Zobrazit plnou verzi příspěvku: horní index / spodní index

aurum
08.06.2017, 18:38
Zdravím,našel jsem o tomto tématu na internetu celkem dost textu, ale moc moudrý z toho nejsem.Našel jsem zápis m\U+00B2, m\U+00B3 (nezapamatovatelné), funguje mi alt+0178 a alt+0179 (na několikátý pokus), zapisování pomocí zlomků u mtext (složité, mtext mi dělá problémy při následné změně velikosti - měřítko). Setkal jsem se se dvěma texty, index jako druhá entita menším písmem, příslušně posunutá, vlastní znak jednotky s číslem zarovnávaný vpravo. Vše mi přijde poměrně komplikované i když většinou to lze zadat jednou a následně kopírovat. Taky jsem slyšel o možnosti alt + přímo zadané číslo (asi u angl. či německé klávesnice), ale to se mi nepodařilo nikdy vyloudit. Dále se dá najít možnost ctrl+shift+% resp. ctrl+shift+= na CZ klávesnici, ale tato kombinace v cadu nefunguje (zatím jsem zjistil, že tato kombinace začne psát index například v aplikaci Skype, ale v odeslaném textu to je psáno bez indexu).V tipech se se to objevuje mnohokrát. Přitom věřím, že to všichni používáme velice často.Jaké jsou Vaše zkušenosti, výhody, nevýhody, komplikace jednotlivých řešení.

Vladimír Michl
08.06.2017, 19:35
To je obecný problém, jak zadávat znaky nedefinované na aktuální klávesnici daného národního prostředí. Dá se to řešit mnoha způsoby (vedle výše uvedených) - změnou rozložení klávesnice, klávesovým makrem (např. Autohotkey), gestem myši, apod.V AutoCADu jsou na horní index 2 a 3 předdefinovány symboly, které lze vložit do mtextu přes kontextovou nabídku nebo přes ribbon (další symboly jde dodefinovat - http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=3857). V editaci textu ale tyto symboly standardně přístupné nejsou.

PepaR
09.06.2017, 08:43
Můžete si připravit vzorový soubor, kde si tyto znaky předchystáte. Pokud potřebujete speciální znaky do horního nebo dolního indexu, tak lze použít speciální písmo, např. ROMANSX.Možnost psát index jako druhou entitu menším písmem bych zavrhl, je to nepraktické při úpravách textu.V PDF najdete ukázku a možnosti písem jako je Arial, Simplex, Romans, RomansX.uploads/270/POZN_Psaní_textu_v_AutoCADu_A3_2017-06-09_08-43-22.pdf