Zobrazit plnou verzi příspěvku: hmotnost sestavy

lukasek
30.08.2007, 11:13
Dobrý den,
Mám následující problém s výpočtem hmotnosti sestavy.
Pokud přepíšu hmotnost součásti, tak se mi takto upravená hmotnost neprojeví v sestavě, ve které je tato součást použita. U předchozích verzí tato změna bezproblémově fungovala (nyní mám INV.2008 SP1).
Pozn. Pokud do výkresu vložím kusovník, tak je hmotnost u součásti s přepsanou hmotností uvedena správně, celková hmotnost je však stále chybně.
Děkuji za radu.

flesar
30.08.2007, 11:19
Zkoušel jste Aktualizovat hmotové vlastnosti sestavy?

lukasek
30.08.2007, 11:45
Aktualizaci jsem bez úspěchu zkoušel.
Zkusil jsem změnit hmotnosti dalších součástí uvedené sestavy. Změna se u některých projeví správně (změní hmotnost sestavy a těžiště), u jiných se stále změna neprojeví.

Ľubomír Pápay
30.08.2007, 11:50
Mne to funguje správne, zrejme nemáte nastavenú aktualizáciu. (to je "novinka" v 2008)P.S.Zlatý iProperty Collection...tam to autor jednoducho napísal pre potreby reálnych ĺudí z mäsa a kostí, ktorí sa živia konštruovaním a nie prezentáciou modelov managerom v naškrobených golieroch...

Ľubomír Pápay
30.08.2007, 11:53
S tým ťažiskom opatrne. Neviem ako je to v 2008ke, ale v 9ke po manuálnom prepísaní hmotnosti súčiastky sa ťažisko zostavy nezobrazovalo správne...

lukasek
30.08.2007, 12:31
Došlo k zajímavému posunu. Pokud jsem ze sestavy odstranil prvek díra (vytvořený v sestavě), tak se změny hmotností součástí normálně na sestavě projevují.
Sestavu jsem pro zajímavost upravil tak, že obsahuje pouze jednu součást, ve které je prvek díra (vytvořená v prostředí sestavy). Když přepíšu hmotnost této součásti, tak si sestava ponechá výchozí hmotnost součásti. Pokud odstraním prvek díra, tak se hmotnost sestavy správně změní.

lukasek
30.08.2007, 12:47
Co se týče zobrazení těžiště, tak se zdá být (po přepsání hmotnosti) u 2008 v pořádku. Neověřoval jsem to, ale jeho poloha se vždy měnila podle očekávání.

flesar
30.08.2007, 12:47
Vyzkoušel jsem to podle vašeho popisu a výsledek je shodný s vaším zjištěním.

lukasek
30.08.2007, 13:15
Očekával jsem, že chyba bude v „nastavení“ té mojí sestavy.
Zkusil jsem také vytvořit novou sestavu s novým dílem a skutečně se hmotnost sestavy nemění podle předpokladů.
Vypadá to tak, že díl(-y) ve kterých jsou díry (vytvořené v sestavě) do sestavy nepřenáší přepsanou ale výchozí hmotnost.
Na sestavách vždy vytvářím a budu vytvářet díry dodatečně, přepisování hmotnosti se taky nevyhnu, takže tohle není úplně nejlepší zpráva.

Ľubomír Pápay
31.08.2007, 08:23

[QUOTE=lukasek]Očekával jsem, že chyba bude v „nastavení“ té mojí sestavy.
Zkusil jsem také vytvořit novou sestavu s novým dílem a skutečně se hmotnost sestavy nemění podle předpokladů.
Vypadá to tak, že díl(-y) ve kterých jsou díry (vytvořené v sestavě) do sestavy nepřenáší přepsanou ale výchozí hmotnost.
Na sestavách vždy vytvářím a budu vytvářet díry dodatečně, přepisování hmotnosti se taky nevyhnu, takže tohle není úplně nejlepší zpráva.[/QUOTE]Keď tak nad tým rozmýšľam, má to svoju logiku a dokonca mi to takto aj viac vyhovuje...občas si s vývojármi autodesku aj padnem do nôty.Ja úpravy v zostave využívah hlavne na to aby som realizoval montážne úpravy - teda odstránenie prídavkov, vyvrtanie montážnych otvorov ktoré sa nedajú robiť v dielni...atd. To znamená že ja vlastne potrebujem pre ocenenie konštrukcie hmotnosť z dielne a nie hmotnosť po jej finálnej montáži...Takže musím neobvykle skonštatovať že tentoraz sa autodesk naozaj riadil reálnym životom.

lukasek
31.08.2007, 11:53
Kdyby se vycházelo z reálného života, tak by při přepsání hmotnosti součásti nechyběla možnost volby (zachovat x nezachovat přepsanou hmotnost při úpravách v sestavě). Spíš si myslím, že tohle je hlavně jednodušší řešení, a proto se použilo. Určitě ale nebudete sám komu vyhovuje.
Bude opět platit: „Může se mi to nelíbit, můžu s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat.“

Lubomír Baďura
31.08.2007, 16:24
Já si myslím, že je to chyba softwatu a jako taková by měla být co nejdříve odstraněna (třeba možností volby).