině toho moc nevíte. Možná jako CAD specialista u nějakého prodejce nebo jako CAD support u větších firem (tvorba firemních standardů, podpora uživatelů, ...) Ale to jednak není příliš tvůrčí práce a takových lidí není potřeba moc.
Slušná znalost např. Inventoru není o dobré škole - on je to v podstatě reltivně jednoduchý program. Je to o nějakém základním školení a stovkách hodin, proseděných u stanice. Každý nový projekt vám přinese hodně zkušeností a hlavně zvýšení efektivity práce (to snad může potenciálního zaměstnavatele zajímat). Jako student máte nárok na studentskou licenci zdarma -  nainstalujte si ji a můžete se doma stát skvělým uživatelem - myšleno tvůrcem "formy". Abyste byl dobrým tvůrcem "obsahu", na to budete potřebovat trochu víc (také dobrou školu a dobrou praxi).
Abych jen nemoralizoval - opakuji myšlenky dalších přispěvatelů - snažil jsem se vysvětlit, že asi nenajdete to, co jste popsal v úvodním příspěvku. Technické školy se nesnaží naučit studenty pefrektně ovládat CAD, protože to v podstatě nemá smysl. To je právě ten rozdíl přístupu mezi "technickým" a "uměleckým" softwarem.
Ještě drobnou poznámku. Podívejte se na další produkty Autodesku, které víc směřují do volného modelování a designu - např. Alias, technologie Fusion, .... popřípadě 3D Studio Max. Tam byste mohl najít zajímavé náměty pro svou budoucí praxi.

Buba
18.01.2012, 09:25
Bolo napísané skoro všetko :)
Dnes vidím, že sú dve možnosti:
1. Buď ste tak šikovný, alebo máte dobré zázemie, že po skončení strednej už máte rezervované dobre platené doživotné miesto v zabehnutej super firme. V tomto prípade bude pre Vás vysoká škola stratenými 5 rokmi, lebo nebudete zarábať. (S takými ľuďmi som sa stretla len 2x za život a sú dnes multimilionári)
2. Začínate od nuly, budete si hľadať na začiatok niekoho, kto Vás zamestná. V tomto prípade by som volila určite vysokú školu. Vo Vašom prípade strojárinu s kombináciou informatiky (napr.: robotiku, automatizáciu) Na robotiku sú svetové kapacity v Košiciach. Keď pozisťujete podrobnejšie, určite nájdete vhodnú školu pre Vás. VŠ Vám dá 5 rokov navyše na samoštúdium CAD modelovania. Ak budete šikovný, dokážete sa zamestnať popri škole vo firme, kde získate paralelne prax, rozšírite si obzor a hlavne nebude to pod tlakom prežitia, zabezpečenia rodiny, platenia daní a odvodov.....
Ak budete aktívny a bude Vás to baviť, získate možnosť stáží, alebo štúdií na zahraničných VŠ. Tieto sú pre šikovných študentov, takmer zadarmo. Po skončení školy, aspoň teraz to platí, že VŠ absolvent začína na vyššom plate ako SŠ. Ak na rovnakom, tak radšej si firma vezme VŠ ako SŠ. S diplomom môžte aj zametať ulice, ale bez neho sa k niektorým odvetviam ani nedostanete.
Ak sa Vám zdá, že VŠ je drahá, šikovnosťou si na ňu zarobíte aj sám. :)

hoboj
18.01.2012, 13:09
Jen malá poznámečka. Vše bylo skoro už řečeno.S tou cenou školení by se Vám vyplatilo zajet do Brna na školení, které by Vás stálo max. 5000,- Kč a pro studenta možná ještě méně. Rada: Studujte pokud můžete, uvidíte že se Vám to vyplatíMrkněte na :www.c-agency.czJinak VŠ kde se to učí je každá "strojárna" v ČR  a myslím, že i v SK. Je to důležité ke studiu.